Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Din istoria chimiei

Chimie

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
100 intrebari cu un singur raspuns
Chimie Organica - Alcooli
PROPRIETATILE SISTEMELOR COLOIDALE
Antigene - Structura chimica
Amestecuri azeotrope. Echilibrul izoterm si izobar
GENERALITATI, INTRODUCERE - ZINCARE
Potential chimic
Glauconit - (K,Na,Ca)2(Fe+3,Al,Fe+2Mg)4(Si,Al)8O20OH4∙nH2O
STABILITATEA SI COAGULAREA SISTEMELOR COLOIDALE (SOLURILOR)
METODE DE OBTINERE A SISTEMELOR COLOIDALEDin istoria chimiei

Chimia,ca orice stiinta experimentala,inainte de a fi devenit ceea ce este si de a fi luat acest nume , era constituita dintr-o acumulare de fapte si de practici legate de cunostintele si procedeele privind diferitele transformari ale substantelor in natura,pe care mii de generatii si sute de popoare le-au adunat in decursul vremurilor.

Faptele au rezultat din observatiile,experientele si nevoile de toate zilele ale oamenilor de-a lungul secolelor,ajungandu-se astfel, dupa,, stapanirea” focului,ca omul sa poata cunoaste: prelucrarea pietrelor, unele

proprietati specifice metalelor gasite in stare nativa,precum si extragerea cuprului si a cositorului din minereuri,fabricarea bronzului, a ceramicii,a sticlei,tabacitul si prelucrarea pieilor,lucrarea pamantului,constructiile, hartia,praful de pusca,vinul,otetul, lana, leacurile si balsamurile de origine vegetala, pictura, sculptura si apoi ,mai tarziu,„elementele”chimice.

Notiunea „chimie” apare pentru prima data la sfarsitul sec. al III-lea e.n. , folosita de Zossimos Panapolitanul,filosof si alchimist din Alexandria .

„Chemi”- era numele vechiului Egipt. De aici a aparut denumirea greceasca „ chemeia”, avand semnificatia de arta egipteana. De asemenea ,alaturi de egipteanul „chemeia” ,apare grecescul „chymeia”, de la „chyma”(topire) ,referindu-se la vechia tehnica de topire a metalelor.

La grecescul „chyma” s-a adaugat articolul hotarat„al” si astfel a aparut „alchimia” , care este numele dat chimiei in evul mediu.

Cu timpul s-a schimbat si intelesul notiunii , chimia devenind stiinta moderna universala „despre tot si careia nu-i scapa nimic” , care, in mod constant si sistematic ,se bazeaza pe observatie, experienta si calcul.

Notiunea „element” a suferit in decursul vremii numeroase transformari si a avut diferite intelesuri,de la semnificatia pe care au dat-o filosofii antici,la acceptia moderna de element chimic.

Etimologic,”element” este un cuvant de origine latina,aparut in epoca lui Cicero,prin juxtapunerea literelor„L”, „M” , „N” de la mijlocul alfabetului,vizand miezul,esenta lucrurilor.

Cuvantul „metal” este pentru prima oara folosit de Herodot (sec. al V-lea i.e.n.) in sensul de mina.Dupa Piliniu (sec. I i..e.n.),acest nume provinede la cuvantul grecesc „met`alla”,referindu-se la straturile succesive din

filoanele de minereuri.

Primele elemente chimice cu care omul primitiv a

luat cunostinta au fost metalele care se gaseau in natura,in stare nativa-aurul,argintul,mercurul-si,dintre nemetale,sulful si carbonatul.Apoi plumbul,cuprul si staniul,ale caror tehnologii de obtinere nu necesitau instalatii complexe si nici temperaturi ridicate.

CARBONUL(C)

Numele deriva de la latinescul „carbo”=carbune pur.

Se prezinta in doua stari alotropice:

Diamantul, ca piatra pretioasa este cunoscut din

cele mai vechi timpuri ,in tarile din Extremul

Orient.

Timp de mai multe secole,datorita frumusetii sale,el a fost folosit ca podoaba,fiind intrebuintat brut,asa cum se folosea in natura,kiar mai tarziu s-a trecut la slefuirea lui.

Azi,diamantul se intrebuinteaza la taierea materialelor dure si in optica.

Seobtine si sintetic,la temperaturi de peste 3.000*C si presiuni de 100.000 atmosfere.

2.) Grafitul ,dateaza din secolul X V, fiind utilizat la fabricarea creioanelor. Este de culoare neagra ,cu aspect de plumb si grasa la pipait.Alte intrebuintari: cuptoare,creuzete,moderator in cuptoarele nucleare.

CUPRUL (arama)-Cu.

De la insula Cipru (Kopros) care avea zacamintele cele mai importante ale lumii vechi , deriva numele metalului cupru si in limba latina „aes Cyprium” (aeneus)=metal de Cipru.

Alchimistii il mai numeau si Venus (ironizand

astfel castitatea acestei zeite) - din cauza marii capacitati a cuprului de a se combina cu unele elemente- si-l reprezentau prin simbolul aurului terminat in partea inferioara cu semnul crucii , deoarece considerau ca este alcatuit din aur mascat . Pentru justificarea acestei opinii , a stat la baza si culoarea metalului ,oarecum apropiata a aurului .

Cuprul are azi nenumarate utilizari: aliaje

( bronzuri , alama , metal - delta ,alpaca , maillechort

etc.) , pentru conductori electrici , instrumente , monede ,bijuterii etc. , precum si sub forma de compusi , ca:oxid cupros , oxid cupric , arsenit de cupru , azotat de cupru etc.

FIERUL (Fe)

Numele deriva din latinescul „ferrum”= fier .

Epoca fierului a succedat epocii bronzului.

In toata epoca antica, prelucrarea metalelor si a

fierului in mod deosebit , era o arta „ sacr a” , carenu putea fi practicata decat de initiati .

Necesitatile tot mai mari de fier , impuse de

confectionarea armurilor cavalerilor, a lancilor ,a spadelor , a castilor , a tunurilor , a sagetilor , au determinat gasirea de „ retete”, de prelucrare si obtinere a unor aliaje

Fierul devine astfel , in secolul XX , monarhul ne-

incoronat al tuturor metalelor , caci fara fier nu este

posibila existenta civilizatiei planetei noastre.

MERCURUL( Hg)

Denumirea mercurului se trage de la planeta Mercur ,careia i-a fost inchinat de alchimisti datorita marii sale mobilitati , „mercurius vivus”

Mercurul era cunoscut si de chinezi , si de indieni.

S-au gasit urme de mercur in morminte datand de 2.000 ani i.e.n.

Mai tarziu , fenicienii si grecii faceau intens comert

cu mercur , pe care-l aduceau din minele de la Almaden din Spania, renumite in antichitate.

In prezent, productia mondiala de mercur este de

peste 10.000 de tone anual, fiind utilizat ca lichid in

aerometre, termometre si alte aparate de masura, pentru constructia tuburilor de iluminat cu vapori de mercur, electrod-catod in procesele de obtinere a clorului si a sodei caustice prin electroliza, in tehnica navala , in tehnica separarii metalelor , in tehnica dentara, la pompe de vid,etc.

PLUMBUL(Pb)

Deriva de la latinescul „plumbum”, fiind cunoscut din antichitate. Mai tarziu s-a facut distinctia intre „plumb negru”, prin care se intelege plumbul propriu-zis si „plumbul alb” , prin care se intelegea staniul sau diferitealiaje ale plumbului cu argintul.

In prezent, plumbul are numeroase intrebuintari. In afara alicelor de plumb pentru cartuse de vanatoare, se construiesc conducte de apa, se protejeaza diferite suprafete metalice , se confectioneaza conductori electrici , litere tipografice,precum si compusi extrem de valorosi, utilizati in vopsitorie , pictura, medicina, chimie organica.

SULFUL(S)

Provine de la latinescul „sulphur” . Este singurul element cunoscut din cele mai vechi timpuri , scos din adancurile pamantului , cel mai adesea in stare arzanda,din miscarile tectonice ale scoartei si de eruptia vulcanilor.

Norii inecaciosi de bioxid de sulf si de cenusa au acoperit in anul 79 i.e.n.orasele romane, Pompei si Hercul anum.

Sulful este intrebuintat la fabricarea acidului sulfuric,a sulfatilor , a ebonitei, la vulcanizarea cauciucului, la artificii, chibrituri, impotriva daunatorilor, e.t.c.

STANIUL (Cositorul) - (Sn)

Provine de la latinescul „stanum” , fiind cunoscut din vremuri foarte indepartate.

Studii sistematice asupra sa au tratat staniul cu acizi,saruri si baze, studiindu-i aliajele si diversele lui combinatii.

Se intrebuinteaza la cositorirea metalelor,la lipit, pentru ambalaje (staniol), e.t.c.

ZINCUL (Zn)

Originea zincului nu este prea bine cunoscuta.(nu se

stie daca el a fost adus din Orient sau era cunoscut de

vechii greci).

Productia mondiala de zinc depaseste astazi patru

milipoane de tone.El este utilizat pentru zincarea prin

electroliza a tablei de fier, la elemente galvanice, la pre-

pararea unor medicamente, in laboratoare, e.t.c.

Desigur, chimia mai are in vedere si alte elemente

chimice, dar studiul lor implica foarte multe probleme

ce necesita un timp indelungat pentru o cat mai buna

aprofundare si cunoastere. Consider insa , ca elementele chimice prezentate in lucrarea de fata sunt cele mai importante si mai cunoscute, iar utilizarea lor in stare bruta sau in combinatii joaca un rol esential in orice domeniu de activitate, nu numai la noi, ci si in intreaga lume.

Deci, studiul chimiei este nu numai captivant, dar si interesant si util pentru orice tanar dornic sa-si insuseasca cunostintele generale solide.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 806
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site