Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


BURETELE - UN ZIAR INTERBELIC. "SUBVERSIV" ?!?

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micBURETELE - UN ZIAR INTERBELIC. "SUBVERSIV" ?!?

Puzderia de gazete efemere aparute in perioada interbelica, in lipsa altor mijloace de informare, a fost rodul unor initiative particulare sau de grup, fondatorii urmarind sa se faca recunoscuti, profilul publicatiilor fiind divers, in functie de scopul urmarit. Gazetele de partid, aparute in preajma alegerilor parlamentare, cele economice sau literare, de specialitate sau divertisment purtau mesaje precise catre cititori, articolele de fond constituind, in principiu, platforma program dupa care urmau sa se calauzeasca in probabila evolutie.Uneori, aceste publicatii, prin scopurile propuse, intrau in colimatorul autoritatilor, considerindu-se ca articolele cuprinse in gazeta puteau deveni periculoase pentru ordinea de stat si, ca urmare erau atent supravegheate si de cele mai multe ori suspendate.

Una dintre aceste gazete, considerata subversiva, a circulat clandestin si pe teritoriul fostului judet Slam Ramnic, asa cum reiese din adresa nr. 10508 din 8 iulie 1933, expediata de G. G. Mironescu, vicepresedintele Consiliului de Ministri si ministru de Interne, Prefecturii. In fapt, ministrul atragea atentia prefectului ca, "in unele judete se imparte la tara, un ziar intitulat Buretele, (.) care "face pe fata propaganda pentru stergerea datoriilor, inclusiv a tuturor impozitelor neachitate".

In opinia acestuia, gazeta cu pricina, facand o asemenea propaganda, "ameninta siguranta statului, iar indemnul la neplata impozitelor este un delict pedepsit de art. 22 din Legea pentru reprimarea unor infractiuni contra linistii publice". Se pare ca, publicatia tiparita in afara judetului Slam Ramnic se bucura de o mare trecere din partea celor nevoiasi, mai ales ca Romania trecuse si ea prin marea criza economica, iar populatia era inglodata in mari datorii fata de banci si stat. Prin urmare, prefectul judetului este atentionat sa ia "toate masurile pentru a impiedica asemena propaganda si a ajuta justitia sa pedepseasca pe cei vinovati".

In fapt, Buretele, cu subtitlul "Organ independent, cu caracter economic si social", a aparut la Caracal, cu interuperi, in perioadele: 21 mai-12 aug. 1933; 20 ian.; mart.-dec. 1935-1938, sub conducera lui Em. Borsanu, director, proprietar si editor, (in perioade diferite) si a lui Sterie Ionescu. Publicatia a aparut in locul alteia, Desrobirea, "Ziar independent pus in slujba plugarilor, muncitorilor, negustorilor si "Ligii impotriva cametei', care isi incetase aparitia dupa primul numar, la 5 apr.1931.

Articol publicat Almanah 2009 "Renasterea buzoiana",

Editura "Omega", Buzau, 2009, p. 97Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1190
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved