Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PROFILUL INTERIOR AL CAPITANULUI de Emil Cioran

Carti

+ Font mai mare | - Font mai micPROFILUL INTERIOR AL CAPITANULUI

de Emil Cioran
Inainte de Corneliu Codreanu, Romania era o Sahara populata. Cei aflati intre cer si pamant n-aveau nici un continut, decat asteptarea. Cineva trebuia sa vina.

Treceam cu totii prin desertul romanesc, incapabili de orice. Pana si dispretul ni se parea un efort.

Tara nu ne putea fi o problema decat negativa. in cele mai necontrolate sperante, ii acordam o justificare de moment ca unei farse reusite. Si Romania nu era mai mult decat o farsa reusita.

Te invarteai in aer liber, vacant de trecut si de prezent, indragind dezmatul dulce al lipsei de menire.

Biata tara era o pauza vasta intre un inceput fara maretie si un posibil vag.

In noi gemea viitorul. In unul clocotea. Si el a rupt tacerea blanda a existentei noastre si ne-a obligat sa fim. Virtutile unui neam s-au intruchipat in el. Romania din putinta se indrepta spre putere.

Cu Corneliu Codreanu am avut doar cateva convorbiri. Am priceput din prima clipa ca stau de vorba cu un om intr-o tara de fleacuri umane. Prezenta lui era tulburatoare si n-am plecat niciodata de la el, fara sa simt acel suflu iremediabil, de rascruce, care insoteste existentele marcate de fatalitate. De ce n-as marturisi ca o teama ciudata ma cuprindea si un fel de entuziasm plin de presimtiri?

Lumea cartilor mi se descifra inutila, categoriile inoperante, prestigiile inteligentei, sterse, iar subterfugiile subtilitatii, zadarnice.

Capitanul nu suferea de viciul fundamental al asa-zisului intelectual roman. Capitanul nu era „destept', Capitanul era profund.

Dezastrul spiritual al tarii deriva din inteligenta fara continut, din desteptaciune. Lipsa de miez a duhului preschimba problemele in elemente de joc abstract si rapeste spiritului latura destinului.

Desteptaciunea degradeaza pana si suferinta in flecareala.

Dar Capitanului, grele si rare, rasareau din Soarta. Ele se plamadeau undeva departe. De aici, impresia de univers al inimii, de univers al ochilor si al gandurilor. Cand, in 1934, ii spuneam ce interesanta ar fi expunerea vietii lui, imi raspundea: „Nu mi-am petrecut viata prin biblioteci. Nu-mi place sa citesc. Eu stau asa si ma gandesc'. Acele ganduri au urzit rostul nostru. In ele respira natura si cerul. Si cand au pornit spre infaptuire, temelia istorica a tarii s-a zguduit. Corneliu Codreanu n-a pus problema Romaniei imediate, a Romaniei moderne sau contemporane. Era mult prea putin. Nu s-ar fi potrivit nici dimensiunii viziunii sale si nici asteptarilor noastre. El a pus problema in termeni ultimi, in totalitatea devenirii nationale. El n-a vrut sa indrepte mizeria aproximativa a conditiei noastre, ci sa introduca absolutul in respiratia zilnica a Romaniei. Nu o revolutie a momentului istoric, ci una a istoriei. Legiunea ar trebui astfel nu numai sa creeze Romania, dar sa-i si rascumpere trecutul, sa insufle absenta seculara, sa salveze, printr-o nebunie, inspirata si unica, imensul timp pierdut. Patosul legionar este o expresie de reactiune in fata unui trecut de nenoroc. Aceasta natie n-a excelat in lume decat prin consecventa in nefericire. Niciodata nu s-a dezmintit. Substanta noastra este un infinit negativ. De aici pleaca imposibilitatea de a depasi pendularea intre o amaraciune dizolvanta si o furie optimista. Intr-un moment de descurajare i-am spus Capitanului:

— „Capitane, eu nu cred ca Romania are vreun sens in lume. Nu e nici un semn in trecutul ei care ar justifica vreo speranta'.

— „Ai dreptate', mi-a raspuns. „Sunt totusi unele semne'.— „Miscarea Legionara', adaug eu.

Si atunci mi-a aratat in ce fel vedea el reinvierea virtutilor dace. Si-am inteles ca intre daci si legionari se interpune pauza fiintei noastre, caci noi traim al doilea inceput al Romaniei.

Capitanul a dat romanului un rost. Inainte de el, romanul era numai roman, adica un material uman alcatuit din atipiri si umilinti. Legionarul este un roman de substanta, un roman primejdios, o fatalitate pentru sine si pentru altii, o vijelie umana infinit amenintatoare.

Garda de Fier, o padure fanatica Legionarul trebuie sa fie un om in care mandria sufera de insomnie. Eram obisnuiti cu patriotul de ocazie, gelatinos si vid. In locul lui apare insul ce priveste tara si problemele ei cu o crunta inversunare.

Este o deosebire de densitate sufleteasca. Acel ce a dat tarii alta directie si alta structura, unea in sine pasiunea elementara cu detasarea spiritului. Solutiile lui sunt valabile in imediat si in vesnicie. Istoria nu cunoaste un vizionar cu un spirit mai practic si atata pricepere in lume, sprijinita pe un suflet de sfant. Tot asa, ea nu cunoaste o a doua miscare in care problema mantuirii sa mearga mana in mana cu gospodaria. A face ispravi si a te salva, politica si mistica, iata carei ireductibilitati i-a pus el capat. Il interesa, in egala masura, organizarea unei cantine si

problema pacatului, comertul si credinta. Nimeni nu trebuia sa uite: Capitanul a fost un gospodar instalat in Absolut. Fiecare credea a-l intelege. El totusi scapa fiecaruia. Depasise limitele Romaniei. Insasi miscarii i-a propus un mod de viata care intrece rezistenta romaneasca. A fost prea mare. Inclini uneori a crede ca el n-a cazut din conflictul marimii lui cu micimea noastra. Nu este totusi mai putin adevarat, ca epoca de prigoana a scos la iveala caractere pe care cea mai increzatoare utopie nu le-ar fi putut banui. Intr-o natie de slugi el a introdus onoarea si intr-o turma fara vertebre orgoliul. Influenta lui n-a articulat numai pe ucenici, ci, intr-un anumit sens, si pe dusmani. Caci acestia din lichele au devenit monstri.

S-a (i-a) obligat la tarie, le-a impus un caracter in rau. Ei n-ajungeau caricaturi infernale, daca maretia Capitanului n-ar fi cerut o echivalenta negativa. Am fi nedrepti cu calaii, daca i am considera ratati. Toti s-au implinit. Un pas in plus si trezeau gelozia Diavolului. In preajma Capitanului, nimeni nu ramanea caldut. Peste tara a trecut un fior nou. O regiune umana bantuita de esential. Suferinta devine criteriul vredniciei si moartea, al chemarii. In cativa ani, Romania a cunoscut o palpitatie tragica, a carei intensitate ne consoleaza de lasitatea a o mie de ani de neistorie. Credinta unui om a dat nastere unei lumi, ce lasa-n urma tragedia antica a lui Shakespeare, si aceasta in Balcani!

Pe un plan absolut, daca ar fi trebuit sa aleg intre Romania si Capitan, n-as fi ezitat o clipa. Dupa moartea lui ne-am simtit fiecare mai singuri, dar peste singuratatea noastra se ridica singuratatea Romaniei. Nici un toc sa-1 infig in cerneala nenorocului n-ar putea descrie nesansa ursirii noastre. Totusi, trebuie sa fim lasi si sa ne mangaiem. Cu exceptia lui Iisus, nici un mort n-a fost mai prezent printre vii.

Avut-am careva vreun gand sa-1 fi uitat ? „De aici incolo tara va fi condusa de un mort', imi spunea un prieten pe malurile Senei. Acest mort a raspandit un parfum de vesnicie peste pleava noastra umana si-a readus cerul deasupra Romaniei.

„Glasul stramosesc', Sibiu, anul VI, nr. 10 din 25 decembrie 1940


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 752
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site