Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Gradinita

Profilul elevului modern

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Profilul elevului modern

'Nu poti invata un om, il poti doar ajuta sa invete'
Galileo Galilei

       Ne plangem cu totii de o realitate a scolii din zilele noastre: in general, elevul nu mai invata; daca poate sa prinda informatia din zbor este bine, altfel nu incearca sa depuna niciun efort. Educat in mare masura de televizor, de unde preia false modele, nu mai are timp si pentru pregatirea lectiilor. Foarte frecvent apeleaza la Internet, iesind fara prea mult efort din impas. Referatele luate de-a gata sunt semnate fara sa fie macar citite. Elevul refuza sa mai gandeasca, fiind bombardat in mod sistematic de informatii pe care le considera inutile. Putini elevi sunt doritori sa munceasca in plus, majoritatea multumindu-se cu ceea ce prind in clasa.

       Parintii care se mai ocupa de copiii lor amintesc mereu de adevarata scoala de altadata, declarand ca acum nu se mai face carte ca pe vremuri. Si asta pentru ca tineretul de azi nu mai stie ce-i respectul fata de profesori, daca nu primeste o palma dupa ceafa (metoda educativa folosita frecvent pe vremea lor, combatuta vehement in zilele noastre). Alti parinti au devenit indiferenti, fiind coplesiti de grijile cotidiene, si uitand ca sunt responsabili de educatia copiilor, caci la urma urmei, la ce mai foloseste sa ai atata scoala?

       Intre conservatorismul sau indiferenta parintilor si nonconformismul tinerilor, 'pedagogii de scoala' noua au un drum greu de parcurs… Cum poate fi trezit interesul elevilor pentru invatatura? Raspunsul vine chiar de la ei. Iata opinia unui elev care si-a spus oful pe site-ul www.didactic.ro:

       'Astazi am intrat si eu pe site, ca un mic intrus.

       Sunt elevul roman cel plictisit de metodele invechite de predare, sunt elevul roman care in fiecare ora scrie si scrie dupa dictare si invata prea putine lucruri interesante 

       Dragi profesori, va rog din suflet, incercati in fiecare zi sa iesiti din tipare pentru ca la scoala noi trebuie sa invatam in primul rand sa ne descurcam in viata. Incercati sa ne invatati ceea ce avem nevoie cu adevarat pe mai departe si intr-un mod cat mai placut si atractiv.

       Uitati de manual in timpul orei; ora trebuie sa se desfasoare cu manualul inchis si cu discutiii libere intre elevi si profesori.

       Deocamdata atat am avut de zis, in legatura cu felul in care am vrea noi sa se desfasoare orele.

       Numai bine!

       Adevarul este ca elevul simte nevoia sa se exprime, incearca sa atraga atentia asupra lui. Cu toate acestea, orarul prea incarcat si lectiile in care este bombardat cu informatii nu-i permit sa-si spuna punctul de vedere, ajungand sa se refugieze in lumea sa nonconformista in care totul este cool.   

       Elevul modern este indraznet si inteligent, dar nu-si valorifica potentialul intelectual, asteptand pasiv sa gandeasca altcineva pentru el, abandonand prea usor in fata provocarilor. Nu stiu sau nu pot sunt cuvinte care demonstreaza ca elevul nu are prea mare incredere in fortele sale. Este in pericol sa ajunga un semianalfabet, nu pentru ca nu stie sa scrie si sa citeasca, ci pentru ca nu stie sa valorifice informatia pe care a primit-o.

       Dezideratele elevului de azi impun restrangerea drastica a expunerii ex cathedra a cunostintelor (cu alte cuvinte a predarii de informatii teoretice), ba chiar eliminarea ei definitiva. Necesitatea gasirii unor metode mai eficiente de invatare a aparut cu mult timp in urma. Ideea unei 'scoli noi', dupa cum o numea N. Moisescu, nu era altceva decit prima  varianta, experimentala la vremea aceea, a actualului sistem de invatamant. Astfel, pedagogul sintetiza normele pedagogice folosite sub denumirea generica de 'scoala activa, in care elevul observa cu simturile sale, descrie cu vorbele sale, gandeste cu mintea sa, incat lectia intreaga sau aproape intreaga este opera sa'. Echipele guvernamentale din ministerul de resort de inceput de secol XX au considerat ca aceste tendinte de inovare a invatamantului ii transforma pe elevi in simpli 'cobai'. Iata ca la inceput de secol XXI  scoala noua, activa, a devenit o necesitate.

       Daca in invatamantul traditional rolul profesorului era unul esential, el punand la dispozitia elevului cunostintele acumulate, in cel modern accentul cade pe cunostinte si pe modul subiectiv in care copilul le dobandeste. Astfel, scoala trebuie sa devina o parte din viata elevului, iar profesorul un confident, un partener de studiu de la care elevul are mari asteptari.

       Modelul care il plaseaza pe elev in rolul central reflecta necesitatea ca profesorul sa-si concentreze atentia atat asupra elevilor, cat si asupra procesului de invatare. Elevul modern este atras de invatarea activa, prin care are ocazia, asumandu-si un grad inalt de responsabilitate, sa-si identifice propriile obiective educationale, sa-si gaseasca surse informative si sa-si construiasca propriul sistem de cunostinte bazat pe acele obiective personale anterior identificate. In loc sa primeasca in mod pasiv informatia, elevul indeplineste anumite sarcini care il vor conduce la intelegere si invatare.  

       In scoala moderna profesorul trebuie sa-l ajute pe elev sa devina mai responsabil, mai interesat de propria instruire, caci 'a invata pe copil nu inseamna sa-i dam adevarul nostru, ci sa-i dezvoltam propria gandire, sa-l ajutam sa inteleaga cu gandirea lui lumea.' (I. Cerghit)

Exista multe programe interactive ce pot fi achizitionate.  Calculatorul este un mijloc foarte util pentru scrierea temelor pentru scoala sau a altor sarcini asemanatoare; informatiile primite in scoala au rol important pentru pregatirea de mai tarziu a elevului, pentru sarcinile de serviciu si ,de ce nu,pentru relaxare. Noua generatie de elevi nu este preocupata de scoala, dar este mai capabila sa puna informatiile cap la cap. Profesorii romani considera ca elevii intrati in acest an in clasele a V-a si a IX-a sint mai putin preocupati de scoala si mai putin pregatiti decit cei din generatiile anterioare. Acesta este raspunsul a 90% dintre cele peste 2.000 de cadre didactice care au participat la un sondaj online realizat de producatorul de software educational Intuitext. Cu toate acestea, peste 60% dintre profesori considera ca, desi generatia noua de elevi este mai putin preocupata de scoala, ei sint mai isteti si mai capabili sa stabileasca legaturi intre informatiile primite.

Cei mai multi dintre profesori considera ca interesul scazut al elevilor fata de scoala este cauzat de influenta societatii si de mijloacele de comunicare in masa la care elevii sint expusi. O alta cauza o constituie nesupravegherea copiilor si neimplicarea familiei in educatia copiilor, urmata de structura materiei scolare care este mult prea stufoasa si de lipsa motivatiei.

Pe de alta parte, psihopedagogul Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, spune ca una dintre cauzele care au dus la lipsa de preocupare pentru scoala a elevilor este „deteriorarea resurselor umane din invatamint“. „Degeaba am un calculator sau orice alt design modern de predare daca profesorii folosesc aceleasi metode invechite. De exemplu, multi pun accent pe predarea informatiilor pe care elevii trebuie sa le memoreze. Plus ca scoala adesea le da o informatie veche. Profesorii trebuie sa le formeze competentele elevilor, trebuie sa le exploateze abilitatile“, spune Mircea Miclea. Acesta este de acord insa ca elevii sint mult mai rapizi in gindire decit parintii lo

V-ati gandit ce imagine si-a creat elevul din ziua de azi? Starea lui se schimba de la o zi la alta, are alte perspective, gandeste diferit si isi insuseste alte drepturi si obligatii.
Si pentru ca lumea se schimba pe zi ce trece, oare cum este elevul din ziua de azi, din secolul 21, fata de elevul din trecut? Cum s-a schimbat? In mai bine, in mai rau?

Scolile s-au schimbat, si probabil si mentalitatea profesorilor. Dar mentalitatea elevului de azi, oare s-a schimbat fata de mentalitatea elevului din trecut? Bineinteles, exista elevi si elevi, depinde de educatia de-acasa a fiecaruia, dar per total, mentalitatea lor s-a schimbat. Probabil si din cauza noilor tehnologii, internetul, televizorul de dimineata pana seara care nu era pe vremuri, toate astea au influente bune asupra elevului, dar si aspecte mai putin dorite.

Elevul de azi nu mai citeste atatea carti, prefera sa caute pe internet detalii despre informatia de care are nevoie, face un search si monitorul se umple de sute de pagini. Tindem oare spre superficialitate? Poate in viitorul apropiat chiar o sa dispara cartile, o sa dispara scrisul de mana. Lumea se schimba cu sau fara acordul nostru, este ceva inevitabil. Noua generatie de elevi nu este preocupata de scoala, dar este mai capabila sa puna informatiile cap la cap.
Cu siguranta, “elevii de azi, oamenii de maine” isi vor pune adanc amprenta asupra acestei societati, atat din punct de vedere teoretic, cat si practic.

Elevii din ziua de azi au crescut uitandu-se la televizor si sunt extrem de bine orientati catre invasi sunt extrem de bine orientati catre invatarea vizuala. Panourile, proiectiile, si filmele sunt elemente importante ale invatarii

Cand sistemele interactive sunt de asemenea parte a procesului de invatare, elevii devin din observatori pasivi ganditori activi.

Metoda este selectata de cadrul didactic si este pusa in aplicare in lectii sau activitati extrascolare cu ajutorul elevilor si in beneficiul acestora; presupune, in toate cazurile, o colaborare intre profesor si elev, participarea lor la cautare de solutii, la distingerea dintre adevar si eroare si care, sub forma unor variante si/sau procedee selectionate, se foloseste pentru asimilarea cunostintelor, a trairilor valorice si a stimularii spiritului creativ.

Rezultatele cercetarii au scos in evidenta apropierea de modelul modern; de o comunicare mai profunda intre elev si profesor; de o educatie bazata mai mult pe descoperire, cercetare; initiativa elevului atras cu pasiune de informatiile primite. In mod sigur o metodologie de succes va implica impletirea celor doua modele (clasic si modern), avand proportii diferite intre ele in functie de situatia momentului, de colectiv si bineinteles de obiectivele educationale urmarite.

Fetele au completat:

Nr.

Ctr.

Modelul clasic

Modelul modern

memorarea si reproducerea (cat mai fidela) a cunostintelor transmise de cadrul didactic

apel la experienta proprie

competitia intre elevi cu scop de ierarhizare

promoveaza invatarea prin colaborare

Studiul individual al elevului

pune accentului pe dezvoltarea gandirii in confruntarea cu altii

Profesorul asigura insusirea temeinica si sistematica a cunostintelor predate

Profesorul este partener in invatareElevul incearca sa retina si sa reproduca ideile auzite

Elevul exprima puncte de vedere proprii referitoare la o problema

Elevul accepta informatia data

Elevul (isi) pune intrebari cu scopul de a intelege lucrurile, de a realiza sensul unor idei

slaba participare, neimplicare, lipsa de initiativa, conformism, supunere

initiativa,spirit intreprinzator

Elevul este dirijat in gandire si actiune

Elevul este cutezant, isi asuma riscurile, participare si implicare personala, gandire libera, creativa,critica

masurarea si aprecierea cunostintelor (ce stie elevul)

masurarea si aprecierea capacitatilor(ce stie si ce poate sa faca elevul)

accent pe aspectul cantitativ (cat de multa informatie detine elevul).

accent pe elementele de ordin calitativ (sentimente, atitudini etc.)

Baietii au completat:

Nr.

Ctr.

Modelul clasic

Modelul modern

memorarea si reproducerea (cat mai fidela) a cunostintelor transmise de cadrul didactic

apel la experienta proprie

competitia intre elevi cu scop de ierarhizare

promoveaza invatarea prin colaborare

Studiul individual al elevului

pune accentului pe dezvoltarea gandirii in confruntarea cu altii

Profesorul asigura insusirea temeinica si sistematica a cunostintelor predate

Profesorul este partener in invatareElevul incearca sa retina si sa reproduca ideile auzite

Elevul exprima puncte de vedere proprii referitoare la o problema

Elevul accepta informatia data

Elevul (isi) pune intrebari cu scopul de a intelege lucrurile, de a realiza sensul unor idei

slaba participare, neimplicare, lipsa de initiativa, conformism, supunere

initiativa,spirit intreprinzator

Elevul este dirijat in gandire si actiune

Elevul este cutezant, isi asuma riscurile, participare si implicare personala, gandire libera, creativa,critica

masurarea si aprecierea cunostintelor (ce stie elevul)

masurarea si aprecierea capacitatilor(ce stie si ce poate sa faca elevul)

accent pe aspectul cantitativ (cat de multa informatie detine elevul).

accent pe elementele de ordin calitativ (sentimente, atitudini etc.)

urmeaza:

Elevul accepta informatia data

Elevul (isi) pune intrebari cu scopul de a intelege lucrurile, de a realiza sensul unor idei

slaba participare, neimplicare, lipsa de initiativa, conformism, supunere

initiativa,spirit intreprinzator

Elevul este dirijat in gandire si actiune

Elevul este cutezant, isi  asuma riscurile, participare si implicare personala, gandire libera, creativa,critica

masurarea si aprecierea cunostintelor (ce stie elevul)masurarea si aprecierea capacitatilor(ce stie si ce poate sa faca elevul)

accent pe aspectul cantitativ (cat de multa informatie detine elevul).

accent pe elementele de ordin calitativ (sentimente, atitudini etc.)

Totalul, ca rezultat final este:

Nr.

Ctr.

Modelul clasic

Modelul modern

memorarea si reproducerea (cat mai fidela) a cunostintelor transmise de cadrul didactic

apel la experienta proprie

competitia intre elevi cu scop de ierarhizare

promoveaza invatarea prin colaborare

Studiul individual al elevului

pune accentului pe dezvoltarea gandirii in confruntarea cu altii

Profesorul asigura insusirea temeinica si sistematica a cunostintelor predate

Profesorul este partener in invatare

Elevul incearca sa retina si sa reproduca ideile auzite

Elevul exprima puncte de vedere proprii referitoare la o problemaloading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1900
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site