Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Presa si rolul ei in societate

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micPresa si rolul ei in societate

1.Rolul publicatiilor de tip cotidian si a revistelor de cultura in sistemul mass-media.Publicatiile de tip cotidian si revistele de cultura fac parte din presa scrisa si sunt folosite ca mijloace de informare si de educare a publicului.

Rolul presei scrise in societatea noastra a ajuns sa fie acum unul negativ,dezinformator,schimband astfel radical mentalitatea omului.

Notiunea de presa este definite prin informatie si reprezinta astfel procesul comunicarii sociale.

Rolul presei este foarte important in viata tuturor,mai ales in cea a adolescentilor, multe dintre informatiile oferite de presa fiind pentru acestia de multe ori decisive in cadrul hotararilor pe care le iau.

Presa reprezinta un mijloc prin care intram in contact rapid cu cele mai noi si importante informatii,dar reprezinta in acelasi timp si o sursa de manipulare in masa,cum ar fi impunerea unor anumite conceptii politice.

Impactul pe care il urmareste presa scrisa este acela de crestere a gradului de informare si implicarea cetatenilor in luarea unor decizii.

1.1.Caracteristicile acestor produse din punct de vedere economic si cultural.

Influentele culturale ale acestor produse mass-media pot fi pozitive,negative sau pot chiar lipsi.Ele sunt un factor activ care pot creea anumite convingeri politice sau de alt gen.

Din punct de vedere economic,presa nu poate fi pastrata intr-o economie de piata.Presa este citita in functie de unii factori cum ar fi educatia si situatia sociala.Astfel,presa de calitate nu poate fi mereu accesata de catre cei care nu au fondurile necesare si nici de cei carora le lipseste un anumit nivel educational.

1.1.1.Functiile socio-culturale predominante in fiecare text.

In primul text,Horia Ghibutiu Stolo si-a dat jos slipul de premier ,autorul isi exprima propriul punct de vedere,dar din punct de vedere social nu influenteaza in nici un fel publicul.Nu incearca sa manipuleze,nici sa impuna anumite conceptii politice.Este un produs cultural menit pentru a comunica eficient.

Cel de-al doilea text, Simona Suciu Evanghelii furate de la Prima Scoala Romaneasca ,are ca obiectiv informarea publicului asupra unei probleme de interes general.Acest articol relateaza o problema la nivel social,astfel incat toti cititorii trebuie sa fie interesati.Este un caz real ce afecteaza cultura tarii si de aceea publicul trebuie informat la timp si tinut la curent.

Cel de-al treilea text Dialog intre scriitorii Nicolae Stroescu Stanisoara si Vintila Horia are ca functie principala reliefarea unor opinii,lamurirea unei atitudini.Interviul are un rol important in societatea noastra,un loc prim,reliefat prin nevoia omului de a afla,de a cunoaste.Ele reprezinta nu numai informatie ci au si calitati literare,devenind un bun cultural.

1.1.2.Genul jurnalistic si structura textelor

Primul dintre texte este un editorial si anume un articol dintr-un ziar care exprima opinia celui care l-a scris in legatura cu o anumita problema.

Editorialul nu reprezinta o stire,ci o parere proprie,folosind argumente pentru a-si sustine punctual de vedere ,cum ar fi Pedant,premierul aflat inca in exercitiu a avertizat ca intram intr-o sfera a ridicolului si amuzamentului,de parka decizia dumnealui privind taxa auto ar face parte din alte sfere.

Fiind o expunere a propriilor pareri,lasa de asemeni loc si parerilor generale,neavand scopul de a influenta.

Cel de-al doilea text ca specie publicistica,este un reportaj care are rolul de a informa opinia publica asupra unor evenimente de interes national,in baza unor date preluate de la fata locului.

Pentru ca un reportaj sa fie veridic se introduce detalii,se reia firul narativ al evenimentului si se prezinta faptul ca real.Imbina atat naratiunea,descrierea cat si dialogul facand o reconstituire a evenimentelor intamplate.In structura sa se gasesc si declaratii date de persoanele in cauza cum ar fi aici cea a directorului Primei Scoli Romanesti In tara nu au asa mare valoare.Nici in strainatate nu stiu cu cat ar putea sa le vanda,deoarece sint scrise in limba romana.In orice caz,hotii au lucrat foarte rapid,cred ca le`a luat doar cateva minute sa intre.Reiese foarte clar ca e un furt la comanda,pentru ca erau cinci carti in acea vitrina.Una dintre ele nu era coresiana,dar era acelasi model de tipar,Cu toate acestea nu a fost luata.Un om de rand nu le poate cunoaste.

Cel de-ai treilea text este un interviu,care prin intermediul unui dialog are rolul de a informa si de a elucida anumite idei si opinii.

Cei doi autori,Nicolae Stroescu Stanisoara si Vintila Horia au un dialog in care ambii isi expun propriile pareri si cunostinte si isi completeaza ideile unul altuia.Nu este bazat pe intrebari si raspunsuri ca un interviu obisnuit ci este mai degraba o conversatie libera intre doi oameni care au cunostinte de cauza asupra subiectului pus in discutie.

1.1.3.Rolul politic al presei asa cum reiese din textele 1 si 3

Dupa parerea mea in primul text ,editorialul lui Horia Ghibutiu, acesta nu incearca sa formeze anumite conceptii sau sa influenteze publicul in vreo oarecare masura.Din contra cred ca este ironic la adresa vieti politice,la cei care iau parte la ea si mai ales la hotararile si masurile care se iau in conducerea tarii.Nu influenteaza viata politica,nu da curs unor conflicte ci pur si simplu expune lucrurile asa cum le vede lasand loc si de impresii si comentarii generale.

In cel de-al treilea text cei doi scriitori trateaza problema crizei politice care a inceput inca dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, in parallel cu criza culturala europeana.

Dupa parerea mea,cei doi evidentiaza faptul ca omul se lasa foarte usor influentat pentru ca nu are inca bine puse la punct bazele cunostintelor sale.Si de aceea atunci cand omul renunta la propriile sale ganduri si opinii si se lasa condus,acest lucru se repercuteaza pe plan politic,ajungandu-se la abuzuri politice,revolutii si la manipularea omului.

1.1.4. Evanghelii furate de la Prima Scoala Romaneasca-analiza din perspective tehnicilor de redactare.

Textul in cauza este o forma de comunicare si de aceea are o cauza si un scop,respectiv informarea publicului despre o problema generala si initierea unor activitati pentru solutionarea acestei probleme.

Autorul ii ofera cititorului o informatie de calitate.Subiectul este plauzibil,clar si concret,care intereseaza publicul.

Scopul este clar si anume informarea publicului.Textul este unitar in continut, se axeaza doar pe ceea ce este necesar de transmis.

Contextul comunicarii este reprezentat de totalitatea imprejurarilor(se redau evenimentele in ordinea lor cronologica,sunt redate conjuncturile in care s-au produs cele intamplate).

Autoarea se implica in ceea ce scrie, impartasind cu abilitate cititorilor sai gandurile si parerile despre tema expusa.

Textul este concis, astfel incat sa poata fi receptat cu usurinta si sa poata fi inteles de catre cititori.Este de asemenea convingator prin tonul adoptat si prin prezenta unor citate care dau autenticitate textului.

Textul detine astfel toate caracteristicile unui text reusit.

1.1.5. Concluzii

Observam astazi ca presa este un lucru de care societatea nu se poate lipsi in ziua de azi.

Publicul reprezinta o masa de oameni care nu se cunosc, nu comunica, nu au scopuri comune dar pe care ii leaga consumul aceluiasi bun cultural.

Presa poate fi considerate si un mijloc de informare dar si unul de manipulare in acelasi timp, formand mentalitati, convingeri, provocand dispute.

Acest lucru se intampla dupa parerea mea mai ales in randul adolescentilor care sunt cel mai usor de influentat si pe care nu-i intereseaza cu adevarat ce se intampla in societatea noastra.Sunt preocupati indeosebi sa citeasca revistele sportive, de moda, sau de scandal in defavoarea celor de cultura sau cu caracter educativ.

Presa scrisa se dezvolta din ce in ce mai mult permitand publicului o mare varietate de informatie.Ramane la alegerea fiecaruia ce citeste,ce valorifica si ce convingeri isi formeaza.

Cu toate acestea, presa ramane a patra putere in stat, putere care poate modela societatea sip e cei care traiesc in ea dupa bunul ei plac.

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV

FACULTATEA DE FILOLOGIE

INTRODUCERE IN SISTEME MASS-MEDIA

LECTOR dr. STANCA MADA

NECULA ALEXANDRA-COSMINA

BSI, ANUL 1Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3203
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved