Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Paduchele din San Jose

Botanica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
FENOMENE LEGATE DE CRESTEREA PLANTELOR
Socul
Paduchele din San Jose
10 sfaturi pentru rasaduri
Cotarul verde
Paltinul
NEAMURILE SORBULUI
Catina-de-garduri
LIANELE NOASTRE
Jugastrul


Paduchele din San Jose

Denumire stiintifica
Quadraspidiotus perniciosus

Raspindire

Raspandire: Originar din China, s-a raspandit in toate zonele unde se cultiva pomi fructiferi. La noi in tara, semnalat in 1933, s-a extins in toate zonele. Este considerat unul din cei mai importanti daunatori ai pomilor fructiferi, fiind daunator de carantina.

Daune

Daune: Paduchele de San Jose este polifag, atacand peste 200 specii de arbori, arbusti si plante ierboase; prefera speciile lemnoase;
s-a semnalat pe capsun, dar nu si pe conifere.
Ataca atat partile lemnoase, frunzele, cat si fructele. Se fixeaza cu ajutorul rostrului in tesut si suge continutul celular. O data cu intepatura este introdusa si saliva, care contine o substanta toxica sub actiunea careia se produc o serie de modificari biochimice, din care cauza tesuturile se necrozeaza, se rosesc, formandu-se pete caracteristice. Pomii atacati au o vegetatie redusa, frunze etiolate, fructe mici si deformate.

Biologie

Biologie: Paduchele din San Jose, in conditiile tarii noastre, are 2-3 generatii, frecvent 2 generatii. Ierneaza ca larva de varsta I-a sub scut, pe tulpinile si ramurile pomilor. Dupa o perioada de hranire, in aprilie, naparlesc si trec in larve de varsta II-a, diferentiindu-se in femele si masculi. La sfarsitul lunii aprilie, inceputul lui mai apar adultii, care se imperecheaza; la sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie femelele depun larve, esalonat timp de 6-7 saptamani. Larvele neonate au o mobilitate foarte mare, raspandindu-se pe diferitele organe ale pomului.
O data fixate, larvele isi introduc rostrul in tesutul plantelor, hranindu-se cu seva. Concomitent, isi formeaza scutul protector, constituit din fire de matase si ceara, secretate de glande filiere. Primele 2-3 saptamani scutul larvar este mai putin dens, larvele putand fi distruse prin tratamente chimice. Larvele naparlesc si se transforma in larve de varsta a II-a; se hranesc intens, isi maresc scutul si in 18-20 de zile se diferentiaza in femele si masculi. Masculii apar inaintea femelelor si traiesc numai pentru copulatie. Aceasta generatie se dezvolta in lunile mai-iulie si dureaza 65-70 de zile.
Dupa imperechere, in iulie-august, femelele incep depunerea larvelor generatiei a II-a, care dureaza pana in septembrie-octombrie. In stadiul acesta ierneaza si isi continua evolutia in primavara urmatoare. In zonele mai calduroase din tara se dezvolta si a III-a generatie, din octombrie pana in mai. Larvele generatiei a II-a si a III-a se fixeaza si pe fructe.
Paduchele din San Jose este parazitat natural de Prospaltella perniciosi, P. fasciata si Aphytis proclia, iar ca pradatori are din ordinul Coleoptera pe Chilocorus bipustulatus si C. renipustulatus.Descriere

Descriere: Femela are corpul cordiform, de culoare galben-portocaliu, acoperit cu un scut oval-circular, brun-cenusiu, cu exuvia larvara conica, centrala sau putin excentrica; nu are ochi, antene, picioare si aripi, in schimb are un rostru bine dezvoltat. Pigidiul este prevazut cu doua perechi de palete. Paletele mediane sunt bine dezvoltate cu marginile interne drepte, iar cele externe cu o scobitura. De ambele parti ale paletelor laterale exista cate trei piepteni lati, scurti, dintati la varf. Pe partea dorsala a pigidiului sunt trei grupe de glande tubulare lungi si subtiri, care secreta matasea necesara scutului.
Masculul are scutul de aceiasi culoare, oval-alungit; corpul este galben-portocaliu; antenele paroase, sunt formate din 10 articole; prezinta picioarele bine dezvoltate si o pereche de aripi membranoase; sunt si forme aptere.
Aparatul bucal este rudimentar si nu se hraneste.
Larva primara este ovala, portocalie, cu ochi, antene, picioare si doua setole anale lungi; larva secundara (varsta a II-a) este apoda si seamana cu femela.

Combatere

Combatere: Se recomanda masuri preventive si curative. Plantatiile vor fi infiintate numai cu material sanatos, liber de San Jose; se va aplica o tehnologie corespunzatoare si tratamente chimice la avertizare, 1-3 pentru fiecare generatie in perioada de vegetatie. Tratamentul trebuie efectuat inainte ca scutul larvar sa se ingroase si sa se intareasca; pentru forma hibernanta - la pornirea pomilor in vegetatie (martie - aprilie) se va face un tratament cu Oleocarbetox, Oleodiazol, Oleoekalux, etc.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1089
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site