Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


EXEMPLU DE ANALIZA A VIZIBILITATII UNEI ORGANIZATII X IN PRESA SCRISA

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micEXEMPLU DE ANALIZA A VIZIBILITATII UNEI ORGANIZATII X IN PRESA SCRISA

Raportul de analiza a articolelor din mass-media a fost elaborat pe baza monitorizarii in intervalul 1 - 31 iulie 2002 a principalelor cotidiene, saptamanale si lunare din presa centrala.Analiza reprezinta o prelucrare cantitativa si calitativa a informatiilor aparute in presa scrisa referitoare la subiectul organizatia x. Din datele prelucrate, analiza sintetizeaza principalele tendinte si perceptii care s-au conturat in presa in perioada de referinta.

Pentru analiza au fost selectate acele articole care fac referire directa la organizatia X.

Articolele in care numele sau specificul de activitate al Organizatiei nu este mentionat nu au fost incluse in analiza, deoarece acestea nu contribuie la consolidarea unei imagini a organizatia X in presa scrisa.

Acest material nu este o evaluare a activitatii departamentului de Relatii Publice al organizatiei X, ci o analiza obiectiva a modului in care presa percepe si reflecta activitatea Organizatiei

In perioada de referinta, 1-31 iulie 2002, imaginea organizatiei X in ochii presei centrale (cotidiene si periodice) s-a incadrat in trendul neutru inregistrat si in lunile anterioare (aprilie, mai, iunie) si se poate afirma ca pozitia Organizatiei a reusit sa se consolideze pe marginea acestui concept.     

Ca si in luna iunie, subiectele dezbatute de presa au avut un fond de informare si prezentare de statistici, majoritatea pe baza surselor proprii organizatiei. Presa centrala a consemnat aparitia unor proiecte ale organizatiei X, cum ar fi cel incadrat in tema "z" sau "y", dar si elemente stricte de informare si statistici, printre teme numarandu-se: .si "statistici serviciii".

Mediatizarea Organizatiei a fost, din nou, mai scazuta fata de luna anterioara (25 de articole fata de 34 articole in luna iunie), dar lipsa materialelor negative si mentinerea unui numar ridicat de articole pozitive pot reprezenta vesti bune pentru imaginea Organizatiei.

Ca si in luna precedenta s-au inregistrat pauze mari intre aparitiile Organizatiei in presa cotidiana, acestea fiind perioadele cuprinse intre 4-10 iulie si 24-30 iulie desi au fost publicate subiecte ce ar fi putut determina mentionarea Organizatiei.

Analiza lunii iulie a fost realizata pe un numar total de 25 articole, mediatizarea Organizatiei fiind mult mai scazuta fata de luna precedenta - 34 de articole).

Dupa cum evidentiaza si graficul alaturat:

16 articole sunt neutre - Acestea au fost materiale de informare, statistici servicii si precizarile organizatiei X, dar si subiecte ce nu au vizat in mod direct Organizatia sau materiale in care imaginea Organizatiei apare in plan secund . Presa centrala a semnalat in luna iulie, intr-o proportie mai redusa fata de luna mai, subiecte ce vizau Organizatia, iar valoarea articolelor s-a inscris din nou in trendul neutru consemnat si in lunile precedenta.

9 articole sunt pozitive - Sase din cele noua materiale considerate a fi pozitive pentru imaginea Organizatiei au fost dedicate unui nou proiect organizatia X, supus dezbaterii publice. (SE PRECIZEAZA SUBIECTUL) ..alte materiale pozitive se precizeaza subiectele

OBSERVATIE: In pofida numarului redus de articole din luna iulie este de subliniat pentru intervalul analizat lipsa materialelor cu fond negativ, fapt ce poate contribui serios la imbunatatirea imaginii Organizatiei in fata presei centrale.

Datorita lipsei unor materiale negative se inregistreaza o crestere a ponderii articolelor pozitive la adresa Organizatiei pana la 36% din totalul aparitiilor (comparativ, in luna anterioara se inregistra un procentaj de 26%), in timp ce procentajul obtinut la categoria "neutru" se mentine predominant, 64% comparativ cu luna iulie 65%. (DACA AVEM STUDII PREALABILE SAU ESTE VORBA DE O ANALIZA CONTINUA, FACEM COMPARATII


!!!!!GRAFIC REALIZAT FOARTE SIMPLU IN EXCEL -

tendinta

nr articole

f rau

rau

nesatisfacator

neutru

satisfacator

bun

f. bun

Valoarea articolelor a fost calculata pe baza indicilor atitudinali.

In stabilirea indicilor atitudinali, s-au luat in calcul valorile atribuite fiecarei teme tratate in articol si o singura valoare pentru titlu.

Valorile sunt cuprinse in intervalul [-3; +3] si se atribuie in functie de maniera in care s-a scris (pozitiv, neutru, negativ). Astfel, un articol nesatisfacator are o nota generala mai mica de -0,5, un articol rau are o nota mai mica de -1,5, un articol foarte rau o nota mai mica de -2,5. Aceste mentiuni sunt valabile si pentru varianta pozitiva.

Avand in vedere importanta titlului, valoarea titlului influenteaza valoarea intregului articol in sensul ca daca temele din articol sunt tratate neutru, un titlu negativ sau pozitiv va da tendinta finala a intregului articol (pozitiv sau negativ).

Ø      Gradul de vizibilitate a Organizatiei este dat de un cumul de mai multi factori:

A. dimensiunea articolului (mare, medie sau mica), vezi graficul 1.

Mare 36% (9 articole)

Medie 20% (5 articole)

Mica 44% (11 articole)

B. pozitionarea Organizatiei in cadrul articolului (prim plan, plan secund sau fundal), vezi graficul 2.

C. prezenta sau lipsa unei fotografii, vezi graficul 3.

Ø      Valoarea obtinuta (mare, medie sau mica) reprezinta vizibilitatea reala a Organizatiei in presa scrisa.

In luna iulie, vizibilitatea inregistrata de organizatia X s-a inscris pe un trend descendent fata de luna precedenta in ceea ce priveste dimensiunea articolelor (36% fata de 47% in luna iunie). Mediatizarea in prim-planul articolelor s-a situat la un nivel crescut fata de luna iulie, 68% comparativ cu 59% in luna anterioara iar prezenta foto s-a remarcat in 44% din articole (comparativ cu 47% in luna iunie).


TIPUL ARTICOLELOR

Tipul articolelor cu referire la organizatia X

Stiri, informari articole. Se face un rezumat al acestor stiri ...     

Declaratii in 5 articole au aparut declaratii ale reprezentantilor organizatiei in special, ale presedintelui Z. Acestea au fost prilejuite, printre altele, de subiectul ..in cotidianele...revista .etc

OBSERVATII:

a) Analiza de fata ia in calcul prezenta mai multor tipuri de articol in cadrul aceluiasi material, motiv pentru care numarul articolelor nu este egal cu cel al tipurilor de articole

b) Pentru luna iulie se remarca absenta unor materiale catalogate drept "opinii" sau "analize", fapt ce poate fi explicat prin prezenta slaba a Organizatiei in publicatiile periodice, considerate "motorul" aparitiilor editoriale sau analitice privind organizatia X sau reprezentantii sai.

c) In perioada de referinta au fost inregistrate mai putine declaratii ale reprezentantilor Organizatiei comparativ cu luna anterioara (aparitii in 5 materiale, comparativ cu 10 in luna iunie) desi proiectele initiate de organizatia X si prezentarea acestora spre dezbatere ar fi putut crea premisa unor iesiri la rampa mai pregnante.

Tema cu cele mai multe aparitii a fost .... (se detaliaza temele principale abordate in luna de monitorizare..se face referire daca temele au fost abordate si in lunile anterioare)

Ø      Observatie: pentru luna iulie se observa o scadere substantiala a numarului de teme abordate de presa, acestea fiind in numar de 10, comparativ cu luna anterioara - 15, in conditiile unei scaderi a vizibilitatii Organizatiei in presa centrala.

q     Publicatiile cu cele mai multe articole aparute au fost:

- Adevarul punctaj general 0.50.

- Ziarul Financiar - 4, punctaj 0.25.

Celelalte aparitii au fost dupa cum urmeaza:

3 articole: Comunity (punctaj 0).

2 articole: e-Finance (punctaj 0.50); Jurnalul national (1); Romania libera (0.50).

1 articol: 7plus (punctaj 0); Atac (0); Cronica romana (0); Curentul (0); Curierul national (1); Gandul (1); Libertatea (0); Market Watch (0).

Ø      Observatie: punctajul este dat de o medie a notei pentru titlu, nota pentru tema/ teme si numarul de articole publicat de fiecare ziar in parte.

EVOLUTIA GENERALA A IMAGINII

In luna iulie, reprezentarea imaginii Organizatiei se constituie din urmatoarele concepte:

Ø      Informare - aparut in 23 articole

Ø      Statistici - aparut in 4 articole

  • Intreaga imagine a Organizatiei se contureaza in aceasta luna in jurul conceptelor informare si statistici. Fondul acestei atitudini il reprezinta, ca si in lunile anterioare, orientarea stricta a declaratiilor si informarilor Organizatiei spre obiectul de activitate si .. Este de remarcat absenta conceptelor daunatoare imaginii Organizatiei, "acuze" sau "controverse", fapt ce poate fi explicat printr-o imbunatatire a perceptiei presei asupra activitatii Organizatiei.

q     OBSERVATIE: analiza de fata ia in calcul prezenta mai multor concepte in cadrul unui material

RECOMANDARI STRATEGICE

Scaderea de vizibilitate inregistrata in perioada de referinta reprezinta un semnal de alarma pentru Organizatie, mai ales deoarece nu este un eveniment neasteptat, luna precedenta dand startul acestei tendinte. E drept, exista circumstanta vacantei de vara, insa asta nu explica in totalitate trendul.

Mentinerea controlului informatiilor din presa prin sursele proprii Organizatiei, ca si absenta materialelor negative, reprezinta castigurile Organizatiei pentru luna iulie alaturi de o mai buna publicitate a proiectelor Organizatiei in cotidienele centrale.

Pentru a spori vizibilitatea Organizatiei este de recomandat ca in perioada imediat urmatoare sa folositi orice prilej pentru a face publice si explica proiectele sau deciziile Organizatiei (luna iulie a fost saraca in declaratii ale reprezentantilor dumneavoastra, iar majoritatea celor incluse in analiza au apartinut publicatiilor periodice), dar si studii sau statistici ale comunicatiilor sau serviciilor postale.

Alte subiecte ce pot aduce o mai mare vizibilitate sunt cele legate ..teme preluate deobicei de mai multe cotidiene.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1566
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved