Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

UTILIZAREA COMPUTERULUI CA INSTRUMENT STOCARE A INFORMATIILOR REFERITOARE LA ELEVI

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micUTILIZAREA COMPUTERULUI CA INSTRUMENT STOCARE A INFORMATIILOR REFERITOARE LA ELEVI

Una din problemele ce trebuiesc rezolvate este aceea de stocare a informatiei astfel incat sa putem folosi aceasta informatie cu pierderi minime de timp si spatiu. O metoda de stocare a informatiei este aceea de a folosi bazele de date[1].Intrucat aplicatiile in acest domeniu sunt foarte variate, am sa insist in aceasta sinteza asupra conceptului de BD folosita cu ajutorul computerelor:

Deoarece, fata de cerinte, memoriile interne ale computerelor prezinta o serie de dezavantaje (as aminti aici dezavantajul de a transporta informatia), stocarea bazelor de date se realizeaza pe dispozitive de memorare externe, cum ar fi dichetele, CD-ROM, etc. Daca acum cativa ani cele mai folosite erau dischetele, in zilele noastre datorita volumului mare al informatiilor, acestea au devenit insuficiente, CD-urile capatand un loc din ce in ce mai important in domeniul stocarii informatiilor. Indiferent ca se folosesc dischete sau CD-uri informatiile sunt stocate pe fisiere. O baza de date reprezinta tocmai un astfel de fisier (sau mai multe) organizate astfel incat sa permita accesul rapid si complet la datele stocate.

O metoda este aceea a bazelor de date relationale. Ce este o BD relationala? Asa cum se deduce din denumire o baza de date relationala este compusa din tabele care sunt legate intre ele. De aceea crearea unei BD presupune crearea tabelelor cat si a relatiilor dintre acestea. O BD este asemanatoare cu un tabel cu linii si coloane avand urmatoarele corespondente:

Capul de tabel se numeste "structura bazei de date";

Coloanele se numesc "campuri";

Liniile se numesc "inregistrari";

De aceea, atunci cand se creeaza o baza de date trebuie:

sa specificam structura acesteia,

sa indicam campurile ce o compun (printr-un nume asociat fiecarui camp);

caracteristicile acestor campuri: tipul de date ce se memoreaza in acel camp, lungimea campului, etc.

In aceste baze de date se lucreaza cu inregistrari. Fiecare inregistrare este numerotata si aceste numere sunt stocate intr-o zona de memorie numita indicatorul de inregistrari. Cu ajutorul acestui indicator putem localiza inregistrarea curenta (inregistrarea cu care lucram in acel moment). Acest indicator de inregistrari se poate reprezenta astfel:

Indicatorul de inregistrari

Tabela

Inregistrari

Nr inregistrare curenta

Atunci cand indicatorul de inregistrari isi modifica valoarea inseamna ca am trecut la o alta inregistrare.

In continuare, vom prezenta, intuitiv cum opereaza un computer cu aceste baze de date. Pentru a folosi o BD ce exista deja in memoria computerului, trebuie mai intai sa dam comanda de deschidere a acestei BD. Aceasta inseamna ca in memoria interna a computerului se face rezervarea unei zone de lucru cu aceasta baza de date, zona in care computerul va depozita toate informatiile necesare utilizarii acesteia.

Dupa deschiderea unei baze de date[2], utilizatorul prin intermediul computerului poate lucra cu aceasta, adica:

se pot prelua date din BD;

se pot modifica date deja existente;

se pot adauga noi date;

se pot sterge date din tabela;

In general acestea sunt cerintele minime pentru un program util in lucrul cu baze de date. Cu cat utilizatorul poate folosi mai rapid aceste comenzi, cu atat programul de utilizare a BD este mai bun.

Dupa terminarea lucrului, trebuie sa avem in vedere inchiderea bazei de date, salvarea ei (pe computer sau pe o unitate mobila de stocare a informatiei).

Inchiderea bazei de date consta in:

inchiderea legaturii dintre zona de lucru si BD.

eliberarea memoriei alocate la deschiderea BD[3]

inchiderea fisierului tabelei, memorandu-se modificarile efectuate de la deschidere pana in acest moment.

Unul din pachetele de programe cu ajutorul carui se poate realiza destul de usor o baza de date este Excelul. Inafara de avantajele pe care le-am aratat la inceputul acestei sectiuni as am aminti si faptul ca Excelul este si foarte apropiat de ceea ce se realiza cu hartia si creionul. Un dezavantaj al acestui pachet de programe il reprezinta faptul ca atunci cand avem de-a face cu baze mari de date executia comenzilor ce le da un utilizator incetineste.

Ca limbaje in care se mai pot realiza baze de date am aminti: SQL, Visualfox, etc., dar acestea necesita o calificare speciala pentru realizarea unei baze de date.Vom folosi ca prescurtarea BD

Intr-o zona de lucru

aceasta se mai numeste si eliberea zonei de lucruPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1844
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved