Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Taxonomia dansului sportiv

Muzica+ Font mai mare | - Font mai micTaxonomia dansului sportiv

Dupa dictionarul explicativ al limbii romane (DEX, 1998), dansul reprezinta ansamblul de miscari ritmice, variate ale corpului omenesc, executate in ritmul unei melodii si avand caracter religios, de arta sau de divertisment.Dansul face parte din viata de zi cu zi a fiecaruia, anumite miscari, pasi, gesturi pe care omul le executa frecvent fac parte din el.

Dansul reprezinta trairi emotionale prin gestica, studiul gestualitatii fiind inceput de Ray Birdwhistell, care a tinut cursuri la Universitatea din Toronto in anii 1944-1945 despre kinezica, o disciplina incadrata in sfera stiintelor comunicarii.Obiectul de studiu a acesteia il constituie modalitatile de comunicare prin intermediul gesturilor si a mimicii. Gestualitatea reprezinta un fel de instanta intermediara intre cultura si personalitatea umana.

Miscarile trupului merita sa retina atentia sociologilor in aceeasi masura cu alte forme consacrate de maniera interactiunii sociale. Elementele gestuale lipsite de semnificatie se numesc kineme, iar gesturile cu semnificatie poarta numele de kinemorfeme. Dansul are la baza comunicarea gestuala, deci, kinezica joaca un rol foarte important in studiul dansului si a coregrafiei.

Acest fenomen - dansul - este intalnit nu numai in randul oamenilor, ci si in lumea necuvantatoarelor. Un moment important cand prezenta dansului se realizeaza in lumea animala este perioada de imperechere cand masculul executa ca un ritual, diferite miscari ritmice pentru a-si impresiona partenera.

Un exemplu de coregrafie si dans din lumea pasarilor ar fi dansul cocorului-cu gatul-negru, inspirator al poetilor si pictorilor de stampe japoneze. Figurile foarte complicate ale acestui "pas de deux", sunt in totalitate cuprinse in programul genetic. Haward Keith, care a studiat acest rit, arata ca numai la cinci zile dupa iesirea din ou, un cocor tinut departe de alti reprezentanti ai speciei este capabil sa execute de o maniera ireprosabila miscarile care compun dansul.

Dansul in lumea animala nu tine numai de sexualitate, ci si de sentimental, territorial, de comunicare cu semenii speciei.

Un alt exemplu de dans ar fi cel al maimutelor antropoide, care danseaza formand cercuri in jurul unui copac. Maimutele poseda o mare capacitate de exprimare prin gestica si mimica ceea ce duce la o varietate in domeniul comunicarii.

Multe persoane din toata lumea, vad (percep) viata ca un dans, de la miscarile de pe bolta cereasca si schimbarea anotimpurilor pana la dansul unic al fiecarei vietati. Istoria dansului reflecta schimbarile felului in care oamenii percep lumea in raport cu corpurile lor si cu ciclurile vietii.

In India, printre hindusi, Creatorul este un dansator, Siva Nataraj, care poarta lumea prin ciclurile nasterii, mortii si renasterii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1199
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved