Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Ilustreaza conceptul operational "personaj-narator", folosind ca suport un text narativ studiat

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micIlustreaza conceptul operational "personaj-narator", folosind ca suport un text narativ studiat

Personajul-narator este implicat direct in succesiunea evenimentiala. El este vocea careia autorul ii incredinteaza rolul de a relata succesiunea de actiuni in care este implicat, de a prezenta alte personaje, de a preciza locul si timpul cuprinse in opera. Intr-o atare situatie naratorul-personaj confera textului un caracter subiectiv.Relevanta pentru aceasta categorie este povestirea sadoveniana "Iapa lui voda", din ciclul "Hanu Ancutei" in care comisul Ionita, povestitorul intamplarii, este si actant.

Firul epic prezinta incercarea comisului de a-si gasi dreptatea la noul domnitor pentru o pricina legata de pamant. Naratiunea, realizata prin inlantuire, este axata mai ales pe episoadele prezentate: intalnirea lui Ionita cu un boier caruia i se confeseaza despre nedreptatile suferite, ideea nastrusnica despre ce trebuie sa faca domnitorul daca nu ii acorda petitonarului castig de cauza, dialogul dintre comis si domnitor, care nu era altul decat boierul din ziua precedenta.

Vocea narativa din aceasta povestire are marcile gramaticale ale subiectivitatii si oralitatii (forme ale persoanelor I si a II-a):"Cum va spuneam.". Astfel, comisul Ionita intretine legatura intre instantele comunicarii (narator-personaj si cititor/ascultator)

Personajul-narator delimiteaza timpul evenimential de momentul prezentarii, precum si reperele spatiale: "Pe vremea aceea tot in acesta loc ne aflam". La finalul povestirii, personajul-narator isi readuce cititorii/ascultatorii in prezent: "Si acuma sa mai primim vin in ulcele si sa incep alta istorie."Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3901
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved