Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Gradinita

Statutul social al scolii

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Statutul social al scolii

Scoala este institutia sociala in care se realizeaza educatia organizata a tinerei generatii. Ea este factorul decisiv pentru formarea unui om apt sa contribuie la dezvoltarea societatii, sa ia parte activa la viata, sa fie pregatit pentru munca. Procesul de invatamant este cel care confera scolii rolul decisiv in formarea omului. Misiunea scolii este aceea de a contribui la realizarea idealului educativ impus de cerintele vietii sociale. Procesul de educatie din cadrul scolii este indrumat si condus de persoane pregatite in mod special pentru acest lucru. Menirea scolii nu este numai de a inzestra elevii cu un bagaj de cunostinte cat mai mare, ci si de a le stimula calitatea de om. Se urmareste valorificarea abilitatilor de interrelationare, de asumare a responsabilitatilor, de cultivare a capacitatii de a lua o decizie corecta, de descoperire a propriilor interese si aspiratiei spre formarea scolara si profesionala ulterioara. Scoala a ramas punctul de pornire al orientarii scolare si profesionale prin actiuni de informare asupra posibilitatilor de continuare a studiilor, de detectare a intereselor profesionale si a aptitudinilor, de discutare a criteriilor dupa care elevii isi aleg viitorul si a ponderii de implicare a parintilor in alegerea scolii si a profesiei pe care copiii lor o vor urma, daca profesia aleasa este cea dorita de copil si daca acesta din urma are disponibilitati intelectuale.Societatea dinamica, moderna nu se poate lipsi de prezenta scolii. Aceste societati au o retea scolara foarte bine definita, care se intind atat orizontal, cat si vertical. Sistemele scolare alcatuiesc o larga retea care transmit diferentiat cunostinte, experiente, dar care in colaborare cu retele educative extrascolare, pregatesc viitoarea generatie pentru viata, pentru sarcinile care ii asteapta la locul de munca. Una dintre sarcinile modernizarii retelei scolare este democratizarea, umanizarea scolii, apropierea acesteia de viata de zi cu zi.

Petrikás Árpád precizeaza ca in societatea moderna rolul scolii poate fi analizat din doua unghiuri de vedere: din cel al individului si din cel al dezvoltarii societatii.

Rolul scolii din unghiul de vedere al individului:

Absolvirea unei scoli este factor hotarator, care determina locul in societate al individului.

Scoala pregateste elevul pentru insusirea culturii , integrarea in cultura locala, regionala, nationala si mondiala, care se poate realiza doar prin invatare sistematica.

Doar prin pregatire generala si specifica devin accesibile uneele domenii ale vietii sociale.

Scoala reprezinta garantia insusirii intelegerii de baza a capacitatilor de colaborare si comunicare necesare prestarii unei atitudini civice responsabile in vederea sprijinirii si sustinerii comunitatii locale de apartenenta.

Scoala este instrumentul de baza pentru trezirea interesului pentru invatatura, a dragostei de carte, a asimilarii unei culturi generale.

Mobilitatea individului nu se poate realiza fara dezvoltarea capacitatilor de invatare, a priceperilor si deprinderilor de baza.

Nivelul de scolarizare are un rol important in indeplinirea rolurilor in familie si a celor de parinte.

Participarea la cursuri de perfectionare profesionala contribuie la reusita in viata, la posibilitatea afirmarii , la asigurarea existemtei familiei
Scoala trebuie sa fie prezenta in viata individului, nu numai in partea de pregatire a drumului in viata, ci si in practica de zi cu zi a vietii, de-a lungul vietii, deoareece individul ia contact cu scoala pe parcursul intregii vieti ca elev, parinte, ca adult in formare, ca bunici, ca cetateni.

Rolul scolii din unghiul de vedere al dezvoltarii societatii:

Scoala se ocupa de continuitatea istorica a generatiilor de elevi.

Scoala este capabila sa transforme toate cuceririle societatii in cunostinte, priceperi, deprinderi corespunzatoare cerintelor sociale.

Scoala are rol deosebit in dezvoltarea capacitatilor inovatoare, deoarece duce la cresterea ponderii intelectualilor in societate, la cresterea interesului pentru problemele generale ale societatii.

Reteaua scolara contribuie la reorganizarea structurala a societatii. Schimbarile carierelor, a locurilor de munca, a statutului social depinde direct de nbivelul de scolarizare, de pregatirea profesionala, de calitatile de intreprinzator.

Rolul scolii depinde si de alocatia de capacitati pe care o dezvolta diferitele retele, structuri, tipuri de scoli.

Astfel scoala ca institutie, contribuie la dezvoltarea capacitatilor individuale, iar ca retea de institutii contribuie la formarea alocatiei de capacitati necesare evolutiei societatii.

Putem spune deci, ca reteaua scolara trebuie sa fie diversificata pentru a putea face fata cerintelor in continua schimbare si evolutie a societatii: scoli mici si mari; de stat, particulare sau ale cultelor religioase; teoretice sau practice; de scurta sau de lunga durata; de zi, serale sau la distanta; etc.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 879
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site