Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Poezii si cantece

Gradinita, o componenta a vietii cotidiene a familiei

Gradinita+ Font mai mare | - Font mai micGRADINITA, O COMPONENTA A VIETII COTIDIENE A FAMILIEI

Timp: 3h 20min

În societatea contemporana gradinita a devenit o prezenta tot mai importanta în viata fiecarei familii cu copii. Mai devreme sau mai târziu fiecare parinte devine preocupat de pregatirea copilului pentru scoala, iar gradinitei îi revine, în mod expres, acest rol. Înscrierea si frecventarea gradinitei de catre copil are foarte multe implicatii asupra desfasurarii vietii cotidiene a familiei. Scolarizarea impune anumite presiuni asupra familiei:ritmicitate, stabilitate, o ordine în viata familiei din punct de vedere al timpului

modificare a raportului familiilor cu spatiul: familia poate opta pentru o gradinita aproape de domiciliu, de locul de munca al unui dintre parinti sau sa convina aspiratiilor privind viitoarea cariera scolara a copilului

afectarea bugetului familial: sume de bani trebuie cheltuite pentru asigurarea mesei copilului ( în cazul gradinitelor cu program prelungit), achizitionarea de rechizite, plata unor lectii specializate (arte, dans, limbi straine, sport, etc.), cheltuieli curente (transport, îmbracaminte, sanatate, igiena)

volumul si distributia sarcinilor între membrii familiei: sarcini menajere, sarcini de supraveghere, asistare si sustinere a copilului în activitatea scolara.

exercitarea unui control accentuat al parintilor asupra copiilor: controlul conduitei

modificarea formelor si continuturilor educatiei familiale

modificarea climatului emotional al familiei prin crearea unor stari de satisfactie sau/si de tensiune, oferind în acelasi timp teme de conversatie între membrii familiei

evaluare permanenta a activitatii parentale

introducerea familiei într-o retea de sociabilitate ai carei poli sunt: colegi ai copilului, parinti ai acestora, cadre didactice, conferind adultilor un rol si o identitate sociala particulara si anume, acela de parinte al unui copil.

Aceste aspecte determina o mai buna integrare în viata comunitatii si putere mai multa în raporturile cu sistemul institutional, tinând cont de forta sociala generata de numarul contactelor cu cadrele didactice, cu parintii, cu administratia gradinitei.


Exercitiul:

Alegeti cateva cerinte impuse de frecventarea gradinitei, explicati-le si prezentati modul de adaptare al familiei privind respectarea acestora.


Exercitiul 2.

Prezentati pe scurt relatia Familie – Gradinita existenta la dvs. la grupa si aratati care sunt îndatoririle participantilor la acest parteneriat:
Exercitiul 3

Pornind de la urmatoarea situatie prezentata mai jos, va rugam sa precizati câteva modalitati prin care sa reusim sa motivam familia pentru frecventarea gradinitei de catre copil:


„Cristina este o fetita blonda, bucalata la fata si cu parul cârliontat. Privirea ochilor ei albastrii te strapunge pâna în adâncul sufletului. Este o fetita vesela si gata oricând sa-ti ofere o mâna de ajutor. În timpul activitatilor este atenta, iar raspunsurile date sunt rapide si corecte. Are 5 ani si este singurul copil la parinti. La gradinita a fost adusa mereu de catre mama ei. În ultima vreme Cristina s-a schimbat. Este abatuta, nu mai este activa si plânge, fara un motiv anume, aproape zilnic. Refuza sa dea orice explicatie, iar când vine mama îi sare de gât plângând. Nici aceasta din urma nu-si poate explica reactia Cristinei. De curând Cristina nu mai vine la gradinita. Absenta ei este resimtita atât  de catre copii cât si de catre educatoare. Un telefon scurt anunta:”Cristina nu va mai veni la gradinita!”

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 283
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved