Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Adevarul despre aspartam - E 951

Chimie

+ Font mai mare | - Font mai micAdevarul despre aspartam - E 951

Aspartam este denumirea tehnica (produsul chimic) a celebrelor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure, etc. Aspartamul a fost descoperit accidental in 1965, cand James Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament anti-ulcer.

Codul european pentru aspartam este E 951, si este 'inrudit' cu E 950 (acesulfam K), facand parte din categoria indulcitorilor chimici (artificiali).Despre 'beneficiile' folosirii aspartamului s-a scris foarte mult. Revista Nexus a acordat acestui subiect o deosebita atentie: doua numere (din oct. - nov.1995 si dec.1995 - ian.1996) au gazduit importante articole despre aspartam si ce se ascunde in spatele afacerii.

Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piata alimentara. Un raport al FDA (Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului!

Multe dintre aceste reactii sunt foarte serioase, printre acestea fiind prezenta chiar moartea, dupa cum se releva intr-un raport al DHHS (Departamentul de Sanatate si Servicii Umane) al SUA din 1994. Iata doar cateva din cele peste 90 de simptome documentate in raport: spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panica, vorbire ingreunata, tahicardie, palpitatii, pierderea memoriei, pierderea auzului, ameteli, dureri de cap, dureri generalizate, depresie, oboseala accentuata, iritabilitate, insomnie, respiratie ingreunata, etc.

Cercetatori care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice: tumori pe creier, scleroza multipla, epilepsie, boala Parkinson, sindromul Alzheimer, retardare mintala, fibromialgie, diabet, etc.

Aspartamul este fabricat din trei substante chimice: acidul aspartic, fenilalanina si metanol. In cartea 'Prescription for Nutritional Healing', scrisa de James si Phyllis Balch, aspartamul se afla pe lista denumita 'otravuri chimice'. Dupa cum veti vedea, acesta este adevarul.

Dr. Russell Blaylock, profesor de neurochirurgie la Universitatea Mississippi, a publicat o carte in care arata detaliat care sunt efectele distrugatoare ale aspartamului, folosind aproape 500 de referinte stiintifice. De asemenea, el mai arata si distrugerile datorate glutamatului, aditiv care contine 99% acid glutamic.

Aspartatul si glutamatul sunt neurotransmitatori, adica faciliteaza transmiterea de informatii de la un neuron la altul. O cantitate prea mare de aspartat sau glutamat va duce la distrugerea ireversibila a unor neuroni datorita unui influx excesiv de calciu in aceste celule. Acest 'supliment' de calciu pe care neuronul il primeste, va determina formarea de radicali liberi in exces care ucid celula. De aceea aspartatul si glutamatul sunt denumite excito-toxine: stimuleaza celulele neuronale pana le omoara!

Acidul aspartic este un aminoacid. In forma sa libera, el duce la cresterea nivelului din sange al aspartatului si glutamatului. Dupa consumarea unor produse care contin aspartam sau glutamat, creste nivelul din sange al acestor neurotransmitatori, adevarate excito-toxine.

Creierul primeste astfel un nivel excesiv de aspartat sau glutamat si distrugerea neuronilor incepe galopant, iar marea majoritate (peste 75%) a neuronilor din anumite zone din creier sunt morti inainte de a apare vreun simptom vizibil. Toate aceste afirmatii sunt bine documentate si demonstrate de dr. Russell Blaylock in cartea sa.

Cateva dintre cele mai importante boli cronice agravate sau declansate de excito-toxine ca aspartamul si glutamatul sunt: pierderea memoriei, scleroza multipla, pierderea auzului, dementa, hipoglicemie, leziuni cerebrale, boala lui Parkinson, Alzheimer, epilepsie, dereglari hormonale.

Riscul este mult marit pentru nou-nascuti, copii, femei insarcinate, batrani si bolnavii cu probleme cronice de sanatate. Desi, in general, FASEB (Federatia societatilor americane pentru o biologie experimentala) este de acord cu toate hotararile FDA, in acest caz a declarat ca 'este mai prudent sa se evite folosirea suplimentelor alimentare care contin acid glutamic de catre femeile insarcinate, nou-nascuti si copii.'

Acidul aspartic din aspartam are aceleasi efecte nefaste ca si acidul glutamic. Dintre principalele efecte, amintim doar cateva: dureri de cap, greata, dureri abdominale, oboseala accentuata (prin impiedicarea glucozei de a ajunge la neuroni), insomnie, deficiente de vedere, atacuri de panica, depresie, astm si probleme severe de respiratie.

Persoanele care au consumat aspartam s-au plans cel mai adesea de pierderea memoriei. Acesta este efectul cel mai important, dupa numarul mare de cazuri.

Blaylock nu este singurul medic celebru care apare in aceste cercetari. Printre cei care au vorbit despre distrugerile cauzate de aspartat si glutamat se numara si dr. Adrienne Samuels, psiholog specialist in cercetare. Un altul este Olney, profesor in departamentul de psihiatrie de la scoala de Medicina din Universitatea Washington. El este unul dintre cei mai faimosi medici, o autoritate in acest domeniu. El chiar a informat compania Searle in 1971 despre faptul ca acidul aspartic provoaca gauri in creierul cobailor folositi la experimentele cu aspartam. Lista celor preocupati de efectele acestor excito-toxine este insa mult prea mare pentru a fi trecuta aici.

Un alt component al aspartamului este fenilalanina. Acesta este un aminoacid care se gaseste in mod natural in creier. Persoanele care sufera de fenilcetonurie, nu pot metaboliza fenilalanina. Aceasta duce la un nivel periculos de mare al fenilalaninei in creier, deseori mortal. S-a demonstrat ca prin consumul de carbohidrati asociat cu aspartam apare cresterea concentratiei de fenilalanina din creier, chiar si la persoane care nu sufera de fenilcetonurie! Aceasta nu este o teorie, toate experimentele facute pana acum demostreaza acest lucru cu prisosinta.

Odata cu marirea nivelului de fenilalanina din creier, concentratia de serotonina va scadea foarte mult, aceasta ducand la depresie si alte probleme emotionale grave.

Chiar si o singura folosire a aspartamului duce la cresterea cantitatii de fenilalanina din sange. O poveste impresionanta despre consumul de aspartam a fost recent publicata in 'Wednesday Journal' in articolul 'Un cosmar cu aspartam'.

John Cook a inceput sa bea 6 - 8 racoritoare dietetice in fiecare zi. Simptomele de inceput au constat in pierderea memoriei si dureri de cap frecvente. Mai mult, simtea nevoia de si mai multe racoritoare dietetice. Starea de sanatate s-a deteriorat asa de mult incat a ajuns la schimbari comportamentale radicale si accese de furie violente. Desi nu suferea de fenilcetonurie, analizele de sange au aratat un nivel al fenilalaninei de 80 mg/dl. De asemenea, s-a constatat deteriorarea creierului si functionarea anormala a sistemului nervos central. Dupa ce a renuntat complet la consumul de aspartam, starea lui de sanatate s-a ameliorat dramatic.

Blaylock demonstreaza ca un nivel crescut de fenilalanina in creier duce pana la urma la schizofrenie. De aceea, folosirea regulata a aspartamului a dus la cresterea vanzarilor de Prozac pentru a controla schizofrenia. Toate acestea spre bucuria marilor concerne farmaceutice care au avut astfel un profit imens.

Ultimul component al aspartamului este metanolul, o otrava mortala. Cu totii cunoastem cazuri de alcoolici impatimiti care au consumat metanol, ajungand orbi sau chiar murind. Metanolul este eliberat gradat in intestinul subtire sub actiunea enzimei chimotripsina.

Prin incalzirea aspartamului la o temperatura mai mare de 30 de grade Celsius (cazul fabricarii de dulciuri dietetice - fara calorii - pe baza de aspartam) metanolul este eliberat si, deci, prezent ca atare in alimentul respectiv.

Odata ajuns in corp, metanolul de descompune in acid formic si formaldehida, care este o neurotoxina mortala. Cercetarile arata ca formaldehida este o otrava cumulativa pentru ca nu se mai elimina, odata ajunsa in corp.

Simptomele otravirii cu metanol includ migrene, ameteala, greata, dezordini gastrointestinale, slabire, pierderea echilibrului, friguri, pierderi de memorie, dereglari comportamentale, etc.

Cele mai bine cunoscute probleme cauzate de otravirea cu metanol sunt cele legate de pierderea vederii, micsorarea campului vizual, vedere in ceata, distrugerea retinei si orbire. (Probabil ca de aici vine numele gumei de mestecat ORBIT fara zahar!)

Formaldehida este o substanta cancerigena cunoscuta care afecteaza ADN-ul si duce la malformatii congenitale. Datorita lipsei anumitor enzime, oamenii sunt mult mai neajutorati in fata acestei toxine decat animalele. De aceea, testele cu aspartam facute pe animale nu reflecta realist pericolele pentru oameni: acestea sunt mult mai mari!

Asa cum a aratat dr. Woodrow Monte, director la Food Science and Nutrition Laboratory din Universitatea Statului Arizona, 'nu exista studii care sa evalueze efectele mutagene, teratogene sau carcinogene ale administrarii metanolului, pe oameni.' El chiar a dat in judecata FDA cerind sa interzica aspartamul, cel putin pana la noi cercetari, afirmand ca 'odata ce aprobati aspartamul, nu se va mai putea face nimic pentru a repara greseala', asa cum a fost si cazul cu zaharina, cunoscut agent cancerigen, 'sau cu Dumnezeu stie ce alte substante care insulta constitutia umana cu aprobare guvernamentala'.

La putin timp dupa aceasta interventie, comisarul FDA responsabil cu aspartamul - Arthur Hull Hayes Jr. - a aprobat folosirea aspartamului, dupa care a demisionat din FDA fiind angajat la compania Searle, cea care fabrica aspartamul!

Nu este singurul nume care a beneficiat de pe urma aprobarii aspartamului. Donald Rumsfeld, cunoscuta figura din administratia Bush, a fost angajat al firmei Searle (director executiv) inainte de a-si oferi serviciile guvernului

In actul 'inconstient' din 1993, FDA a aprobat aspartamul ca ingredient in produsele alimentare preparate prin incalzire la mai mult de 30 de grade Celsius!!! Este vorba de celebrele - din pacate - dropsuri fara zahar, cu zero calorii (Orbit, Golia, Cool mint, etc.), si toata gama de produse dietetice de patiserie si cofetarie.

Si totusi, de ce nu auzim despre aceste lucruri? De ce nimeni nu spune nimic? Cauzele sunt:

1. Lipsa de interes din partea populatiei. Bolile si accidentele cauzate de aspartam nu apar in ziare asa cum este reflectat un accident aviatic in mass-media.

2. Majoritatea oamenilor nu asociaza simptomele lor cu folosirea aspartamului. Pentru ca odata ce omul si-a distrus o parte importanta a neuronilor sai si a ajuns la o boala cronica, nu poate nici macar sa se gandeasca sa asocieze boala lui cu aspartamul.

Modul in care a fost aprobat aspartamul este o lectie despre cum companiile chimice si farmaceutice manipuleaza agentiile guvernamentale ca FDA, mituiesc organizatii non-guvernamentale ca Asociatia Dietetica Americana, si inunda comunitatea stiintifica cu studii fraudate sponsorizate de industria beneficiara (fabricantii de aspartam).

Erik Millstone, cercetator la Science Policy Research Unit de la Universitatea Sussex a adunat sute de pagini de probe obtinute prin Legea de libertate a informatiei (23) din SUA aratand ca:

1. Testele de laborator au fost fraudate iar pericolele au fost ascunse
2. Tumorile cerebrale au fost 'eliminate' de pe cobai iar animalele care au murit au fost inregistrate ca fiind 'bine mersi' in inregistrarile de laborator;
3. FDA a fost 'hranita' cu declaratii false si eronate
4. Cei doi procurori desemnati pentru a aduce in fata instantei fabricantul de aspartam pentru frauda informationala au fost anjajati imediat de fabricant pentru a nu-si duce la indeplinire misiunea
5. Comisarul FDA a ignorat avertismentele propriei comisii stiintifice care a cercetat cazul aspartamului iar la scurt timp dupa aprobarea aspartamului i s-a oferit un post in firma care raspundea de relatiile publice ale companiei producatoare Searle
6. In ianuarie 1993, American Dietetic Association a primit o donatie de 75.000 dolari de la compania NutraSweet. Multe alte organizatii 'independente' au beneficiat de mari sume de bani din partea fabricantilor de aspartam. Asociatia mai sus-amintita a primit bani de la NutraSweet si pentru a organiza o scoala de bucatari in Chicago (pentru a-i invata cum sa foloseasca aspartamul in preparate culinare)
7. Un cercetator independent din New England care a demonstrat pericolele consumului de aspartam este acum consultant la compania Monsanto (sora cu Searle). Un alt cercetator din sud-estul SUA a marturisit despre pericolele aspartamului asupra copiilor. Un reporter de investigatii a descoperit ca i s-a spus sa-si 'tina gura' daca vrea sa nu-si piarda sponsorizarea din partea unui producator de racoritoare dietetice care este membru in asociatia NutraSweet.

Aspartamul este vandut in peste 80 de tari din lume! El poate fi gasit in: mic-dejun instant, gume de mestecat fara zahar (Orbit, Winterfresh, Airwaves, etc.), cereale, dropsuri fara zahar, bauturi racoritoare, inghetata, gelatina, sucuri de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu), suplimente alimentare, bauturi carbogazoase, indulcitori alimentari, cafea instant, iaurt, etc.

Aspartamul a fost gasit si in produse care nu mentionau acest lucru pe eticheta. De asemenea, suplimentele alimentare si tabletele de multivitamine (Centrum, Alka Seltzer, Supradyne, Sandoz, etc.) contin aspartam.

Va recomandam sa consultati si cartile urmatoare:

1. 'Excitotoxinele: gustul care ucide', (Health Press, 1994) de Russell Blaylock
2. 'Aspartamul (NutraSweet), e sigur?', (prin Aspartame Consumer Safety Network) de H. J. Roberts
3. 'Aspartamul amar - o deziluzie dietetica', de Barbara Mullarkey

ASPARATMUL PRO SAU CONTRA

Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, fie doar pentru o simpla informare, fie fiindca chiar te preocupa aceasta problema o sa ai surpriza sa descoperi o multime de articole si mai ales relatari personale despre ingrozitoarele si inspaimantatoarele efecte secundare ale aspartamului.

Citind ai impresia ca poti sa intrevezi o particica din conspiratia mondiala pusa la cale de catre marii producatori de alimente, suplimente, aditivi alimentari etc.

Pe langa aceste articole de senzatie, companiile producatoare de aspartam il prezinta drept o modalitate de a trai sanatos si o cale sigura de a evita obezitatea.

Firesc, iti vei pune intrebarea pe cine ar trebui sa crezi

Sursele de incredere sunt organismele abilitate pentru a controla calitatea alimentelor si relatia dintre consumarea acestora si mentinerea starii de sanatate. Agentii ca Food Standards Agency (Agentia pentru Standarde Alimentare), European Food Standards Authority (Autoritatea Europeana pentru Standarde Alimentare) si Food and Drug Administration (Administratia pentru Alimentatie si Medicamente) au fost create tocmai pentru a urmarii aceste probleme si pentru a initia cercetari atunci cand exista suspiciunea ca unele dintre alimente sau compusii din alcatuirea lor ar putea sa aiba efecte secundare nedorite.

Aspartamul este un indulcitor sintetic alcatuit din doi aminoacizi, acidul aspartic si fenilalanina. El este de 200 de ori mai dulce decat sucroza. Se gaseste pe piata sub forme comerciale denumite NutraSweet sau Canderel. In Europa se consuma anual peste 2000 de tone de aspartam.

Desi nu exista date certe care sa certifice legatura dintre consumul aspartamului si aparitia cancerului, depresia, dementa, caderea parului sau tulburari comportamentale gasim un adevarat folclor in jurul acestor probleme si evident se naste intrebarea daca nu cumva exista un sambure de adevar si poate ca ar fi bine sa evitam aceasta substanta sau alimentele si suplimentele care o contin. Agentiile amintite anterior trateaza cu multa atentie si seriozitate preocuparile opiniei publice, raspunzand intrebarilor ridicate prin efectuarea de studii sau analizand studii efectuate de particulari. Numai in anul 2002 a fost realizata o sinteza a peste 500 de studii care vizau aspartamul.

Concluzia cercetarilor clinice, biochimice si comportamentale a fost ca doza zilnica de 40 mg/kg/zi de aspartam este sigura in orice situatie, cu exceptia persoanele care prezinta fenilcetonurie (o boala congenitala in care exita o deficienta enzimatica, ceea ce conduce la tulburari neurologice si retard mental).

Dar in ceea ce priveste combaterea obezitatii, poate fi intr-adevar aspartamul solutia, asa cum se lauda companiile producatoare?

Se cunoaste faptul ca in multe tari europene consumul de zahar asigura in jur de 200 kcal din necesarul zilnic, adica aproximativ 10%. Presupunand ca am inlocui acest consum cu aspartam, atunci am putea beneficia de o reducere a cantitatii zilnice de calorii, ceea ce ar putea preveni sau trata obezitatea. Totusi dovezile in acest sens sunt inca neconcludente, cu toate ca la copii s-a constatat ca administrarea regulata de sucuri ce contin zahar se asociaza cu cresterea in greutate, in timp ce consumarea de sucuri de fructe sau sucuri dietetice este invers asociat cu cresterea in greutate. In privinta obezitatii, cele mai multe studii arata ca principalul factor raspunzator este aportul lipidic exagerat; se prefera un regim alimentar mai bogat in zahar si glucide simple, deoarece s-a constatat ca astfel de regimuri au un procent mai mic de lipide decat alte modele de regim alimentar.

Zaharul este incriminat de asemenea si pentru producerea cariilor dentare. Producatorii de aspartam afirma ca inlocuirea zaharului cu indulcitor sintetic ar putea sa reduca incidenta cariilor, totusi cercetatorii au aratat evitarea consumului de zahar nu are un efect sesizabil in aceasta problema, deoarece principalii factori care ar trebui incriminati sunt deficitul de fluor si consumul de zahar intre mese (nu consumul pur si simplu al zaharului).

In concluzie, aspartamul ar trebui privit realist la adevarata lui valoare. Nu este un produs atat de ingrozitor pe cat s-ar putea crede citind informatiile de pe site-uri obscure, dar nici nu reprezinta rezolvarea unor probleme foarte importante asa cum incearca producatorii sa ne convinga.

Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piata alimentara. S-a demonstrat faptul ca peste 75 % din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza acestuia.
Intr-un raport al Departamentului de Sanatate si Servicii Umane al SUA din 1994 sunt prezentate simptomele folosirii aspartamului:
- spasme musculare;
- probleme de vedere;
- atacuri de panica;
- vorbire ingreunata;
- tahicardie, palpitatii;
- pierderea memoriei;
- pierderea auzului;
- ameteli, dureri de cap;
- dureri generalizate;
- depresie, oboseala accentuata;
- iritabilitate, insomnie
- respiratie ingreunata, etc.

Prin folosirea aspartamului in creier incepe distrugerea neuronilor galopant, iar marea majoritate (peste 75 %) a neuronilor din anumite zone din creier sunt morti inainte de a apare vreun simptom vizibil.

Cred ca nu auzim despre aceste lucruri atat de des pentru ca

1. Exista o lipsa de interes din partea populatiei. Bolile si accidentele cauzate de aspartam nu apar in ziare asa cum apar alt fel de accidente.

2. Majoritatea oamenilor nu asociaza simptomele lor cu folosirea aspartamului. Pentru ca odata ce omul si-a distrus o parte importanta a neuronilor sai si a ajuns la o boala cronica, nu poate nici macar sa se gandeasca sa asocieze boala lui cu aspartamul.

Aspartamul a fost gasit si in produse care nu mentionau acest lucru pe eticheta. De asemenea, suplimentele alimentare si tabletele de multivitamine (Centrum, Alka Seltzer, Supradyne, Sandoz, etc.) contin aspartam.

IN CONCLUZIE: de azi am renuntat sa consum sucuri sau dulciuri care contin astfel de compusi: adio light, adio 'diet', adio 0 calorii.

Legatura aspartam - Cancer : noi dovezi

Aspartam

(55 vizite)
de Andrei Mihai Laslau

a a

'De ce nu super iubite cu cu 0 planuri de viitor?' . 'De ce nu telefoane cu 0 sonerii nasoale' (la TV) 'De ce nu site-uri cu 0 pop-up-uri?' (pe internet) 'De ce nu filme cu 0 pauze publicitare?' (la cinema), 'De ce nu ore de varf cu zero intersectii blocate?' 'De ce nu intersectii aglomerate cu zero semafoare defecte?' (pe strada), 'De ce nu o petrecere monstru cu zero mahmureala?', 'De ce nu facultate cu zero restante?' sau 'De ce nu relatii cu zero sentimente?' (pentru studenti). Cam asa suna o reclama recenta, care ascunde insa anumite parti anasoalea.

'De ce nu super iubite cu cu 0 planuri de viitor?' . 'De ce nu telefoane cu 0 sonerii nasoale' (la TV) 'De ce nu site-uri cu 0 pop-up-uri?' (pe internet) 'De ce nu filme cu 0 pauze publicitare?' (la cinema), 'De ce nu ore de varf cu zero intersectii blocate?' 'De ce nu intersectii aglomerate cu zero semafoare defecte?' (pe strada), 'De ce nu o petrecere monstru cu zero mahmureala?', 'De ce nu facultate cu zero restante?' sau 'De ce nu relatii cu zero sentimente?' (pentru studenti). Cam asa suna o reclama recenta, care ascunde insa anumite parti anasoalea.

DE CE NU BAUTURI CU ZERO RISC DE CANCER? i-as intreba eu.

Din pacate, toate aceste bauturi care au ZERO calorii contin indulcitori artificiali, precum ASPARTAM sau ACESULFAM K.

STUDIU. Folosit zilnic, in doze mici, pe durata intregii vieti, incepand din perioada fetala, aspartamul (APM) creste riscul de cancer.(1) Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Fundatia Ramazzini, Italia. Cercetatorii au administrat APM unor grupuri de sobolani pe durata intregii lor vieti (inclusiv viata fetala, sau intrauterina), la doze variate

(0 mg/kg corp-zi, 20mg/kg corp/zi si 100mg/kg corp/zi). Ei au observat o frecventa mai ridicata pentru limfoame, leucemii si cancere la san, chiar si la doze mici de indulcitor, adica 20mg / kilogram corp /zi, precum si o crestere a frecventei cancerelor dependenta de doza de APM. Grupul care a primit 100mg/kg corp de aspartam a avut o crestere mult mai mare a numarului de cancere decat cel care a primit 20mg / kg corp. Trebuie sa mentionez aici ca aceste cancere (leucemie, limfom, de san) sunt cancerele cu o foarte mare crestere la tineri in ultimele decenii.

Un copil de 20 de kg care bea aproximativ 1 litru de bautura light/ fara zahar ( dar care contine aspartam), sau un adult de 70 de kilograme bea 2,5 litri primesc 20mg/kg corp. Nu socotim aici si APM din alte produse : gume de mestecat sau bomboane. Sunt destui copii care consuma peste 2,5 litri zilnic, deci problema este cat se poate de reala.

Studiul a fost publicat pe 13 iunie 2007 in editia online a prestigiosului jurnal aEnviromental Health Perspectivesa.

Aspartamul (APM) este unul dintre cei mai folositi indulcitori artificiali din lume. A fost aprobat de FDA ( Food and Drug Administration ) in 1981 pentru utilizarea in solide, in 1983 a primit aprobarea pentru folosirea in bauturi, iar in 1996 a primit aprobarea de indulcitor general, asa incat actualmete, APM poate fi gasit in peste 6000 de produse si peste 500 de tipuri de medicamente. In SUA, peste 70% din APM vandut se regaseste in bauturi carbogazoase. Nivelul acceptabil zilnic (ADI - acceptable daily intake) pentru APM este de 50mg/kg corp (SUA) sau de 40mg/kg corp (UE). Daca in urma examinarii datelor acestui studiu, FDA va concluziona ca APM e cancerigen pentru sobolani, agentia este obligata prin lege sa interzica folosirea aditivului pentru uz uman.

CSPI (Centrul pentru Stiinta in Interesul Public, SUA) s-a sezizat deja in acest sens si a schimbat ratingul APM de la afolositi cu prudentaa la atoata lumea ar trebui sa-l evitea (2). Totodata, CSPI recomanda tuturor oamenilor sa evite si alti indulcitori artificiali, precum acesulfam K si zaharina. CSPI recomanda si industriei sa evite folosirea acestui aditiv de acum incolo in produse. (3)

aDiferite teste efectuate de-a lungul timpului au produs rezultate controversate, dar acest ultim studiu, ce intareste rezultatele studiilor publicate in anii anteriori (4) arata ca aspartamul nu este un produs sigur pentru consum uman, si ar trebui interzisa. (CSPI)

In concluzie, daca nu am da aspartam unui sobolan, cum putem permite ca acest aditiv sa existe in alimentatia omului? Iata o intrebare la care autoritatile ar trebui sa raspunda!

Bibliografie:

1) Morando Soffritti, Fiorella Belpoggi, Eva Tibaldi, Davide Degli Esposti, Michela Lauriola doi:10.1289/ehp.10271Lifespan Exposure to Low Doses of Aspartame Beginning During Prenatal Life Increases Cancer Effects in Rats

2) CSPI Chemcuisine : aspartame

3) CSPI newsroom : FDA Should Reconsider Aspartame Cancer Risk, Say Experts New Rat Study Links Artificial Sweetener with Lymphomas, Breast Cancer

4) Morando Soffritti, Fiorella Belpoggi, Davide Degli Esposti, Luca Lambertini, Eva Tibaldi, and Anna Rigano First Experimental Demonstration of the Multipotential Carcinogenic Effects of Aspartame Administered in the Feed to Sprague-Dawley Rats

messenger

ASPARTAMUL
Atunci cand a fost descoperit, in 1965, a fost o adevarata revelatie: are o putere de indulcire de doua sute de ori mai mare decat a zaharului, costa mult mai putin si nu contine nici o calorie - visul dependentilor de dulciuri din toata lumea. A intrat rapid in compozitia sucurilor de tip light, a ciocolatelor, bomboanelor, precum si a produselor de cofetarie preambalate. A devenit component de baza al unor indulcitori cu nume sonore: Nutra Sweet, Equal, Equal Measure. Pur si simplu, aspartamul a creat o mica revolutie alimentara, al carei revers s-a vazut abia mai tarziu. Primele efecte adverse care au aparut nu au putut fi puse din primul moment pe seama acestui produs nou. Ele constau in dureri de cap, greata, mancarimi, palpitatii, dureri de incheieturi, insomnie, pierdere a memoriei. Primul semn de alarma l-au tras niste accidente aviatice aparute din erori ale unor piloti cu mare experienta, care manifestau neatentie sau tulburari de perceptie neobisnuite. Dupa cativa ani de teste facute la Institutul de Medicina Aero-Spatiala al Statelor Unite, a fost dat verdictul: sucurile si dulciurile indulcite cu aspartam, consumate frecvent de pilotii liniilor aeriene, dau probleme de concentrare, pierderi temporare ale auzului, tulburari de vedere, iritabilitate si, ca atare, sunt contraindicate consumului de catre cei care indeplinesc aceste activitati. Al doilea semnal de alarma a fost si mai dur: in randul copiilor de varsta scolara din tari cum ar fi Statele Unite, Germania, Canada, Franta, a aparut o proliferare a violentei fara precedent. Totul a culminat cu atacuri armate asupra profesorilor sau a colegilor de clasa facute de minori si soldate cu victime omenesti. Atunci s-au intreprins anchete laborioase si s-a constatat un lucru curios: micii teroristi erau aproape in totalitate amatori de jocuri violente pe calculator, in timpul carora consumau cantitati uriase de bauturi cu aspartam. Mergand pe fir, medicii au constatat faptul ca aspartamul are efecte dezastruoase asupra comportamentului copiilor si adolescentilor, inducandu-le cu mult mai mare usurinta decat la adulti stari de nervozitate, depresie profunda, confuzie mentala, precum si porniri violente paroxistice. La nivelul anilor 2000, legislatia tot mai multor tari interzice introducerea in alimentatie a acestui indulcitor, acuzat de producerea si agravarea unei liste kilometrice de boli si tulburari, intre care la loc de frunte se afla depresia, insomnia, parkinsonul, boala Alzheimer, scleroza in placi, diabetul si bolile tumorale. Din pacate, in tara noastra, aspartamul este in continuare permis in consum, intrand mai ales in compozitia bauturilor racoritoare si energizante, asa-numitele dietetice sau light, in guma de mestecat si in bomboanele mentolate, precum si in multe alimente si chiar suplimente nutritionale pentru slabit. Cititi cu atentie eticheta cu compozitia acestor produse si evitati consumarea celor care contin aspartam.

STRUCTURA CHIMICA A ASPARTAMULUI

  Aspartamul este un dipeptid obtinut pe cale sintetica din doi aminoacizi; acidul aspartic si fenilalanina, cel din urma sub forma de ester metilic.

UTILIZAREA ASPARTAMULUI

  Aspartamul se foloseste in industria alimentara ca edulcorarant, avand simbolul .
  Cu exceptia persoanele care prezinta fenilcetonurie (o boala congenitala in care exista o deficienta enzimatica care face imposibila metabolizarea fenilalaninei, ceea ce conduce la tulburari neurologice si retard mental) aspartamul in doze mici nu are efecte toxice directe. Totusi, ca generator de metanol, aspartamul este un compus toxic, iar in doze mai mari de 40mg./kg. corp/ zi poate provoca cancer, dementa, depresii, etc.
  Argumentele pro privind utilizarea aspartamului se exprima intodeauna in comparatie cu zaharul alb, produs deasemeni daunator, pe cand, in mod normal ar trebui sa se faca comparatii intre aspatam si   glucidele naturale existente in fructe, legume, cereale, miere.

ASPARTAMUL CA INDULCITOR

este de 175 de ori mai dulce ca zaharul
  -se obtine sintetic dintr-o combinatie de doi aminoacizi (acidul asparctic si metoxi-fenilalanina)
  -elibereaza, mai ales in lichide (sucuri, bauturi alcoolice) metanol, compus extrem de toxic
  -in alimente se hidrolizeaza relativ repede pierzandu-si gustul dulce.
  -se foloseste in industria racoritoarelor, mai ales pentru sucurile light, in cofetarie si patiserie, pentru prepararea snaksurilor si a cerealelor pentru micul dejun, Se mai gaseste in berea nealcoolica, in berea fara calorii , in alte bauturii alcoolice cu putine calorii, in conservele de fructe, etc
  -produce tulburari de auz sau vaz, depresie, confuzie

E 951 (aspartam)

bodyalchemist.ro  Info / Utile  Articole AIM  E 951 (aspartam)

E 951 (aspartam)

Articol publicat prin bunavointa AIM publicat la 10 Ianuarie 2005

de Andrei Comanescu (AIM)

Aspartam este denumirea tehnica (produsul chimic) a celebrelor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure, etc. Aspartamul a fost descoperit accidental in 1965, cand James Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament anti-ulcer.

Codul european pentru aspartam este E 951, si este 'inrudit' cu E 950 (acesulfam K), facand parte din categoria indulcitorilor chimici (artificiali).

Despre 'beneficiile' folosirii aspartamului s-a scris foarte mult. Revista Nexus a acordat acestui subiect o deosebita atentie: doua numere (din oct. - nov.1995 si dec.1995 - ian.1996) au gazduit importante articole despre aspartam si ce se ascunde in spatele afacerii.

Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piata alimentara. Un raport al FDA (Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA) releva faptul ca peste 75 % din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului!Multe dintre aceste reactii sunt foarte serioase, printre acestea fiind prezenta chiar moartea, dupa cum se releva intr-un raport al DHHS (Departamentul de Sanatate si Servicii Umane) al SUA din 1994. Iata doar cateva din cele peste 90 de simptome documentate in raport:

Spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panica, vorbire ingreunata, tahicardie, palpitatii, pierderea memoriei, pierderea auzului, ameteli, dureri de cap, dureri generalizate, depresie, oboseala accentuata, iritabilitate, insomnie, respiratie ingreunata, etc.

Cercetatori care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice:

Tumori pe creier, scleroza multipla, epilepsie, boala Parkinson, sindromul Alzheimer, retardare mintala, fibromialgie, diabet, etc.

Aspartamul este fabricat din trei substante chimice: acidul aspartic, fenilalanina si metanol. In cartea 'Prescription for Nutritional Healing', scrisa de James si Phyllis Balch, aspartamul se afla pe lista denumita 'otravuri chimice'. Dupa cum veti vedea, acesta este adevarul.

Dr. Russell Blaylock, profesor de neurochirurgie la Universitatea Mississippi, a publicat o carte in care arata detaliat care sunt efectele distrugatoare ale aspartamului, folosind aproape 500 de referinte stiintifice. De asemenea, el mai arata si distrugerile datorate glutamatului, aditiv care contine 99 % acid glutamic.

Aspartatul si glutamatul sunt neurotransmitatori, adica faciliteaza transmiterea de informatii de la un neuron la altul. O cantitate prea mare de aspartat sau glutamat va duce la distrugerea ireversibila a unor neuroni datorita unui influx excesiv de calciu in aceste celule. Acest 'supliment' de calciu pe care neuronul il primeste, va determina formarea de radicali liberi in exces care ucid celula. De aceea aspartatul si glutamatul sunt denumite excito-toxine: stimuleaza celulele neuronale pana le omoara!

Acidul aspartic este un aminoacid. In forma sa libera, el duce la cresterea nivelului din sange al aspartatului si glutamatului. Dupa consumarea unor produse care contin aspartam sau glutamat, creste nivelul din sange al acestor neurotransmitatori, adevarate excito-toxine.

Creierul primeste astfel un nivel excesiv de aspartat sau glutamat si distrugerea neuronilor incepe galopant, iar marea majoritate (peste 75 %) a neuronilor din anumite zone din creier sunt morti inainte de a apare vreun simptom vizibil. Toate aceste afirmatii sunt bine documentate si demonstrate de dr. Russell Blaylock in cartea sa.

Cateva dintre cele mai importante boli cronice agravate sau declansate de excito-toxine ca aspartamul si glutamatul sunt: pierderea memoriei, scleroza multipla, pierderea auzului, dementa, hipoglicemie, leziuni cerebrale, boala lui Parkinson, Alzheimer, epilepsie, dereglari hormonale.

Riscul este mult marit pentru nou-nascuti, copii, femei insarcinate, batrani si bolnavii cu probleme cronice de sanatate. Desi, in general, FASEB (Federatia societatilor americane pentru o biologie experimentala) este de acord cu toate hotararile FDA, in acest caz a declarat ca 'este mai prudent sa se evite folosirea suplimentelor alimentare care contin acid glutamic de catre femeile insarcinate, nou-nascuti si copii.'

Acidul aspartic din aspartam are aceleasi efecte nefaste ca si acidul glutamic. Dintre principalele efecte, amintim doar cateva: dureri de cap, greata, dureri abdominale, oboseala accentuata (prin impiedicarea glucozei de a ajunge la neuroni), insomnie, deficiente de vedere, atacuri de panica, depresie, astm si probleme severe de respiratie.

Persoanele care au consumat aspartam s-au plans cel mai adesea de pierderea memoriei. Acesta este efectul cel mai important, dupa numarul mare de cazuri.

Blaylock nu este singurul medic celebru care apare in aceste cercetari. Printre cei care au vorbit despre distrugerile cauzate de aspartat si glutamat se numara si dr. Adrienne Samuels, psiholog specialist in cercetare. Un altul este Olney, profesor in departamentul de psihiatrie de la Scoala de Medicina din Universitatea Washington. El este unul dintre cei mai faimosi medici, o autoritate in acest domeniu. El chiar a informat compania Searle in 1971 despre faptul ca acidul aspartic provoaca gauri in creierul cobailor folositi la experimentele cu aspartam. Lista celor preocupati de efectele acestor excito-toxine este insa mult prea mare pentru a fi trecuta aici.

Un alt component al aspartamului este fenilalanina. Acesta este un aminoacid care se gaseste in mod natural in creier. Persoanele care sufera de fenilcetonurie, nu pot metaboliza fenilalanina. Aceasta duce la un nivel periculos de mare al fenilalaninei in creier, deseori mortal. S-a demonstrat ca prin consumul de carnbohidrati asociat cu aspartam apare cresterea concentratiei de fenilalanina din creier, chiar si la persoane care nu sufera de fenilcetonurie! Aceasta nu este o teorie, toate experimentele facute pana acum demostreaza acest lucru cu prisosinta.

Odata cu marirea nivelului de fenilalanina din creier, concentratia de serotonina va scadea foarte mult, aceasta ducand la depresie si alte probleme emotionale grave.

Chiar si o singura folosire a aspartamului duce la cresterea cantitatii de fenilalanina din sange. O poveste impresionanta despre consumul de aspartam a fost recent publicata in 'Wednesday Journal' in articolul 'Un cosmar cu aspartam'.

John Cook a inceput sa bea 6 - 8 racoritoare dietetice in fiecare zi. Simptomele de inceput au constat in pierderea memoriei si dureri de cap frecvente. Mai mult, simtea nevoia de si mai multe racoritoare dietetice. Starea de sanatate s-a deteriorat asa de mult incat a ajuns la schimbari comportamentale radicale si accese de furie violente. Desi nu suferea de fenilcetonurie, analizele de sange au aratat un nivel al fenilalaninei de 80 mg/dl. De asemenea, s-a constatat deteriorarea creierului si functionarea anormala a sistemului nervos central. Dupa ce a renuntat complet la consumul de aspartam, starea lui de sanatate s-a ameliorat dramatic.

Blaylock demonstreaza ca un nivel crescut de fenilalanina in creier duce pana la urma la schizofrenie. De aceea, folosirea regulata a aspartamului a dus la cresterea vanzarilor de Prozac pentru a controla schizofrenia. Toate acestea spre bucuria marilor concerne farmaceutice care au avut astfel un profit imens.

Ultimul component al aspartamului este metanolul, o otrava mortala. Cu totii cunoastem cazuri de alcoolici impatimiti care au consumat metanol, ajungand orbi sau chiar murind. Metanolul este eliberat gradat in intestinul subtire sub actiunea enzimei chimotripsina.

Prin incalzirea aspartamului la o temperatura mai mare de 30 de grade Celsius (cazul fabricarii de dulciuri dietetice - fara calorii - pe baza de aspartam) metanolul este eliberat si, deci, prezent ca atare in alimentul respectiv.

Odata ajuns in corp, metanolul de descompune in acid formic si formaldehida, care este o neurotoxina mortala. Cercetarile arata ca formaldehida este o otrava cumulativa pentru ca nu se mai elimina, odata ajunsa in corp.

Simptomele otravirii cu metanol includ migrene, ameteala, greata, dezordini gastrointestinale, slabire, pierderea echilibrului, friguri, pierderi de memorie, dereglari comportamentale, etc.

Cele mai binecunoscute probleme cauzate de otravirea cu metanol sunt legate de pierderea vederii, micsorarea campului vizual, vedere in ceata, distrugerea retinei si orbire. (Probabil ca de aici vine si numele gumei de mestecat ORBIT fara zahar)

Formaldehida este o substanta cancerigena cunoscuta care afecteaza ADN-ul si duce la malformatii congenitale. Datorita lipsei anumitor enzime, oamenii sunt mult mai neajutorati in fata acestei toxine decat animalele. De aceea, testele cu aspartan facute pe animale nu reflecta realist pericolele pentru oameni: acestea sunt mult mai mari!

Asa cum a aratat dr. Woodrow Monte, director la Food Science and Nutrition Laboratory din Universitatea Statului Arizona, 'nu exista studii care sa evalueze efectele mutagene, teratogene sau carcinogene ale administrarii metanolului, pe oameni.' El chiar a dat in judecata FDA cerind sa interzica aspartamul, cel putin pana la noi cercetari, afirmand ca 'odata ce aprobati aspartamul, nu se va mai putea face nimic pentru a repara greseala', asa cum a fost si cazul cu zaharina, cunoscut agent cancerigen, 'sau cu Dumnezeu stie ce alte substante care insulta constitutia umana cu aprobare guvernamentala'.

La putin timp dupa aceasta interventie, comisarul FDA responsabil cu aspartamul - Arthur Hull Hayes Jr. - a aprobat folosirea aspartamului, dupa care a demisionat din FDA fiind angajat la compania Searle, cea care fabrica aspartamul!

Nu este singurul nume care a beneficiat de pe urma aprobarii aspartamului. Donald Rumsfeld, cunoscuta figura din administratia Bush, a fost angajat al firmei Searle (director executiv) inainte de a-si oferi serviciile guvernului

In actul 'inconstient' din 1993, FDA a aprobat aspartamul ca ingredient in produsele alimentare preparate prin incalzire la mai mult de 30 de grade Celsius!!! Este vorba de celebrele - din pacate - dropsuri fara zahar, cu zero calorii (Orbit, Golia, Cool mint, etc.), si toata gama de produse dietetice de patiserie si cofetarie.

Si totusi, de ce nu auzim despre aceste lucruri? De ce nimeni nu spune nimic? Cauzele sunt:

1. Lipsa de interes din partea populatiei. Bolile si accidentele cauzate de aspartam nu apar in ziare asa cum este reflectat un accident aviatic in mass-media.

Datorita faptului ca articolele AIM sunt adesea copiate pe diverse forumuri si apoi preluate de alte reviste si site-uri, fara a specifica originea lor, va informam ca adresa acestui articol este https://active.info.ms/?a=96 si este publicat la Active Information Media.

2. Majoritatea oamenilor nu asociaza simptomele lor cu folosirea aspartamului. Pentru ca odata ce omul si-a distrus o parte importanta a neuronilor sai si a ajuns la o boala cronica, nu poate nici macar sa se gandeasca sa asocieze boala lui cu aspartamul.

Modul in care a fost aprobat aspartamul este o lectie despre cum companiile chimice si farmaceutice manipuleaza agentiile guvernamentale ca FDA, mituiesc organizatii non-guvernamentale ca Asociatia Dietetica Americana, si inunda comunitatea stiintifica cu studii fraudate sponsorizate de industria beneficiara (fabricantii de aspartam).

Erik Millstone, cercetator la Science Policy Research Unit de la Universitatea Sussex a adunat sute de pagini de probe obtinute prin Legea de libertate a informatiei (23) din SUA aratand ca:

1. Testele de laborator au fost fraudate iar pericolele au fost ascunse

2. Tumorile cerebrale au fost 'eliminate' de pe cobai iar animalele care au murit au fost inregistrate ca fiind 'bine mersi' in inregistrarile de laborator;

3. FDA a fost 'hranita' cu declaratii false si eronate;

4. Cei doi procurori desemnati pentru a aduce in fata instantei fabricantul de aspartam pentru frauda informationala au fost anjajati imediat de fabricant pentru a nu-si duce la indeplinire misiunea;

5. Comisarul FDA a ignorat avertismentele propriei comisii stiintifice care a cercetat cazul aspartamului iar la scurt timp dupa aprobarea aspartamului i s-a oferit un post in firma care raspundea de relatiile publice ale companiei producatoare Searle;

6. In ianuarie 1993, American Dietetic Association a primit o donatie de 75.000 dolari de la compania NutraSweet. Multe alte organizatii 'independente' au beneficiat de mari sume de bani din partea fabricantilor de aspartam. Asociatia mai sus-amintita a primit bani de la NutraSweet si pentru a organiza o scoala de bucatari in Chicago (pentru a-i invata cum sa foloseasca aspartamul in preparate culinare);

7. Un cercetator independent din New England care a demonstrat pericolele consumului de aspartam este acum consultant la compania Monsanto (sora cu Searle). Un alt cercetator din sud-estul SUA a marturisit despre pericolele aspartamului asupra copiilor. Un reporter de investigatii a descoperit ca i s-a spus sa-si 'tina gura' daca vrea sa nu-si piarda sponsorizarea din partea unui producator de racoritoare dietetice care este membru in asociatia NutraSweet.

Aspartamul este vandut in peste 80 de tari din lume! El poate fi gasit in: mic-dejun instant, gume de mestecat fara zahar

(Orbit, Winterfresh, Airwaves, etc.), cereale, dropsuri fara zahar, bauturi racoritoare, inghetata, gelatina, sucuri de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu), suplimente alimentare, bauturi carbogazoase, indulcitori alimentari, cafea instant, iaurt, etc.

Aspartamul a fost gasit si in produse care nu mentionau acest lucru pe eticheta. De asemenea, suplimentele alimentare si tabletele de multivitamine (Centrum, Alka Seltzer, Supradyne, Sandoz, etc.) contin aspartam.

Va recomandam sa consultati si cartile urmatoare:

1. 'Excitotoxinele: gustul care ucide', (Health Press, 1994) de Russell Blaylock

2. 'Aspartamul (NutraSweet), e sigur?', (prin Aspartame Consumer Safety Network) de H. J. Roberts

3. 'Aspartamul amar - o deziluzie dietetica', de Barbara Mullarkey

(articol original AIM)

Adresa acestui articol este https://active.info.ms/?a=96

Afla despre efectele indulcitorilor artificiali


publicat pe 1 August 2008

Tipareste | Trimite prin Y!M | Comenteaza!

Indulcitorii artificiali sunt substante chimice ce indulcesc la fel ca zaharul, dar cu mai putine calorii. Intrucat indulcitorii sunt mult mai dulci decat zaharul, este nevoie de o cantitate mult mai mica pentru a obtine acelasi efect. Asa se face ca produsele care contin indulcitori artificiali au mai putine calori decat cele cu zahar. Indulcitorii artificiali fac deseori parte din dietele ce au drept scop slabirea sau controlul greutatii.

Exista numeroase suspiciuni ce planeaza asupra sigurantei consumului de indulcitori artificiali. Lipsa unor studii consistente, desfasurate pe termen lung, care sa cuprinda persoane ce consuma aceste produse pe perioade lungi, impiedica oamenii de stiinta sa se pronunte cu certitudine asupra unor efecte adverse banuite sau sugerate de testele pe animalele de laborator.
Iata cei mai importanti indulcitori si efectele lor asupra organismului uman

Aspartamul:


A fost descoperit in 1965 si de atunci gama de produse alimentare in care este folosit s-a largit continuu. Este prezent in diferiti indulcitori, guma de mestecat, cereale, gelatina, bauturi carbogazoase. Actualmente este utilizat in peste 6000 de produse alimentare.


Aspartamul are continut caloric, insa datorita faptului ca este de 160 220 de ori mai puternic decat sucroza, cantitati foarte mici sunt necesare pentru indulcire astfel incat aportul caloric este practic neglijabil. Doza zilnica recomandata este de 50 mg pentru fiecare kilogram corp.


Este contraindicat persoanelor care sufera de fenilcetonurie.
Aspartamul este un indulcitor extrem de controversat, existand numeroase articole si opinii asupra pericolelor utilizarii sale. Intre reactiile adverse produse de consumul de aspartam, confirmate de studii si trialuri clinice au fost durerile de cap, depresia, cresterea poftei de mancare

Aspartamul - pro sau contra

publicat pe 4 06 2007

Tipareste | Trimite prin Y!M | 10 comentarii

Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, fie doar pentru o simpla informare, fie pentru ca te preocupa in mod special aceasta problema, o sa ai surpriza sa descoperi o multime de articole si mai ales relatari personale despre ingrozitoarele si inspaimantatoarele efecte secundare ale aspartamului.

Citind ai impresia ca poti sa intrevezi o particica din conspiratia mondiala pusa la cale de catre marii producatori de alimente, suplimente, aditivi alimentari etc.

Pe langa aceste articole de senzatie, companiile producatoare de aspartam il prezinta drept o modalitate de a trai sanatos si o cale sigura de a evita obezitatea.

Firesc, iti vei pune intrebarea pe cine ar trebui sa crezi

Sursele de incredere sunt organismele abilitate pentru a controla calitatea alimentelor, relatia dintre consumarea acestora si mentinerea starii de sanatate. Agentii ca Food Standards Agency (Agentia pentru Standarde Alimentare), European Food Standards Authority (Autoritatea Europeana pentru Standarde Alimentare) si Food and Drug Administration (Administratia pentru Alimentatie si Medicamente) au fost create tocmai pentru a urmari aceste probleme si pentru a initia cercetari atunci cand exista suspiciunea ca unele dintre alimente sau compusii din alcatuirea lor ar putea sa aiba efecte secundare nedorite.

Aspartamul este un indulcitor sintetic alcatuit din doi aminoacizi, acidul aspartic si fenilalanina. El este de 200 de ori mai dulce decat sucroza. Se gaseste pe piata sub forme comerciale denumite NutraSweet sau Canderel. In Europa se consuma anual peste 2000 de tone de aspartam.

Desi nu exista date certe care sa certifice legatura dintre consumul aspartamului si aparitia cancerului, depresia, dementa, caderea parului sau tulburari comportamentale, gasim un adevarat folclor in jurul acestor probleme si evident se naste intrebarea daca nu cumva exista un sambure de adevar si poate ca ar fi bine sa evitam aceasta substanta sau alimentele si suplimentele care o contin. Agentiile amintite anterior trateaza cu multa atentie si seriozitate preocuparile opiniei publice, raspunzand intrebarilor ridicate prin efectuarea de studii sau analizand studii efectuate de particulari. Numai in anul 2002 a fost realizata o sinteza a peste 500 de studii care vizau aspartamul.

Concluzia cercetarilor clinice, biochimice si comportamentale a fost ca doza zilnica de 40 mg / kg / zi de aspartam este sigura in orice situatie, cu exceptia persoanelor care prezinta fenilcetonurie (o boala congenitala in care exita o deficienta enzimatica, ceea ce conduce la tulburari neurologice si retard mental).

Dar in ceea ce priveste combaterea obezitatii, poate fi intr-adevar aspartamul solutia, asa cum se lauda companiile producatoare?

Se cunoaste faptul ca in multe tari europene consumul de zahar asigura in jur de 200 kcal din necesarul zilnic, adica aproximativ 10%. Presupunand ca am inlocui acest consum cu aspartam, atunci am putea beneficia de o reducere a cantitatii zilnice de calorii, ceea ce ar putea preveni sau trata obezitatea. Totusi dovezile in acest sens sunt inca neconcludente, cu toate ca la copii s-a constatat ca administrarea regulata de sucuri ce contin zahar se asociaza cu cresterea in greutate, in timp ce consumarea de sucuri de fructe sau sucuri dietetice este invers, asociata cu cresterea in greutate. In privinta obezitatii, cele mai multe studii arata ca principalul factor raspunzator este aportul lipidic exagerat; se prefera un regim alimentar mai bogat in zahar si glucide simple, deoarece s-a constatat ca astfel de regimuri au un procent mai mic de lipide decat alte modele de regim alimentar.

Zaharul este incriminat de asemenea si pentru producerea cariilor dentare. Producatorii de aspartam afirma ca inlocuirea zaharului cu indulcitor sintetic ar putea sa reduca incidenta cariilor, totusi cercetatorii au aratat evitarea consumului de zahar nu are un efect sesizabil in aceasta problema, deoarece principalii factori care ar trebui incriminati sunt deficitul de fluor si consumul de zahar intre mese (nu consumul pur si simplu al zaharului).

In concluzie, aspartamul ar trebui privit realist la adevarata lui valoare. Nu este un produs atat de ingrozitor pe cat s-ar putea crede citind informatiile de pe site-uri obscure, dar nici nu reprezinta rezolvarea unor probleme foarte importante asa cum incearca producatorii sa ne convinga.


Autor: dr. Serban Damian

Adevarul despre ASPARTAM

'Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piata alimentara. Un raport al FDA (Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului!

Multe dintre aceste reactii sunt foarte serioase, printre acestea fiind prezenta chiar moartea, dupa cum se releva intr-un raport al DHHS (Departamentul de Sanatate si Servicii Umane) al SUA din 1994. Iata doar cateva din cele peste 90 de simptome documentate in raport: spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panica, vorbire ingreunata, tahicardie, palpitatii, pierderea memoriei, pierderea auzului, ameteli, dureri de cap, dureri generalizate, depresie, oboseala accentuata, iritabilitate, insomnie, respiratie ingreunata, etc.

Cercetatori care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice: tumori pe creier, scleroza multipla, epilepsie, boala Parkinson, sindromul Alzheimer, retardare mintala, fibromialgie, diabet, etc.' Citeste mai mult apasand pe link.

Adevarul despre aspartam - E 951

Data aparitiei: 29.03.2006

Aspartam este denumirea tehnica (produsul chimic) a celebrelor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure, etc. Aspartamul a fost descoperit accidental in 1965, cand James Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament anti-ulcer.

Codul european pentru aspartam este E 951, si este 'inrudit' cu E 950 (acesulfam K), facand parte din categoria indulcitorilor chimici (artificiali).

Despre 'beneficiile' folosirii aspartamului s-a scris foarte mult. Revista Nexus a acordat acestui subiect o deosebita atentie: doua numere (din oct. - nov.1995 si dec.1995 - ian.1996) au gazduit importante articole despre aspartam si ce se ascunde in spatele afacerii.

Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piata alimentara. Un raport al FDA (Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului!

Multe dintre aceste reactii sunt foarte serioase, printre acestea fiind prezenta chiar moartea, dupa cum se releva intr-un raport al DHHS (Departamentul de Sanatate si Servicii Umane) al SUA din 1994. Iata doar cateva din cele peste 90 de simptome documentate in raport: spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panica, vorbire ingreunata, tahicardie, palpitatii, pierderea memoriei, pierderea auzului, ameteli, dureri de cap, dureri generalizate, depresie, oboseala accentuata, iritabilitate, insomnie, respiratie ingreunata, etc.

Cercetatori care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice: tumori pe creier, scleroza multipla, epilepsie, boala Parkinson, sindromul Alzheimer, retardare mintala, fibromialgie, diabet, etc.

Aspartamul este fabricat din trei substante chimice: acidul aspartic, fenilalanina si metanol. In cartea 'Prescription for Nutritional Healing', scrisa de James si Phyllis Balch, aspartamul se afla pe lista denumita 'otravuri chimice'. Dupa cum veti vedea, acesta este adevarul.

Dr. Russell Blaylock, profesor de neurochirurgie la Universitatea Mississippi, a publicat o carte in care arata detaliat care sunt efectele distrugatoare ale aspartamului, folosind aproape 500 de referinte stiintifice. De asemenea, el mai arata si distrugerile datorate glutamatului, aditiv care contine 99% acid glutamic.

Aspartatul si glutamatul sunt neurotransmitatori, adica faciliteaza transmiterea de informatii de la un neuron la altul. O cantitate prea mare de aspartat sau glutamat va duce la distrugerea ireversibila a unor neuroni datorita unui influx excesiv de calciu in aceste celule. Acest 'supliment' de calciu pe care neuronul il primeste, va determina formarea de radicali liberi in exces care ucid celula. De aceea aspartatul si glutamatul sunt denumite excito-toxine: stimuleaza celulele neuronale pana le omoara!

Acidul aspartic este un aminoacid. In forma sa libera, el duce la cresterea nivelului din sange al aspartatului si glutamatului. Dupa consumarea unor produse care contin aspartam sau glutamat, creste nivelul din sange al acestor neurotransmitatori, adevarate excito-toxine.

Creierul primeste astfel un nivel excesiv de aspartat sau glutamat si distrugerea neuronilor incepe galopant, iar marea majoritate (peste 75%) a neuronilor din anumite zone din creier sunt morti inainte de a apare vreun simptom vizibil. Toate aceste afirmatii sunt bine documentate si demonstrate de dr. Russell Blaylock in cartea sa.

Cateva dintre cele mai importante boli cronice agravate sau declansate de excito-toxine ca aspartamul si glutamatul sunt: pierderea memoriei, scleroza multipla, pierderea auzului, dementa, hipoglicemie, leziuni cerebrale, boala lui Parkinson, Alzheimer, epilepsie, dereglari hormonale.

Riscul este mult marit pentru nou-nascuti, copii, femei insarcinate, batrani si bolnavii cu probleme cronice de sanatate. Desi, in general, FASEB (Federatia societatilor americane pentru o biologie experimentala) este de acord cu toate hotararile FDA, in acest caz a declarat ca 'este mai prudent sa se evite folosirea suplimentelor alimentare care contin acid glutamic de catre femeile insarcinate, nou-nascuti si copii.'

Acidul aspartic din aspartam are aceleasi efecte nefaste ca si acidul glutamic. Dintre principalele efecte, amintim doar cateva: dureri de cap, greata, dureri abdominale, oboseala accentuata (prin impiedicarea glucozei de a ajunge la neuroni), insomnie, deficiente de vedere, atacuri de panica, depresie, astm si probleme severe de respiratie.

Persoanele care au consumat aspartam s-au plans cel mai adesea de pierderea memoriei. Acesta este efectul cel mai important, dupa numarul mare de cazuri.

Blaylock nu este singurul medic celebru care apare in aceste cercetari. Printre cei care au vorbit despre distrugerile cauzate de aspartat si glutamat se numara si dr. Adrienne Samuels, psiholog specialist in cercetare. Un altul este Olney, profesor in departamentul de psihiatrie de la scoala de Medicina din Universitatea Washington. El este unul dintre cei mai faimosi medici, o autoritate in acest domeniu. El chiar a informat compania Searle in 1971 despre faptul ca acidul aspartic provoaca gauri in creierul cobailor folositi la experimentele cu aspartam. Lista celor preocupati de efectele acestor excito-toxine este insa mult prea mare pentru a fi trecuta aici.

Un alt component al aspartamului este fenilalanina. Acesta este un aminoacid care se gaseste in mod natural in creier. Persoanele care sufera de fenilcetonurie, nu pot metaboliza fenilalanina. Aceasta duce la un nivel periculos de mare al fenilalaninei in creier, deseori mortal. S-a demonstrat ca prin consumul de carbohidrati asociat cu aspartam apare cresterea concentratiei de fenilalanina din creier, chiar si la persoane care nu sufera de fenilcetonurie! Aceasta nu este o teorie, toate experimentele facute pana acum demostreaza acest lucru cu prisosinta.

Odata cu marirea nivelului de fenilalanina din creier, concentratia de serotonina va scadea foarte mult, aceasta ducand la depresie si alte probleme emotionale grave.

Chiar si o singura folosire a aspartamului duce la cresterea cantitatii de fenilalanina din sange. O poveste impresionanta despre consumul de aspartam a fost recent publicata in 'Wednesday Journal' in articolul 'Un cosmar cu aspartam'.

John Cook a inceput sa bea 6 - 8 racoritoare dietetice in fiecare zi. Simptomele de inceput au constat in pierderea memoriei si dureri de cap frecvente. Mai mult, simtea nevoia de si mai multe racoritoare dietetice. Starea de sanatate s-a deteriorat asa de mult incat a ajuns la schimbari comportamentale radicale si accese de furie violente. Desi nu suferea de fenilcetonurie, analizele de sange au aratat un nivel al fenilalaninei de 80 mg/dl. De asemenea, s-a constatat deteriorarea creierului si functionarea anormala a sistemului nervos central. Dupa ce a renuntat complet la consumul de aspartam, starea lui de sanatate s-a ameliorat dramatic.

Blaylock demonstreaza ca un nivel crescut de fenilalanina in creier duce pana la urma la schizofrenie. De aceea, folosirea regulata a aspartamului a dus la cresterea vanzarilor de Prozac pentru a controla schizofrenia. Toate acestea spre bucuria marilor concerne farmaceutice care au avut astfel un profit imens.
Ultimul component al aspartamului este metanolul, o otrava mortala. Cu totii cunoastem cazuri de alcoolici impatimiti care au consumat metanol, ajungand orbi sau chiar murind. Metanolul este eliberat gradat in intestinul subtire sub actiunea enzimei chimotripsina.

Prin incalzirea aspartamului la o temperatura mai mare de 30 de grade Celsius (cazul fabricarii de dulciuri dietetice - fara calorii - pe baza de aspartam) metanolul este eliberat si, deci, prezent ca atare in alimentul respectiv.

Odata ajuns in corp, metanolul de descompune in acid formic si formaldehida, care este o neurotoxina mortala. Cercetarile arata ca formaldehida este o otrava cumulativa pentru ca nu se mai elimina, odata ajunsa in corp.

Simptomele otravirii cu metanol includ migrene, ameteala, greata, dezordini gastrointestinale, slabire, pierderea echilibrului, friguri, pierderi de memorie, dereglari comportamentale, etc.

Cele mai bine cunoscute probleme cauzate de otravirea cu metanol sunt cele legate de pierderea vederii, micsorarea campului vizual, vedere in ceata, distrugerea retinei si orbire. (Probabil ca de aici vine numele gumei de mestecat ORBIT fara zahar!)

Formaldehida este o substanta cancerigena cunoscuta care afecteaza ADN-ul si duce la malformatii congenitale. Datorita lipsei anumitor enzime, oamenii sunt mult mai neajutorati in fata acestei toxine decat animalele. De aceea, testele cu aspartam facute pe animale nu reflecta realist pericolele pentru oameni: acestea sunt mult mai mari!

Asa cum a aratat dr. Woodrow Monte, director la Food Science and Nutrition Laboratory din Universitatea Statului Arizona, 'nu exista studii care sa evalueze efectele mutagene, teratogene sau carcinogene ale administrarii metanolului, pe oameni.' El chiar a dat in judecata FDA cerind sa interzica aspartamul, cel putin pana la noi cercetari, afirmand ca 'odata ce aprobati aspartamul, nu se va mai putea face nimic pentru a repara greseala', asa cum a fost si cazul cu zaharina, cunoscut agent cancerigen, 'sau cu Dumnezeu stie ce alte substante care insulta constitutia umana cu aprobare guvernamentala'.

La putin timp dupa aceasta interventie, comisarul FDA responsabil cu aspartamul - Arthur Hull Hayes Jr. - a aprobat folosirea aspartamului, dupa care a demisionat din FDA fiind angajat la compania Searle, cea care fabrica aspartamul!

Nu este singurul nume care a beneficiat de pe urma aprobarii aspartamului. Donald Rumsfeld, cunoscuta figura din administratia Bush, a fost angajat al firmei Searle (director executiv) inainte de a-si oferi serviciile guvernului

In actul 'inconstient' din 1993, FDA a aprobat aspartamul ca ingredient in produsele alimentare preparate prin incalzire la mai mult de 30 de grade Celsius!!! Este vorba de celebrele - din pacate - dropsuri fara zahar, cu zero calorii (Orbit, Golia, Cool mint, etc.), si toata gama de produse dietetice de patiserie si cofetarie.

Si totusi, de ce nu auzim despre aceste lucruri? De ce nimeni nu spune nimic? Cauzele sunt:

1. Lipsa de interes din partea populatiei. Bolile si accidentele cauzate de aspartam nu apar in ziare asa cum este reflectat un accident aviatic in mass-media.

2. Majoritatea oamenilor nu asociaza simptomele lor cu folosirea aspartamului. Pentru ca odata ce omul si-a distrus o parte importanta a neuronilor sai si a ajuns la o boala cronica, nu poate nici macar sa se gandeasca sa asocieze boala lui cu aspartamul.

Modul in care a fost aprobat aspartamul este o lectie despre cum companiile chimice si farmaceutice manipuleaza agentiile guvernamentale ca FDA, mituiesc organizatii non-guvernamentale ca Asociatia Dietetica Americana, si inunda comunitatea stiintifica cu studii fraudate sponsorizate de industria beneficiara (fabricantii de aspartam).

Erik Millstone, cercetator la Science Policy Research Unit de la Universitatea Sussex a adunat sute de pagini de probe obtinute prin Legea de libertate a informatiei (23) din SUA aratand ca:

1. Testele de laborator au fost fraudate iar pericolele au fost ascunse
2. Tumorile cerebrale au fost 'eliminate' de pe cobai iar animalele care au murit au fost inregistrate ca fiind 'bine mersi' in inregistrarile de laborator;
3. FDA a fost 'hranita' cu declaratii false si eronate
4. Cei doi procurori desemnati pentru a aduce in fata instantei fabricantul de aspartam pentru frauda informationala au fost anjajati imediat de fabricant pentru a nu-si duce la indeplinire misiunea
5. Comisarul FDA a ignorat avertismentele propriei comisii stiintifice care a cercetat cazul aspartamului iar la scurt timp dupa aprobarea aspartamului i s-a oferit un post in firma care raspundea de relatiile publice ale companiei producatoare Searle
6. In ianuarie 1993, American Dietetic Association a primit o donatie de 75.000 dolari de la compania NutraSweet. Multe alte organizatii 'independente' au beneficiat de mari sume de bani din partea fabricantilor de aspartam. Asociatia mai sus-amintita a primit bani de la NutraSweet si pentru a organiza o scoala de bucatari in Chicago (pentru a-i invata cum sa foloseasca aspartamul in preparate culinare)
7. Un cercetator independent din New England care a demonstrat pericolele consumului de aspartam este acum consultant la compania Monsanto (sora cu Searle). Un alt cercetator din sud-estul SUA a marturisit despre pericolele aspartamului asupra copiilor. Un reporter de investigatii a descoperit ca i s-a spus sa-si 'tina gura' daca vrea sa nu-si piarda sponsorizarea din partea unui producator de racoritoare dietetice care este membru in asociatia NutraSweet.

Aspartamul este vandut in peste 80 de tari din lume! El poate fi gasit in: mic-dejun instant, gume de mestecat fara zahar (Orbit, Winterfresh, Airwaves, etc.), cereale, dropsuri fara zahar, bauturi racoritoare, inghetata, gelatina, sucuri de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu), suplimente alimentare, bauturi carbogazoase, indulcitori alimentari, cafea instant, iaurt, etc.

Aspartamul a fost gasit si in produse care nu mentionau acest lucru pe eticheta. De asemenea, suplimentele alimentare si tabletele de multivitamine (Centrum, Alka Seltzer, Supradyne, Sandoz, etc.) contin aspartam.

Va recomandam sa consultati si cartile urmatoare:

1. 'Excitotoxinele: gustul care ucide', (Health Press, 1994) de Russell Blaylock
2. 'Aspartamul (NutraSweet), e sigur?', (prin Aspartame Consumer Safety Network) de H. J. Roberts
3. 'Aspartamul amar - o deziluzie dietetica', de Barbara Mullarkey

Indulcitori artificiali sau zahar?

Competitia dintre zaharul natural si inlocuitorii sai artificiali devine din ce mai acerba, mai ales in tarile care resimt efectul bolilor datorate consumului mare de zahar.Corpul uman si, in special creierul, a fost proiectat sa foloseasca rezervele de zahar din sange in beneficiul sau. Fara zahar, nu ar fi viata cu siguranta. Pentru a functiona insa optim, corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de zahar, care variaza intre 0.70 si 1.10 g/l.

Ce se intampla cand depasim aceasta cantitate sau cand nu primim destul zahar din alimentele pe care le consumam este prea bine stiut. In fiecare zi au loc seminarii, prelegeri peste tot in lume (poate totusi nu in Thailanda si Pakistan, tari in care consumul de zahar creste anual cu 13%) care sa ne convinga sa ne alimentam sanatos, altfelSi ni se dau atatea contraexemple infioratoare, incat ne-am obisnuit sa le ignoram si sa ne intoarcem la rontaitul unei ciocolate la micul dejun.

Nu spun ca este bine sa ne pastram obiceiurile daunatoare sanatatii, dar nici nu poti trai intr-un cocon de matase intr-o lume care ne bombardeaza in fiecare zi cu noi oferte de produse dulci, tocmai bune de degustat. Indulcitorii artificiali, mult mai dulci decat zaharul natural, au rezolvat si aceasta problema. Este cunoscut faptul ca aspartamul, sau E951, cum mai apare pe produse, cel mai cunoscut si controversat indulcitor, este de aproape 200 de ori mai dulce decat zaharul. La consumul anual european de 2000 de tone de aspartam ar mai fi nevoie de inca o jumatate de milion de tona de zahar pentru a genera acelasi gust! Pentru a avea acest gust, aspartamul contine doi amino acizi, acidul aspartic si penilalanina. Alti indulcitori cunoscuti sunt zaharina si stevia, care este indulcitor natural.


Pana la urma, nevoia de dulciuri pe care o simtim multi dintre noi pe perioada unei zile de lucru - exceptie fac cazurile cand nivelul scazut al zaharului din sange isi spune cuvantul- este explicata mai mult psihologic. Pentru ca omul chiar nu are nevoie de zahar in stare pura. Aceasta e opinia celui mai cunoscut nutritionist din lume, suedezul Martin Brunnberg, care le-a explicat si romanilor pe 27 ianuarie, intr-un seminar sustinut la Bucuresti, efectele negative ale obiceiurilor alimentare deficitare.

'In mod normal corpul nu are nevoie de zahar. Oricum, coprpul primeste zahar din amidonul din alimente, pentru ca amidonul este zahar. Deci, cea mai buna solutie este sa mananci carbohidrati cu o rata de absorbtie mica pentru a nu lasa totusi nivelul zaharului din sange sa scada. De asemnenea, proteinele mai sunt bune, pentru ca sunt transformate in zahar in ficat si acest proces este foarte lent si asta inseamna ca nivelul glucozei din sange ramane la acelasi nivel'.

De unde luam acesti carbohidrati atat de necesari procesarii zaharului in organism? Brunnberg spune ca mazarea, lintea, painea cu seminte, fasolea si pastele- acestea intr-o cantitate mica- precum si musli facut in casa in loc de fulgii de porumb, sunt alimentele perfecte. Daca vrei sa testezi daca un aliment simplu cum e cartoful fiert are zahar in el, tine in gura timp de jumatate de ora o bucata mica si vei simti un gust dulce. Sfatul nutritionistului!

Dar ce te faci in cazul in care poftele isi spun cuvantul? Sa fie indulcitorii artificiali o solutie? Multi oameni sunt inca derutati daca sa apeleze linistiti la produsele light, care sunt dietetice pentru ca au in componenta tocmai acesti indulcitori. La nivel mondial se duce o lupta intre asociatiile de prevenire a cancerului sau a diabetului care sustin ca indulcitorii artificiali dauneaza organismului si cele care sustin tocmai contrariul.

'Nu este dovedit inca daca sunt sau nu periculoase, dar zaharul s-a dovedit a fi si ca el poate cauza cancer. Cred ca indulcitorii pot fi o alternativa, dar opinia mea este sa nu folosesti nici una dintre ele, pentru ca gustul dulce stimuleaza apetitul. Daca eviti zaharul pentru cateva zile, apetitul revine la normal. In cazul meu, eu mananc foarte repede, sunt un mancacios, dar nu simt niciodata nevoia de zahar, asa ca mi-e greu sa inteleg aceasta dependenta de alimentele dulci', mai spune Martin Brunnberg.

Studii recente ale organizatiilor importante din domeniu demonstreaza ca indulcitorii artificiali si, in special, aspartamul, nu au nici o legatura cu dementa, cancerul, tulburarile de comportament, pierderea parului si alte boli invocate pe cateva site-uri. Agentii internationale cum sunt Agentia de Standardizare a Alimentelor, Autoritatea Europeana de Standardizare a Alimentelor si Administratia privind Drogurile si Alimentele, au ca responsabilitate monitorizarea concordantei dintre produse si sanatatea umana atunci cand se ceeaza anumite controverse privind un produs. Inca din 1988, adica la 6 ani dupa inventarea sa de Compania GD Searle, condusa de Monsanto, aspartamul a reusit sa convinga Comitetul Stiintific European privind Alimentele ca este un produs sigur. In 2002, din cauza numeroaselor controverse publice, Comitetul a mai condus un studiu, care a cumulat mai mult de 500 de rapoarte. In urma cercetarilor biochimice, clinice si de comportament asupra subiectilor, a reiesit ca o doza zilnica de 40 mg/kg de aspartam este sigura, fiind o exceptie doar in cazul persoanelor care sufera de fenilcetonurie. Un adult isi poate lua doza zilnica de aspartam din aproximativ 10 cani de bautura indulcita artificial.


Ajuta aspartamul in lupta cu kilogramele?


In majoritatea tarilor vestice zaharul asigura aproximativ 10% din totalul de calorii. Daca ar fi inlocuit de indulcitorii non-calorici cum este aspartamul, atunci obezitatea ar putea fi de domeniul trecutului. Asimilam cam 5 grame de aspartam anual, echivalent cu un kilogram de zahar, ale carui 4000 de kcal ar putea duce la ingrasarea cu jumate de kilogram. Dar inca nu a fost dovedit clar daca aspartamul are vreun rol in lupta cu kilogramele.

Avantajele aspartamului si al indulcitorilor artificiali 

Gust asemanator cu al zaharului 
Nu afecteaza dintii si nu produc carii
Intensifica aroma fructelor, folosite in prajituri si in bauturi
Sunt indicati persoanelor cu diabet 
Pot fi folositi in diete

Produse care contin aspartam

In general, majoritatea dintre cele aproape 6 000 de produse care contin aspartam sunt cunoscute publicului, mai ales ca au pe ambalaj mentiunea: 'No sugar/ Nu contine zahar'. Insa, exista si cateva produse care nu ne dau de banuit, cum ar fi:

Cerealele
Mentosanele
Iaurtul de baut
Guma de mestecat
Pudra de ceai rece
Bomboanele tari, care se sug
Cacao Instant
Budinca la plicAspartam versus zahar


O 1/2 cupa de inghetata fara zahar contine cu 60 de calorii mai putin decat 1/2 cupa de inghetata cu zahar.

O felie de branza light te salveaza de 100 de calorii, in comparatie cu o felie de branza grasa.

227 de grame de iaurt light are cu 130 de calorii mai putin decat aceeasi cantitate de iaurt normal cu fructe.

O cana de aspartan are cu 774 mai putine calorii decat o cana de aceleasi dimensiuni de zahar!!

O sticla obisnuita de suc dietetic contine cu pana la 150 de calorii mai putine decat un suc obisnuit.

Cu toate aceste avantaje, nu este de mirare ca mai mult de 200 de milioane de oameni la nivel mondial au ales sa consume aspartam in locul zaharului!

Indulcitorii artificiali - nocivi?

Joi, 11 Mai 2006

Desi studiile privind beneficiile sau nocivitatea indulcitorilor artificiali abunda, actiunea acestora asupra organismului nu a fost clar pronuntata de catre specialistii nutritionisti si oncologi, iar, din pacate, din motive economice, statutul lor ramane in continuare controversat

Zaharina este cel mai vechi si cunoscut indulcitor artificial de care am auzit cu totii. Este o pudra alba, cristalina, cu o putere de indulcire de peste 300 de ori mai mare decat a sucrozei si care nu are nici o valoare nutritiva, eliminandu-se greu din organism. Zaharina este folosita la indulcirea ceaiului, a cafelei, a bauturilor racoritoare sau chiar a cerealelor. La sfarsitul anilor '70 a aparut un studiu clinic care stabilea o legatura clara intre consumul de zaharina si aparitia celulelor neoplazice (canceroase). Asadar, numeroase institute de cercetare a cancerului au stabilit ca zaharina reprezinta o substanta cu risc marit si de aceea au recomandat consumul limitat al acestui indulcitor (nu mai mult de 4 portii pe zi). Aspartamul, un alt indulcitor artificial, a fost descoperit in 1965, dar a primit aprobarea de a fi utilizat in produsele alimentare dietetice abia in 1983, tot datorita controverselor legate de potentialele efecte adverse. Studii clinice recente au aratat ca 75% din reactiile alimentare adverse raportate sunt puse pe seama consumului de aspartam, substanta cu mare impact asupra proceselor neurologice umane. Astfel, neurologii au demonstrat ca un exces de aspartat (substanta folosita de corp ca neurotransmitator care transmite informatia intre neuronii cerebrali) poate distruge neuronii, prin permiterea unei cantitati prea mari de calciu sa se acumuleze in celula nervoasa. Aceasta degradare neurologica a determinat considerarea aspartatului drept o substanta excito-toxica, deoarece stimuleaza extrem celulele neuronale pana la distrugere totala. In anul 1991, un prestigios institut de cercetare medicala a listat in mod oficial 165 de simptome si motive pentru care aspartamul trebuie limitat sau chiar eliminat din dieta. Cateva dintre potentialele pericole ale ingerarii excesive a aspartamului ar fi: deficiente hormonale, hipoacuzie, pierderea memoriei, convulsii, scleroza multipla, boala Alzheimer, boala Parkinson, dementa sau tulburarile neuro-endocrine. Avand la dispozitie toate aceste informatii, ne putem intreba pe buna dreptate: 'Pot folosi acesti indulcitori la constructia si regenerarea celulara? Asadar, zaharina si aspartamul sunt substante incompatibile cu procesele fiziologice normale si, dimpotriva, s-a demonstrat ca ele actioneaza inpotriva corpului uman si, pana la urma, a vietii.

Aspartamul nu mareste riscul de aparitie a cancerului

Miercuri, 10 Mai 2006

Expertii de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara au aratat ca popularul indulcitor Aspartam nu mareste riscul de aparitie a cancerului. Rezultatele au daramat un studiu efectuat de specialisti italieni anul trecut si care promova ideea unei legaturi intre consumul de aspartam si cresterea riscului de aparitie a limfomului si a leucemiei

Experimentul actual a aratat ca numarul tumorilorin cazul soarecilor nu a cunoscut o crestere in contact cu aspartamul. Multi dintre soarecii testati anterior, de catre cercetatorii italieni sufereau de boli cronice respiratorii, probabil cauza principala a tumorilor.
Nu vad nici un motiv pentru care sa nu efectuam cercetari extinse in ceea ce priveste siguranta folosirii aspartamului , informeaza toxicologul Iona Pratt, coordonatorul studiului de fata. Rezultatele au venit in urma unui studiu realizat pe mai mult de o jumatate de milion de americani si nu s-a constatat absolut nici o legatura intre aspartam si cancer, informeaza Associated Press. Aspartamul este utilizat in diverse produse, inclusiv in guma de mestecat, sucuri si multe medicamente.

Cat de buni sunt indulcitorii artificiali

Luni, 29 Mai 2006

Indulcitorii artificiali au fost creati pentru persoane care nu pot consuma zahar din cauza unor afectiuni. In timp, acesti indulcitori artificiali au inceput sa fie folositi si de persoanele care doreau sa reduca numarul de calorii provenit din dulciuri. Desi au fost creati de multi ani, folosirea indulcitorilor artificiali este in continuare controversata

Exista doua tipuri de astfel de indulcitori: cei fara calorii (care nu aduc aport glucidic) si cei de natura polialcoolica (care contin aproape acelasi numar de calorii ca si zaharul si sunt adaugati la gumele de mestecat si la bomboane). Indulcitorii fara calorii sunt comercializati pe piata sub numele de aspartam si zaharina iar cei calorici sunt cunoscuti ca sorbitol si manitol. Studii clinice care sustin folosirea acestor substante, au aratat ca ambele tipuri de indulcitori reduc incidenta cariilor dentare. Altele care combat existenta acestor compusi pe piata explica amanuntit si coreleaza structura indulcitorilor cu efectele adverse pe care le-ar putea cauza. De exemplu, ca si structura aspartamul este format din acid aspartic, fenilalanina si metanol. La 36 de grade Celsius, metanolul se transforma in aldehida formica si acid formic. Este stiut faptul ca metanolul este o neurotoxina periculoasa (cancerigen cunoscut) care produce distrugerea retinei oculare, intervine in procesul de replicare al ADN si cauzeaza defecte fetale. Acidul aspertic reprezinta 40% din compozitia aspartamului. In anumite conditii, acest acid poate cauza modificari oftalmologice si endocrine. De asemenea, este un neuro-excitant deoarece afecteaza sistemul nervos central, provocand hiperactivitate. Alte reactii adverse provocate de prezenta acidului aspartic in exces: migrena, oboseala, dureri abdominale, greata, insomnie, atacuri de panica sau depresie. Al treilea component al aspartamului este fenilalanina (50%). Prea multa fenilamina cauzeaza importante modificari plasmatice, blocheaza serotonina si astfel da nastere la sindromul premenstrual, produce insomnie si uneori modificari comportamentale. Unele studii clinice au ajuns la concluzia ca aspartamul da dependenta si ca unii pacienti au dificultati mari in incercarea de a renunta la bauturile carbogazoase de tip light. In loc de aspartam sau alti indulcitori artificiali se recomanda mierea sau Sucanatul, un indulcitor organic granulat obtinut prin evaporare.

Aspartamul are efecte negative asupra creierului

1255 Vizualizari

Indulcitorii artificiali sunt cauza unor probleme de sanatate printre care cancerul. Potrivit ultimelor cercetari, unii indulcitori, consumati in cantitate mare, degradeaza celulele nervoase din creier


Potrivit Institutului Oncologic al Statelor Unite (National Cancer Institute), nu exista dovezi stiintifice care sa confirme ca vreun indulcitor artificial aprobat la consum in SUA poate cauza cancer. Numeroase cercetari confirma faptul ca indulcitorii artificiali nu sunt periculosi pentru populatie, dar, in ceea ce priveste aspartamul, unii cercetatori afirma ca ar fi raspunzator pentru declansarea anumitor boli.
Prin urmare, asa cum se intampla de obicei, parerile se impart categoric, chiar daca majoritatea lor considera aspartamul o substanta cu efect deosebit de daunator. Si aici nu mai este vorba de parerile consumatorilor, ci despre rezultatele testelor clinice efectuate de medici specialisti: unii dintre acesti experti au dovedit ca substanta este total nepericuloasa, altii insa sustin contrariul, consideran ca este deosebit de nociva si se face responsabila de simptome si boli cum ar fi tumorile pe creier, boala sclerosis multiplex, diferite vatamari la nivelul sistemului nervos, tulburarile vazului, dureri de cap tip migrena, pierderea memoriei, dificultati respiratorii, astmul.
Codul european pentru aspartam este E 951 si face parte din categoria indulcitorilor artificiali. A fost decoperit intamplator, in 1965, de un chimist, James Schlatter, care testa un medicament impotriva ulcerului. Aspartamul este fabricat din trei substante chimice: acid aspartic, fenilalanina si metanol. Acidul aspartic (40%) este un aminoacid care duce la cresterea nivelului din sange al aspartamului si glutamatului care sunt adevarate excito-toxine. Acidul aspartic din aspartam are aceleasi efecte nefaste ca si acidul glutamic, de exemplu dureri de cap, greata, dureri abdominale, oboseala, deficiente de vedere, depresie, astm etc. Sa amintim si cateva dintre bolile cronice: pierderea memoriei, dereglari hormonale, pierderea auzului, boala Parkinson, dementa, epilepsie. Riscul este foarte mare la nou-nascuti, copii, femei insarcinate si batrani.

Atentie la guma de mestecat!

Un alt component al aspartamului este fenilalanina (50%), care este un aminoacid si se gaseste in creier in mod natural. Persoanele care sufera de fenilcetonurie (o boala rara care, netratata imediat dupa nastere, duce la retard psihic si afectarea sistemului nervos central) nu pot metaboliza fenilalanina. Toate experimentele facute pana acum demonstreaza ca, prin consumul de carbohidrati asociat cu aspartam, apare cresterea concentratiei de fenilalanina din creier.
Ultimul si cel mai nociv component este metanolul (10%) care e catalogat ca otrava mortala care, odata ajunsa in corp, se descompune in acid formic si formaldehida, ultima fiind o otrava cumulativa pentru ca nu se mai elimina si duce la malformatii congenitale. Metanolul odata ajuns in corp cauzeaza vedere in ceata, distrugerea retinei si orbire. Aspartamul este vandut in peste 80 de tari si poate fi gasit in guma de mestecat fara zahar, dropsuri fara zahar, sucuri de fructe, multivitamine, iaurt, cafea instant, inghetata, coca-cola light si multe altele. Aproximativ 200 de milioane de oameni consuma 6.000 de produse care contin aspartam.

E 951 (aspartam) este un indulcitor des folosit si poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli
cancerigen. Intalnit in guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare; interzis in
SUA.
Pe termen lung, prin scaderea imunitatii, consumul in exces de aspartam expune la
gripa, boli de plamani, infectii urinare si intestinale.
Lipsa de calciu apare si ea in timp.
Folosirea aspartamului are si alte efecte nocive asupra sanatatii: cefalee, insomnie
tulburari de vedere, auz si memorie, oboseala, palpitatii si predispune la ingrasare. In
acelasi timp, E 951 joaca un rol important in declansarea tumorilor cerebrale, a sclerozei
multiple, malformatiilor si diabetului.

Liber la E-uri, zaharina, aspartamul si sucraloza vor putea fi folosite in continuare

Ministerul Sanatatii da liber la indulcitorii artificiali.

Zaharina, aspartamul sau sucraloza vor putea fi folosite in continuare in produsele de pe piata daca respecta anumite criterii de puritate. Mai multi specialisti atrag atentia, insa, ca este daunator consumul de produse cu aditivi. E-urile dau culoare, gust sau mentin produsele proaspete. Sunt create in laborator si, atunci cand mancarurile care le contin sunt consumate in exces, apar probleme.

Ministerul Sanatatii vine cu noi reguli. Nu interzice indulcitorii artificiali, dar impune criterii de puritate. Altfel spus, daca producatorii repecta regulile, indulcitorii pot fi folositi fara restrictii in oricare dintre marfurile de pe piata - fie ca e vorba de dulciuri sau sucuri. Astfel, vor exista in continuare cel putin 16 aditivi alimentari. Printre acestia gasim E 950 - acesulfam K, E 951 - aspartam, E 954 zaharina si E 955 sucraloza. Autoritatile spun ca nu avem de ce sa ne temem.

Insa, cei care au cercetat efectele aditivilor alimentari asupra organismului uman trag din nou un semnal de alarma.

Ordinul pe care Ministerul Sanatatii il propune spre aprobare transpune, de fapt, o directiva europeana. Cei care au nemultumiri fata de acest ordin pot face propuneri de modificare ministerului, pentru ca legea se afla in dezbatere publica pana pe 24 septembrie.

LISTA INDULCITORILOR ARTIFICIALI

E 420 - SORBITOL
E 420 - SIROP DE SORBITOL
E 421 - MANITOL
E 950 - ACESULFAM K
E 951 - ASPARTAM
E 952 - ACID CICLAMIC si sarurile lui de Sodiu si Calciu
E 953 - IZOMALT
E 954 - ZAHARINA si sarurile lui de Sodiu si Calciu
E 955 - SUCRALOZA
E 959 - DIHIDROCHALCON DE NEOHESPERIDINA
E 962 - SARE DE ASPARTAM-ACESULFAM
E 965 - MALTITOL
E 965 - SIROP DE MALTITOL
E 966 - LACTITOL
E 967 - XILITOL
E 968 - ERITRITOL

  • Indulcitorii artificiali (edulcorantii)
   • Utilizarea indulcitorilor prezinta riscuri?
  • Folosirea ciclamatilor este din nou permisa!!!
  • Aspartamul
   • Folosirea aspartamului de catre companiile farmaceutice
  • Aspartamul este inclus in planul conspiratiei planetare care vizeaza un genocid biologic
  • Efectele negative ale aspartamului, aluminiului, mercurului si derivatilor florurati asupra sistemului nervos si comportamentului uman
   • Reintoarcerea la manipularea pe cale sintetica
  • Diversi alti aditivi
  • Uleiurile minerale hidrogenate si parafine
  • Alte substante utilizate care nu au un cod numeric special
  • Explicarea etichetei produsului coca - cola dietetica
 • MARTURII
  • Aspartamul si efectele sale asupra pilotilor
   • Date mai amanuntite despre conspiratia si falsurile Companiei G.D. Searle regizate de Francmasoneria mondiala
   • Intelegerea secreta a Curtii Supreme din SUA de a tine parte aspartamului. Clarence Thomas - fost avocat al firmei Monsanto
  • Scrisoarea lui Jack Thomas, o alta victima a aspartamului
   • Eu inainte de 1983
   • Venirea vremurilor intunecate
   • Renasterea: dovada unei remarcabile ameliorari care a survenit dupa ce am incetat sa mai folosesc aspartam
   • Efectele negative ale produsului NutraSweet asupra unui public prea increzator
  • O alta declaratie a unei tinere de 21 de ani referitoare la efectele negative ale aspartamului


Inlocuitorii de zahar
Autor: raluca constantin

Trimite unei prietene 

Multi considera ca inlocuitorii de zahar le permit sa consume orice, fara limita: bomboane, bauturi nealcoolice, prajiturele. Nu au zahar deci nu ingrasa! isi spun ei.
Nimic mai gresit. O alimentatie sanatoasa nu ar trebui sa contina inlocuitori de zahar.

Studii recente au aratat ca cei care folosesc astfel de surogate castiga mai mult in greutate decat cei care nu apeleaza la aceste produse.
Asta pentru ca zaharul artificial stimuleaza senzatia de foame, mareste pofta de mancare favorizand aportul de calorii, creste dorinta pentru dulciuri in general.

Inlocuitorii de zahar sunt substante chimice care depasesc capacitatea de indulcire a zaharului pana la 2000 de ori.
Putini stiu ca folosirea inlocuitorilor de zahar aduce cu sine o serie de probleme majore.Zaharina

Este cel mai cunoscut inlocuitor al zaharului dar si cel mai periculos.
Zaharina favorieaza aparitia cancerului de vezica urinara. In Canada acest inlocuitor este interzis iar in SUA produsele care contin zaharina trebuie sa aiba o eticheta speciala.

Aspartamul

Este o substanta folosita la indulcirea bauturilor si a deserturilor. Este singurul inlocuitor fara calorii insa se banuieste ca aspartamul este responsabil de numeroase afectiuni dermatologice.
La 30 C metanolul din aspartam se transforma in formaldehida si apoi in acid formic care acidifiaza sangele. Cantitati mari de metanol pot duce la pierderea vederii.
Aspartamul tulbura procesele chimice din creier si nivelul glicemiei.

Glutamatul 'arde' neuronii ('Farmacia Naturii' sept-oct 2008)

Glutamatul este interzis in Australia, ins_ este tolerat in Statele Unite. Majoritatea persoanelor sunt sensibile la glutamat

invocand simptome ca greaca, dureri de cap, ameceli, palpitacii, sl_biciune _i oboseal_. Toate acestea sunt cunoscute sub

denumirea generic_ de “simptomul manc_rii chineze_ti”.

Fabricat din melasa (care este obcinut_ din zah_r) prin fermentacie, glutamatul monosodic este sarea de sodiu a acidului

glutamic. Mai poate fi intalnit sub denumirile: glutamat de sodiu, monosodium glutamate, natrium glutaminat, E 621

(conform regulamentelor europene).

Glutamatul se folose_te cel mai mult in alimentele fabricate artificial _i in semipreparate gen supe concentrate, sosuri,

condimente, mezeluri, inghecat_, budinci, etc. Rolul lui este de a da impresia creierului c_ acel aliment este foarte gustos (o

p_c_leal_). Dar asta nu este totul Glutamatul se intalne_te _i in alimente naturale. Cele mai mari concentracii de glutamat se

g_sesc in drojdie, ciuperci, ro_ii, branzeturi _i extracte vegetale. De aceea, unele semipreparate pot concine valori periculos

de mari de glutamat f_r_ a fi “aditivate” cu E621. Dac_ un produs alimentar are ca ingrediente “proteina

vegetal_ hidrolizat_” (care concine pan_ la 30% glutamat), “protein_ din plante hidrolizat_”, “arome

naturale”, “aromatizanci”, sau “extract Kombu” atunci glutamatul este prezent in acel

aliment in cantit_ci suficient de mari pentru a ne atrage atencia.

Glutamatul monosodic (E621) este un drog _i un neurotransmic_tor. Este intalnit in mod natural in corpul uman _i este

responsabil, al_turi de alci neurotransmic_tori (ca acidul aspartic), de funccionarea corect_ a sistemului nervos. De aceea,

pentru o funccionare corect_ a creierului _i a organelor interne, este absolut necesar s_ existe un nivel echilibrat al

concentraciei acestora in corp.

Toate organele interne din corpul nostru concin receptori ai glutamatului, adic_ reaccioneaz_ specific la prezenca

glutamatului. Suprastimularea acestor receptori (in creier sau in alte organe) duce la numeroase dezechilibre interne _i la

probleme de s_n_tate care copiaz_ simptomele altor boli (fibromialgie sau aritmie cardiaca, de exemplu), dar continu_ s_ fie

gre_it diagnosticate de medici (uneori chiar mai mulci ani) care prescriu adesea medicamente scumpe _i cu o mulcime

de efecte secundare periculoase. Nefericitul “gurmand” va constata c_ are o viac_ mizer_ _i c_ s_n_tatea lui d_

semne de deteriorare galopante.

Pe seama s_n_t_cii consumatorului se obcin profituri uria_e folosindu-se ingrediente de proast_ calitate cu o valoare nutritiv_

aproape nul_.

Intoleranca la glutamat nu este o reaccie alergic_, ci r_spunsul disperat al organismului uman la suprastimularea cauzat_ de

acest drog. Chiar dac_ exist_ unele categorii de persoane care nu sufer_ de reaccii explozive consumand glutamat,

expunerea pe termen lung la acest drog distruge neuronii. Forma artificial_ (glutamatul monosodic) este o substanc_ chimic_

pur_ care se folose_te in cantit_ci uria_e in foarte multe restaurante _i magazine “fast-food”. Unele dintre

acestea afi_eaz_ “f_r_ MSG ad_ugat”, dar ingredientele folosite pentru prepararea diverselor produse pot

concine glutamat.

Surse ascunse. De_i glutamatul monosodic (E 621) este afi_at pe produs (a_a cer regulamentele), mulci produc_tori de

alimente sunt con_tienci de faptul c_ la ora actual_ oamenii privesc cu suspiciune un produs care concine glutamat

monosodic (E 621) _i caut_ s_ foloseasc_ alte c_i legale pentru a introduce aceast_ substanc_ in produsele lor. Cel mai des

intalnit ingredient care concine glutamat monosodic “la greu” este carrageenan. Conform legilor in vigoare,

nu este obligatorie afi_area pe produs a concinutului de glutamat din carrageenan.

Cele mai bogate surse de glutamat sunt: drojdie autolizat_ , caseinat de calciu, gelatina, proteine hidrolizate, caseinat de

sodiu, extract de drojdie

Alte surse de glutamat: proteine texturate , carrageenan , guma vegetala, condimente 11. arome 12. arome naturale

De_i lista este lung_, nu poate fi complet_ pentru c_ produc_torii g_sesc intotdeauna noi denumiri in spatele c_rora se ascund.

Este de asemenea important de mencionat c_ glutamatul monosodic se poate g_si in vaccinuri (chiar _i cele anti-gripale),

perfuzii intravenoase (cu maltodextrina) _i in suplimente cu vitamine. Glutamatul monosodic este folosit in toate

suplimentele vitaminice sau minerale incapsulate sub form_ gelatinoas_.

Glutamatul duce la pierderi de memorie. Dr. Russell Blaylock explic_ in cartea sa “Excitotoxinele, gustul care

ucide” de ce glutamatul _i aspartamul sunt periculoase. Excito-toxinele sunt substance chimice care suprastimuleaz

_ celulele nervoase, “arzandu-le”. Simptomul cel mai des intalnit in acest caz este pierderea temporar_

a memoriei. Substancele cele mai periculoase sunt aspartamul (Equal / Nutrasweet) care concine acidul aspartic _i

fenilalanina, glutamatul monosodic care are 30 de denumiri alternative _i se folose_te in cantit_ci uria_e in majoritatea

produselor alimentare prelucrate. “Cu cat are un gust mai bun, cu atat concine mai mult glutamat” spunea

cineva

Atencie: consumul de glutamat asociat cu aspartam amplific_ de cateva ori problemele de mai sus, la fel ca atunci cand se

consum_ b_uturi alcoolice amestecat.

Daca aci experimentat simptome ca fibromialgie, sindromul oboselii cronice, probleme de comportament, hiperactivitate,

pierderea temporar_ a memoriei, migrene atunci este cazul s_ renunc_ci la glutamat _i aspartam. Medicii adesea sunt indu_i

in eroare de toate aceste simptome _i prescriu un tratament necorespunz_tor (dar puternic si scump) care face mai mult r_u

decat bine pentru c_ foarte multe produse farmaceutice concin glutamat _i aspartam.

Iulia BARBU

Revista Farmacia Naturii

https://revista.farmacianaturii.ro Powered by Viral Media! Generat: 4 November, 2008, 16:10

Din intimplare am gasit pe internet intr-un site de retete cit de nociv este ASPARTAMUL, substanta din care se face indulcitorul artificial. M-am ingrozit! Am pus aici o compilatie a informatiilor care le-am gasit in diferite site-uri.

Indulcitorii artificiali sint pe baza de aspartam, care la rindul lui are trei componente: fenilalanina, acid aspartic si ester metil, toate trei fiind toxice in mod special pentru creerul in dezvoltare. Provoaca intoxicatii neurologice si metabolice.

Fenilalanina se descompune intr-o substanta numita diketopiperazina (DKP) care produce tumori cerebrale. Acidul aspartic este deasemenea un cancerigen. A treia componenta, ester metil sau mentanolul este un alcool, care fiind metilic este alcoolul care face ca alcoolici care beau 'spirt' de exemplu, sa orbeasca. Metanolul, fara acidul sau natural (etanolul) se descompune in singe formind formaldehida (dizolvant de unghii).

S-au gasit 92!!! de afectiuni generate de consumul de aspartam intre care dureri de cap, vertigo, dereglari ale ciclului menstrual, afectiuni arteriale, probleme gastro intestinale, pierderea sau cresterea exagerata in greutate, afectiuni ale ficatului, etc. Intre consecintele de natura neuropsihica (mai ales in cazul copiilor si tinerilor) sint iritabilitate, hiperactivitate, depresii, comportament anti-social, reducerea inteligentei, etc.

Cind se consuma, aspartamul e absorbit de intestin si transportat in ficat.
Apoi ficatul metabolizeaza cele trei componente ale aspartamului. Fiind vorba de niste toxine, ficatul va lucra la maxima capacitate pentru a le trata, deci va necesita multa energie, ceea ce inseamna ca nu se va aloca suficienta energie pentru a trata grasimile si pentru metabolism in general, ceea ce duce la acumularea de grasime si deci la ingrasare. Cind se acumuleaza grasime in ficat apare efectul de 'ficat marit' si odata acest efect declansar este destul de greu sa mai pierdem in greutate!!!

In plus, aspartamul ajuta la ingrasare si prin alte mecanisme: cauzind insensibilitate in ceea ce priveste nivelul de zahar in singe, creste apetitul (deci se maninca mai mult) si creste nevoia de a minca dulciuri (deci se maninca mai multe dulciuri decit inainte de a consuma indulcitori artificiali). In plus conduce la retinerea likidelor in organism, creste tendinta de ingrasare si riscul de aparitie a celulitei.

Eu de cind am citit toate astea am uitat de zaharina, de produse 'light' sau 'diet'. Kiar daca sint la dieta prefer sa beau cafeaua sau ceaiul cu un pic de zahar sau miere si sa slabesc mai incet /b][b]

Racoritoarele dauneaza grav sanatatii

-- Din cauza continutului de substante chimice de sinteza, multe dintre ele cancerigene, bauturile racoritoare si dulciurile sunt deosebit de nocive, mai ales pentru copii

Dupa foarte multi specialisti, consumul de dulciuri si racoritoare realizate industrial nu este recomandat oamenilor, si in special copiilor, aflati in crestere, batranilor si bolnavilor. Desigur, acest avertisment nu este prezent pe ambalaje, ca in cazul produselor din tutun, din ratiuni economice si politice. Ba dimpotriva, comerciantii se intrec in a realiza etichete cat mai atractive, viu colorate, folosind cuvantul 'natural' in mod nejustificat, mincinos, pentru inducerea in eroare a consumatorilor.

Se incalca astfel grav art. 6 (1) din Legea nr. 363/2007, privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, care stabileste: 'O practica comerciala este considerata ca fiind inselatoare, daca aceasta contine informatii false sau, in orice situatie, inclusiv in prezentarea generala, induce in eroare sau este susceptibila a-l determina pe consumator sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o'. Cele mai multe bauturi racoritoare sunt fabricate din apa, la care se adauga ingrediente sintetice, precum coloranti, arome, indulcitori si conservanti, dificil de asimilat de organismul uman. De asemenea, zaharul este folosit cu nemiluita, inclusiv la producerea de dulciuri, cu toate ca s-a demonstrat pericolul pe care il prezinta consumul excesiv al acestui aliment. Alternativa la indemana tuturor consta in prepararea sucurilor naturale si a dulciurilor in casa, controlandu-se strict cantitatea de zahar folosita sau optandu-se pentru mierea naturala ca indulcitor.

Otravuri in dulciuri

Alaturi de E 621 (glutamat de sodiu), E330 (acid citric/sare de lamaie) este una dintre cele mai cancerigene substante folosite in alimentatie. Subliniem: folosite in Romania, nu si in Europa occidentala. Acest acidifiant are o atat de larga utilizare, incat il intalnim in majoritatea produselor alimentare si a bauturilor racoritoare de pe piata, ba chiar si in ceaiuri ori produse cosmetice cum sunt cremele pentru corp, sapunul lichid si altele sau in anumite medicamente, de regula care se elibereaza fara reteta. Iata si alte substante considerate de specialisti deosebit de cancerigene: E 102 (tartrazina), E 110 (colorant galben), E 120 (acid carmic) E 123 (amaranth), E 124 (rosu panceau), E 131 (colorant bleu patent), E 142 (colorant verde), E 210 (acid benzoic), E 211 (benzoat de sodiu), E 212 (benzoat de potasiu) E 213 (benzoat de calciu), E 214 (hidrobenzoat de etil), E 215 (hidrobenzoat de etil sodic), E 216 (hidrobenzoat de propil) E 217 (sarea de sodiu a hidrobenzoatului de propil), E 230 (bifenil) si E 239 (hexametilen tetramina). Lista E-uri nu se termina aici, substantele enumerate fiind urmate, dupa cele cancerigene, de altele periculoase, potential periculoase, toxice, suspecte, cele intra-devar benefice fiind de ordinul a cateva zeci, din peste 1500.

Sucuri sintetice

O bautura racoritoare standard, fara zahar, contine urmatoarele ingrediente: dioxid de carbon, caramel, aspartam, acid citric, acid fosforic, benzoat de sodiu, cafeina si diverse arome. Dupa cum se poate observa, cel putin trei substante dintre cele enumerate sunt considerate a fi cancerigene. E 211, benzoatul de sodiu, poate ajunge si la o concentratie de 25 mg/250 ml in sucurile cu aroma de citrice. Mai este utilizat ca antiseptic, conservant si pentru a anihila gustul unor alimente de slaba calitate, astfel cumparatorul fiind inselat cu premeditare, fiind tentat de pretul redus al produsului. Prezent in multe medicamente, E 211 se mai adauga in lapte si preparate din carne. Provoaca urticarie si agraveaza astmul. Este permis in Romania, dar interzis in SUA, Germania, Suedia, Finlanda, Elvetia, Olanda si alte state. E 330, acidul citric, produce afectiuni ale cavitatii bucale, avand actiune cancerigena. E 951, aspartamul, este folosit ca indulcitor sintetic, fiind sursa a peste 70 de tipuri de boli, inclusiv cancer. Interzis in SUA, pe langa sucuri este folosit fara discernamant in produsele zaharoase, unele gume de mestecat etc. De asemenea, E 338, acidul fosforic - chiar si alimentar - provoaca tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale), fiind utilizat pe scara industriala si in preparatele cu branza.

Capcanele din Poiana

Ciocolata 'Poiana cu rom', produsa de SC KRAFT FOODS ROMANIA SA Brasov este si ea plina de E-uri.

Contine zahar, masa de cacao, unt de cacao, sirop de glucoza, lapte praf degresat, zer praf, grasime vegetala hidrogenata, agent de umezire (sorbitol E 420), grasime din lapte, grasime vegetala, pudra de cacao cu continut redus de grasime, alcool etilic (1,54%), emulgatori (lecitina din soia E 322, poligricerol poliricinoleat E 476), arome, lapte praf integral, invertaza, pudra de iaurt, aroma (vanilie), cafea solubila, coniac, acidifiant (acid citric E 330). Multe din aceste ingrediente le gasim si in bomboanele de tip 'Alpina'. Cum am mentionat si intr-un articol trecut, grasimea vegetala hidrogenata, pe langa celelalte substante de sinteza daunatoare sanatatii, afecteaza grav sistemul cardiovascular.

Produsul 'Tic-Tac' atat de cunoscut are pe eticheta inscriptii atat de minuscule, incat nu sunt lizibile nici macar cu lupa. Ceea ce ne face sa credem ca exista intentie in aceasta situatie e faptul ca ingredientele sunt mentionate in doua limbi. Iar pastilele racoritoare 'Winterfresh Mints' sunt fabricate in Polonia tot pe baza de aspartam, colorant tartrazina, ambele substante fiind considerate cancerigene si interzise in Norvegia, Austria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda.

Cancer cu aroma de suc

Prigat fara zahar, fabricat de SC SIGAT BEVERAGE COMPANY SA Bucuresti contine: apa, concentrat natural de portocale min. 12%, aspartam (contine feniletamina), acesulfam K, acid citric, stabilizator: guma Guar, vitamina C (acid ascorbic), colorant betacaroten, aroma naturala de portocale.

Produsul este pasteurizat, adica tratat termic la temperaturi inalte, ceea ce face ca si ultimele urme de vitamine si minerale sa dispara aproape in totalitate. In primul rand, eticheta incearca inducerea in eroare a cumparatorului, prin aceea ca mentioneaza continutul de concentrat natural de portocale min. 12%. Dar nu se spune nimic ca la fabricarea acelui concentrat au fost folosite E-uri periculoase pentru organismul uman. Guma Guar (E 412) este o substanta, de asemenea, considerata cancerigena de unii specialisti, la fel ca si acidul citric E 330 ori aspartamul E 951. Producatorii de Coca-Cola au renuntat la cancerigenul acid citric E 330, inlocuindu-l cu mai putin periculosul E 338 (acid fosforic). In compozitia aceleiasi bauturi se mai gasesc colorantul caramel, pe care specialistii nu il recomanda si o mare cantitate de cafeina, alcaloid ce provoaca tulburari de comportament copiilor, palpitatii, cresterea presiunii sangvine, stari de voma, convulsii, diaree, mictiuni frecvente, insomnie, crampe stomacale, tremur al mainilor si spasme musculare, scaderea calcemiei.

Mutatii genetice de la inghetata

Cancerigenul E 110 (colorant galben), este folosit excesiv in componenta sucurilor, dropsurilor, inghetatei, snacks-urilor, medicamentelor, conservelor de peste si prafurilor de budinca.

Pe langa efectele cancerigene pe care le provoaca, E 110 mai poate genera: congestie nazala, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, voma si indigestie. Este interzis cu desavarsire in Norvegia si state fost sovietice. O alta substanta folosita la aceleasi produse, dar si la fabricarea rujurilor, parfumurilor si produselor pentru par este E 104 (Quinoline Yellow). Deoarece provoaca dermatite, este interzis in Australia, SUA si Norvegia, nu si la noi.

Si in batoanele de ciocolata destinate cu predilectie copiilor intalnim doua substante de sinteza cancerigene. In ceea ce priveste inghetata, E 127 (eritrozina) provoaca mutatii genetice, cancer al tiroidei la sobolani, posibil si la om, motiv din care substanta este interzisa in SUA din 1990, la fel si in Norvegia. Totodata, E 132 (idigotina) genereaza greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice.

Mituri si adevaruri despre diete

Indulcitorii artificiali

Indulcitorii artificiali sunt substante fara valoare calorica si care nu influenteaza nivelul glicemiei. Obezitatea epidemica si diabetul au incurarajat in ultimele decenii dezvoltarea industriei indulcitorilor artificiali. Un numar din ce in ce mai mare de persoane care incearca sa slabeasca sau sa se mentina la greutatea normala sustin cresterea acestei industrii.

Desi au fost creati de multi ani, folosirea indulcitorilor artificiali este in continuare controversata.
Reprezentantii cei mai cunoscuti ai acestei clase de substante sunt zaharina si aspartamul.

Studii clinice care sustin folosirea substantelor amintite au aratat ca acest tip de indulcitori reduc incidenta cariilor dentare. Altele, care combat folosirea acestor compusi pe piata, explica amanuntit si coreleaza structura indulcitorilor cu efectele adverse pe care le-ar putea cauza.

Din ce sunt alcatuiti?
De exemplu, ca structura, aspartamul este format din acid aspartic, fenilalanina si metanol. La 36 grd. C, metanolul se transforma in aldehida formica si acid formic.
Este stiut faptul ca metanolul este o neurotoxina periculoasa (cancerigen cunoscut) care produce distrugerea retinei oculare, intervine in procesul de replicare al ADN-ului si cauzeaza defecte fetale.

Acidul aspartic reprezinta 40% din compozitia aspartamului.
In anumite conditii, acest acid poate cauza modificari oftalmologice si endocrine.
Este considerat un neuro-excitant deoarece afecteaza sistemul nervos central, provocand hiperactivitate.

Alte reactii adverse provocate de prezenta acidului aspartic in exces: migrena, oboseala, dureri abdominale, greata, insomnie, atacuri de panica sau depresie.

Al treilea component al aspartamului este fenilamina (50%).
Prea multa fenilamina cauzeaza importante modificari plasmatice, blocheaza serotonina si astfel da nastere la sindrom premenstrual, produce insomnie si uneori modificari comportamentale. In loc de aspartam sau alti indulcitori artificiali se recomanda mierea sau sucanatul, un indulcitor organic granulat obtinut prin evaporare.

Indulcitorii artificiali au fost creati pentru persoane care nu pot consuma zahar datorita unor afectiuni. In timp, au inceput sa fie folositi si de persoanele care doreau sa reduca numarul de calorii provenite din dulciuri. Desi au fost creati cu multi ani in urma, folosirea lor este in continuare controversata.

Sportul si dieta

Indiferent ce dieta urmezi, aceasta trebuie sa fie sustinuta si de exercitii fizice. Incearca sa gasesti un sport care iti face placere si pe care sa-l practici ori de cate ori ai timp si dispozitie. Ideal ar fi sa o faci de cel putin doua-trei ori pe saptamana. O alternativa mai comoda poate fi si gimnastica pasiva. Se spune ca o sedinta de electrostimulare echivaleaza cu sase ore de efort fizic efectuat continuu. E ceva, nu-i asa?

In loc de concluzie
Dieta pe care o alegi trebuie sa se potriveasca cu ritmul tau de viata si de munca. Nu merita sa-ti schimbi toata viata pentru cateva kilograme in minus.

Nu e cazul sa-ti creezi singura complicatii incercand un regim care nu ti se potriveste. Mergi sa te consulte un nutritionist care sa-ti recomande un regim variat. Daca e prea monoton, s-ar putea sa te plictisesti rapid.

Evita interdictiile drastice. Alimentele recomandate trebuie sa contina suficienti hidrati de carbon si putine grasimi. Gandeste-te bine inainte sa incepi o cura de slabire!

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3238
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved