Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Actiunea ultrasunetelor

Biologie

+ Font mai mare | - Font mai micActiunea ultrasunetelor

Dintre diferitele vibratii mecanice, infrasunetele (sunt neaudibile) si sunetele percepute de urechea umana (l6-l6 000 herzi) nu influenteaza microorganismele. Vibratiile ultrasonice si cele supersonice produc moartea celulelor prin ruperea peretilor celulari si dezintegrarea structurilor intracelulare.Eficienta vibratiilor sonice depinde mai mult de amplitudinea decat de frecventa lor. Ca atare, vibratii cu frecventa relativ joasa, dar cu intensitate mare sunt mai eficiente decat cele cu frecventa inalta si intensitate mica.

Sensibilitatea bacteriilor la ultrasunete variaza cu specia si, pe de alta parte este mult mai mare la formele vegetative, decat pentru spori.

Moartea si liza bacteriilor se datoresc fenomenului de cavitatie: peretii celulari sunt intens bombardati de bule foarte mici de gaz, care se formeaza in lichidul de suspensie, ca rezultat al agitatiei produsa de vibratiile cu frecventa inalta (ultrasonice si hipersonice).

Actiunea ultrasunetelor este folosita in practica pentru dezintegrarea celulelor bacteriene, separarea enzimelor sau altor constituienti chimici sau antigenici, ca si pentru sterilizarea anumitor produse.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 795
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved