Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


FESTIVALUL DE TANGO DE LA BUENOS AIRES

Muzica+ Font mai mare | - Font mai micFESTIVALUL DE TANGO DE LA BUENOS AIRESFestivalurile de muzica ofera metropolelor sufocante ocazia de a-si exprima muzicalitatea sau atrag zeci de mii de oameni in locuri in care acestia nu s-ar duce probabil niciodata. In prezent, exista festivaluri de muzica pe fiecare continent si aproape in fiecare tara. De pe marginile desertului Sahara, pana pe malurile Oceanului Indian, pe strazile din Buenos Aires sau in orasele batranei Europe, muzica buna, artistii renumiti sau beat-urile underground aduna oameni de varste si nationalitati diferite.

Cand spui Buenos Aires, spui, de fapt, patria tangoului argentinian. Si daca spui tango, spui arta in strada.

Acest festival, desfasurat in capitala Argentinei, tine in jur de o saptamana si nu are o data fixa, dar de obicei incepe la sfarsitul lunii februarie si se termina la inceputul lui martie. Anul acesta a avut loc in perioada 23 februarie - 2 martie si a fost a Xa editie de acest fel.

Intens, trist si in mod sigur sexi, tangoul este dansul consacrat al Buenos Aires-ului si Festivalul de Tango este un loc minunat pentru a vedea asta la cel mai inalt nivel. Cei mai buni dansatori din lume se alatura incomparabililor artisti locali intr-un program de concerte de tango, de parade ale dansului, de expozitii, cursuri si un festival de film de un minut.

Impreuna, acestia incanta orasul cu nenumaratele posibilitati de a urmari, asculta, invata si a lua parte la un sir de evenimente, toate dedicate acestui pasional stil de dans, TANGOUL. Acest festival, organizat in mod oficial de Ministerul de Cultura al orasului, face recunoscuta importanta culturala a acestui dans, 'nascut' aici, la Buenos Aires si are ca scop sarbatorirea, dar si promovarea acestei componente importante a scenei sociale a orasului.

Cateva aspecte reflecta intr-un mod tangibil conceptul festivalului : mai mult de 150 mii de oameni au participat intr-un fel sau altul ( ascultand, dansand, invatand, predand, cantand sau muncind) la cel mai important eveniment de tango din lume. Activitatile s-au desfasurat in 48 de locatii, distribuite potrivit unui plan exact de

descentralizare (incluzand centrele culturale oficiale si teatre, dar si parcuri, piete, pasaje in diferite districte.

Au fost sustinute 72 de cursuri gratuite si 65 lectii tematice de dans platite. De asemenea au fost sustinute 64 de concerte la care au participat 354 de muzicieni, cantareti si dansatori.

Dar cifrele nu au semnificat totul ; au existat momente care au depasit rigiditatea statisticilor. Emotia de a fi martor la ultima reprezentatie a lui Emilio Balcare alaturi de Orchestra 'Escuela de Tango' completeaza si imbogateste parerea practica :

la 89 de ani, intr-un teatru tremurand sub zgomotul puternic al ovatiilor, Maestrul a dirijat o orchestra de 15 tineri muzicieni, in timp ce lasa in urma o cariera de tango de 7 decenii. Si astfel piesa ' La Bordona ' a fost interpretata de doua ori ('vedeti daca acum suna mai bine', a anuntat Maestrul), niciodata pierzandu-si instinctul perfectionist, nici maca in acea seara.

Dar festivalul avea de oferit si mai multe comori : recitalul pianistului si compozitorului Gustavo Beytelmann ; intalnirea cu noi poeti(dar nu asa de noi) ; incrucisarea conventiilor si a stilurilor artistice impuse de reprezentantii acestei reinnoiri ai 'migrarii artistilor de tango', de la Ariel Prat la Gerardo Jerez Le Cam.

El Arranque, la Orquesta Tpica Fernndez Fierro, la Orquesta Tpica Cerda Negra, la Orquesta Escuela de Tango, la Orquesta Tpica Imperial, la Orquesta Tpica Fervor de Buenos Aires, la Orquesta La Furca, Los Cosos de al Lao and Percal Tango, au fost cateva dintre trupele prezente la acest Festival.

Locurile unde se danseaza tango noapte de noapte sunt: La Viruta, El Motivo, Nińo Bien, La Milonguita, el Nuevo Saln Argentina, La Baldosa and Glorias Argentinas.

*Aceste date au fost luate de la a IXa editie , deoarece de la aXa nu exista inca prezentari cu privire la ce a fost si cum s-a desfasurat.

Istoria tangoului      

Tangoul s-a nascut in Argentina, Buenos Aires, la sfarsitul secolului XIX in suburbiile sarace ale orasului care adaposteau un numar foarte mare de emigranti de pe toate continentele. Muzica de tango era foarte simpla, de acompaniament pentru versurile care exprimau bucuriile, iubirile si tristetile porteno-silor (numele

locuitorilor Buenos Aires). Dansul era simplu si monoton, se dansa pe strazi, spelunci si bordeluri. Pentru ca numarul barbatilor era net superior, cuplurile de dansatori erau formate mai mult din barbati. Europenii au descoperit tangoul in bordelurile si spectacolele de cabaret din Buenos Aires iar la inceputul secolului XX l-au adus la Paris in saloanele de dans. De aici s-a intors in Argentina cu o aura de eveniment monden. Tangoul ramane si in Europa ca dans de societate si va fi introdus mai tarziu ca stil de dans in dansul sportiv.
Perioada 20'-50' este cunoscuta ca epoca de aur a tangoului. Muzica, dansul si literatura de tango au atins maturitatea artistica. Emulatia Buenos Aires-ului a cuprins un numar neinchipuit de mare de virtuosi muzicieni, dansatori, poeti. artisti plastici si nu in ultimul rand locuitorii Buenos Aires-ului.

Dictatura militara din Argentina din perioada 1963-1983 cu mici intreruperi, innabuse manifestarile publice de tango. Tangoul se retrage din nou in cartierele marginase ale Buenos Airesului, in petreceri private si mici localuri.

Din anii 80' tangoul renaste in opinia publica internationala prin spectacole de tango argentinian. Apare un nou stil- "tango fantasia", stilul de scena, de spectacol, "tangoul de privit". Inima tangoului a fost si este Buenos Aires. Majoritatea maestrilor dansatori de tango sunt argenitinieni.

MILONGA - PETRECERE CU TANGO
Milonga inseamna o petrecere, un eveniment, la care se danseaza tango. Prin extensie, milonga a ajuns sa se refere si la locul (localul, clubul, restaurantul) unde se danseza tango.

MILONGA - GEN MUZICAL Cuvantul a aparut spre sfarsitul secolului XIX in Argentina (mai precis dupa 1872) si se referea initial la un anume ritm muzical considerat acum "strabunicul tangoului". Ca gen muzical milonga s-a nascut din fuziunea habanerei spaniole      si a muzicii candombe de origine africana . Initial , cantaretii se intreceau intre ei improvizand pe versuri licentioase si acompaniati de chitari. In timp, au aparut noi instrumente la milonga iar muzica initial simpla, a devenit din ce in ce mai complexa. Tango a aparut in urma evolutiei si sofisticarii ritmului de baza, a trecerii progresive de la o masura 2/4 la una de 4/4. Tangoul a aparut asadar din milonga si la milonga ca rezultat al amestecului cultural al imigrantilor sositi din Europa si Africa in Argentina la sfarsitul secolului XIX.

Consider ca, fiind unul din cele mai senzuale dansuri, oamenii n-ar trebui sa-l uite. Trebuie sa mai existe si astfel de festivaluri unde oamenii carora le place muzica de acest gen sa vina si sa-si incante simturile, sa danseze si sa se simta bine. Prea mult se face reclama concertelor cu muzica moderna care se schimba de pe-o zi pe alta, iar stilurile de muzica clasica gen tango, vals sunt din ce in ce lasate in urma si incep a fi uitate

Neconventional sau nu, tangoul a devenit din ce in ce mai mult, o arta a miscarii, a pasiunii, a puterii, senzualitatii, dragostei si misterului. Atunci cand toate acestea se dezvaluie chiar sub ochii lumii, misterul se transpune in realitate. O realitate transparenta si accesibila. Exista o teorie conform careia saloanele si salile de dans sunt specifice Americii si continentului european. Cu toate acestea insa, maestrii tangoului argentinian au creat aceste sali pentru dorinta de a invata acest stil de dans, in timpul tururilor pe care argentinienii le sustineau pe aceste continente

El tango es la musica, la poesia, el passion.

BIBLIOGRAFIE :

1. www.festivaldetango.gov.ar/06_Festival_Tango/home_balance_e.php

2. www.tangodata.gov.ar/ingles/home_notas_y_entrevistas_detalle.php?id=44

3. www.worldeventsguide.com

4. www.easybuenosairescity.com/tango1.htm

5. www.allabouttango.com/

6. www.livinginargentina.com/vivir.asp?artid=390Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1254
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved