Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Notatia muzicala in activitatea de educatie muzicala

Muzica

+ Font mai mare | - Font mai micNotatia muzicala in activitatea de educatie muzicala

Dupa cum spune si titlul capitolului, in aceasta parte voi dori sa subliniez desfasurarea in sine a educatiei muzicale in scolile din Romania dar si in alte tari, precum in Ungaria. In Romania, dupa cum am descris si in capitolele anterioare este folosita metoda clasica a notatiei muzicale, accentul cazand pe invatarea timpurie a muzicii, cu ajutorul auditiei, a jocurilor cu text si cant, precum si a scri - citutului muzical, incepand din clasa a III-a, continuand pana la finele claselor terminale.Notatia folosita la noi este de tip clasic, deoarece, elevii invata despre minunatele taine ale muzicii atunci cand ajung sa descifreze singuri o partitura. Satisfactia data de aceasta descifrare de partituri este atat mai mare, cu cat elevii dobandesc o gama mai larga de informatii. Pentru a intra in taina descifrarii unei partituri, elevii invata mai intai notiuni simple (inca din gradinita) prin intermediul cantecului, a jocului muzical, al auditiei muzicale precum si al exercitiilor muzicale, urmand ca la scoala sa studieze notiuni cum sunt: calitatile sunetului muzical, portativul si cheia sol, timpul muzical, valorile de note si pauze, simbolurile grafice specifice, arpegiul, etc. Toate aceste notiuni, despre lumea minunata a muzicii, o data invatate, fac din cei mici, oameni mai buni, mai calmi si mai creativi.

Amintita fiind invatarea educatiei muzicale din alte tari, voi prezenta pe scurt modul de realizare al acesteia. In cele ce urmeaza, vor fi descrise metode de notatie muzicala moderne folosite in Ungaria.

1 Sisteme moderne de notatie

KODALY ZOLTAN

(1882 - 1967)

S-a nascut la Kecskemet, petrecandu-si mare parte din copilarie in Galanta si Nagzszombat (Tarnava, Slovacia). Tatal sau a fost sef de gara si muzician amator. Astfel s-a intamplat ca micutul Kodaly a invatat sa cante la vioara inca de la varsta frageda. A cantat in cadrul corului catedralei si a compus muzica, acestea fiind primele contacte ale lui cu educatia muzicala.

In 1900, a intrat la Universitatea din Budapesta pentru a studia limbi moderne si mai apoi, a urmat cursuri la academia de muzica din Budapesta. Fiind un om multilateral educat, Kodaly si-a indreptat atentia catre educarea copiilor pornind din exemplul sau propriu bazandu-se pe receptivitatea fata de muzica, in general, si - dupa cum se va observa mai tarziu - aprofundand elementele muzicii populare (maghiare) in special. Kodaly s-a straduit sa gaseasca formulele optime pentru a face muzica indragita de catre copii / elevi, si a o face usor asimilabila.
Astfel, a ajuns si la reprezentarea figurativa a notelor si a unor ,,indicatii" muzicale prin utilizarea elementelor de gestica, mergand pana-ntr-acolo incat sa vizualizeze notele muzicale chiar prin analogii coloristice. Gestica utilizata se intinde pe un evantai larg ce porneste din semne (pozitii) ale mainilor, terminand cu diverse pozitionari ale corpului - alegandu-se drept forma de comunicare acea varianta care trezea mai mult interes in discipoli.

Sistemul de semne muzicale introdus de Kodaly, se bazeaza in esenta pe gasirea acelor analogii, pe care, copilul / elevul, dovedeste ca le asimileaza mai usor.

Elemente de gestica/ coloristica in invatarea notelor muzicale

Elemente de gestica corporala in invatarea notelor muzicale

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3221
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved