Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Lucrare la istoria muzicii

Muzica

+ Font mai mare | - Font mai micLucrare la istoria muzicii

Romantismul este o miscare artistica si filozofica aparuta in sec.18 in Europa. A fost o miscare contra rationalismuli care marcase perioada neoclasica, ce se va pierde la aparitia spiritului romantic.

Romantismul a aparut in cultura la cumpana sec.18-19. Peisajul istoric al omenirii e marcat de revolutia burgheza din Franta 1789. Romantismul se va manifesta plemar abia in sec.19 ca o reactie impotriva clasicismului,prea rigid in tendintele sale de ordine si simetrie.Trasaturi caracteristice

-fuziunea dintre cuvant si sunetul musical sprijina redactarea unao stari emotionale complexe. Artistul romantic pune accent pe muzica in legatura ei cu cuvantul provocand idea ca poezia si dramaturgia pot realiza stari complexe.

-programatismul devine un principiu de creatie subiecte de literatura sau filozofie, devin programe le multor lucrri instrumentale si simfonice ale romanticilor.

Forme si genuri:

Varietatea tematica genereaza o seama de genuri si forme corespunzatoare noilor conceptii estetice ale romantismului.

Programatismul care patrunde in genul traditional va modifica forma arhitectonica pe care tinde sa o adopte subiectul:

a)se pastreaza mostenirea clasica cu adaptari in functie de continut: concertul instrumental; suita; sonata; cvartetul; opera; oratiriul; uvertura

b)apar forme noi: simfonia programatica; poemul simfonic; rapsodia; fantezia; miniature vocala; miniature instrumentala.

Reprezentanti:

-Literatura germana: Goethe; Novalis; Heine

-Literatuta franceza: Hugo; Dumas; Musset

-Literatura engleza: Byron; Shelley; Keats

-Literatura romana: Eminescu

-Arta plastica: Gericault; Delacroix

-Muzica: Fr.Scubert; R.Schumann; Fr.Chopin; H.Berlioz; Fr.Liszt etc

Franz Liszt -1886)

Sa nascut la Raiding, in apropiere de Sopron-Ungaria in 22 octombrie 1811.De mic copil a dovedit marele sau talent, si a studiat cu Czerny si Salieri la Viena si cu Reicha si Paer la Paris.

A ocntribuit substantial la animarea si innoirea culturii musicale europene ca: pianist, dirijor, compozitor, pedagog, critic musical, folclorist, eseist.

A fost cel mai de seama pianist al timpului sau si ca avut turnee in: Potugalia, Franta, Elvetia, Italia, Anglia, Rusia, Tatile Romane, Turcia.

La Paris face cunostinta cu Paganini si concertele date cu diabolicul violinist il determina sa caute noi resurse ale pianului, pe care il impune definitive pe Estrada de concert.

Liszt a locuit la Paris, Roma si Weimar, unde a fost conducatorul operei si orchestrei ducelui de Weimar.

In ultimii ani a avut o buna colaborare cu patria sa

La Budapesta initiaza cu Erkel Ferenc, Academia de Muzica si Orchestra Filarmonica

Dirijeaza multe din concertele si programele ce le alcatuieste

Contribuie la lansarea tinerilor artisti maghiari si la formarea gustului compatriotilor pentru intelegerea valorilor artistice

Creatia

Concerte pentru pian si orchestra

Sonate

Ciclul "Albumul unui calator"

Ciclul de 3 caiete pentru pian (mici poeme pianistice programatice:"Ani de pelerinaj", fiecare poarta un titlu semnificativ: Furtuna, Chiparosii, Clopotele din Geneva s.a.)

Studii, balade, valsuri, poloneze

Scoala Nationala Maghiara

-Franz Liszt

-Ferenc Erkel

-Bela Bartok

-Zoltan Kodaly

Frantz Liszt

Marele fondator al scolii musicale nationale ungare a fost Franz Liszt stralucit reprezentant al cultrii musicale din sec.19.

Ferenc Erkel (1810-1893)

Contemporan cu Liszt, compozitorul maghiar deschide drumul operei nationale.

Antrenat in activitatea revolutionara, F. Erkel, scrie in 1840 prima sa opera cu subiect din istoria Ungariei: Batori Maria

Mai tarziu, repertoriul sau se imbogateste prin aparitia operei Hunyadi Laszlo. Corul final din actul intai al acestei opere s-a raspandit in intreaga Ungarie, devenind un cantec popular maghiar.

In aceeasi atmosfera de avant revolutionar, premergatoare anului 1848, Erkel creeaza"Imnul National" maghiar.

Bela Bartok1881-1945)

Nascut la Sanicolau Mare intr-o famile de intelectuali, el is face studiile muzicale la Bratislava si Budapesta sub indrumarea lui Erkel si a altor eminenti pedagogici. La 20 de ani este un stralucit pianist interpretand mai cu seama lucrari de Liszt.

Activitatea de folclorist a lui Bartok sa indreptat mai intai spre spatiul etnic local, ca mai apoi sa se extinda printre romani si slovaci si mai tarziu printre ruteni, arabi, turci si americani. Va fi director al Academiei de muzica din Budapesta.

CreatiaBogata creatie muzicala a lui Bartok cuprinde aproape toate genurile:

poemul simfonic Kossuth, 3 concerte pentru pian si orchestra, concertul pentru vioara si orchestra, concertul pentru doua piane si orchestra, rapsodiile concertante pentru vioara si pian.

Cele 3 lucrari scenice sunt: baletele "Mandarinul miraculos" si "Printul cioplit in lemn" si opera "Cetatea lui Barba Albastra"

Zoltan Kodaly (1882-1967)

Nascut in orasul Kecskemet, el studiaza compozitia la Academia de Muzica din Budapesta, urmand in acelasi timp cursurile Facultatii de litere si devine profesor de limba maghiara si germana. In timp ce frecventeaza Cnservatorul de la Paris ii cunoaste pe Romain Rolland si Debussy.

Zoltan Kodaly impreuna cu Bela Bartok formeaza "Dipticul de aur" al creatie muzicale maghiare contemporane.Compozitor folcloristsi pedagog el a jucat un rol important in cultura muzicala maghiara a sec.20 fiind, considerat seful noii scolii nationale a tarii sale, promotorul marilor innoiri muzicale ungare.

Debussy ii influenteaza intreaga creatie muzicala dupa care el se reintoarce in patrie unde va deveni director adjunct al Academiei de muzica din Budapesta. Compune:

-lucrarea vocal-simfonica de mari proportii "Psalmus hungaricus"

-suita "Hary Janos"

Scoala Nationala Polona

Fr.Chopin

Stanislaw Moniusko

Henrich Wieniawsky

Fr.Chopin - intemeiatorul scolii nationale poloneze care a ridicat muzica patriei sale pe culmi nebanuite. Mazurcile si Poloneleze lui Chopin au fost asa cum spuneau Scumann adevarate "tunuri ascunse prinre flori" indreptate impotriva Rusiei si a Prusiei.

Stanislaw Moniusko Traditia revolutionara a muzicii poloneze, ale carei baze au fost puse de Chopin, se continua cu compozitorii polonezi mai ales in creatia lui Stanislaw Moniusko.

Inscriindu-se pe linia unui fierbinte patriotism el scrie cateva caiete de Cantece Nationale compuse pe versuri ale poetilor polonezi. Acestea au contribuit efectiv la trezirea constiintei nationale, fiind cantate atat in saloanele burgheziei polone, cat si in masele largi ale poporului. 600 de Cantece reprezinta continutul a 12 caiete, din care doar 6 au fost editate in timpul vietii. Moniuszko a fost insa foarte apreciat pentru creatia sa de opera.A scris 13 opere, din care cea mai populara este "Halka", pe un subiect din viata taranilor.

Henrich Wieniawsky (1835-1880)un alt compozitor care isi inscrie numele in scoala muzicala poloneza.Cea mai semnificativa lucrare a sa este Concertul pentru vioara si orchestra in re minor dedicata marelui violonist Pablo Saraste.

Ignat Paderewsky (1860-1941) se inscrie in literatura muzicala poloneza atat ca pianist celebru, ca un talentat compozitor si ca om de stat.

Inflacarat patriot si om de vasta cultura, el va fi presedinte al Consiliului de ministri si ministru al afacerilor externe, apoi presedinte al Consiliului National Polonez la Paris.

Creatia

opera - Manru,

Simfonia in si minor - Polska,

Concertul pentru pian,

lucrari vocale si alte lucrari.

Intreaga sa creatie il situeaza printre artistii patrioti care au militat pentru crearea unei arte muzicale cu caracter national.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1869
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved