Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

TEORII ASUPRA DEZVOLTARII

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micTEORII ASUPRA DEZVOLTARII

Sustinem ideea unei pluralitati in modurile de a aborda dezvoltarea fizica si psihica. Exista insa si o evolutie istorica a teoriilor care ne permite sa integram textele sau ideile diferitilor autori, sa constatam filiatiile si conexiunile. Din literatura de specialitate desprindem urmatoarele mari grupari de teorii:TEORIILE EXPERIENTIALE: considera dezvoltarea ca un rezultat primar al experientei. In aceasta categorie de teorii mentionam urmatoarele orientari:

A. Teoriile comportamentului invatat bazate pe conditionarea clasica si operanta (Skinner)

B. Teoriile invatarii sociale bazate pe imitatie si rolul proceselor cognitive in invatare (Bandura)

C. Teoriile procesarii informatiilor considera fiinta umana ca o unitate ce proceseaza informatia (Siegler)

TEORIILE PSIHODINAMICE: sustin ca dezvoltarea si comportamentul uman sunt motivate de variati factori interni si externi:

pentru S. Freud fortele inconstiente ale Id-ului sunt temperate si sublimate prin Ego si Superego.

pentru E.Erikson personalitatea se dezvolta potrivit unor pasi predeterminati de catre organismul pregatit sa interactioneze cu lumea externa.

3.TEORIILE ADAPTARII considera ca dezvoltarea si comportamentul uman au o evolutie care vizeaza mentinerea, rezervarea si continuitatea modelelor existential-etologice.(Lorenz)

4.TEORIILE ORGANISMICE sustin ca cognitia este un fenomen biologic, iar interactiunile dintre individ si mediu sunt considerate fundamentale pentru stadialitatea dezvoltarii.pentru J. Piaget epistemolog al geneticii, echilibrarea progresiva este rezultanta asimilarilor si acomodarilor. Intelectual copilul progreseza prin treceri stadiale: senzoriomotorie, reprezentationala, preoperationala, concret operationala si operational formala.

pemtru H.Werner principiul central ontaogenetic afirma ca fiinta umana se misca, evolueaza de la o stare globala, nediferientata cognitiv spre una inalt diferentita si integratoare.

5.TEORIILE INTERACTIONISTE subliniaza importanta schimbarilor sociale si istorice in dezvoltarea comportamentului.

psihologul rus L.S.Vigotski subliniaza natura sociala si interpersonala a cunoasterii si in consecinta importanta limbajului in dezvoltare.

psihologul american K.Riegel subliniaza interactiunea dintre factorii fizici, biologici, psihologici, si sociologici inb dezvoltare.

6.TEORIILE STADIALITATII

Conceptul de stadialitate arata ca dezvoltarea are loc in secvente date fiecare nou stadiu reprezentand o forma inalta de functionare. Desi conceptul de stadiu este central pentru teoriile dezvoltarii ale lui Werner, Piaget, Erikson, Vigotski unele probleme sunt inca in dezbatere critica.

NOTA:

Desi aparent separate cele 6 tipuri de teorii au o doza mare de complementaritate.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1487
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved