Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Influente muzicale extra-europene

Muzica

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Liedurile de expresie satirica
MOZART – MUZICA OFICIALA A PARADISULUI
MUZICA CEHA SI POLONEZA IN SECOLUL 20
Revolutia electronica I: compozitia cu banda si sintetizatoarele timpurii
Prelucrarile de „vechi cantece romanesti”
Prelucrari de „cantece poporale”
Ciclul de lieduri „Din lumea copiilor”
Baladele
Stilistica interpretarii liedurilor lui Gheorghe Dima
Darius Milhaud (1892-1974)

Influente muzicale extra-europene

Sonoritati din alte culturi: exemple ale trecutului includ stilul “alla turca” la Mozart, sau cel “unguresc” la Brahms si Liszt, melodiile pentatonice (muzica „chineza”) in Cantecul pamantului de Mahler sau in opere de Puccini, ritmuri sudamericane la Milhaud etc. O alta categorie este prelucrarea creatiei orale, populare europene (Bart k) .
Exemple: incantatia la Jolivet, muzica indiana la Messiaen; Crumb insereaza referiri la muzica indo-americana, idiomuri hispanice, muzica japoneza, indoneziana de gamelan; Cage isi bazeaza buna parte din conceptii pe cartea I Ching; Ligeti foloseste complicate ritmuri africane; Aurel Stroe incearca punti intre diverse traditii ale folclorului planetar; minimalistii aduc din nou in prim plan incantatia de tip oriental etc.

Instrumente din alte traditii: socul intalniri in anii `60 cu sitarul indian prin intermediul interpretului Ravi Shankar; tot atunci incepe popularizarea instrumentelor de percutie si a modurilor de interpretare din America latina, Africa, India, apar inregistrari cu muzica etnica din Europa estica, Orientul mijlociu, Africa de vest, Indonesia, Japonia, Pacificul de sud.

Toru Takemitsu (1930-1996) scrie in 1967 November Steps pentru       biwa, shakuhachi si orchestra: pe de o parte sonoritatea este orientala, stranie pentru perceptia occidentalului, totusi timbralitatea orchestrala impresionista aduce elementul comun intre traditiile diferite.Sisteme de acordaj: cele indiene si javaneze sunt preferate. Harry Partch le foloseste, in directa combinatie cu inovarea prin constructia si modificarea de instrumente. Numeroase sisteme microtonale fac obiectul studiului a numerosi compozitori (v. Aurel Stroe).

Ritual si functionalitate: experienta de ritual a muzicilor etnice (v. Miriam Marbe), filosofia Zen si Cage (tacerile) etc.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 712
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site