Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


INTREGIREA ARPEGIILOR PRIN NOTE MELODICO-ORNAMENTALE

Muzica

+ Font mai mare | - Font mai micIntregirea arpegiilor prin note melodico-ornamentale

. Legarea notelor unui arpegiu prin note de pasaj . Ornamentarea melodiei prin note de schimb . Linii melodice cu

mers treptat si arpegiat . Interpretarea armonica . Orga-

nizarea monoritmica.

Linia melodica instrumentala, alaturi de notele acordurilor mai poate contine si note melodico-ornamentale, plasate printre acestea.

Cele mai des intalnite sunt notele de pasaj. Ele intregesc conturul melodic, umpland golurile dintre notele arpegiului.

In afara notelor de pasaj, melodiile arpegiate mai pot fi completate si ornamentate prin note de schimb sau broderii. Spre deosebire de contrapunctul vocal, unde se utilizau numai notele de schimb inferioare, in contrapunctul instrumental sunt intalnite in egala masura atat notele de schimb inferioare cit si cele superioare.

Prin intercalarea notelor melodico-ornamentale, salturile dispar, iar miscarea melodica arpegiata se transforma in miscare treptata. In mod obisnuit insa, melodia instrumentala este formata atat din mers treptat cat si arpegiat, prin combinarea lor realizandu-se o cat mai mare varietate a profilului melodic.

In interpretarea armonica a acestor melodii, rolul hotarator il au notele constitutive ale acordurilor. Ele apartin diverselor trepte si functiuni, care se inlantuiesc dupa regulile armoniei, in timp ce notele melodico-ornamentale, raspandite printre ele reprezinta note straine de acorduri.

Din punct de vedere ritmic, vom utiliza la inceput si aici cea mai simpla forma de organizare prin repetarea unei singure grupari, ceea ce duce la realizarea unei melodii monoritmice.

APLICATII PRACTICE

A. Analiza unor fragmente melodice instrumentale formate din note reale ale acordurilor si din note melodico-ornamentale.B. Construirea unor melodii monoritmice formate din note reale si note de pasaj si de schimb in diferite variante ritmice, in baza unor scheme armonice date.

C. Completarea cu note melodico-ornamentale, dupa o prealabila analiza armonica, a urmatoarelor linii melodice arpegiate - obtinand melodii monoritmice cu mers treptat si arpegiat.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2725
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved