Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Increngatura - TARDIGRADA

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Increngatura: Tardigrada

[lat. tardus = încet; gradus = pas]

Caracterizare generala

◙ - Au corpul cilindric, scurt si bondoc, turtit ventral, cu un numar mic de picioare; sunt denumiti “ursi de apa” (Fig. 106-2);



◙- organizatia lor este metamerica si cu multe caractere de artropodian;

◙- se cunosc cca. 500 specii; genuri cunoscute: Echiniscus, Echiniscoides, Macrobiotus;

◙- au o mare capacitate de adaptare la conditiile de mediu, astfel ca pot intra în stare de anabioza (la aparitia uscaciunii), iar la revenirea umiditatii revin la viata acvatica prin fenomenul de reviviscenta. Experimental s-a dovedit ca unele forme pot reveni la viata dupa ce experimental au stat 30 min la 96oC sau timp de 8 ore la un frig de –272oC. Rezsta de asemenea în alcool absolut, hidrogen sulfurat, eter, spatii vidate etc.

◙- Ca viata continua traiesc cca. 18 luni dar daca se intercaleaza diferite perioade de anabioza pot atinge vârsta de 60 ani !!.

◙- Corpul acestor animale nu este împartit în regiuni, iar extremitatea anterioara se poate recunoaste dupa prezenta unor pete oculare. Pe laturile corpului se gasesc 4 perechi de picioare scurte si moi si care se termmina cu un numar variabil de gheare. La extremitatea anterioara se afla orificiul bucal, iar posterior este orificiul anal. Orificiul genital se afla tot pe partea ventrala, în fata celui anal, dar la unele specii el se deschide în peretele rectului, astfel ca de fapt exista un cloac care comunica cu exteriorul prin orificiul cloacal.

◙- Corpul este învelit într-un strat cuticular chitinoid (deci nu este chitina !).

Consideratii filogenetice

Prin caracterele de metamerie, tardigradele sunt puse alaturi de anelide si artropode. Caracterele de artropod (cuticula puternic dezvoltata, discontinuitatea musculaturii, lipsa cililor vibratili, napârlirea, prezenta de tuburi Malpighi) motiveaza oarecum încadrarea lor aici. Au de asemenea si caractere prin care se aseamana cu onicoforele (forma si constitrutia picioarelor), drept care au fost încadrate într-o grupa comuna – Malacopoda.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 207
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved