Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


MODEST PETROVICI MUSORGSKI (1839 - 1881)

Muzica

+ Font mai mare | - Font mai micMODEST PETROVICI MUSORGSKI (1839 - 1881)

Compozitor rus. Face parte din "Grupul celor cinci" alaturi de : Mily Balakirev, Tezar Kiui, Nicolai Rimski - Korsakov si Alexandr Borodin, muzicieni autodidacti, care se considera continuatori ai lui Glinka si Dragomijski. Estetica grupului preconiza in esenta inspiratia din viata poporului, din istoria si legendele lui, din cantecul si jocul popular. O alta trasatura este aceea a programatismului ca principiu de creatie. 'Grupul celor cinci" activeaza intre anii 1856 - 1862, dupa care, mentinand principiile de creatie, membrii grupului se despart, o data cu afirmarea personalitatii fiecaruia.M.P. Musorgski s-a dovedit a fi cel mai autentic reprezentant al spiritului popular rus. Muzica sa, tragandu-si seva din modurile populare grefate pe armonii originale si idei melodice sugestive prin simplitatea si forta lor expresiva il face unul dintre cei mai mari creatori rusi si, in acelasi timp, unul dintre cei mai originali compozitori ai muzicii universale.

TABLOURI DINTR-O EXPOZITIE

(Amintiri despre Victor Hartman)

Suita pentru pian "Tablouri dintr-o expozitie" (1874) este una dintre cele mai de seama realizari ale muzicii instrumentale programatice ale acestei perioade. Posesor al unui foarte rafinat simt al culorii timbrale si dispunand de calitati remarcabile de simfonist, Musorgski transpune muzical 11 dintre cele mai reprezentative tablouri ale lui Hartman, intr-o realizare pianistica magistrala, cu o melodica si ritmica de o mare forta sugestiva, intr-o invesmantare armonica originala, colorata, bogata in elemente modale, o lucrare frapanta prin ineditul si noutatea limbajului muzical.

Lucrarea a cucerit de la inceput publicul si a atras atentia unor mari muzicieni ca Debussy si Ravel, acesta din urma realizand in 1921 transpunerea orchestrala.

In alcatuirea lor "Tablourile dintr-o expozitie" sugereaza insasi momentul vizitarii expozitiei.


INTRODUCERE PROMENADE. Are rolul de trecere de la un tablou la altul, aparand de fiecare data intr-o alta infatisare si cu o alta expresie. Melodia, Allegro giusto, nel modo rustico senza allegrezza, ma poco sostenuto, este specific ruseasca si

reda starea de spirit a privitorului, devenind vioaie sau tandra, in functie de tablourile pe care le introduce. Ea se dezvolta continuu si ne conduce spre primul tablou.


1. GNOMUS (Piticul) Un pitic diform, cu picioare subtiri ce incearca parca sa ridice o stanca mare, dar eforturile sale sunt zadarnice.

O melodica si ritmica sugestiva Sempre vivo, creeaza un tablou fantastic.

PROMENADE de o nuanta mai delicata in comparatie cu prima (corn solo si instrumente de lemn).

2. IL VECCHIO CASTELLO (Vechiul castel), Andantino molto cantabile e con dolore, se afla in contrast cu primul tablou, exceland prin melodica evocatoare, de factura romantica. Un lautar isi canta balada in fata unui castel medieval (solo saxofon).


PROMENADE - mai plina, mai sonora decat precedenta

3. TUILLERIES (DISPUTE D'ENFANTS APRES JEUX) - Tuilleries - Cearta dintre copii dupa joc, Allegreto non tropoo, capriccioso . O revenire la ritmul alert si o melodica mai capricioasa, in concordanta cu programul propus, incearca sa descrie cu o tainica afectiune joaca si zburdalnicia copiilor.


4. BYDLO (Carul polonez), Sempre moderato pesante. O muzica sumbra prezinta o scena din viata de zi cu zi. Un car cu roti enorme, tras de boi, se apropie incet. trece prin fata noastra si dispare in departare in ritmul greu al incarcaturii sale (solo tuba).

PROMENADE linistita si limpede.5. BALLET DES POUSSINS DANS LEURS COQUES (Baletul puilor in gaoacea lor) Scherzino. Vivo leggiero

Un splendid scherzo atat in forma cat si ca expresie muzicala. Pentru a sugera elementele din program, Musorgski foloseste numeroase ornamente (apogiaturi si triluri).

6. DEUX JUIFA, L'UN RICHE ET L'AUTRE PAUVERE (Doi evrei, unul bogat si unul sarac) sau Samuel Goldemberg und Schmuyle primul exprimandu-se cu aroganta, al doilea asurzindu-ne cu protestele lui necontenite - Andante. O alta scena din viata oamenilor, o adevarata "disputa" muzicala, ce incheie prima parte a suitei.

Este reluata promenada, mult amplificata in sectiunea ei finala.

7. LIMOGES - LE MARCH. LA GRANDE NOVELLE (Limoges. Piata. Marea noutate) Allegretto vivo sempre scherzando. Tabloul continua problematica vietii cotidiene prin sugerarea, in mod satiric, a ciorovaielii dintre femeile prezente in piata din Limoges, realizata prin suprapuneri de voci si alternante ritmice.

8. CATACOMBAE SELPULCRUM ROMANUM (Catacombe - mormant roman) Largo , o desfasurare acordica pe valori mari, cu multe opriri pe coroana, ce este in vizibil contrast cu sonoritatile ample ale episodului urmator.

9. CON MORTUIS IN LINGUA MORTUA (Cu mortii pe limba mortilor) Andante non troppo, con lamento. O atmosfera de supranatural din care izvoraste misterioasa tema a introducerii. Fiinte stranii ne ating cu aripile lor (descendente cromatice la instrumentele cu coarde).

10. LA CABANE SUR DE PATTES DE POULE - Baba Jaga (Casuta pe picioare de gaina - Baba Iaga Allegro con brio, feroce. Atmosfera groteasca si fantastica este recreata, de aceasta data prin succesiuni ritmice cu accente asimetrice Este descrisa coliba in care locuieste vrajitoarea atunci cand nu incaleca pe matura pentru o cavalcada in vazduh.

11. LA GRANDE PORTE (DANS LA CAPITALE KIEV) - Marea poarta a bogatarilor in capitala Kiev. Allegro alla breve. Maestoso. Con grandezza. Ultimul tablou, cu sonoritati monumentale, este inspirat direct din marea tema a Promenadei. Poarta este monumentala ; peste ea se inalta o cupola ce sclipeste in soare. O lume pestrita iese si intra in oras. Din interiorul unei biserici sumbre si bogate razbate melodia unui vechi imn. Clopotele bat, bucuria creste


un final impunator prin masivitatea si amploarea armonica, o apoteoza de culori orbitoareV.A.Hartman (1842 - 1873) pictor si arhitect, admirator inflacarat al creatiilor "Grupului celor cinci" - Vizitand expozitia organizata in 1874 in memoria lui Hartman, Musorgski a schitat muzical cele mai reprezentative tablouri ale fostului sau prieten.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2092
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved