Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Triturus dobrogicus

Animale



+ Font mai mare | - Font mai mic



Triturus dobrogicus

Este cea mai mare specie de triton din Romania. Masculul 13 - 14 cm, femela 16 - 18 cm.     



Traieste prin baltile si iazurile din regiunile de campie pana in zona subcarpatica, ascunsa prin printre tulpinile plantelor acvatice. Intra in apa in martie si, in functie de nivelul acesteia, poate ramane pana in mai-iunie.

Reproducerea prin aprilie-mai in balti si baltoace. Desi depune numeroase oua (peste 100), multe nu se dezvolta datorita unor frecvente mutatii cromozomiale. Dupa 13 zile, larvele ies din oua si raman in apa 3 luni, atingand 50 - 85 mm. Catre iarna se retrag (adulti si tineri) pe sub pietre, radacini si scoarta arborilor.      Este o specie extrem de vorace; consuma rame, limacsi, artropode. Are numerosi dusmani: pesti, testoase, pasari.

Pe uscat poate fi gasit in vecinatatea apei. In pofida dimensiunilor mari se deplaseaza repede, atat in mediul acvatic cat si in cel terestru.

Este o specie vulnerabila, in anumite zone chiar periclitata. Reducerea locurilor de reproducere a afectat mult aceasta specie, mai pretentioasa decat celelalte specii de tritoni.



Este o specie predominat acvatica, preferand ape stagnante mari, cu vegetatie palustra. Deseori poate fi intalnita in bazine artificiale (locuri de adapat, iazuri, piscine). Este intalnit la altitudini cuprinse intre 100-1000 m.

In Romania este raspandit aproape pretutindeni.

Triturus cristatus dobrogicus (Triturus dobrogicus), in baltile din Delta Dunarii. Masculul 13 cm, femela 15 cm; aspectul zvelt, capul turtit si ingust, creasta dorsala relativ mica. Spatele rosu-cafeniu sau galbui-roscat, nepatat sau cu pete rare, cafenii; gatul rosu-cafeniu-inchis, cu mici puncte portocalii; abdomenul galben-deschis, cu pete mari negre, adesea aproape contopindu-se, net separate de rosul-cafeniu sau portocaliul partilor laterale, coloratie ce se pastreaza neschimbata si dupa reproducere.

- abundent in delta; comportament nocturn





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1406
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved