Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Organizarea frontala, individuala si pe echipe a activitatii elevilor in lectia"Artropode" la clasa a IX - a

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micOrganizarea frontala, individuala si pe echipe a activitatii elevilor in lectia"Artropode" la clasa a IX - aPentru conceptualizarea notiunilor de artropode, arahnide, crustacee, miriapode, insecte si pentru desprinderea caracterelor generale ale acestor grupe de animale, lectia "Artropode"(clasa a IX - a) se va oganiza frontal, individual si pe echipe. Se vor organiza echipe de cate trei elevi, cate doua echipe ocupandu - se de cercetarea acelorasi probleme.

Lectia se va organiza in trei etape:

prima se va desfasura pe baza activitatii de redescoperire de catre elevi, organizati pe echipe, a unor notiuni biologice;

a doua va consta in conceptualizarea notiunii de artropode si desprinderea caracterelor generale ale artropodelor, pe baza dezbaterii initiate de profesor, avand ca punct de plecare rezultatele investigatiilor anterioare;

a treia va fi reprezentata de emiterea de concluzii cu privire la artropode, prin imbinarea activitatii profesorului cu cea a elevilor, efectuandu - se cu aceasta ocazie conexiunea inversa, fixarea finala a cunostintelor redescoperite si reglarea procesului instructiv-educativ, prin eliminarea deficientelor constatate.

Echipele A1 si A2 vor conceptualiza notiunea de arahnide, stabilind caracterele generale ale acestora, pe baza observarii unor paianjeni si scorpioni conservati, a unor planse vacuumate cu organizarea interna la paianjen, unor specii de arahnide in atlasul zoologic si in enciclopedia pentru tineri "Plante si animale" si documentarii cu ajutorul acestor surse bibliografice.

Pe baza rezolvarii acestor sarcini de lucru inscrise

intr - o fisa si reactualizand cunostinte biologice studiate in clasa a VI - a, elevii vor stabili conceptul de arahnide - animale cu corpul alcatuit din cefalotorace, abdomen si 6 perechi de apendici articulate - o pereche de chelicere, o pereche de palpi bucali si patru perechi de picioare locomotorii. Se vor mai redescoperi biotopul acestor animale, elemente de organizare interna la paianjen - plamanii, glandele cu venin, creierul, organe de simt, inima tubulara, tubul digestiv, tubul excretor, glandele sericigene, traheile,etc., abdomenul segmentat al scorpionului, terminat cu ac. Elevii vor completa fisa de lucru.

Echipele B1 si B2 vor conceptualiza notiunea de crustacee si vor desprinde caracterele generale ale acestor animale, desfasurand o activitate de observare macroscopica a unor raci si crabi conservati, de observare a unor planse vacuumate cu organizarea interna a racului, de observare a unor specii de crustacee in atlasul zoologic si in enciclopedia pentru tineri "Plante si animale", documentandu - se prin lecturarea informatiilor din acestea.

Desfasurand activitatile de mai sus si reactualizand notiuni despre crustacee, notiuni studiate in clasa a VI -a, vor stabili semnificatia conceptului de crustacee - animale cu corpul protejat de o crusta chitinoasa, impregnata cu calcar, alcatuit din cefalotorace, abdomen si 5 perechi de apendici articulate la formele superioare. Elevii vor mai stabili, prin redescoperire, mediul de viata al acestor animale, alte elemente ale alcatuirii corpului la rac - antenele, aparatul bucal, creierul si cordoanele nervoase, telsonul, stomacul, intestinul in care se deschid canalele hepato - pancreatice, branhiile, etc., precum si caracterele generale ale crustaceelor. Se vor face completari in fisa de lucru, pe rand de catre fiecare membru al grupului.

Echipele C1 si C2 vor conceptualiza notiunea de miriapode, stabilind caracterele generale ale acestora, pe baza observarii unor urechelnite conservate, unor specii de miriapode in atlasul zoologic si in enciclopedia pentru tineri "Plante si animale" si documentarii cu ajutorul acestor surse bibliografice. Aceste sarcini vor fi date grupelor de elevi cu ritm mai lent de lucru.

Pe baza activitatilor enuntate mai sus, elevii vor ajunge la conceptul de miriapod - animale cu corpul vermiform si segmentat, prevazut cu numeroase picioare articulate. De asemenea, vor mai stabili ca aceste animale sunt adaptate la viata terestra, ca sunt animale antenate, la cap, in afara antenelor, existand aparatul bucal si ochii (la unele specii, exemplu - urechelnita), ca au respiratie traheala sau tegumentara, ca prima pereche de apendice este transformata in organe prehensile veninoase, cu rol in atac si aparare, etc. Elevii vor completa, pe rand, in fisa de lucru rezultatele investigatiei lor.

Echipele D1 si D2 vor conceptualiza notiunea de insecte, cu desprinderea caracterelor generale ale acestora, pe baza observarii :

.unor insecte din insectare, apartinand unor ordine diferite;

.unor preparate microscopice a unor aparate bucale apartinand la specii de insecte diferite;

.unor planse vacuumate cu organizarea interna la insecte, cu aparate bucale si cu metamorfoza la albilita, fluturele de matase si lacusta;

.unor specii de insecte in atlasul zoologic si in enciclopedia pentru tineri "Plante si animale" ;

.documentarii cu ajutorul acestor surse bibliografice.

Echipele ce vor desfasura aceste activitati sunt alcatuite din elevi cu ritm mai intens de lucru.

Desfasurand activitatile amintite anterior si reactualizand notiuni biologice despre insecte, notiuni studiate in gimnaziu, elevii acestor echipe vor conceptualiza notiunea de insecte - animale nevertebrate adaptate la viata aeriana, al caror corp este segmentat, alcatuit din cap, torace cu trei perechi de picioare articulate si 2 perechi de aripi (la majoritatea speciilor), abdomen.

Elevii mai redescopera: mediul de viata al acestor animale, alte elemente ale alcatuirii corpului lor - prezenta la cap a unei perechi de antene modificate, a ochilor compusi si / sau ocelilor, a aparatului bucal alcatuit din 6 piese bucale modificate in functie de modul de nutritie, organele digestive, inima alcatuita din ventriculite, creierul si ganglionii nervosi, traheile, organele excretoare si reproducatoare, metamorfoza la fluture si lacusta, etc. Se completeaza fisa de lucru, de asemenea, ca si in cazul celorlalte echipe, pe rand de catre fiecare membru al grupului.

Fiecare echipa isi va prezenta, printr - un reprezentant desemnat, rezultatele activitatii lor.

Preparatele microscopice cu aparatele bucale fixate la microscop de catre echipele D1 si D2 vor fi observate si de ceilalti elevi. Profesorul va corecta eventualele erori strecurate. In urmatoarea etapa a lectiei, pe seama redescoperirilor efectuate de elevi si organizand o dezbatere la nivelul clasei, profesorul, va "sublinia" conceptul de artropode - animale cu picioare articulate, caracterele generale ale artropodelor si importanta acestora.

In finalul lectiei, profesorul organizeaza feed - backul, stabilind la nivelul clasei concluziile cu privire la artropode, concluzii ce vor fi notate pe tabla de catre acesta. De asemenea, schema lectiei va mai contine desenele schematice ale aparatelor bucale observate la microscop. In aceasta etapa a lectiei, conversatia de verificare devine o conversatie de fixare a conceptelor elaborate pe parcursul lectiei si se coreleaza strans cu demonstratia cu ajutorul diapozitivelor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2425
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved