Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Organizarea pe echipe a activitatii elevilor in lectia"Increngatura Briophyta" la clasa a IX - a

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micOrganizarea pe echipe a activitatii elevilor in lectia"Increngatura Briophyta" la clasa a IX - aPentru conceptualizarea notiunii de briofite si a notiunilor biologice legate de ciclul de dezvoltare al acestor plante, lectia "Increngatura Briophyta",se organizeaza sociocentric, alcatuindu - se echipe de cate trei elevi, cu aceleasi sarcini de lucru.

Fiecare echipa de elevi va avea pe masa de lucru muschi din herbare, lupe, atlas botanic, microscop, lame, lamele, apa, pipeta, ac cu varf, manuale. Activitatea elevilor se desfasoara pe baza unei fise de lucru, elevii completand in acestea observatiile efectuate. Pe parcursul lectiei profesorul coordoneaza activitatea elevilor.

Activitatea elevilor incepe cu observarea mediului de viata al briofitelor in atlasul botanic si cu documentarea pe baza lecturarii informatiei din acesta. Realizand si o reactualizare de cunostinte studiate in clasa a V - a, elevii stabilesc ca muschii sunt raspanditi in locuri umede si umbroase.

Prin observarea unor plante de muschi de pamant cu ajutorul lupei, si prin reactualizarea notiunilor biologice studiate in clasa a V - a, se identifica de catre elevi alcatuirea acestor plante - rizoizi, tulpinita, frunzulite, iar la unii indivizi si sporogonul.

In continuare, elevii vor efectua preparate microscopice cu sectiuni prin structurile biologice identificate, redescoperind inductiv ca muschiul de pamant nu are tesut conducator si deci, nici organe adevarate, fiind o planta talofita. Se stabileste astfel conceptul de plante briofite- plante talofite de talie mica, raspandite in locuri umede si umbroase, al caror corp este alcatuit din rizoizi, tulpinita si frunzulite.

Li se cere elevilor sa reactualizeze cunostinte biologice studiate la capitolul "Unitatea structurala si functionala a vietii - celula"si sa stabileasca modul de circulatie a apei si sarurilor minerale prin corpul briofitelor. In acest moment al lectiei elevii observa in manual desenele cu difuzia si cu osmoza. Elevii redescopera circulatia apei in corpul muschilor prin osmoza, iar celelalte substante prin difuzie.

Se fac in continuare preparate microscopice cu spori din sporogon si se solicita elevilor sa reactualizeze meioza si sa stabileasca modul de formare a acestora si faza in care sunt inclusi. Se observa apoi in atlasul botanic si in manual ciclul de dezvoltare a briofitelor , elevii stabilind faza haploida  reprezentata de sporii care se formeaza prin meioza, de protonema, de muschii cu arhegoane si muschii cu anteridii (producatori de celule sexuale) si faza diploida reprezentata de muschii cu zigot (format prin fecundatie), de muschii cu sporogon. Facandu - se comparatia intre algele verzi si protonema, elevii stabilesc originea algala a muschilor.

Fiecare echipa de lucru prezinta rezultatele activitatii ei, profesorul corectand erorile facute de catre elevi in investigatiile lor.

In finalul lectiei, se stabilesc, la nivelul clasei, concluziile finale si generale cu privire la conceptul de briofite si la ciclul de dezvoltare a acestora. Se efectueaza schema lectiei pe tabla de catre profesor si in caiete de catre elevi, profesorul organizand cu aceasta ocazie conexiunea inversa si ceea ce decurge din aceasta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1765
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved