Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Examene de lucru B.H.

Animale+ Font mai mare | - Font mai micExamene de lucru B.H.Examenele de lucru sunt, practic, singurul mod prin care putem verifica daca un caine a fost dresat cu succes.
Conditiile care apar in cazul unui examen (agitatie, prezenta altor caini, lucrul printer personae necunoscute, terenul nou) ne fac sa verificam daca prietenul nostru este intr-adevar controlabil si in conditii de stress.
Primul test este B.H. care provine de la germanul Begleit Hund, in traducere, caine de companie. Pentru rasele cu probe obligatorii de lucru, acest examen este doar deschiderea pentru testele cu adevarat dificile ce vor urma: I.P.O (International Prufung Order), care contine trei sectiuni - urma, disciplina si atac.
B.H. cuprinde doua faze: una de disciplina propriuzisa si una de socializare. La prima proba se acorda punctaj, conditia de promovare fiind intrunirea a minim 70% din totalul punctelor acordate pentru disciplina, la a doua faza, de socializare, se acorda calificative, fiind necesar ca testele sa fie trecute cu minim satisfacator.
Acest examen se adreseaza tuturor raselor, chiar si metisilor, fiind practic un test de educare corecta.
Partea de disciplina consta in mers cu lesa, mers fara lesa, comanda 'sezi' din miscare, 'culcat' din miscare, cu chemare si asteptare de lunga durata (pe perioada in care alt caine sustine examen de lucru).
Lucrul in lesa se face pe un traseu in forma de U (foto), astfel incat sa avem o latura lunga, pe care sa putem executa schimbari de ritm si oprirea; celelalte doua laturi ne permit sa executam schimbarile de directie si intoarcerea la stanga-imprejur.
Cainele se tine tot timpul in partea stanga, cu umarul in dreptul piciorului, pe cat posibil cu privirea indreptata inspre conducator. Lesa nu trebuie sa fie in tensiune. Se penalizeaza abaterile de la pozitia ideala (trage sau ramane in urma, se deplaseaza lateral). Punctajul acordat pentru proba este de 15 puncte.
La mersul fara lesa este important sa mentinem cainele in control. In cazul in care acesta paraseste terenul de lucru, este eliminat din examen. Lesa trebuie purtata in banduliera - tinuta pe umar stanga-sus dreapta-jos, astfel incat sa nu poata da senzatia cainelui ca este legat in continuare.
La fel ca si la mersul in lesa, se executa schimbari de ritm repede-incet, schimbari de directie stanga-dreapta, intoarceri la stanga-imprejur din miscare si opriri, unde cainele trebuie sa adopte pozitia de baza fara comenzi suplimentare. Punctajul acordat pentru proba este de 15 puncte.
Comanda 'sezi' din miscare consta in a merge cu cainele la pas, in ritm normal; fara a se incetini, se comanda 'sezi', dupa care se avanseaza circa 30 de pasi, ne intoarcem cu fata spre caine, asteptam cateva secunde si consimtamantul arbitrului, dupa care ne reintoarcem la caine. Fiecare comanda suplimentara atrage depunctare, pana la a treia comanda, dupa care se pierde tot punctajul. Privitul inapoi spre caine se penalizeaza cu un punct. Daca animalul ramane in picioare sau se culca, pierde jumatate din punctaj. Punctajul acordat pentru aceasta proba este de 10 puncte.
Comanda 'culcat' din miscare are acelasi mod de executie, numai ca, dupa ce ne intoarcem cu fata spre caine, il chemam la noi prin comanda 'aici'. Cainele trebuie sa vina cu viteza maxima si sa faca 'sezi' in fata conducatorului, dupa care revine in pozitie de baza in partea stanga. Asezarea in fata si trecerea la picior se face fara comanda suplimentara. Regulile de depunctare sunt aceleasi ca la proba precedenta. Punctajul acordat pentru aceasta proba este de 10 puncte.
Aceste comenzi se executa numai din miscare; executia de pe loc este incorecta si va fi notata cu 0 puncte.
Asteptarea pe termen lung se executa lasand cainele la 30 de pasi distanta, dupa care ne intoarcem cu fata spre el. Cainele nu are voie sa paraseasca locul sau sa-si schimbe pozitia in care a fost lasat. Daca paraseste locul mai devreme de 2 minute, va primi punctaj 0, pentru schimbarea pozitiei va fi depunctat. Punctajul acordat pentru aceasta proba este de 10 puncte.
Maximul de puncte pentru faza de disciplina este deci de 60, baremul de promovare este de 42 de puncte.
Partea de socializare se executa in zone cu trafic intens. In astfel de conditii cainele trebuie sa execute din lesa 'sezi' si 'culcat'.
Alt test const in a lasa cainele legat, stapanul disparand din raza vizuala a cainelui. Alt caine trece prin fata, impreuna cu stapanul lui. Atitudinea cainelui legat trebuie sa ramana neutra, cainele care trece prin fata lui cu stapanul nu trebuie sa fie agresiv.
In fine, ultimul test consta in a merge cu cainele pe strada, in timp ce un biciclist care claxoneaza sau un patinator cu rotile trec in viteza pe langa el. Cainele nu trebuie sa se sperie de zgomot sau sa devina agresiv.
Acest prim examen reprezinta, de fapt, 'cei sapte ani de acasa' ai cainelui. Nu trebuie sa ne facem iluzia ca am promovat cine stie ce examen dificil. Varsta minima de inscriere la examen este de 12 luni.
De abia dupa acest examen urmeaza greul: examenele de urma, disciplina si atac.
Cateva sfaturi despre felul in care ne putem invata cainele pentru promovarea examenului de companie - in numarul viitor.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1952
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved