Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Spalam sau nu spalam biberoanele de lapte?

Animale+ Font mai mare | - Font mai micSpalam sau nu spalam biberoanele de lapte?

Important:

Spala biberonul de lapte dupa fiecare alaptareFoloseste protocolul "clatire-spalare - clatire - uscare"

Se recomanda spalarea galetilor de alaptare intre tainuri

Observarea indeaproape a viteilor este fundamentul deciziilor cu privire la procedurile de sanitatie a ustensilelor folosite la alaptare

Pentru crescatorii de vitei care administreaza laptele sau inlocuitorul de lapte la biberon aceasta intrebare nu isi are rostul. Daca folositi biberonul pentru alaptarea artificiala a viteilor, acesta trebuie spalat dupa fiecare tain. Daca ne referim, insa, la crescatorii care alapteaza viteii la galeata, atunci acest lucru nu mai este valabil. Unii dintre ei spala galetile, altii nu.

Personal, pot sa spun ca nu cunosc un studiu stiintific care sa compare consecintele utilizarii (mortalitate morbiditate, crestere) galetilor spalate dupa fiecare tain cu cazul in care galetile sunt utilizate continuu de catre un vitel pana la intarcare fara a fi spalate.

Pentru toti crescatorii ar trebui sa fie foarte clara necesitatea spalarii galetilor dupa fiecare tain. Astfel, fiecare vitel va primi laptele intr-o galeata curata la fiecare tain, apoi galetile sunt stranse si spalate. Nu atat de clara este notiunea de "spalare" pentru toata lumea. Pentru unii fermieri "spalarea adecvata" inseamna indreptarea unui furtun catre galeti pana cand acestea se umplu cu apa. Inainte de tainul urmator galetile sunt golite si folosite pentru alaptare. Alti fermieri, Doamne Ajuta!, folosesc protocol recomandat de "clatire-spalare-clatire-uscare" (vezi pct. 4 din articolul "10 pasi pentru o mai buna ingrijire a viteilor", Ferma, anul III, nr. 3, 2001, p. 4), reducand astfel incarcatura bacteriana din laptele administrat viteilor.

In general, nespalarea galetilor consta in cazarea vitelului intr-o cusca sau boxa individuala si alocarea unei galeti curate pentru lapte. Aceasta galeata ramane pana cand vitelul este intarcat si mutat in boxa colectiva. De cele mai multe ori galeata nu se schimba, numai in cazul in care este foarte murdara.

Adesea, aceasta galeata este folosita si pentru administrarea apei. Cel putin pentru viteii care si-au consumat tainul de lapte apa se adauga imediat in galeti, dupa fiecare tain. Inainte de urmatorul tain apa se arunca si se administreaza direct laptele. Cercetarile au aratat ca aceasta apa contine de cele mai multe ori o cantitate apreciabila de bacterii care provoaca diareea la vitei. Astfel, in majoritatea situatiilor, aceste galeti nespalate sunt surse de bacterii coliforme.

Ce se recomanda?

Daca pana acum nu ati spalat galetile si frecventa sau durata diareei la vitei este in limite inacceptabile, atunci punctul de plecare este sa spalati galetile. Exista mai multe posibilitati. Unii fermieri spala toate galetile dupa fiecare tain. Altii spala toate galetile numai dupa primul tain, iar dupa tainul de seara numai le clatesc.

Alti fermieri spala toate galetile intre tainuri numai pentru viteii mai mici de 15-20 zile, dar nu si pentru viteii peste aceasta varsta.

Un alt compromis este utilizarea repetata a unui numar mic de galeti pentru toti viteii. Toate galetile sunt spalate intre tainuri. Viteii mai mici vor fi alaptati primi din galetile curate, apoi aceleasi galeti sunt utilizate pentru alaptarea viteilor mai mari, fara a mai fi spalate. In acest caz insa, exista riscul de transmitere a agentilor patogeni de la un vitel la altul. Eventual, galetile din care au baut lapte viteii bolnavi nu se vor mai utiliza pentru alti vitei la acelasi tain.

Dar, destul cu evitarea intrebarii! Ce recomand?

Observarea atenta a mortalitatii, imbolnavirilor si ritmului de crestere al viteilor este esenta luarii deciziei in cunostinta de cauza in legatura cu aceasta problema importanta de sanitatie. Daca rata de mortalitate, de morbiditate sau de crestere se incadreaza in limitele normale atunci lasa lucrurile asa cum sunt. Daca, insa, acesti indicatori de profitabilitate in cresterea viteilor sunt inacceptabili, atunci igiena alaptarii poate fi o cale de a reduce cheltuielile (mortalitate, tratament, consum specific) si pentru a obtine sporuri mai mari de crestere.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1634
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved