Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Analiza elementelor interactive ale site-ului de stiri www.hotnews.ro

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micAnaliza elementelor interactive ale site-ului de stiri www.hotnews.ro

Una dintre primele reguli pe care trebuie sa le invete studentii in ale jurnalismului sau orice persoana care este pus in situatia de a scrie un text jurnalistic este ca redactorul nu scrie pentru sine sau despre subiecte care il intereseaza pe el, ci pentru cititori si pe teme importante pentru acesta. Asa se poate trage concluzia ca jurnalistul trebuie sa fie atent la dorintele cititorului, sa mentina legatura cu el, sa ii atraga atentia cat mai mult cu putinta.Acesta este de fapt si unul dintre principiile tipurilor noi de jurnalism, mai exact, cel online. Interactiunea, conform dictionarului explicativ al limbii romane, este o "forma de legatura manifestata printr-o influentare, conditionare sau actiune cauzala reciproca. Legat de site-urile de stiri, elementele interactive sunt toate acelea care solicita contributia cititorului, parerea lui, ii permit sa se exprime sau sa se informeze in moduri neconventionale, prin intermediul filmuletelor sau ale documentelor de tip audio, nu doar citind textele jurnalistice.

In cele ce urmeaza voi analiza urmatoarele elemente interactive ale site-ului de stiri www.hotnews.ro: email/ forme de posting generale pe care cititorii sa le foloseasca pentru a contacta redactia, adrese de email personale pentru contactarea reporterilor si editorilor individual, camere de chat/ forumuri sau sondaje si cercetari oferite de site-urile de stiri, existenta a doua variante a siteului (in romana si in engleza, de exemplu), usurinta cu care se desfasoara procesul de cautare in continutul site-ului, existenta linkurilor in textele jurnalistice sau a filmuletelor

Adrese de e-mail pentru contactarea redactiei sau reporterilor (individual)

Cititorii pot lua legatura cu redactia cu usurinta. Exista doua posibilitati de contactare a redactiei: prima, in partea de sus a paginii principale, butonul contactati-ne si a doua, in josul paginii, butonul Contact. Ambele trimit spre un formular care contine rubrici pentru prenume, nume, subiect, adresa de e-mail si mesaj. In cazul in care mesajul trimis este unul relevant pentru continutul jurnalistic al site-ului, cititorul primeste raspuns in aproximativ 2 zile.

Tot in josul paginii principale, exista butonul Redactie care trimite spre lista cu redactorii, editorii si reporterii. Nu este afisata adresa fiecaruia, dar daca cititorul apasa pe numele dorit, este trimis catre propria casuta postala unde poate compune un mail.

Camere de chat/ forumuri/ comentarii pentru articole

Site-ul este prevazut cu o sectiune speciala dedicata forumului cititorilor Hotnews. Utilizatorii se pot inregistra astfel incat sa isi aleaga un username si o parola proprii si unice sau pot ramane simpli vizitatori. Toti acestia pot accesa forumul Hotnews, pot opta pentru un anumit subiect si isi pot exprima parerea vizavi de acesta.

De asemenea, pentru fiecare material jurnalistic al site-ului exista posibilitatea de a lasa comentarii. In unele cazuri, cititorii pot pune intrebari in rubrica pentru comentarii, intrebari la care li se va raspunde intr-o zi si la o ora anuntate in prealabil.

Sondaje si cercetari

Pagina principala a site-ului contine in partea dreapta cate un sondaj saptamanal la care sunt invitati cititorii, fie ca sunt inregistrati, fie ca sunt simpli vizitatori. Sondajele au ca teme subiecte de actualitate, de pilda "In 2012 veti vota cu acelasi partid ca si la alegerile din acest an?", "Considerati ca aveti destule informatii despre candidatii din colegiul unde votati?" etc.

Dupa ce isi exprima parerea in legatura cu sondajul in curs, cititorul poate vedea si rezultatele partiale de pana in acel moment, si rezultatele sondajelor trecute.

Informatii bilingve

Site-ul este prevazut si cu versiuni in limba engleza a unora dintre materialele publicate. La acestea se poate ajunge apasand butonul English aflat in bara din partea de sus a paginii.

Usurinta cu care se desfasoara procesul de cautare

In partea de stanga sus a paginii principale exista caseta clasica destinata cautarii in informatia siteului. Este de ajuns o simpla tastare in interiorul casetei a cuvantului cautat si in decurs de 1-2 secunde site-ul asigura o lista cu toate materialele in care apare cuvantul cautat. Prin urmare, procesul de cautare se desfasoara cu usurinta si site-ul se dovedeste eficient in gasirea raspunsului

Linkuri in textele jurnalistice

Linkurile continute de materialele jurnalistice trimit catre sursele informatiilor prezentate. Linkurile functioneaza, paginile spre care trimit sunt usor de accesat prin aceasta modalitate.

Paginile site-ului contin, insa , si reclame care functioneaza la fel ca linkurile obisnuite, odata apasate trimit catre alte site-uri.

Filmulete

Unele materiale de pe site contin si filme care au legatura cu subiectul prezentat. Filmele pot fi vazute printr-un simplu click.

De asemenea, pe site se poate asculta Jurnalul Economic
Radio France Internationale, jurnal care poate fi si descarcat in format mp3.

Concluzii

Site-ul de stiri www.hotnews.ro foloseste elemente interactive variate pentru a mentine atentia cititorilor sai si a atrage noi si noi cititori. Din acest punct de vedere, se plaseaza deasupra altor site-uri romanesti de profil.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5919
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved