Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Analiza chimica a apei provenita din diferite surse

Chimie+ Font mai mare | - Font mai micAnaliza chimica a apei provenita din diferite surse.Sustinerea calitatii apei

Introducere

Apa este o substanta indispensabila vietii. Fara apa nu poate fi conceputa nici o forma de viata. Ea este necesara atat omului, lumii animale, cat si lumii vegetale.

Asigurarea necesarului de apa (atat sub aspect cantitativ, dar si calitativ) reprezinta o conditie fundamentala pentru viata civilizata. Functionarea economiei unei tari (agricultura, industrie, transporturi, etc.), starea de sanatate a unei societati precum si gradul de civilizatie al acesteia , depind de asigurarea necesarului de apa.

Nevoia de apa dulce a omenirii creste an de an, desi apele a tot mai multe rauri devin improprii nu numai ca surse de apa potabila, ci si vietii animale si vegetale. Pe langa factorii naturali (inundatii, furtuni, alunecari de teren, poluare naturala a aerului si solului), dezvoltarea tehnico-industriala in paralel cu explozia demografica, ridica tot mai dramatic problema deteriorarii calitatii apei prin poluare.

Poluarea fizica si chimica afecteaza cel mai mult apa. Poluarea fizica se poate datora: deversarii unor materiale insolubile (minerale, fibre lemnoase, etc), contaminarii radioactive, deversarii unor ape calde reziduale. Sursele de poluare chimica sunt: deversari de substante chimice si ape reziduale industriale (intreprinderi prelucratoare de metale grele, complexe de crestere a animalelor, fabrici de conserve, etc), substante organice de sinteza (pesticide, detergenti, uleiuri, fenoli, coloranti, hidrocarburi, ingrasaminte chimice, reziduuri menajere, etc)

Date experimentale

Proprietatile apei determinate de compozitia sa se pot clasifica in:

  • Proprietati organoleptice (miros,gust), bacteriologice
  • Proprietati fizice (culoare, turbiditate)
  • Proprietati fizico-chimice (temperatura, conductibilitate, pH, O2-dizolvant, ioni prezenti, substante indivizibile si toxice)

Compozitia chimica a apei

In compozitia chimica normala a apei intra un numar mare de substante care sunt clasificate in:

Gaze (O2, CO2, H2S)

Substante minerale (macroelemente, microelemente, substante biogene: amoniac, nitriti, nitrati, fosfati)

Substante organice (hidrocarburi, fenoli, derivati halogenati, amine, pestidicide)

In procesul de prelucrare al apei in scop potabil se introduc in apa, in cantitati determinate, substante care asigura conditiile de potabilitate ale acesteia (clor rezidual, ioni de aluminiu, silicati, fluoruri). Alaturi de compusii existenti in mod normal sau adaugati in mod voit in apa, acesta poate sa contina, in concentratii variabile substante prezente in mod accidental-poluanti. Analiza chimica a apei cuprinde determinarea tuturor acestor componente din apa.

De o prima importanta in analiza chimica a apei sunt determinarile indicatorilor de poluare: substante organice, amoniac (amoniu), nitriti, nitrati, cloruri, fosfati.

I.Determinarea reziduului fix

Reziduu fix reprezinta totalitatea substantelor organice si anorganice dizolvate in apa, care nu sunt volatile la t=105oC.

Modul de lucru:

Pentru fiecare sursa de apa si in cazul fiecarei probe pentru analiza s-au utilizat probe de cate 100 ml ce s-au introdus in capsule de sticla tarate. Dupa evaporare reziduul s-a uscat la etuva la 105o timp de 15 min. Dupa racire capsula s-a cantarit.

Calcul Daca la Vml .G1-G2 mg reziduu

1000ml. mg reziduu =[(G1-G2)/V] . 1000

in care G1 - masa capsulei cu reziduu uscat la 105oC (mg)

G2 - masa capsulei (mg)

V - volumul de apa luat in lucru

Interpretarea rezultatelor:

Pentru apa potabila - valoarea admisa : minim 100 mg/l - maxim 800 mg//l

valoarea admisa exceptional : minim 30 mg/l - maxim 1200 mg/l

II.Determinarea concentratiei ionilor hidrogen (pH)

pH-ul apei variaza putin fata de neutralitate datorita prezentei CO2 ,HCO3-, CO3-2 si a unor saruri cu hidroliza acida, respectiv bazica.

Determinarea exacta a pH-ului s-a efectuat prin metoda electrochimica cu electrod de sticla.

Principiul metodei: diferenta de potential existenta intre un electrod de sticla si un electrod de referinta (calomel - solutie KCl saturata) introdusi in proba de apa analizata, diferenta de potential variaza liniar cu pH-ul probei. Aceasta metoda este precisa si se poate aplica inclusiv apelor tulburi sau colorate. Exprimarea rezultatelor se face prin calcularea mediei a 3 - 5 determinari.

Interpretarea rezultatelor:

Pentru apa potabila valori admise pH = 6,6 - 7,6

valori admise exceptional pH = 6,6 - 8,6

III Analiza Anionilor

1.Determinarea ionului clorura (Cl-)

In apa clorurile pot proveni din sol (cand sunt prezente in concentratie constanta) sau din impurificari cu ape reziduale comunale si industriale (cu concentratie variabila si constituie indicator de poluare).

Determinarea Cl- se face prin metode titrimetrice. Conform metodei Mohr probele de apa au fost titrate cu solutie de AgNO3 in mediu neutru in prezenta cromatului de potasiu conform reactiilor

Cl- + Ag+      AgCl(pp. alb)

CrO-24 + 2 Ag+ Ag2CrO4 (p.p brun- roscat )

Aceasta metoda poate fi aplicata probelor care nu contin concentratii mari de fosfati.

Reactivi:

- sol AgNO3 0,1 N

sol K2CrO4 10%

sol NaOH 0,1 N

sol indicator rosu neutru 0,05%

Mod de lucru: 100 ml apa de analizat s-au neutralizat cu sol H2SO4 sau NaOH dupa cum indica pH-ul in prezenta indicatorului rosu neutru. Separat s-au luat in lucru 100 ml proba apa neutralizata si s-a adaugat 1 ml solutie cromat de potasiu si s-a efectuat titrarea cu sol azotat de argint pana la aparitia unui precipitat rosu - caramiziu.

Metoda este nespecifica deoarece si ceilalti halogeni prezenti in apa reactioneaza cu azotatul de argint, dar acestia fiind in concentratii foarte mici (Br-,I-) interferenta lor este neglijabila. Sulfitii prezenti in apa interfera si trebuie transformati in sulfati prin tratarea a 100 ml proba cu 1 ml perhidrol.

Calcul: se tine cont ca 1 ml sol AgNO3 0,1 N titreaza 3,545 mg Cl-

Interpretarea rezultatelor

Pentru apa potabila:

conc. admisa 250 mg/l

- conc. admisa exceptional 400 mg/l.

Determinarea sulfatilor (SO4-2)

Determinarea sulfitilor si sulfatilor se face global prin trecerea sulfitilor in sulfati prin tratarea probelor de apa (100 ml) cu perhidrol (1 ml). Dozarea acestora s-a facut gravimetric prin precipitarea sulfatilor sub forma de sulfat de bariu insolubil in mediu acid.

Mod de lucru

Probe a cate 250 ml apa de analizat au fost tratate cu solutie HCl 1 N in prezenta de metil orange pana la indicarea mediului acid (coloratie rosie), adaugandu-se 2 ml HCl exces. Dupa aceea probele au fost incalzite la fierbere, adaugand solutie BaCl2 5% fierbinte cu picatura pana la precipitarea totala a sulfatilor. Dupa depunerea precipitatului (circa 3 ore pe baia de apa) se controleaza daca precipitarea este completa, prin adaugarea a 2-3 picaturi de BaCl2 (intr-o portiune de solutie limpede obtinuta dupa decantare). Dupa 12 ore amestecul a fost filtrat printr-un filtru cantitativ (banda albastra) si precipitatul a fost spalat cu apa distilata fierbinte pentru indepartarea ionilor de clor.

Fliltrul cu precipitatul s-a adus intr-un creuzet tarat (masa exacta) si a fost calcinat la 200 C timp de 3 ore.

Dupa racire s-au adaugat cateva picaturi de acid azotic pentru a transforma in sulfat, sulfura provenita din reducerea unei parti din sulfat de catre carbonul din hartia de filtru. Acidul azotic a fost indepartat (prin evaporare) incalzind creuzetul. Apoi creuzetul cu precipitat a fost din nou calcinat.

Calcul

mg SO4-2/l =m . 0,4105 .1000 / V

In care 0,4105 reprezinta mg sulfat corespunzatoare la 1 mg BaSO4

m = masa precipitatului calcinat, in mg.

V = volumul de apa luat pentru analiza, in ml.

Interpretarea rezultatelor

Pentru apa potabila

- concentratia admisa : 200 mg SO4-2 / l

- concentratia admisa exceptional : 400 mg SO4-2 / l

Determinarea nitritilor (NO2-)

In apa nitritii pot proveni din impurificarea cu substante organice care contin azot, aflate in descompunere, in cursul procesului de autopurificare. Determinarea nitritilor din apa s-a facut prin metoda colorimetrica cu Reactiv Griess.

Principiul metodei

Nitritii din proba diazoteaza acidul sulfanilic in mediu acid. Sarea de diazoniu rezultata se cupleaza cu α-naftil-amina, formandu-se un compus azoic colorat in rosu, cu λmax=520nm.

Reactiile care au loc sunt

Reactivi:

Reactiv Griess I : 1,6 g acid sulfanilic se dizolva in 100 ml sol CH3COOH 30% (solutia este stabila)

Reactiv Griess II 1 g α-naftil-amina se dizolva in 50 ml apa distilata calda, se filtreaza si se aduce intr-un balon cotat de 200 ml (la semn) cu solutie acid acetic 30%.

Solutie etalon de nitrit : 0,15 g NaNO2 se aduc cu apa distilata la 100 ml, 1ml din aceasta solutie se dilueaza la 100 ml (1 ml din aceasta solutie contine 0,010 mg NO2-)

Solutia nu este stabila - se utilizeaza numai proaspat preparata.

Prin amestecarea reactivilor corespunzatori intr-o serie de 6 eprubete s-a realizat urmatoarea scara etalon:

Reactivi

Nr. Probei

Etalon NO2

(1 ml 0,010 mg NO2)

0 1 2 3 4 5 6

0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,6 1

Apa distilata ml

10 9,9 9,8 9,7 9,6 9,5 9

Reactiv Gries I (ml)

0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5

Reactiv Griess II (ml)

0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5

Modul de lucru:

Dupa ce au fost preparate solutiile de NaNO2 pentru scara etalon dupa 20 minute s-a citit absorbanta la un spectrufotometru la λ=520nm, cuva de 1 cm, fata de martor. Apoi s-a trasat graficul E = f(c) (E = extinctia, primul punct din scara este extinctia martorului).

Proba de apa analizata a fost filtrata inaintea efectuarii acestei analize (pentru a nu introduce erori). Probe a cate 10 ml au fost tratate cu 0,5 ml Reactiv Griess I si 0,5 ml Reactiv Griess II (reactiile s-au efectuat in eprubete gradate iar Reactivii Griess au fost pipetati cu pipete speciale).

Dupa un repaos de 20 min s-a citit absorbanta la spectrofotometru in aceleasi conditii ca la scara etalon.

Calcul:cu ajutorul curbei etalon s-a aflat concentratia NO2 - corespunzatoare probei.

Interpretarea rezultatelor:

Pentru apa potabila: - concentratia admisa 0

- concentratia admisa exceptional <0,3 mg / l,numai pentru apa provenita din subteran de la adancimi mai mari de 60 m (neclorinata, corespunzatoare bacteriologic)

NO2- scade fixarea O2 la nivelul hemoglobinei producand in timp o scadere a globulelor rosii (anemie).

4. Determinarea nitratior (NO3-)

In apa, nitratii pot proveni fie din mineralizarea substantelor organice (ultima faza de oxidare a acestora) fie din sol, unde se gasesc in concentratie constanta. Determinarea nitratilor s-a facut printr-o metoda colorimetrica.

Principiul metodei:

Proba de analizat a fost tratata cu acidul fenol disulfonic ce reactioneaza cu azotatii prezenti in proba. In urma reactiei s-a format acidul nitro-fenol-disulfonic, colorat in galben cu λmax=410nm conform reactiei

Reactivi:

acid fenoldisulfonic : (12g fenol cristalizat s-au dizolvat in 144g H2SO4 (r=1,84 g / cm3) (acidul sulfuric utilizat a fost mai intai incalzit la fierbere pentru indepartarea urmelor de acid azotic eventual prezente);

solutia hidroxid de amoniu 25%;

etalon nitrat (0,1631 g KNO3 uscat la etuva pana la masa constanta au fost trecute cantitativ in balon cotat de 100 ml si s-a adaugat apa distilata pana la semn. 1ml din aceasta solutie a fost diluat la 100 ml (1ml din solutia diluata contine 0,01 mg NO3-).

Nr probei

0 1 2 3 4 5 6

ml etalon NO3

(1ml = 0,01      mg)

0 0,5 1 2 3 4 5

mg NO3-

10 5 10 20 30 40 50

ml apa distilata

1 9,5 9 8 7 6 5

ml reactiv

1 1 1 1 1 1 1

ml NH4OH

10 10 10 10 10 10 10

Modul de lucru : volume de 5 -10 ml proba de analizat s-au introdus in capsula de portelan si au fost evaporate la sec. Dupa racire, peste reziduu s-au adaugat cate 1 ml acid fenoldisulfonic. Dupa 15 minute, timp in care a avut loc reactia, s-au adaugat 9 ml de apa distilata, 10 ml amoniac concentrat. Dupa transvazarea in eprubete, s-a determinat absorbtia optica, fata de martor la l = 410 nm.

Calcul :

Cu ajutorul curbei de etalonare E=f(c) s-a determinat continutul de NO3 din probe.

Interpretarea rezultatelor :

Pentru apa potabila

concentratia admisa este de 15 mg / l

concentratia admisa exceptional 45 mg / l

Important de mentionat este ca ionii de NO3 in tubul digestiv sunt redusi la ioni NO2 a caror actiune a fost precizata.

IV Analiza cationilor

1. Determinarea NH4+

Amoniacul poate ajunge in apa fie din sol (in apele subterane concentratia sa este constanta in timp), fie din mineralizarea substantelor organice in cadrul procesului de autopurificare a apei.

Intr-o apa de suprafata prezenta amoniului indica poluarea cu substante organice.

Determinarea amoniului s-a efectuat prin titrare.

Pentru a evalua corect cantitatea de amoniu, probele de apa au fost distillate dupa ce au fost aduse la pH=7,4 prin tratare cu o solutie tampon fosfat. La distilare vaporii de apa antreneaza vaporii de amoniac. Amoniacul distilat a fost barbotat direct intr-o solutie de H2SO4 (concentratia 0,1 N) in prezenta indicatorului rosu de metil (solutia 0,1 %)

Excesul de H2SO4 a fost titrat cu o solutie NaOH ( 0,1 N)

Reactivi:

- H2SO4 , solutie 0,1 N;

- NaOH, solutie 0,1 N;

- solutie tampon fosfat, pH 7,4 (intr-un balon cotat de 1000ml s-au dizolvat 14,3g KH2PO4 si 68,8 g K2HPO4 ,completandu-se cu apa la semn);

rosu de metil sol 0,1%.

Modul de lucru :

In balonul Wurtz al instalatiei de distilare s-au introdus 500ml apa de analizat, s-au adaugat 10 ml solutie tampon fosfat si s-a masurat pH-ul prin metoda electrochimica, apoi s-a pornit distilarea. Distilatul (NH3(v)+H2O(v) ) s-a cules prin barbotare in solutie de H2SO4 0,1 N si cateva picaturi de indicator pana la coloratie galbena (ce indica mediul acid).

Distilarea s-a efectuat pana la aproximativ 2 / 3 din volumul initial al probei. Excesul de H2SO4 se titreaza cu solutie NaOH 0,1 N pana la aparitia coloratiei roz persistente.

Calcul :

mg NH4 / l = [(V1-V2.f) / V ] . 1,8 .1000

V = ml proba luati in lucru;

V1 = ml solutie H2SO4 0,1 N in care s-a cules distilatul;

V2 = ml NaOH 0,1 N utilizata pentru titrarea excesului de H2SO4 ;

f = factorul solutiei NaOH 01,1 N;

1,8 - titrul solutie de H2SO4 0,1 N exprimat in mg NH4+.

Interpretarea rezultatelor :

Prin apa potabila provenita din :

- surse de suprafata - val admisa: 0,

- surse subterane (adancimi mai mari de 60 m) - val admisa exceptional <0,5 mg/l

2. Determinarea ionilor de Na+,Ca+2 si Mg+2

Ionii de sodiu, calciu si magneziu se gasesc in apa sub forma de bicarbonati azotati, sulfati si cloruri. Determinarea lor din apa s-a facut prin absorbtie atomica in cadrul Facultatii de Chimie, catedra de chimie analitica, avand in vedere modul de lucru laborios si lipsa unor reactivi pentru determinari de laborator.

Interpretarea rezultatelor :

Pentru apa potabila

concentratia admisa:100 mg Na+ / l ; 100 mg Ca+2 / l ; 50 mg Mg+2 / l

concentratia admisa exceptional: 200 mg Na+ / l ; 300 mg Ca+2 / l ; 80 mg Mg+2 / l.

3. Determinarea ionilor de fier (Fe+2, Fe+3)

Fierul se gaseste in apa sub forma de compusi ferosi sau fierici sub forma de bicarbonati, carbonati, sulfati, fosfati si silicati, solubili sau insolubili. Determinarea ionilor de fier Fe+2, Fe+3 s-a facut de asemenea prin absorbtie atomica dupa ce probele au fost pregatite astfel: probe a cate 90 ml apa de analizat au fost tratate cu cate 10 ml solutie HCl 1 N si fierte pe baie de apa pentru transformarea fierului prezent in apa in compusi solubili (cloruri) si mentinerea fierului in stare redusa (Fe+2). Dupa racirea probelor s-a adaugat apa distilata pana la 100 ml si s-au efectuat citirile pe aparat.

Interpretarea rezultatelor :

Pentru apa potabila:

concentratia admisa 0,1 mg Fe+ntotal / l

concentratia admisa exceptional 0,3 mg Fe+ntotal / l

4. Determinarea ionilor Mn+2, Cu+2, Zn+2, Ag+, Cd+3, Cr+3, Hg+2, Ni+2,+3, Pb+2, Se+2

Acesti ioni se gasesc in apele de mare adancime in cantitati foarte mici si provin din sol prin dizolvarea unor saruri. Fiind in cantitati foarte mici, prezenta lor poate fi determinata numai prin metode speciale ca absorbtia atomica.

Acesti ioni sunt considerati substante toxice. In apele de suprafata provin din poluarea cu ape comunale, industriale. Prezenta lor in apa potabila este admisa doar in mod exceptional si in cantitati foarte mici conform stasurilor de calitate.

V.Determinarea substantelor organice (oxidabilitate sau consum de KMnO4)

Substantele oxidabile din apa sau consumul chimic de oxigen (CCO) sunt compusi care pot fi oxidati de catre KMnO4 sau K2Cr2O7 la rece sau la cald. Substantele anorganice (Fe+2 , Mn+2, sulfiti, nitriti) sunt oxidate la rece, iar cele organice, la cald.

Principiul metodei de determinare a substantelor organice consta in oxidarea acestora cu KMnO4 in mediu acid in cazul unui continut de cloruri mai mic de 300 mg / l si in mediu alcalin in cazul unui continut mai mare de 300 mg / l, deoarece ionii clorura prezinta caracter reducator in mediu acid iar prezenta lor in cantitati de peste 300 mg / l induce erori apreciabile.

In mediu acid:

MnO4- + 8H+ +5e- Mn+2 + 4H2O

Excesul de permanganat reactioneaza cu acidul oxalic

2KMnO4 + 5H2 C2 O4 + 3H2 SO4 K2SO4 + 2Mn SO4 + 10 CO2 + 8 H2O

In mediu alcalin

MnO4- + 2H2O +3e- MnO2 + 4OH-

Excesul de permanganat si MnO2 rezultat reactioneaza cu acidul oxalic in mediu acid:

MnO2 + H2 C2 O4 + H2SO4      MnSO4 + 2CO2 + 2H2O

Reactivi

- acid oxalic solutie 0,01 N (0,6304 g acid oxalic se aduc in balon cotat de 100 ml, se adauga apa distilata pana la semn);

- permanganat de potasiu, solutie 0,01 N (0,3160 g KMnO4 se aduc in balon cotat se adauga apa distilata pana la semn; factorul solutie se determina inintea fiecarei determinari)

- acid sulfuric, solutie 30% (tratat cu solutie KMnO4 la rece, pana la aparitia culorii alb-roz persistente);

- hidroxid de sodiu solutie 30%.

Modul de lucru

Avand in vedere continutul de cloruri situat sub 300 mg / l am determinat oxidabilitatea in mediu acid. Astfel peste probele de apa din sursele 1 si 2 (a cate 100 ml fiecare) s-au adaugat cate 5 ml solutie H2SO4 30% , 10 ml KMnO4 0,01 N si s-au fiert timp de 10 min (pe sita) dupa care peste solutia fierbinte s-au adaugat 100 ml acid oxalic 0,01 N. Dupa ce solutia s-a decolorat complet s-a titrat excesul de acid oxalic cu KMnO4 pana la aparitia coloratiei slab-roz persistente.

mg KMnO4 =[(V+ V1).f -V2].3.16

V1 - ml sol KMnO4 utilizat la titrarea la cald

V - m sol KMnO4 adaugati initial

f - factorul solutiei de KMnO4

V2 - ml solutie acid oxalic utilizati

T=0,316 (titrul sol KMnO4 0,01 N exprimat in mg)

Pentru o mai mare exactitate datorita prezentei substantelor minerale reducatoare (ex: NO2-,SO32-etc.) s-a efectuat cate o titrare suplimentara pentru fiecare proba (din surse diferite) la temperatura camerei.

V0-ml sol KMnO4 utilizat pentru titrarea la rece

mg KMnO4 = Vo . f . 3.16 (mg KMnO4 utilizata pentru oxidarea subst minerale cu caracter reducator)

Aceasta cantitate se scade din masa de KMnO4 utilizata la cald pentru a obtine mg KMnO4 necesari oxidarii substantelor organice.

mg KMnO4 = [(V+V1-Vo)f - V2

Substantele organice poluante pot fi : hidrocarburi , derivati halogenati, amine, nitroderivati, fenoli, detergenti, pesticide, etc. Avand in considerare diversitatea acestor compusi (numar mare, compozitie si structura diferita), precum si faptul ca ei se gasesc ca micropoluanti (concentratia lor in apa este foarte mica, dar prezenta lor este raspunzatoare de disparitia unor specii si contaminarea unui intreg lant trofic) determinarea substantelor organice din apa este foarte importanta dar si foarte dificila de aceea am apelat pentru aceste determinari la specialisti din cadrul Facultatii de Farmacie, catedra de chimie sanitara. Analiza substantelor organice s-a facut prin utilizarea cromatografiei gazoase.

Rezultate obtinute:

INDICATORI ORGANOLEPTICI

Indicator

Sursa 1

Sursa 2

Metoda

Miros

-

Moderat (clor)

-

Gust

-

-

-

INDICATORI FIZICO-CHIMICI

Indicator
Simbol

U.M.

Valoare admisa

Valoare admisa exceptional

Valoare laborator

Metoda

Sursa 1

Sursa 2

Temperatura

T

C

-

-

18 - 26

18 - 26

-

Conc. ioni hidrogen

pH

Unit. pH

6,5 - 7,4

8,5

6,5 - 8,2

6 - 7,8

Electrochimic

Oxigen dizolvat

O2

mg/l

6 mg

6

-

-

-

Dioxid de carbon

CO2

mg/l

-

-

-

-

-

Hidrogen Sulfurat

H2S

mg/l

0

0,10

-

-

Titrimetric

IONI CARACTERISTICI PRINCIPALI

Indicator

Simbol

Concentratie

Metoda

Admisa

Admisa exceptional

Sursa 1

Sursa 2

Cloruri

Cl-

250

400

44,8

78

-

Sulfati

SO4-2

200

400

60,9

84,6

-

Hidrogeno-

Carbonati

HCO3-

-

-

682

401,4

Interna(*)

Sodiu

Na+

100

200

46,7

66,8

Absorbtie atomica

Potasiu

K+

10

20

3,2

2,2

Absorbtie atomica

Calciu

Ca+2

100

180

66,12

84,6

Absorbtie atomica

Magneziu

Mg+2

50

80

130.2

42,4

Absorbtie atomica

Reziduu fix (105 grade Celsius)

Min 100

Max 800

Min 30

Max 1200

1034

760

Gravimetrica

(*) Avand in vedere ca reziduu fix reprezinta suma maselor ionilor mai sus mentionati masa de HCO3- a fost calculata prin diferenta.

INDICATORI CONSIDERATI SUBSTANTE INDEZIRABILE

Indicator

Simbol

U.M.

Concentratie

Metoda

Admisa

Admisa exceptional

Sursa 1

Sursa 2

Nitrati

NO3-

mg/l

0

45

24,61

38

Spectrofotometric

Nitriti

NO2-

mg/l

0

0,3

0

0,4

Spectrofotometric

Amoniu

NH4+

mg/l

0

0,5

0,5

0,8

Titrimetric

Oxidabilitate

KmnO4

mg/l

2,5

3

0,85

2,4

In mediu acid

Fier total

Fe2+;3+

mg/l

0,1

0,3

SLD

0,21

Absorbtie atomica

Mangan

Mn2+

Mg/l

0,05

0,3

0

0,07

Absorbtie atomica

Cupru

Cu2+

Mg/l

0,05

0,1

0,07

0,08

Absorbtie atomica

Zinc

Zn2+

Mg/l

5

7

0,5

3,4

Absorbtie atomica

Fosfati

PO43-

Mg/l

0,1

0,5

SLD

0,28

Spectrofotometric

INDICATORI CONSIDERATI SUBSTANTE TOXICE

Indicator

Simbol

U.M.

Concentratie

Metoda

Admisa

Sursa 1

Sursa 2

Arsen

As

μg/l

50

-

-

Absorbtie termica

Cadmiu

Cd

μg/l

5

0

-

Absorbtie atomica

Cianuri

CN-

μg/l

10

-

-

Spectrofotometrica

Crom

Cr

μg/l

50

0

-

Absorbtie atomica

Mercur

Hg

μg/l

10

-

-

Absorbtie atomica

Nichel

Ni

μg/l

100

0

-

Absorbtie atomica

Plumb

Pb

μg/l

50

20,50

42

Absorbtie atomica

Seleniu

Se

μg/l

10

-

-

Absorbtie atomica

Hidrogen sulfurat

H2S

μg/l

0

-

0,05

Titrimetric

Fenoli (indice de fenol)

C6 H5 -OH

μg/l

0

-

-

Spectrofotometric

Subst. Tensioactive (in laurilsulfat)

μg/l

0,2

-

-

Spectrofotometric

INDICATORI CONSIDERATI SUBSTANTE TOXICE

Indicator

Simbol

U.M.

Concentratie

Metoda

Admisa

Sursa 1

Sursa 2

Pesticide Organoclorurate +PCB

(max 0,10 μg/l pe fiecare componenta, iar suma lor sa nu depaseasca 0,5 μg/l)

Alpha - HCH

μg/l

-

0,03

0,06

Gazcromatografie

Gamma - HCH

μg/l

-

0,00

0,02

Gazcromatografie

Heptaclor

μg/l

-

0,02

0,04

Gazcromatografie

Aldrin

μg/l

-

0,00

0,00

Gazcromatografie

Beta - HCH

μg/l

-

0,00

0,00

Gazcromatografie

Delta - HCH

μg/l

-

0,00

0,00

Gazcromatografie

Heptaclor Epoxid

μg/l

-

0,00

0,00

Gazcromatografie

Endosulfat I

μg/l

-

0,00

0,00

Gazcromatografie

4,4' - DDE

μg/l

-

0,00

0,00

Gazcromatografie

Dieldrin

μg/l

-

0,00

0,00

Gazcromatografie

Endrin

μg/l

-

0,00

0,02

Gazcromatografie

Endosulfat II

μg/l

-

0,00

0,01

Gazcromatografie

4,4' - DDD

μg/l

-

0,00

0,00

Gazcromatografie

4,4' - DDT

μg/l

-

0,00

0,02

Gazcromatografie

Endrin Aldehida

μg/l

-

0,00

0,00

Gazcromatografie

Endosulfan Sulfat

μg/l

-

0,00

0,01

Gazcromatografie

Total pesticide

μg/l

0,1

0,26

CONCLUZII

Din datele prezente in tabel reies o serie de diferente privind compozitia chimica a probelor de apa provenite din cele doua surse.

Dupa cum era de asteptat masa de reziduu fix determinat la 105 C este mai mare in cazul apei minerale decat in cazul apei de la reta. Se observa ca in cazul apei potabile masa de reziduu fix este apropiata de limita maxima, de aici putem trage concluzia ca apa potabila din Iasi este o apa dura.

O alta remarca asuprea datelor o constituie concentratia ionilor clorura, sulfati, nitriti, nitrati, amoniu, substante organice mai mari in cazul apei potabile decat in cazul apei minerale fiind indici clari ca apa potabila de la retea (provenita intr-o oarecare parte din ape de suprafata) fata de apa minerala (provenita din surse de apa subterane) este mai poluata. Totusi este important de subliniat ca este asigurata calitatea apei conform STAS-urilor in vigoare.

Tot din datele prezentate in tabel reiese ca in cazul apei minerale concentratia ionilor de magneziu depaseste cantitatea maxim admisa. Trebuie precizat ca aceste norme de calitate sunt pentru apa potabila si nu pentru ape minerale. De asemenea in STAS-urile de apa minerala se admite o concentratie mai mare de Mg+2 daca concentratia ionilor SO4-2 este sub 100 mg / l.

Din datele prezentate reiese ca apa minerala analizata este o apa minerala hidrogeno-carbonato-magneziana. Avand in vedere ca acestei compozitii ii corespunde si o concentratie mai scazuta in ioni de Ca+2, literatura de specialitate o recomanda ca o apa minerala cu calitati deosebite (favorizeaza acumularea energiei la nivelul straturilor subcelulare ale tesuturilor musculare, confera organismului energie sporita la efort prelungit si stress, previne aparitia si atenueaza ateroscleroza, determina scaderea concentratiei colesterolului, etc).

Totusi sa nu uitam ca desi in cantitati foarte mici si mult sub limita admisa si apa minerala contine poluanti.

Concluzia finala fiind aceea ca este foarte nacesar tragerea unui semnal de alarma privind poluarea mediului (a apei in special) si demararea unui program educativ de nivel amplu privind sustinerea calitatii apei.

Bibliografie

  1. R. Ciucureanu, M. Voitcu "Chimie Sanitara" curs litografiat, Univ. "Gr. T. Popa", Fac. De Farmacie, Iasi, 1996
  1. R. Ciucureanu, M. Voitcu "Chimie Sanitara" lucrari practice, Univ. "Gr. T. Popa", Fac. De Farmacie, Iasi, 1996
  1. S. manescu, M. Cucu, M.L. Diaconescu "Chimia Sanitara a Mediului", Ed. Medicala, Bucuresti, 1994
  1. Colectie STAS "Protectia Calitatii Apei"
  1. C. M. Gheorghita, M. Grigoras, J. Tivlea "Lumea pe care ne-o dorim" Ed. Spiru Haret, Iasi 2000
  1. D. Calugaru, I. Savinescu, N. Nedea "Un prim pas in educatia pentru mediu" Ed. Spanda, Iasi 2000
  1. M. Balcescu "Uzina aqua" Ed. Ion Creanga, Bucuresti 1983.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3046
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved