Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Audiovizualul in raportul Agentiei de Monitorizare a Presei

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micAudiovizualul in raportul Agentiei de Monitorizare a Presei

Programul "Libertatea de Exprimare" - "FreeEx" a fost demarat de Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu in luna august a anului 1999 avand ca obiectiv protejarea si promovarea dreptului la libera exprimare, Agentia publicand rapoarte anuale referitoare la situatia libertatii presei in Romania. Programul este finantat de Ambasada SUA la Bucuresti.Raportul "Libertatea presei in Romania" cuprinde mai multe sectiuni, incepand cu consideratiile generale si continuand cu analize asupra presiunilor politice si economice asupra presei, asupra pietei de media, eticii si legislatiei. La final, capitolul "Cazuistica" dezbate incalcarile libertatii presei si ale celei de exprimare, agresiunile si amenintarile la adresa jurnalistilor, accesul la informatiile de interes public precum si cazul jurnalistilor rapiti in Irak.

Echipa FreeEx lanseaza consideratii generale asupra pietei media romanesti a anului 2005 (raportul fiind publicat in 2006) sub urmatoarea schematizare:

Lipsa vointei politice de a reforma serviciile publice de radio si televiziune

Insulta si calomnia sunt inca in Codul Penal

La nivel local persista comportamente si atitudini ostile fata de presa din partea politicienilor si a autoritatilor

Tendinta de concentrare pe piata

Consolidarea procesului de "berlusconizare" - presa este acaparata de catre politicieni si oameni de afaceri si folosita pentru satisfacerea unor interese de afaceri

Lipsa de transparenta a proprietatii si a surselor de finantare

Necesitatea profesionalizarii si a consolidarii practicilor etice in presa. Aparitia unei dezbateri pe teme profesionale

In raport se mentioneaza faptul ca serviciile publice de radio si televiziune s-au aflat sub presiunea puterii politice de la inceput, apogeul fiind atins in perioada 2002 - 2004, cand jurnalistii de la doua institutii au protestat public impotriva presiunilor editoriale si a subordonarii politice a celor doua institutii. Organizatiile media i-au sustinut si au cerut demisia conducerii celor doua institutii si o noua lege a audiovizualului public. In monitorizarea realizata de Agentia "Academia Catavencu" se constata ca au existat semnale potrivit carora presiunea politica a fost in scadere in 2005, desi partidele nu au manifestat si nici nu manifesta inca o vointa reala de a scoate radioul si televiziunea publice de sub influenta politica. Reforma audiovizualului public a fost una din promisiunile electorale ale noii puterii, si, in ciuda acestui fapt, diversi parlamentari au inaintat proiecte de lege care nu au fost adoptate.

Un studiu recent "Media - The business of ethics, the ethics of business" (2005) a reliefat presiunile exercitate de publicitari in scopul influentarii continutului editorial, presiuni care pot afecta serios independenta editoriala si submina rolul presei. Unele institutii de presa au recunoscut ca au cedat acestora, se mentioneaza in raport. Una din cauze poate fi aceea ca piata de publicitate este relativ restrinsa si nu furnizeaza suficiente resurse pentru a sustine o piata media atat de aglomerata.

Conform aceluiasi raport "Media - The business of ethics, the ethics of business", media romaneasca acorda prea putina atentie problemelor etice si profesionale. Dezbaterile pe aceste teme au fost extrem de rare pana in 2005, cele mai multe avand loc la nivel academic sau in randul organizatiilor de media, in timp ce principalele institutii de presa au manifestat un interes scazut pentru astfel de teme. Raportul concluzioneaza faptul ca "organismele de auto-reglementare si codurile etice sunt o prezenta rara in media romaneasca".

Cu toate acestea, aflam din raport ca anul 2005 a fost primul an in care chestiunile etice si profesionale au devenit subiect de dezbatere publica. Cel mai cunoscut caz a fost Evenimentul Zilei versus Monica Macovei, ministrul Justitiei la acea data. In numarul din 22 iunie, ziarul a publicat un articol care o acuza pe Monica Macovei ca s-ar fi imbatat si ar fi spart pahare in timpul unei cine servite la Congresul Avocatilor. Autorul articolului a specificat drept surse "martori oculari, sub protectia anonimatului". In acelasi timp, alti martori, care si-au dezvaluit identitatea, au contrazis afirmatiile din articol. Clubul Roman de Presa a condamnat vehement articolul, considerand ca Evenimentul Zilei a comis o grava incalcare a eticii profesionale. In data de 30 august concluziile investigatiei au stabilit ca articolul nu ar fi trebuit publicat deoarece s-au comis erori grave iar responsabilitatea i-a apartinut editorului sef. Ulterior, ziarul si-a cerut scuze fata de Monica Macovei si de cititorii sai.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1232
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved