Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Rumba

Muzica

+ Font mai mare | - Font mai micRumba

Rumba exista in Cuba de peste 100 de ani. Cuvantul "rumba' este un termen generic pentru un fel de muzica sau dans al indienilor din Vest. Sensul exact variaza de la o insula la alta. In Jamaica si Haiti, rumba-box este un instrument primitiv musical folosit de muzicienii bastinasi. In Cuba, rumba descrie un dans de petrecere nereligios al taranilor. Rumba este de origine africana si se limiteaza la stratul inferior al societatii datorita caracterului sau considerat indecent.Dansul folcloric "rumba" este o pantomima sexuala dansata extrem de repede, cu miscari exagerate din solduri si cu o atitudine agresiva, senzuala din partea barbatului, defensiva din partea femeii. Multe din figurile rumbei stilizeaza munci simple din universul taranesc, iar muzica se canta cu ritm staccato pentru a exprima mai bine miscarile plastice ale dansatorilor.

Instrumentele de acompaniament primitive includ "maracas", tartacute care contin seminte uscate sau pietre, "claves", sunt doua bete care se bat impreuna, "marimbola" sau "cutia" pentru rumba si tobele.

Sfarsitul dansului este influentat de "claves" care impune ritmul muzicii. Un dans lent este si "danjou", care se cinta in doua parti si care era intalnit in societatea cubaneza bogata. O parte a acestui dans este recitata si cealalta este cantata. Se danseaza partea cantata, iar pe recitare, se opresc dansatorii in poze diferite. Pasii erau foarte mici, femeile executau o subtila miscare a soldurilor prin indoirea si intinderea alternativa a genunchilor.

Rumba americana este o versiune modificata a "sou-lui". Interesul real pentru muzica latina a inceput in 1929 ca rezultat al cresterii turismului american in America Latina. La sfarsitul anului 1920, Xavier Cugat a format o orchestra specializata in muzica latino-americana. Rumba americana se executa intr-un mod similar valsului, dar cu pasi mult mai mici. Caracteristica principala o reprezinta "cuban matiou", miscarea discreta dar expresiva a soldurilor realizata datorita trecerii de greutate de pe un picior pe celalalt. Rumba engleza se face cu pasi inainte si inapoi, ca in stilul cubanez.In Europa, introducerea dansului latino-american (rumba, in special) s-a datorat mult entuziasmului si calitatii interpretative a lui Monsieur Pierre (principalul profesor londonez al acestei forme de dans). In 1930, cu partenera sa, Doris Lavelle, el demonstreaza si popularizeaza dansurile latino-americane la Londra. Pierre si Lavelle introduc adevarata "rumba cubaneza", care a fost recunoscuta dupa multe discutii ca versiune oficiala in 1955. Rumba este spiritul si sufletul muzicii si dansului latino-american. Ritmurile fascinante si expresivitatea corporala fac din rumba unul dintre cele mai populare dansuri.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 833
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved