Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

CONFECTIONER TAMPLARIE DIN ALUMINIU SI MASE PLASTICE - PROFILE DIN MASE PLASTICE

diverse+ Font mai mare | - Font mai micCONFECTIONER TAMPLARIE DIN ALUMINIU SI MASE PLASTICEPROFILE DIN MASE PLASTICE

CUPRINS

ARGUMENT.............................

CAP. I PROFILE...........................

1.1. Generalitati.............................

1.2. Caracteristicile profilelor.......................

1.3. Profile din PVC............................

1.4.Obtinerea Profilelor din PVC.......................

1.5. Avantaje / Dezavantaje .........................

1.6.Domenii de Utilizare.........................

1.7. Clase de Standardizare........................

1.8. Intretinerea Profilelor Din PVC......................

Bibliografia................................

Desene..................................

- figura 1 Profile PVC..........................

- figura 2 Profil L...........................

- figura 3 Tipuri de Profile........................

 

Tamplaria din PVC este lider in majoritatea pietelor din Europa. In anul 2001 PVC-ul a ocupat 55% din piata.

Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta ca asociatie profesinala care are ca scop promovarea competentei si calitati in domeniul specific al acestei activitati economice, grupeaza firme de prestigiu si cu un renume in breasla.

Standardul European EN (12608) aprilie 2003 reglementeaza domeniul profilelor din PVC destinate constructiei de ferestre si usi.

Ferestrele confectionate din profile PVC sunt folosite in mai multe de 35 de ani. Acest standard clasifica profilele principale dupa grosimea peretilor din PVC si acestora in 3 Clase. Majotitatea producatorilor Europeni fabrica profilele din Clasele A si B dar exista producatori care fabrica si profile de Clasa C

Stabilirea materialului din care urmeaza sa se execute tamplaria la o casa,apartament,magazine sau sediu firma,constituie pentru multi clienti o dilemma.

Clientul primeste sfaturi de la arhitecti,constructori,vecini sau chiar producatori de tamplarie care nu intotdeauna sunt suficienti de avizati. Pe de alta parte,unele sfaturi au in "spatele"lor diverse interese care pot induce in eroare clientul.

Pe langa o serie de cerinte tehnice,cum ar fi rezistenta la vant,siguranta omului sau diverse norme de proiectare si executie,tamplaria trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte care privesc usurinta utilizarii,intretinerea unlterioara si eventualele probleme legate de exploatarea in timp.

Trebuie sa precizez ca aproape orice tamplarie poate fi realizata din oricare din materiale:PVC,aluminiu sau lemn stratificat si,la inceput,clientul poate fi multumit.

Pentru a veni in sprijinul clientilor,am incercat in tabelul 1 sa prezint gradul de satisfacere de catre PVC,aluminiu si lemn stratificat a unor cerinte care sunt importante din punct de vedere al utilizatorului tamplariei. Pe langa cele trei tipuri de material,mai exista si variante combinate cum ar fi aluminiu-lemn, aluminiu-PVC. Pentru acestea nu am avut suficiente informatii pentru a le putea analiza.

Aprecierile au la baza diverse documentatii tehnice dar si experienta de peste 15 ani a colectivului de specialisti din cadrul grupului de firme Merclet Iasi si se refera la tamplaria exterioara. La stabilirea cerintelor si a comportamentului am avut in vedere zonele de campie si de deal din tara unde temperatura maxima medie a lunii celei mai calde depaseste 22ºC. In celelalte zone, de munte, unele aspecte se schimba

CAP. I PROFILE

1.1. Generalitati

Profile este denumirea generica pentru bare de toc, cercevea, montant care o alcatuiesc tamplaria.

Multicameral (la PVC): constructia interioara a profilelor din PVC, pentru asigurarea functiilor de termo-fonizare. Sistemele actuale de profil au minim 3 camere.

Cea exterioara are rol de izolare si de dirijare a apei rezultate din condens sau infiltrarea datorita defectelor graniturilor.

A doua camera (cea mai mare) permite introducerea armaturi din otel,

A treia camera are rol strict de izolare.

Policlorura de vinil sau prescurtat PVC este un polimer creat din etilena si clorura (un derivat al sarii). Pentru a putea fi utilizat la scara industriala PVC-ul trebuie aditivat cu diferite microingrediente dintre care cele mai importante sunt :

- stabilizatori termici

- modificatori de impact

- stabilizatori UV

- lubrifianti

- TI O2

a) Stabilizatori termici

In lipsa acestor aditivi, datorita temperaturilor mari care apar in timpul procesului de extrudare PVC-ul s-ar aprinde facand imposibila prelucrarea. Deasemenea ei contribuie la pastrarea stabilitati dimensionale a profilelor si prevenirea unor defecte precum; deformati ale cercevelei, intensitati mari intre cercevea si rama, etc.

b) Modificatori de impact

Au rolul de a transforma PVC-ul dintr-un ductil usor de prelucrat in lipsa acestui ingredient profilele ar prezenta fisuri inca din timpul procesului de elaborare.

c) Stabilizatori (UV)

Sunt o componenta invizibila a radiatilor solare care cauzeaza decolorarea maselor plastice, a lemnului, etc. Neutralizarea acestor aditivi ar aduce la ingalbenirea profilelor intr-un timp foarte scurt.

d) Lubrifianti

Sunt utilizati pentru frecarea dintre PVC si suprafetelor metalice in timpul procesului de extrudare si pentru a conferi profilului o suprafata neteda.

e) TI O2

Dioxid de titan este un component foarte important, utilizat pentru colorarea profilului in masa si penru ai conferi un luciu. In afara de aspectul estetic, acest ingredient prezinta importanta prin faptul ca reflecta mare parte din radiatia solara, contribuind la reducerea cantitati de caldura.

1.2. Caracteristicile profilelor

Principalele caracteristici ale PVC-ului il recomanda ca un material extrem de durabil care ofera importante benefici atat economice si ecologice:

-Rezistenta la conditi climatice

PVC-ul asigura o buna rezistenta la atacul bazelor, acizilor neoxidanti, sarii, alcoolilor,

grasimilor si uleilor minerale ca rezultat, profilele PVC pentru ferestre se comporta excelent sub majoritatea conditiilor agresive de clima. In orce caz PVC-ul este sensibil la solventi, coloranti, benzen, toluen, xilen, in cantitati mai mici. Toate acestea au aratat excelenta rezistenta la imbatranire.

- Protectia la foc

PVC-ul are o buna rezistenta la foc deoarece contine clor. Temperatura ceruta pentru ca PVC-u sa ia foc este cu mult mai mare de 150˚ C decat cea ceruta pentru lemn. O data aprinse majoritatea profilelor PVC-u folosit in cladiri se stinge singur.

Ele pot oricum continua sa arda in combinatie cu alte materiale. Cu toate acestea este cu alte materiale plastice si de lemn, deci folosirea PVC-ului in loc de lemn reduce riscul incendiului si de asemenea viteza cu care se poate propaga. Aceasta combinatie a proprietatilor conduce aplicatiile din PVC-u spre cea mai buna categorie a materialelor organice pentru prevenirea incendiilor.

In cazul unui incendiu accidental se pune problema eliberarii unor substante toxice, mai ales monoxid de carbon, adegajarii unei mari cantitatii de caldura, precum si a influentei acestora asupra oamenilor si a mediului. Comportamentul la foc al PVC-ului a fost studiat sub toate aspectele; prin urmare ceea ce stim se bazeaza atat pe incercari experimentale cat si pe experienta practica dobandita in timpul incendiilor care au avu loc.

- Rezistenta la produsi chimici

Lista cu produsele chimice la care PVC-u poate rezista este foarte lunga si aceasta se poate pune la dispozitie, la cerere:

-Proprietati antifungide - nu permite dezvoltarea mediilor bacteriologice pe acest tip de material, fiind recomandat in spitale, industria alimentara, etc

-Intretinere usoara - PVC-u este extrem de usor de curatat, datorita suprafetelor netezi si lipsite de porozitati folosind un detergent usor de dizolvat in apa.

- Izolare termica

- Izolare fonica

- Rezistenta la soc

Aceasta proprietate este data aparent de testele realizate pe profile la temperaturi variate. Aceste teste trebuie sa reproduca cat mai exact posibil constrangerile la care sunt supuse profilele in practica.

- Comportarea la caldura

Corespondenta PVC-ului la rezistenta la deformatie sub actiunea caldurii este definita prin temperatura punctului de inmuiere Vicat. Aceasta temperatura este in jur de 820˚C.

Permeabilitatea la aer este o proprietate a unei ferestre inchise de a permite aerului sa treaca direct cand exista o diferenta de presiune. Testul relevant este produs de doua ori. In ambele cazuri, permeabilitatea la aer este determinata pentru o presiune pozitiva si una negativa. Aceasta pemeabilitate la aer exprimata in m. cubi /ora impartita prin lungimea deschiderii muschiilor este declarata intr-o diagrama dupa presiune, exprimata in Pascali. Trei teste au fost realizate sa defineasca rezistenta fizica la vant: testul defomatiei, testul presiuni pozitive si negative repetate si testul de siguranta.

- Conservarea mediului

Productia si prelucrarea PVC-ului cauzeaza cu greu vreo stricaciune nediului. Desi sarea este prezenta in cantitati nelimitate pe planeta nostra, petriolul, pe deo parte, este o materie prima comparativ rara. Oricum, productia de PVC cere numai 43% petrol in timp ce majoritatea altor materiale plastice sunt derivate 100% din produse petroliere. In plus, materialele reprezinta numai 4% din consumul de petrol.

-Confortul la locuit

Permeabilitatea la aer este o propietate a unei ferestre incgise de a permite aerului sa treaca direct cand exista o diferenta de presiune. Testul relevant este produs de doua ori (o data inainte si o data dupa testul obturatorului). In ambele cazuri, permeabilitatea la aer, este determinata pentru o presiune pozitiva si una negativa.

Aceasta permeabilitate la aer exprimata in m.cubi/ora impartita prin lungimea deschiderii muschiilor este declarata intr-o diagrama dupa presiune, exprimata in Pascali. Trei teste au fost realizate sa defineasca rezistenta fizica la vant: testul de deformatie, testul presiuni pozitive si negative repetate(pulsatiile)si testul de siguranta.

-O balanta ecologica favorabila

Cercetarea stiintifica realizata pe plan internatinal a aratat ca profilele PVC sunt din punct de vedere ecologice o alegere responsabila pentru fabricarea ferestrelor si usilor. Intr-adevar, durata de viata a ferestrelor din PVC este de doua ori mai lunga decat a unei ferestre de aluminiu si de trei ori mai lunga decat a ferestrei din lemn. Costurile energiei pentru fabricarea unei ferestre din aluminiu sunt aproape de trei ori mai mari decat a unei ferestre din PVC. P entru o fereastra din lemn, costurile energiei sunt cu 5% mai mari decat pentru o fereastra din PVC. Nu numai ca PVC-u reduce costurile energiei dar, in plus, poate fi reciclat 100%.

Balanta ecologica este suma elementelor pozitive si negative pentru mediu. Aceasta balanta este

considerata a fi favorabila sau nefavorabila pe baza consumului de energie si evitarea poluarii. Deci, lemnul pentru a fi folosit pentru ferestre trebuie sa fie doborat, transportat, taiat, cioplit si incleiat si apoi, odata ajustat, trebuie sa fie tratat si vopsit cu regularitate ca sa opreasca putrezirea si sa-i mentina aparenta estetica. Toate aceste operatii cer energie sau afecteaza mediul intr-un fel sau altul.

Combinatia tuturor acestor factori confirma ca PVC-ul are o balanta ecologica favorabila. Firmele producatoare de profile recupereaza regulat surplusul de la diferitele unitati de extruziune si resturi de taiere de la fabricantii de ferestre. Acest material imens este reciclat pentru a produce profile care vor fi apoi imprimate sau infoliate cu un strat acrilic. Data fiind rezistenta lor excelenta la clima, ele sunt perfecte corespunzatoare sa fie si ca mobilier in orase sau parcuri.

1.3. Profilele din PVC


Clasificarea profilelor se face dupa mai multe criterii:

Dupa materialul din care este executat:

-aluminiu

-PVC

-lemn stratificat

-lemn stratificat placat cu aluminiu

Dupa numarul de camere

-intre 3-6 camere

Dupa forma profilului

-L (pentru toc)

-Z (pentru cercevea)

-T (pentru montanti)

-dreptunghiulari (pentru pereti Cortina)

-rotund (pentru realizarea diferitilor unghiuri)

-patrat (pentru coltul balcoanelor)

Dupa conditiile de clima

-clasa A

-clasa B

-clasa C

Standardul este o adaptare a celui European EN 12608:2003 "Profilele de PVC - U (policlorura de vinil neplasitifiata) pentru fabricarea ferestrelor si usilor - Clasificare, cerinte si metode de incercare", si are la baza reglementarile membrilor CEN (Comitetul European de Standardizare) referitoare la profilele PVC pentru fabricarea usilor si ferestrelor precum si Ghidul tehnic UEA-tc "Pentru agrementul ferestrelor de PVC".

"Standardul stabileste clasificarea, cerintele si metodele de incercare. Clasificarea profilelor poate fi facuta dupa: zonele climatice (climat moderat si sever), rezistenta la socuri mecanice si grosimea peretilor principali", se arata intr-un comunicat al Gealan Romania, companie care a participat la elaborarea si adoptarea versiunii in limba romana a standardului.

In functie de grosimea peretelui exterior al profilului principal, ele se incadreaza in trei clase A, B si C (fara cerinte).

Pentru clasa A grosimea minima a peretelui principal trebuie sa fie mai mare sau egala cu 2.8 milimetri pentru suprafata vizibila si mai mare sau egala cu 2.5 milimetri pentru suprafata care nu se vede.

Pentru clasa B, valoarea minima a peretelui principal trebuie sa fie mai mare sau egala cu 2.5 milimetri pentru suprafata vizibila si mai mica sau egala cu 2.0 milimetri pentru suprafata care nu se vede.

Aceasta clasificare a profilelor dupa grosimea peretelui are scopul de a ilustra variatiile importante ale profilului si ale ferestrei, pentru diferite aplicatii uzuale in Europa.

Standardul nu cauta sa induca diferente in ceea ce priveste calitatea profilelor sau performanta ferestrelor, atat timp cat sunt indeplinite cerintele pertinente in materie de performanta pentru profile si ferestre. De asemenea, standardul prezinta cerintele de calitate cum ar fi: aspectul, dimensiunile si tolerantele, masa, contractibilitatea, rezistenta la socuri mecanice, comportamentul dupa incalzirea la 150 de grade Celsius, rezistenta la imbatranire si testul de sudabilitate. Pentru fiecare din aceste cerinte, metodele de incercare sunt prezentate in detaliu in alte standarde europene.

In ceea ce priveste marcarea profilelor -simbolizarea standardul precizeaza ca:

profilele principale vor fi marcate in mod lizibil si vizibil intr - un loc discret, care nu se vede atunci cand fereastra este inchisa si cel putin la fiecare metru pe lungimea profilului.

Aceasta marcare trebuie sa cuprinda: numele sau marca producatorului, referirea la prezentul standard european, clasa zonei climatice, clasa rezistentei la soc prin metoda masei in cadere, clasa grosimii peretelui, daca este vorba de un material reciclat, codul de productie care sa permita trasabilitatea.

Noutatile introduse de standard pun problema constrangerii producatorilor de a-si modifica uneltele o data cu intrarea in vigoare a acestui standard pentru ca profilele lor sa corespunda noilor cerinte. Prin urmare s-a prevazut o perioada de tranzitie de 10 ani pentru a se asigura ca toate profilele raspund noilor cerinte.

1.4. Obtinerea profilelor din PVC

PVC-ul a fost descoperit in anul 1912 de Fritz Klatte. Principiile de baza pentru productia industriala a PVC-ului poate fi rezumata in 5 etape,astfel:

1. Producerea clorinei prin electroliza sarii.

2. Producerea etilenei prin rafinarea petrolului si cracarea naftalinei.

3. Din sinteza chimica a acestor doua elemente rezulta un monomer, vinilclorul, in forma gazoasa.

4. Din polimerizarea structurii acestui monomer rezulta polivinilclorul,un praf inert.

5. Polivinilclorul rezultat este combinat cu diferiti aditivi pentru a forma diverse tipuri de P.V.C. cu diferite proprietati.

Pudra PVC in starea sa pura (alba) nu este corespunzatoare pentru extruziune. De la 10 pana la 15 produse trebuie sa fie adaugate (stabilizatori,lubrifianti, pigmenti, modificatori care sa-i sporeasca rezistenta la soc,etc.) Dupa aceasta operatie de amestecare,produsul final,care este sub forma de pudra sau granule,este gata pentru extruziune.

Crearea de dispozitie de inalta performanta,matrite si calibratori formeaza o veriga esentiala in lantul de extruziune.

Matrita este instalata la iesirea masinii de extrudat si canalizeaza fluxul de materiale pentru a forma profilul dorit.

Calibratorul da profilului configuratia sa finala prin racire si prin formarea prin vacuumare a peretilor.

Aceste matrite si calibratori sunt formati dintr-un otel special,care garanteaza calitatea produsului pe termen lung.

Extruderea este metoda prin care pudra sau granulele de PVC se transforma in produsul semifabricat-profilul-din care urmeaza sa se execute sistemele de usi si ferestre. Desi procesul pare a fi simplu,toate etapele extruziunii si utilajele implicate trebuie sa lucreze intr-o armonie perfecta pentru a da un produs absolute perfect din toate privintele.

Extrudarea este procedeul de prelucrare prin deformare plastica a semifabricatelor, la cald sau la rece, prin care materialul este presat intr-o matrita care-i micsoreaza sectiunea. Extrudarea la cald se aplica pentru obtinerea semifabricatelor si a produselor finite, iar extrudarea la rece se foloseste numai pentru fabricarea produselor finite.

Avantajele extrudarii sunt: realixarea unor grade mari de deformare, produsele extrudate au forme foarte apropiate de cele finite, consum specific de material scazut.

Dezavantajele extrudarii sunt: structura si propietatile mecanice neomogene ale produselor extrudate, uzura rapida asculelor, pierderi mari de metal, prin deseuri.

Tragerea este procedeul de prelucrare prin deformare plastica ce consta in treceea fortata a semifabricatului printr-o matrita sub actiunea unei forte de tractiune. Se obtine produse de tipul barelor, tevilor, profilelor sau sarmelor. In cazul sarmelor, prelucrarea se numeste trefilare, iar matritele se numesc filiere.

Schema trefilarii.

1.5. Avantaje. Dezavantaje

Necesitatea de a asigura confortul termic intr-o locuinta, de a reduce poluarea fonica in apartamente, de a micsora timpul alocat pentru a ingriji ferestrele si usilor chiar de a scapa de grija lor pentru cateva zeci de ani. Dupa cum puteti constata pierderea de caldura intr-o cladire se produce astfel:

-9% prin podea

-24% prin acoperis

-26% prin pereti

-41% prin ferestre

Avantajele sistemelor de profile PVC:

-izolatia termica ca si fonica foarte buna

-dizign modern si varietate mare de culori pentru profilele cu dcor lemn

-100%reciclabil

- etanseitatea ferestrelor de PVC diminueaza semnificativ patrunderea prafului din atmosfera in interior

-imbinarea de colt care se realizeaza prin termosudura asigura etanseitate la apa, impiedica patrunderea aerului si confera rezistenta mare ferestrei

-etansarea intre elementele componente ale ferestrei se realizeaza prin cele 4 garnituri de cauciuc rezistente la factori externi si la imbatranire

-datorita posibilitatilor de rigidizare cu profile de otel zincat de sectiune mare exista posibilitatea de realizare a elementelor cu deschideri mari

posibilitatea montarii in structura ferestrei a geamului cu grosime de 4-49 mm are ca rezultat posibilitatea realizarii ferestrelor cu geam antiefractie si antiglont

-geometria

-elementele de tamplarie PVC nu intretin arderea

-profilele de PVC se remarca prin stabilitatea culorii, stralucire, stabilitate la ultraviolete

-ferestrele din PVC se comporta foarte bine in conditii de climat marin, alpin si urban-industrial

-ferestrele din PVC se intretin simplu, prin spalare cu apa si detergent, nu necesita vopsire, lacuire si chituire

-producerea ferestrelor din PVC nu dauneaza sanatatii oamenilor si nici mediului inconjurator, iar materialul din care sunt alcatuite profilele este reciclabil.

Este de retinut ca nu toate ferestrele din PVC sunt la fel de performante. Deosebirile esentiale sunt date de proprietatile tehnice ale profilelor din PVC. Cele mai noi generatii de profile destinate usilor si ferestrelor cu geam termoizolator pune accent atat pe aspectul estetic dar sip e indeplinirea tuturor cerintelor de izolatie si statica.

Geometria profilelor ajustata si prelucrata pana la cel mai mic detaliu indeplineste toate cerintele tehnice indifferent daca este vorba de protectia termica,fonica sau impotriva spargatorilor,de ventilatie si de realizare aferestrelor cu dimensiuni diferite.

Introducerea managementului de calitate in comformitate cu standardul international ISO 9001 : 2000 si adoptarea celor mai noi tehnologii in domeniu au facut ca majoritatea profilelor sa fie recunoscute si apreciate in toata lumea. De asemenea multe sisteme de profile detin certificatul ISO 14001,privind protectia mediului inconjurator.

1.6.Domenii de utilizare

. O prima clasificare a ferestrelor si usilor s-ar putea face dupa numarul de camere pe care le are profilul ce compune acea fereastra sau acea usa. Exista astfel tamplarie cu geam termopan cu profile din 3, 5 si 6 camere. Diferenta dintre acestea este urmatoarea:cu cat numarul de camere ce compun profilul este mai mare cu atat bariera termica este si ea mai mare. Totusi tinand cont de faptul ca tamplaria din pvc reprezinta maxim 10% din suprafata totala consideram ca mult mai importanta este alegerea sticlei care ar trebui sa fie Geam LowE decat numarul de camere al profilelor din tamplarie.

             

  
. O alta clasificare ar fi data in functie de tipul de deschidere al unei ferestre. De pilda aceasta ar putea sa nu aiba nici o deschidere (sa fie ca o vitrina) sau sa se deschida normal (de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga) sau in plus poate sa se deschida si oscilobatant .

  
. O alta clasificare a profilelor termoizolante ar fi dupa culoarea aleasa care poate fi alb, mahon, stejar auriu.


1.7. Clase de standardizare

PPTT propune utilizarea claselor de calitate pentru tamplaria termoizolanta. Pentru a facilita accesul beneficiarilor la produse ca un raport optim calitate/pret, Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) a stabilit criteriile de baza carora se clasifica ferestrele din PVC si aluminiu.

Astfel sunt prevazute categoriile Economic. Standart si Premium, pentru care au fost aprobate urmatoarele caracteristici:

-Economic: se recomanda utilizarea de profile din PVC cu minim 3 camere, avand grosimea

peretilor de cel putin 3mm. In cazurile ansamblurilor din aluminiu reperele trebuie sa se incadreze in grupa 2.2 de termoizolare(cu bariera termica de 14mm). Se poate utiliza feroneria batanta, fara posibilitate de reglaj.

Ansamblurile din aceasta categorie vor avea geam termoizolant float in structura 4-16-4, cu un coeficient de termoizolare(Ug) de 2,8 W/mpk si glafuri exterioare.

-Standard: aceasta categorie include tamplaria executata din profile PVC cu 3-4 camere, avand o

latime constructiva de minimum 58mm. Bariera termica trebuie sa fie de cel putin 24mm. Feroneria prevazuta pentru acest tip de ansambluri va fi oscilo-batanta, geamul termoizolant avand alcatuirea de 4-16-4 Low (Ug = 1,4...1,8 W/mpk).

-Premium: clasa Premium cuprinde ferestre si usi din profile PVC cu 5-6 camere cu o latime

constructiva de cel putin 70mm.

Grupa de termoizolare pentru ansamblurile din aluminiu va fi 1.0, iar dimensiunea barierei termice de cel putin 35mm. Tamplaria din PVC poate fi completata cu : plase de protectie impotriva insectelor, rulouri exterioare, sisteme de aerisire/ventilatie.

.

1.8.Intretinerea profilelor din PVC

  • Intretinerea produselor nu necesita o atentie deosebita, spalarea se poate efectua cu un material moale si detergenti neutri lichizi si solizi dizolvati in cantitatea corespunzatoare de apa, sau laptisor pentru profile PVC. Atentie, se va evita contactul tamplariei PVC cu agenti abrazivi sau solventi organici (benzina, alcool, acetona), care pot degrada produsele in diferite grade!
  • Nu se vor folosi substante care ataca profilele PVC sau care sint nisipoase si pot zgiria suprafetele.
  • Este recomandat ca de doua ori pe an garniturile si mecanismele de inchidere sa fie unse cu un ulei special. De asemenea, fantele de drenaj aflate in tocul ferestrei trebuie curatate periodic.
  • Se va curata periodic faltul tocului , pentru a se evita obturarea sliturilor (gaurilor) de evacuare a apelor.
  • Pentru a beneficia de o durata de viata indelungata a ferestrei, asigurati o buna manevrare a mecanismelor de inchidere. Mecanismele de inchidere actioneaza pe tot conturul ferestrei si sunt prevazute cu dispozitive de siguranta pentru a fi evitate manevrarile incorecte; totusi, la deschiderea si inchiderea ferestrelor, manevrati corect manerul prin rotiri complete; nu trageti cand manerul se afla intr-o pozitie intermediara.
  • Garniturile de cauciuc se vor unge anual cu substante pe baza de silicon , care conserva calitatile de etansare si elasticitate ale acestora.
  • In cazul noilor ferestre, mult mai etanse, schimbul de aer necontrolat nu mai este posilbil, astfel incat locatarii trebuie sa asigure aerisirea suplimentara a incaperilor, pentru a evita formarea condensului (aerisirea trebuie facuta de cel putin 2-3 ori pe zi).
  • Tamplaria realizata din profil PVC nu necesita alte finisaje (vopsire, lacuire).

Bibliografie Regulamentul Patronatului Producatorilor de tamplarie termoizolanta
Reviste "FERESTRE si USI ghid pentru alegerea tamplariei , editat de fereastra si agenda constructiilor
TERMOPANUL - revista tehnica de specialitate
Pliante si " Manualul pentru montarea ferestrelor" - GEALAN

Desene

figura 1 Profile PVC

figura 2 Profil L

figura 3 Tipuri de ProfilePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3964
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved