Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Ilustreaza comicul (de caracter, de situatie sau de limbaj), prin referire la o comedie studiata

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micIlustreaza comicul (de caracter, de situatie sau de limbaj), prin referire la o comedie studiata.

Comicul este o categorie specifica comediei, constand in capacitatea de a starni rasul, avand insa ca esenta o critica ce se ascunde in spatele acestui ras.
Caragiale este un maestru in primul rand al comicului de limbaj, vorbirea personajului fiind in egala masura si principala modalitate de caracterizare a personajului.

Comicul pe care il starneste Nae Catavencu, personaj al comediei O scrisoare pierduta, a carei premiera a avut loc la 13 noiembrie 1884 pe scena Teatrului National din Bucuresti porneste de la numele sau. Nae este o abreviere probabil a prenumelui Nicolae, sugerand un mediu social lipsit de pretentii din care provine personajul, in timp ce Catavencu subliniaza principala trasatura, demagogia, excesul de vorbire, placerea de a perora. De altfel, aceasta placere a discursului provine chiar de la profesia lui Catavencu – el este avocat, iar felul strident in care sunt pronuntate discursurile sale a fost imprumutat si de titilul gazetei pe care o conduce – „Racnetul Carpatilor”.

In primul rand, intonatia pe care o subliniaza indicatiile scenice referitoare la vorbirea lui Catavencu arata ca este un demagog – in discursul tinut la adunarea electorala trece de la plans la „ton latrator”, este gata in permanenta sa strige, spre a atrage atentia, sa exagereze – „Sariti! Ma omoara! Prefectul asasin!” Observam chiar din acest exemplu placerea lui de a folosi cliseele verbale, expresiile care ies in evidenta, lozincile.

Alteori, in exces de retorism, observat in constructia cadentata a frazelor este contrazis de lipsa lor de inteles, care duce la exprimari ilogice de tipul:” Industria romana e admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire.

Catavencu este un om siret, care profita de toate situatiile care ii apar in cale spre propriul interes, dar incearca sa treaca drept cult, in timp ce vorbirea ii dezvaluie lacunele in educatie. ”Scopul scuza mijloacele” este un citat atribuit in mod gresit lui Gambetta (in locul maestrului diplomatiei – Machiavelli), de asemenea vrea sa para educat folosind expresii latinesti, pe care insa le modifica intr-un mod de asemenea comic – „oneste vivere”(sa traiesti onest) devine prin nerecunoaterea sensului cuvintelor – „oneste bivere”(sa bei onest).Catavencu este totusi un personaj maleabil, adaptabil, el stie sa accepte infrangerile, chiar daca joaca adesea teatru, de aceea, intr-un fel triumfator, desi santajul sau nu a avut succes (de data aceasta) este cel care incheie comedia, conducand serbarea populara, demonstrand ca toate conflictele politice se pot rezolva prin compromisuri mai mari sau mai mici. Incheie deci plin de emfaza, dovedindu-si inca o data cultura incompleta („Dupa lupte seculare ce au durat aproape treizeci de ani”)

Pe langa exemplele care ilustreaza comicul de limbaj, in realizarea lui Catavencu apare si comicul de situatie, el gasind si pierzand la randul lui scrisoarea, trecand de la pozitia amenintatoare fata de Zoe la tararea in genunchi in fata acesteia. Trebuie observat ca personajul este memorabil prin complexitatea sa, prin amestecul de siretenie, egoism, demagogie, adaptabilitate si capacitate de a simula, reusind, in ciuda faptului ca nu domina permanent scena piesei, sa fie personajul cel mai important din intreaga comedie, cel care le pune de fapt, in miscare pe toate celelalte.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1372
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site