Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


PRODUCTIA UNOR MATERIALE TV

Jurnalism

+ Font mai mare | - Font mai micPRODUCTIA UNOR MATERIALE TV

          Productiile se pot clasifica in doua mari clase:

a) Productii neplanificate - cum ar fi de exemplu productia de stiri despre evenimente ce nu s-au cunoscut in prealabil.

b) Productii planificate - sunt productii ale caror coordonate sunt cunoscute in prealabil dar care pot contine deasemenea elemente de cunoscut. Un spectacol poate fi cunoscut in intregime inainte de inceperea lui prin discutii cu realizatorul sau participarea la repetitii, se poate realiza un decupaj chiar la nivel de cadru. Dar pot exista productiiplanificate cum ar fi un meci de fotbal, dar la care nu se cunosc detalii legate de partea de decupaj sau de comutare a camerelor de pe care se ia imaginea. Deci pot exista elemente de necunoscut care ar trebui intuite de catre realizator.

         Cateva tipuri foarte des intalnite in televiziune sunt:  stiri, reportaje, interviuri, documnetare, talk-show, spectacole, jocuri si concursuri, materiale sportive, generice, promo, publicitate

                

          Succesul in realizarea unui material video il poate constitui buna organizare a productiei. De aceea este bine ca urmatoarele etape sa fie bine definite iar persoanele implicate sa-si indeplinesca pe deplin sarcinile:

            a) Adunarea informatiilor; Documentarea - pentru ca materialul produs sa contina informatii adevarate, suficiente care sa nupermita interpretari ulterioare este nevoie sa se acorda o importanta deosebita acestei prime etape de colectare de informatii si stabilire a persoanelor de contact ce pot oferi aceste informatii.

            b) Redactarea scenariului - este partea ce defineste materialul si stabileste punctul final ce trebuie atins.

            c) Planificarea productiei - este etapa ce stabileste unde se vor realiza filmarile, ce resurse umane si materiale sunt implicate si responsabilitatile membrilor echipei.

            d) Realizarea decupajelor - pentru eficientizarea procesului de productie si stabilirea exacta a imaginilor necesare in material este bine ca materialul ce trebuie filmat sa fie analizat la nivel de cadru inainte de inceperea filmarilor. Astfel se reduce gradul de imprevizibil ce exista in cazul acestor productii.

            e) Stabilirea termenelor, programarea activitatilor - o data realizate decupajele pentru material se poate trece la o stabilire exacta a activitatilor si a subetapelor ce trebuie realizate pentru realizarea finala a materialului.

            f) Promptingul - in multe productii este necesara introducerea replicilor pe un sistem de prompting. Aceasta etapa presupune cunoasterea in prealabil a replicilor si un anumit timp necesar pentru introducerea fizica a acestora.

            g) Filmarea materialelor - este etapa cea mai importanta in care se realizeaza efectiv partea de inregistrare a imaginilor a unei parti din sunet. Buna desfasurare a acesteia depinde in mare masura de pregatirea realizata in etapele anterioare.

            h) Grafica, generice - succesul unei productii depinde in foarte masura de calitatea partii grafice din material. De multe ori lipsa unor imagini filmate poate fi suplinita de catre o buna parte grafica. De exemplu, un documentar despre dinozauri are in general nevoie de o bogata sustinere grafica. Dinamica si gradul de interes asupra unui material poate fi crescut prin folosirea unor generice adecvate care in multe cazuri se pot constitui in adevarate reflexii si concluzii asupra ceea ce reprezinta materialul in sine.

            i)  Activitati promotionale - ca orice produs comercial este nevoie sa fie conceputa o serie de actiuni promotionale care sa creasca interesul telespectatorilor pentru emisiunea respectiva.

            j) Post productia. Editarea - este partea finala a productiei unde materialele filmate sunt alese cu grija si montate folosindu-se si efecte speciale, generice, grafica pentru realizarea unui produs final bine inchegat. In aceasta etapa se adauga si o parte din sunet (muzica, zgomote, efecte speciale). Este partea in care 'retusurile' efectuate cresc valoarea artistica si informationala a materialului, efectul asupra telespectatorului fiind de 'material bine realizat'!

  a) Producatorul Executiv ( Executiv Producer )           Producatorul executiv (sau executive producer) - este 'capul afacerii'. El este responsabil de organizare, finantare, asigurari si poate avea in subordine mai multi producatori si directori artistici el fiind recunoscut ca si coordonator al afacerilor.

           Producatorul executiv - este conducatorul unui grup de productie si are  sarcini organizatorice si administrative, (de exemplu este conducatorul unui grup de producatori care realizeaza o serie de programe dedicate unui anumit domeniu). Controleaza si coordoneaza managementul afacerii, inclusiv partea de buget a productiilor. Printre sarcini se regasesc si cele de gasire de fonduri pentru productii, difuzarea acestora precum si contracte de coproductie.

            b) Producatorul ( Producer )

            Producatorul - este responsabilul cu managementul unei productii specifice. Se ocupa de alegerea conducerii si a executantilor (crew), de coordonarea departamentelor si a relatiilor ce exista intre acestea, de acceptarea scenariului si de programarea productiei. Producatorul poate selecta idei sau scenarii, initia noi conceptele in cadrul unei productii si lucreaza in  stranse relatii cu scenaristii. Producatorul hotaraste cine este, sau cine sunt regizorii (directors) si urmareste foarte atent respectarea termenilor limita de realizare a etapelor productiei. Urmareste de asemenea planificarea productiei, evolutia procesului de documentare, precum si proiectele legate de locatiile unde se vor executa filmarile si repetitiile, procedurile de productie.

           Pe perioada repetitiilor si a inregistrarilor pot apare probleme specifice cum ar fi, retrageri a unor actori sau diverse situatii  neprevazute ce pot perturba planificarea initiala a productiei, depasiri de termene etc.; aceste situatii neprevazute trebuie luate in considerare inca de la inceput de catre producator si sa existe solutii de rezerva. Este bine ca planificarea materialului si a realizarii acestuia sa permita la post productie obtinerea de mai  multe tipuri de materiale fata a ceea ce a fost programat initial. De exemplu intr-un spectacol de mare anvergura se pot realiza diverse materiale promotionale precum si un documentar despre spectacolul in sine, despre oamenii implicati sau resursele tehnice ce au fost utilizate la realizarea acestuia.

            Sarcinile unui producator variaza de la un studio la altul si depind foarte mult de dimensiunea si tipul productiei.

           In general el este cel care initiaza ideea programului, participa activ la scrierea scenariului impreuna cu scenaristul, uneori prestabileste unele elemente ale productiei. Una din sarcini este si stabilirea distributiei. De multe ori stabilirea distributiei presupune o munca asidua, de cautare a actorilor, a persoanelor implicate in productia respectiva. Conducerea echipei ce este implicata intr-o productie revine tot in seama producatorului. In cazul inregistrarii materialului, editarea va fi controlata tot de acesta. Astfel de oameni ce cunosc problemele unei pro d uctii si pot conduce o echipa mare ce implica realizarea acesteia, sunt rari, dar exista! Este necesar sa existe specialisti in cadrul echipei care sa dea un plus de profesionalism in tratarea problemelor de iluminare, sunet, imagine, scenografie etc. Sarc ina principala ramane totusi filmarea, majoritate timpului acestuia fiind destinat conducerii filmarilor si selectarea imaginilor filmate.

           In cazul unei productii de mare anvergura gen: spectacole de lunga durata, revelioane, zile festive, sarcina unui producator se va translata spre selectia si organizarea unor materiale realizate independent de alte echipe (ce au regizori / documentaristi (researchers) / editori). Sarcina poate fi considerata indeplinita atunci cand intregul material prezinta o structura unitara pe ansamblu, iar fiecare din elementele componente sunt de buna calitate. Esentiale in cazul unei asemenea productii sunt 'legaturile' dintre materiale, 'liantul' ce le leaga intr-un ansamblu bine conturat.

            c) Regizorul ( Director )

            Regizorul este re sponsabilul de interpretare si punere in scena  a productiei. Acesta va da sfaturi, va ghida si coordona specialistii din echipa de productie, (ce contin scenaristi, tehnicieni de iluminare, sunet, cameramani, costume etc.). De asemenea va anticipa, sugera   (aproba) metodele folosite si caile de realizare a productiei.

            Regizorul poate alege si angaja participantii la productie pe baza talentului acestora, el fiind cel care hotaraste distributia pentru acel material. Planifica si conduce repetitiile, filmarile si miscarile in scena, iar la editare el este principalul coordonator.

            Pe perioada repetitiilor regizorul urmareste cresterea calitatii materialului si a performantelor actorilor, ghidand si echipele de cameramani, sunetisti si switcher echipa de la luminare, grafica, costume,  machiaj.

            In unele situatii la comutarea camerelor se poate afla chiar regizorul, iar pentru productii mici, director este acelasi ca producator.

           Cunostintele regizorului sunt dintr-un spectru foarte larg  si trebuie sa cuprinda toate sectoarele unei productii TV.

           Pentru mici productii functia de regizor se combina cu cea de producator. Avand alocat un anumit buget pentru realizarea productiei este responsabil si de organizarea financiara, pe langa partea artistica, fiind si organizator al afacerii in sine.

            d) Asistent regie ( Asistant director / Associate director )

           Ajutorul regizorului. Functiile acestuia depind de dimensiunea productiei. Supervizeaza repetitiile, organizeaza filmarile in diverse locatii, este la dispozitia regizorului.           Pe durata repetitiilor in sala de control a productiei urmareste cadrele  diferitelor camere, verifica filmarile speciale (inedite), efecte speciale (superimpose, chroma-key), lucreaza impreuna cu echipa astfel ca aceasta sa dobandeasca o anumita rutina in realizarea materialului. Acestea se realizeaza la sugestia regizorului. Vizualizeaza materiale, asista la editarea off-line, contorizeaza materialele, verifica evolutia productiei pe toata perioada. Ajuta regizorul pentru stabilirea unor interese de postproductie.

            e) Asistent productie ( Production assistant )

Ajutorul regizorului. Supervizeaza productia, organizeaza filmarile in diverse locatii, este la dispozitia regizorului.

           Pe durata repetitiilor /  inregistrarilor  are functii similare cu floor manager.

     f) Sef productie ( Producer's assistant )

           Ajutor regizor. Omul de legatura ce se ocupa de partea de secretariat, verifica continuitatea si buna functionare a intregului sistem. Poate pregati si ordona filmarile, pregateste repetitiile urmand indicatiile regizorului , aranjeaza camerele in platou sau in locatia de filmare. Verifica daca echipa, VTR-urile, canalele de difuzare, sunt pregatite pentru inregistrare. Noteaza durata cadrelor si poarta evidenta pentru fiecare. Pastreaza notitele regizorului, ur mareste ca toate modificarile facute de regizor sa fie aduse la cunostinta tuturor, noteaza toate reluarile efectuate.

            g) Floor manager / Stage manager 

           Este reprezentantul regizorului in scena (pe 'podeaua' studioului). Poate fi implicat in organizarea scenei, sau, numai ajuta la productia din cadrul unui studio. Verifica si conduce echipa din platou. Este responsabil pentru organizarea generala a studioului, securitatii, disciplinei,  zgomotului, siguranta productiei. Poate fi asistat de inca o persoana.

            h) Managerul productiei ( Production manager )

Este responsabilul din partea producatorului / regizorului pentru mentinerea productiei in bugetul alocat. De asemenea are si alte functii administrative legate de productie.

     i) Directorul tehnic ( Tehnical director )

            Director tehnic - seful echipei. Coordoneaza si supervizeaza partea tehnica, evalueaza din punct de vedere tehnic necesarul de echipament si controleaza obtinerea calitatii materialelor. Instruieste personalul din punct de vedere tehnic, coordoneaza productia din punct de vedere tehnic. In unele cazuri poate lucra ca si switcher sub coordonarea regizorului.

     j) Sef studio ( Studio supervizor/ Remote supervizor/ Tehnical coordinator)

            Seful de studio coordoneaza toate operatiile tehnice, verifica fezabilitatea din punct de vedere tehnic,  siguranta productiei.

            k) Regizor tehnic ( Switcher / Vision mixer )

            Regizorul tehnic este specialistul in utilizarea unui switcher / efecte electronice.

     l) Scenograful ( Set designer/ Scenic designer )

            Scenograful concepe, proie cteaza si organizeaza  intreaga aranjare a scenei. Eventual poate include si grafica computerizata. Supervizeaza echipa de realizare a scenei.

           m) Machiorul ( Make - up artist/ Make Ľ

            Deseneaza, pregateste si aplica machiajele, ajutat de ajutorul de machior (make-up assistant) si coafeza/frizerul (hair stylists).

            n) Costume designer

            Deseneaza sau selecteaza garderoba asistat de dressers / wardrobe handlers.

            o) Graphics designer / Graphics artist

            Deseneaza si pregateste toate graficile si genericele.

            p) Directorul de iluminare (regizorul de lumini) ( Lighting director )            Directorul de iluminare (regizorul de lumini) - deseneaza, aranjeaza si controleaza toate luminile, atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere artistic. Poate fi responsabil si de calitatea artistica a imaginilor.

            q) Video operator / Shader / Video engineer /Vision control operator

           Controleaza calitatea imaginii prin asistarea si reglarea echipamentului video. Alinierea echipamentelor - prin reglarea iris, nivel de negru, balansul culorilor. Operatiile sunt foarte strans legate de partea de iluminare.

     r) Camera crew

            Echipa de cameramani, condusa de un cameraman sef (senior cameraman) este compusa din cameramani si echipa de tehnicieni ce se ocupa de realizarea si manipularea trepiedelor, macaralelor pentru camere, dolly, etc; raspund de operatiile cu camere pe tot parcursul productiei.

            s) Audio engineer / Audio control / Sound supervisor

            Responsabilul pentru calitatea artistica si tehnica a sunetului. Controleaza nivelul audio, si calitatea pentru toate sunetele pe perioada inregistrarilor si a postproductiei

     t) Sound crew

            Echipa de sunet supervizata de inginerul de sunet (audio engineer) - reprezinta echipa ce se ocupa de partea de sunet; sound booms, pozitionarea microfoanelor, a boxelor, mixere, zgomote, etc.

            u) Set crew

            Echipa ce se ocupa de realizarea scenei.

            v) Stage crew

            Echipa ce are ca obiectiv decorarea scenei, pozitionarea mobilierului, a elementelor de decor.

           w) Floor crew / Floor men / Stage hands / Facilietes men

            Echipa responsabil a de toate activitatile din platou, diverse sarcini de platou, schimbarea de pancarde.

            x) Electricienii ( Electriceans )

            Responsabili de asigurarea alimentarii cu energie electrica, pentru toate echipamentele implicate in productie.

            y) Special effects designer

            Specialisti in proiectarea si folosirea unor efecte ce dau iluzii, cum ar fi focul, zapada, explozii.

            z) Video effects

            Specialist in proiectarea si realizarea diverselor tipuri de efecte video digitale.

           aa) Video channel

     Ingineri / operatori ce se ocupa de inregistrari si reluari pe parcursul productiei on-live. Editarea din cadrul post productiei se realizeaza de o alta echipaĽ

           bb) Scenarist ( Writer ) 

            Persoana responsabila de scrierea scenariului. Poate fi o persoana din exterior sau din cadrul echipei, producatorul sau regizorul. Poate fi ajutat de 'researcher' - documentarist - cel care obtine date, informatii, referinte pentru echipa de productie sau pentru scenarist.

           cc) Personal auxiliar

     Prompters, character generator.

           dd) Actori ( Actors )

           ee) Figuranti ( Performers )

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1318
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved