Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Analizeaza constructia subiectului(conflict dramatic, intriga, scena, relatii temporale si spatiale) intr-un text dramatic studiat

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micAnalizeaza constructia subiectului(conflict dramatic, intriga, scena, relatii temporale si spatiale) intr-un text dramatic studiat.

Textul dramatic se deosebeste de textul epic prin faptul ca subiectul este structurat in acte-tablouri-scene.De asemenea, el se construieste in jurul conflictului dramatic, ce ar putea fi definit ca o infruntare intre doua personaje sau grupuri de personaje – in cadrul conflictului exterior, sau intre tendinte contrare ale aceluiasi personaj, in cazul conflictului interior, prezent mai ales in drama.

Comedia lui Ion Luca Caragiale – O scrisoare pierduta ce se construieste in jurul luptei de interese prilejuite de alegerile dintr-un oras de provincie, resedinta de judet. Conflictul este, dupa cum se observa, exterior, in comedie el insa nu este deosebit de puternic, creeaza chiar impresia de energie multa cheltuita pentru un scop destul de marunt, lucru subliniat de finalul comediei care, specific acestei specii dramatice, este unul fericit, fostii dusmani se impaca in cadrul unei sarbatori generale.

Intriga comediei este si ea derizorie – un biletel de dragoste, trimis de prefectul Tipatescu amantei sale, Zoe, sotia lui Trahanche, biletel pierdut de acesta si gasit de cetateanul turmentat, de la care este furat de reprezentantul opozitiei, avocatul Nae Catavencu, director in acelasi timp al ziarului „Racnetul Carpatilor”. Scrisorica devine arma unui santaj prin care Catavencu ar vrea sa-si asigure numirea drept candidat al partidului condus de Trahanache, numire care echivaleaza cu alegerea. Intriga marunta angreneaza insa mari resurse sufletesti, cei implicati reactionand in mod diferit – Tipatescu ordona sa fie arestat Catavencu, deoarece nu reuseste sa ajunga la o intelegere cu el, Zoe doreste sa-l sustina spre a fi ales, in timp ce Trahanache, cel care, datorita varstei inaintate, are multa experienta politica, nu se pierde cu firea, asteptand sa gaseasca un alt santaj cu care sa raspunda celui initiat de Catavencu.Scena, concept specific genului dramatic, reprezinta structura cea mai restransa din actiunea unei opere dramatice, fiind delimitata de aparitia sau plecarea unui personaj. Pastrand rigoarea de tip clasic a constructiei, Caragiale creeaza scene semnificative, fara elemente de prisos, astfel, inca de la inceputul comediei, in discutia dintre Pristanda, politaiul orasului si prefectul Tipatescu pare a se prefigura intriga – Catavencu publica in ziarul sau promisiunea unei dezvaluiri importante cu o persoana de frunte a judetului. Acestei scene de inceput ii corespunde cea mult mai animatia din final, in care toate framantarile sunt inabusite in veselia generala, nimeni nu este in finalul comediei infrant, toti par a-si fi realizat aspiratiile – in cazul lui Catavencu, desi nu a fost ales, primeste promisiunea ca in viitor va fi sprijinit.

Imbinand elementele clasice cu altele, mai evidente, realiste, comedia este ancorata intr-un subiect de actualitate in momentul scrierii ei. Daca spatiul este voit nedeterminat – capitala unui judet de munte, luand posibilitatea generalizarii, in fapt conflictul este universal valabil, timpul este usor de recunoscut prin referirile la un eveniment politic al epocii – revizuirea Constitutiei, eveniment petrecut in anul 1883, in anul anterior editarii piesei. Observam deci preocuparea dramaturgului de a sublinia veridicitatea subiectului, prin precizia cu care ancoreaza in contemporaneitate actiunea comediei.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1659
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site