Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Poezii si cantece

ACTIVITATILE EXTRACURRICULARE PRESCOLARE SI APLICABILITATEA LOR PRACTICA IN OPTIMIZAREA PROCESULUI DE INVATAMANT

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai micACTIVITATILE EXTRACURRICULARE PRESCOLARE SI APLICABILITATEA LOR PRACTICA IN OPTIMIZAREA PROCESULUI DE INVATAMANT
Procesul educational din gradinita presupune si forme de munca didactica complementara activitatilor obligatorii. Acestea sunt activitati desfasurate in gradinita in afara activitatilor obligatorii sau activitati desfasurate in afara gradinitei; ele sunt activitati extracurriculare si se desfasoara sub indrumarea educatoarelor.

Activitatea extracurriculara, in sine, prin structura, continut specific, este firesc complementara activitatii de invatare realizata in clasa.

In cadrul activitatilor extracurriculare cu o deosebita influenta formativa sunt incluse toate formele de actiuni care se realizeaza in afara programului propriu zis : plimbari, iesiri in natura, excursii, tabere, serbari cu diferite ocazii, concursuri intre grupele aceleiasi gradinite sau intre gradinite, parteneriate scolare pe diferite teme, etc

La varsta prescolara, copiii sunt foarte receptivi la ce li se arata cu ajutorul imaginilor sau a substitutelor (prezenta concretului in orice tip de activitate este absolut indispensabila). Rolul educatoarei (dar si al familiei) este acela de a oferi in mod gradat si in acord cu particularitatile de varsta, cunostinte necesare care motiveaza conduitele si normele eco-civice, sa creeze si sa organizeze activitati educative stimulative.

In cadrul activitatilor organizate in mijlocul naturii si al vietii sociale, prescolarii se confrunta cu realitatea printr-o percepere activa, investigatoare, prin actiuni directe asupra obiectelor, fenomenelor din mediul inconjurator, a unor zone geografice si locuri istorice; ei dobandesc o mare cantitate de informatii despre animale, despre munca si viata omului in diferite contexte (in functie de: mediul rural-urban, derularea anotimpurilor, meserii, etc) iti formeaza reprezentari simple despre structura si conditiile de viata ale unor plane si animale, despre legi obiective ale succesiunii anotimpurilor, despre frumusetile si bogatiile patriei, despre trecutul istoric al poporului roman (chiar daca e putin prematur pentru nivelul lor de dezvoltare intelectuala). In cadrul actiunilor si implicit a activitatilor in aer liber, prescolarii isi pot forma sentimentul de respect si dragoste pentru natura, pentru munca, om si realizarile sale; copilul care a invatat sa admire natura, parcul cu florile, sa asculte susurul unui izvor, sa observe munca depusa de unele insecte pentru a si asigura proviziile sau cata stradanie depune o randunica pentru a construi cuibul puisorilor ei si apoi pentru a-i hrani, acel copil va deveni prietenul si protectorul naturii si un mare admirator al animalelor manifestata prin nemarginita afectiune fata de ele.

Vizitele la muzee, expozitii, monumente si locuri istorice, case memoriale – organizate selectiv – constituie un mijloc de a intui si pretui valorile culturale, folclorice si istorice ale poporului nostru. Atat activitatile turistice cat si cele de concurs contribuie la imbogatirea si largirea vocabularului activ, a socializarii, a diverselor continuturi stimulative pentru dezvoltarea biopsihosociala a celor mici; astfel copiii pot reda cu mai multa creativitate si sensibilitate imaginea realitatii in cadrul activitatilor plastice si practice (de desen, pictura, modelaj, colaj, etc) a celor de educarea limbajului, initiativa in cadrul jocurilor, etc. Materialele didactice acumulate in decursul acestor tipuri de activitati extracurriculare: planse, imagini, vederi, masti, costumatii, albume foto, diapozitive, diplome, carti, pietricele, ierbare, etc raman o dovada libera a activitatilor desfasurate si «o punte catre trecutul educational extracurricular» in care au fost implicati in diferite contexte.

Spectacolele, vizionarile (teatrul de papusi) constituie o alta forma de activitate extracurriculara in gradinite, prin intermediul carora copilul face cunostinta cu lumea minunata a artei. Aceasta forma de activitate il pune pe cel mic atat in calitate de actor cat si de spectator in fata unei surse inepuizabile de impresii puternice, precum si in faptul ca se apeleaza in permanenta la afectivitatea copilului.

Vizionarea unor filme pentru copii, diafilme, desene animate, spectacole de teatru, serbari constituie « un izvor de informatii » dar in acelasi timp si un punct de plecare in organizarea unor actiuni interesante (de exemplu vizionarea emisiunilor muzicale, de teatru pentru copii, distractive sau sportive urmata de discutii pregatite in prealabil, pe langa faptul ca realizeaza completarea unor aspecte educative, stimuleaza si orienteaza copiii spre unele domenii de activitate: muzica, sport, poezie, pictura, etc )

Filmul comic, spectacolele cu caracter distractiv au darul sa starneasca rasul copiilor prin diverse contraste de situatii sau ironii. Desenele animate sunt cele mai gustate de catre copii datorita, mai ales, liniei stilizate pe care o au imaginile. Educatoarele au un rol deosebit de important in alegerea spectacolelor, recomandarea emisiunilor de televiziune pentru copii si selectionarea emisiunilor, programelor distactive care au o influenta pozitiva mai evident conturata.  

Serbarile, prin specificul lor de activitate extracurriculara, reprezinta un nesecat izvor de satisfactii, bucurii, creeza buna dispozitie, favorizeaza dezvoltarea copiilor din punct de vedere fizic si psihic. Importanta lor educativa consta in continutul artistic prezenta, precum si in atmosfera sarbatoreasca, deschisa ce se instaleaza cu acest prilej. Prin organizarea serbarilor dezvoltam copiilor dragostea pentru arta, pentru frumos.

Prin organizarea unor concursuri intre grupele aceleiasi gradinite sau intre gradinite diferite (pe diferite faze, pe diferite teme) dezvoltam dragostea si interesul copiilor pentru frumos, sensibilitatea si personalitatea lor suferind modificari pozitive, putand usor depista tinere talente artistice in vederea cultivarii si promovarii lor.

Concursurile sportive vin ca si o completare a activitatilor sportive, cei mici participand cu multa placere la concursurile sportive organizate, cum ar fi: atletism, concurs de saniute, de biciclete, de aruncat la tinta,etc

Activitatile extracurriculare mai sus enumerate si analizare sunt apreciate atat de catre copii, cat si de factorii educationali in masura in care :*      valorifica si dezvolta interesele si aptitudinile copiilor;

*      organizeaza intr-o maniera placuta si      relaxanta timpul liber al copiilor contribuind la optimizarea procesului de invatamant ;

*      formele de organizare sunt din cele mai ingenioase, cu caracter recreativ ;

*      copiii au teren liber pentru a-si manifesta in voie spiritul de initiativa;

*      participarea este liber consimtita, necoditionata, constituind un suport puternic pentru o activitate sustinuta;

*      au un efect pozitiv pentru munca desfasurata in grup;

*      sunt caracterizare de optimism si umor;

*      creeaza un sentiment de siguranta si incredere tuturor participantilor;

*      urmaresc largirea si adancirea influentelor exercitate in procesul de invatamant;

*      contribuie la dezvoltarea armonioasa a copiilor.

In acelasi timp rolul acestor activitati extracurriculare au un caracter colectiv care conduc la « sudarea legaturii » dintre cei mici, ii invata sa traiasca in grup, sa apartina unui grup.

BIBLIOGRAFIE

1. Ministerul Educatiei si Cercetarii, Institutul de Stiinte ale Educatiei Revista invatamantului prescolar, 3-4/2006,

2. IONESCU, M.; CHIS, V.,Mijloace de invatamant si integrarea acestora in activitatile de instruire si autoinstruire, Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2001

3. PREDA. VIORICA, Metodica activitatilor instructiv educative in gradinita de copii, Editura « Gheorghe Cartu Alexandru », Craiova 2009

4. LESPEZEANU M., Traditional si modern in invatamantul prescolar, Editura S.C. Omfal, Bucuresti, 2007


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3577
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site