Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Argumenteaza apartenenta la specia literara basm cult a unui text narativ studiat

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micArgumenteaza apartenenta la specia literara basm cult a unui text narativ studiat.

Basmul cult pastreaza o mare parte din trasaturile speciei populare, avand insa autor cunoscut, care realizeaza adesea o sinteza a elementelor fantastice, aprofundeaza anumite intelesuri si isi impune propria modalitate de a povesti.Povestea lui Harap-Alb, basmul scris de Ion Creanga, respecta atat tema generala a basmelor, lupta dintre bine si rau, impartirea personajelor in doua categorii clare - pozitive si negative, dar si situatiile si motivele literare specifice: imparatul cu trei fii, lipsa, calatoria, probele, ajutoarele, infruntarea adevaratului erou cu cel fals si victoria celui autentic, nunta.

Tema basmului lui Creanga depaseste insa simplitatea populara, deoarece fiului craiului devine in egala masura eroul unui bildungsroman, un roman al formarii tanarului pentru misiunea dificila a conducatorului de oameni.

Trasaturile traditionalului erou de basm sunt de obicei bine reliefate de naratorul popular, protagonistul intruchipand un ideal uman, care adeseori isi adauga si puteri supranaturale. Situatia fiului cel mai mic al craiului este cu totul alta, el are toate atributele unui tanar neexperimentat, superioritatea sa fata de frati consta in faptul ca este poate mai generos (miluieste baba care este de fapt Sfanta Duminica), dar mai ales in faptul ca are un alt destin.

Calatoria sa care este de formare, de maturizare, se desfasoara mai dificil decat in cazul eroilor basmului popular. Eroul nu trece primul sir de probe, nu asculta de povata tatalui, care ii spusese sa se fereasca de omul ros, si mai ales de cel span. Ratacit intr-o padure asemanata unui labirint, dupa ce incearca de doua ori sa-l evite pe Span, fiul craiului il angajeaza in cele din urma ca slujitor, semn ca este inca neexperimentat si lipsit de perseverenta, slujitorul amenintandu-i viata si preluandu-i in cele din urma prin viclesug identitatea.

Ca si in basmul popular, eroul are parte de ajutoare, dintre care cel traditional este calul nazdravan, in egala masura sfatuitor. Celelalte ajutoare, furnicile, albina, monstrii simptici - Flamanzila, Setila, Gerila, Ochila, Pasari-Lati-Lungila sunt rezultatul unei sinteze intre folclorul autohton si cel strain, fiind regasiti de cercetatori in unele basme italiene.

Asadar, basmul cult adauga propriile semnificatii, realizeaza o sinteza a elementelor fantastice, depasind aria nationala, impune insa si un stil, care este propriu scriitorului respectiv. Astfel, la Creanga, spre deosebire de povestitorul popular, se realizeaza o accentuare a pasajelor dialogate, de unde rezulta o dramatizare a actiunii. In special cearta ajutoarelor lui Harap-Alb din casa de arama inrosita in foc seamana cu cearta unor tarani humulesteni. De asemenea, se produce o aducere catre lumea cunoscuta, casele imparatesti, obiceiurile si personajele parand a apartine unui univers taranesc, astfel fantasticul se umanizeaza (antropomorfizeaza).

Componentele cunoscute ale artei narative la Creanga, umorul si oralitatea sunt prezente de asemenea, fiind reprezentate de cele patru tipuri de comic, proverbe si zicatori,diminutive cu valoare augmentativa("Gerila sufla cu buzisoarele") de regionalisme cu invelis sonor comic, epresii onomatopeice("si ei pornesc talap-talap"), fraze interogative, inversiuni, repetitii.

Ritmul actiunii este si el alert, vorbirea eroilor vie, stilul inconfundabil al scriitorului transformand structura traditionala de basm intr-o opera cu totul noua, mult imbogatita in semnificatii si cu o arta narativa savuroasa.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5082
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved