Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Calea magului - Deepak Chopra

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micCalea magului

Deepak Chopra

Ce este un mag? Nu este doar cel ce stie sa faca vraji, ci si cel care poate provoca transformari.

Magul poate preschimba frica in bucurie si zadarnicia in implinire.Magul poate preschimba timpul marginit in eternitate.

Magul te poate purta dincolo de limite, spre nemarginire.

Un guru shi un mag sunt acelasi lucru. Este cuvantul cu care noi ii numeam pe cei ce posedau cunoasterea spirituala.

El semnifica transformarea fiintelor umane in aur si transformarea calitatilor noastre inferioare, precum frica, ignoranta, vrajmasia si rusinea, in cele mai pretioase lucruri care exista: iubire si implinire. Asadar, invatatorul care iti poate arata cum sa te transformi intr-o persoana libera si iubitoare este un alchimist - si asa a fost dintotdeauna.

Imi petrec timpul de lucru vorbind si scriind despre cum pot fi atinse libertatea si implinirea deplina. Doar de curand mi am dat seama ca lucrurile despre care vorbesc se numesc alchimie.

In fiecare dintre noi exista un mag.

El vede si cunoaste totul.

De ce avem nevoie de calea magului? Avem nevoie de calea magului pentru a ne ridica din lucrurile comune si din banalitate catre un anume mod de intelegere, pe care suntem inclinati sa il atribuim mitului, dar care de fapt ne este la indemana, aici si acum. A incepe sa traiesti inseamna sa sti sa cuceresti dreptul de a spune orice doresti, de a fi ceea ce vrei sa fii si de a face ceea ce vrei sa faci.

"Esti un spirit neconditionat prins in capcana conditiilor, ca soarele in eclipsa."

Magul este dincolo de contrarii precum lumina si intunericul, binele si raul, placerea si durerea.

Tot ceea ce vede magul isi are radacinile in lumea nevazuta.

Natura reflecta dispozitia magului.

Trupul si mintea pot adormi, dar magul este mereu treaz.

Magul poseda secretul nemuririi. Pe scurt, calea magului este calea spiritului.

Magul stie ceva profund si important - daca vrei sa schimbi lumea, este nevoie sa ti schimbi atitudinea fata de ea. Nimic nu este cu adevarat invatat pana cand nu este trait. Intelepciunea din interiorul tau este ca o scanteie care, odata aprinsa, nu mai poate fi stinsa.

CEI SAPTE PASI AI ALCHIMIEI:

Spunem ca cei sapte pasi ai alchimiei au fost parcursi atunci cand o persoana a trecut dincolo de limitari, a aruncat toata teama si a descoperit spiritul pur in interiorul sau.

Asa ca pentru mine alchimia si Graalul sunt unul si acelasi lucru. In amandoua cazurile, este vorba despre o cautare profunda a aspectului etern al vietii, ce aduce fiecaruia lucrurile la care viseaza - iubire pura, bucurie pura, implinire pura in spirit.

"Ceea ce stiu eu este in aer" ii placea lui sa aspuna. "Respira si va fi acolo". Magii cunoasteau lucrurile eterne si, prin urmare, visteria stiintei lor trebuie sa se afle in afara curgerii timpului.

Magii sunt clarvazatori. Ce vad ei? Realitatea ca intreg, nu impartita.

Odata, ma plimbam pe aici, cum faci si tu, si privind la un om, nu am vazut decat o alcatuire de carne si oase. Dar dupa o vreme, am observat ca oamenii traiesc in case, care sunt prelungiri ale trupului - oamenii nefericiti, cu emotii mizere traiesc in case mizere; oamenii fericiti si multumiti traiesc in case curate.

Atunci viziunea mea s a largit. Cand vad o persoana nu ma pot stapani sa nu i vad familia si prietenii. Acestea sunt prelugiri ale persoanei, care mi spun multe despre ceea ce este ea in realitate. Iar viziunea mea s a tot largit. Am inceput sa vad dincolo de aparentele fizice. Am vazut emotii, pofte, temeri, dorinte si visuri. Fara indoiala ca si acestea fac parte din persoana aceea, daca ai ochi sa vezi. Am inceput sa vad energia pe care fiecare persoana o emana. In orice faptura vie se afla intreg universul, doar ca poarta masti diferite.

"Eu pot sa gasesc solutia intregii ignorante si dureri daca intelegeti un singur lucru. Eu sunt inlauntrul vostru. Aceasta persoana distincta cu care pareti a vorbi nu este separata de voi. Noi suntem una, iar acolo unde noi suntem unul si acelasi lucru, nici una dintre problemele voastre nu exista".

Spectacolul exterior al vietii reprezinta viata atunci cand crezi doar in ceea ce spun simturile, in ceea ce vezi si in ceea ce simti.

Muritorii se adreseaza magilor pentru a gasi o solutie la aceasta obsesie a aparentelor si la aceasta tanjire dupa inteles. Trebuie sa existe ceva mai mult decat faptul ca traim, gandesc muritorii, insa muritori fiind, nu stiu exact ce ar putea fi acel ceva. Durerea cauzeaza contractii emotionale; placerea te face sa te destinzi si sa te simti eliberat. Mintea, pe de alta parte, nu functioneaza cu repeziciune. Ea are un vast depozit cu amintiri si il trece in revista permanent. Compara ceea ce este nou cu ceea ce este vechi si ajunge la o concluzie: acest lucru e bun, acesta este rau, acest lucru merita repetat, acesta nu. Magul nu are astfel de reactii, imediate sau intarziate - Merlin este pur si simplu. El vede lumea si o lasa sa fie asa cum este. Totusi, acesta nu este un act pasiv. In lumea magului, totul se bizuie pe ideea urmatoare: "Toate acestea sunt eu insumi." Prin urmare, acceptand lumea asa cum este, magul vede totul in lumina acceptarii de sine, care este lumina iubirii.

Mintea iubeste orice repeta o experienta placuta din trecut. "Iubesc aceasta" inseamna in mod fundamental: "Iubesc sa repet ceea ce am simtit ca era atat de bun inainte". Atat mintea, cat si emotiile sunt selective. A selecta si a alege nu sunt lucruri rele in sine, dar necesita efort. Mintea se concentreaza asupra unui singu lucru odata. Inainte de a putea spune iubesc asta va trebui sa respingem toate celelalte alegeri pe care le am putea face. Lucrurile pe care le respingem tind sa fie colorate de teama.

Fara liniste, nu este loc pentru mag. Fara liniste, nu poate exista o apreciere adevarata a vietii, care este la fel de delicata in constructia sa interioara ca un boboc de trandafir. Cand muritorii vin sa ceara sfat de la magi, o fac pentru au observat ca magii nu traiesc cu teama. "Priveste in interiorul tau, unde nu exista decat liniste." Prin urmare, primul pas in lumea lui Merlin este acela de a ti da seama de faptul ca el exista - este de ajuns."

Mintea poate reusi sa te faca inteligent, dar e slab inzestrata pentru a te face fericit, implinit si pentru a te aduce la pacea cu tine insuti. Merlin nu se cearta cu mintea. Toate dezbaterile sunt generate de gandire, iar magul nu gandeste. El vede. Si aceasta este cheia miraculosului, pentru ca orice vei vedea in lumea ta interioara vei aduce la existenta in lumea din afara. Magul este in interiorul tau si nu doreste decat un singrur lucru: sa se nasca.

Lectia 2:

Intoarcerea magicului nu poate avea loc decat odata cu intoarcerea inocentei.

Esenta magului este transformarea.

Am crezut ca nesupunerea ta era semul unei pierderi a inocentei, dar vad ca m am inselat. Intrucat nu te reflecti (Arthur, in apa) inseamna ca nu ai ajuns la o imagine de sine. Cand nu esti distras de imaginea de sine nu poti fi decat intr o stare de inocenta.

Inocenta este starea noastra naturala, pana cand ea este acoperita. Imaginea de sine este ceea ce o acopera. Cand ne privim pe noi insine, chiar si atunci cand incercam sa fim cu totul onesti, vedem o imagine construita de a lungul multor ani, in straturi ce sunt imbinate laolalta intr un mod foarte complex. Liniile si ridurile ce apar pe fata cuiva spun povestea trecutelor fericiri si tristeti, a triumfurilor si a infragerilor, a idealurilor si a experientelor de care a avut parte. Este aproape imposibil sa vezi altceva.

Magul se vede pe sine pretutindeni unde cauta, pentru ca ochii sai sunt inocenti. Nu sunt umbriti de judecati, de etichete si de definitii. Magul stie ca are un ego si o imagine de sine, insa nu se lasa distras de astfel de lucruri. El le vede proiectate pe fundalul totalitatii, al intregului context al vietii.

Ego ul "Eu" este punctul tau de vedere singular. In starea de inocenta, acest punct de vedere este pur ca o lentila clara. Dar fara inocenta, ego ul vede extrem de distorsionat. Daca te gandesti ca stii ceva - inclusiv despre tine - de fapt, nu vezi altceva decat propriile judecati si etichete.

Iti lipseste inocenta. Daca pui eticheta pe un lucru, nu vei mai vedea acel lucru, ci eticheta pe care I ai pus o.

Despre aceasta obsesie de a eticheta lucurile Merlin spunea ca este activitatea mintii pure si simple. Mintea nu poate reactiona in lipsa etichetelor. Caram in capetele noastre milioane de etichete, iar mintile noastre pot trece printre aceste etichete cu viteza luminii. Viteza mintii este naucitoare, dar ea nu ne salveaza de la pierderea prospetimii. La orice te ai gandi, deja ai avut experienta acelui lucru si te vei plictisi de orice vei fi experimentat.

Infinitatea lucrurilor de afara nu poate fi negata. Dar plictiseala este ceva de care muritorii se plang mereu.

Transformare. Numai ca sinele tau este cel ce trebuie sa se transfomre permanent. Nu poti aduce acelasi vechi sine in fata lumii si sa te astepti ca lumea sa fie noua pentru tine. Magul nu vede un lucru de doua ori in acelasi fel. Stand in padure cu ochii atintiti el nu este atat de absorbit de vederea cerbului pe cat este de fascinat de unele noi fatete ale fiintei sale: blandete, gratie, modesite sau delicatete. Cand ochiul e proaspat, oricine poate vedea aceste calitati. Ele se desfac precum petalele unui trandafir. Trebuie sa fii rabdator si ele vor merita asteparea ta. Propria ta inocenta este singura floare care exista. Ea nu se ofileste niciodata, iar datorita acestui fapt nici lumea nu se ofileste vreodata.

Daca participarea ta e inocenta, atunci ele vor exista intr un mod nou, proaspat. Asa vede pictorul. El se uita la un cos cu fructe, la o barca, la un nor, dar in loc sa fie un receptor pasiv al acestora, el le creeaza prin intermediul vederii. Le imprima cu spiritul sau. Aceasta experienta demonstreaza faputul ca inocenta nu poate fi pierduta, ci doar acoperita. Secretul faptului de a privi lucrurile cu inocenta este acela de a vedea totul dintr o perspectiva noua, care nu este conditionata de ceea ce ne asteptam sa vedem. Cuvantul negru sau alb iti da o senzatie interioara ce ti apartine doar tie. Faptul de a fi negru sau faptul de a fi alb nu exista in afara in absenta perceptiei tale; nici o priveliste, sunet, atingere, gust sau miros nu exista altfel decat ca o scurta licarire a constiintei tale. Trimite o camera de luat vederi pe Luna, care sa inregistreze toate craterele si vaile si adu filmul inapoi pe Pamant. Daca nu exista nici un om care sa vada imginile, atunci nu exista nici o imagine, ci doar substante chimice care au reactionat la o aranjare de moment a fotonilor. Filmul este la fel de mort ca si Luna insasi. Merlin ar spune ca daca nimeni nu se uita la Luna, nici Luna nu exista.

Prin urmare, este extrem de important sa privesti lumea cu inocenta, deoarece acesta este singurul fel in care lumea prinde viata. Ochiul tau este cel ce da viata la tot ceea ce vede. In spatele fiecarei molecule din existenta trebuie sa se afle constientizare si inteligenta; altfel, universul ar fi un vartej aleator de gaze inerte si stele moarte, un loc pustiu, chinuit de dorinta de a primi samanta nasterii. Fara inteligenta, nu exista viata, ci doar activitate. Orice privire aruncata afara face sa rodeasca semintele vietii in creatie.

"Priveste cu inocenta si vei da viata."

Vei cunoaste din nou inocenta cand vei putea vedea iubirea ce respira in fiecare particica de creatie.

Lectia 3:

Magul priveste lumea in continua ei miscare, dar sufletul sau salasluieste in tinuturile luminii.

Decorul se schimba, insa clarvazatorul ramane la fel.

Trupul tau este doar locul pe care amintirile tale il numesc acasa.

Magul dinlauntrul fiecaruia dintre noi mai poate fi numit si martor. Rolul martorului nu este de a se amesteca in lumea schimbatoare, ci de a vedea si de a intelege. Martorul nu se odihneste - el ramane treaz chiar si atunci cand visezi sau dormi fara vise. Prin urmare, el nu are nevoie sa vada prin ochii tai, iar acest fapt pare magic.

Inteligenta este liantul universului. Un fascicul de energie poate fi purtat de un vartej haotic ca un fir de fum; informatia poate fi divizata in multimi aleatorii de date. E nevoie de o alta forta pentru a organiza minunata ordine a vietii. Aceasta este inteligenta.

Pentru mag, ea nu este doar o notiune teoretica, deoarece el poate vedea cu ochiul sau interior ca el insusi este acea inteligenta. Muritorii sunt incurcati de o astfel de intelegere a lucrurilor, pentru ca ea nu se gaseste in minte. Ei sunt obisnuiti sa cunoasca lucurile, nu sunt obisnuiti cu cunoasterea insasi.

Asa ca pentru mag nu este necesar sa fie treaz, cu ochii deschisi pentru a vedea. Vederea este cel mai profund simt, care functioneaza si cand visam sau dormim, deoarece a vedea inseamna a constientiza inteligenta universala. Cunoasterea magului este un fapt pur de cunoastere, fara vreo legatura cu faptele exterioare. Avem parte de o cunoastere invatata. Ea este depozitata in memorie si catalogata in functie de ceea ce ne intereseaza. Prin urmare, este o cunoastere relativa. Cunoasterea magului este innascuta.

"Impresia mea era ca toti muritorii isi folosesc simturile ca pe niste cutite, taind si disecand. Am vrut sa vad cum e. Pot sa spun ca exista multa violenta ascunsa in ceea ce muritorii numesc rationalitate. Mintea magului este ca o lentila care lasa tot ce vede sa treaca prin ea fara distorsiuni. Avantajul acestui mod de constientizare este acela ca unifica tot ce mintea rationala separa. Mintea rationala priveste "in afara", la o lume de obiecte aflate in timp si spatiu, pe cand magul vede totul ca facand parte din sine. In loc de "afara" si "inauntru", exista o singura curgere nimpartita.

De aceea pretindea Merlin ca nu ar putea spune daca el viseaza libelula sau libelula il viseaza pe el. Doar atunci cand sunt privite separat, asa cum le vede mintea, cele doua lucruri sunt diferite. In ochiul magului, amandoua sunt una.

Nu este usor sa explici ce inseamna a fi martor. Intr o stare obisnuita de trezire, noi toti vedem obiecte, dar martorul vede lumina. El se vede pe sine ca pe o concentrare de lumina, un obiect ca oricare altul, si totul in contextul unui vast si mereu in schimbare tinut de lumina si nimic altceva.

Lumina este metafora pentru o stare mai inalta a fiintei. Cand cineva are o experienta pe pragul dintre viata si moarte si spune: "Am mers spre o lumina", el vrea sa spuna ca a experimentat un grad mai subtil al fiintei lui.

"Orice constientizare este lumina, a spus Merlin, toata lumina este constientizare." Granitele pe care le cladim pentru a desparti cerul de pamant, mintea de materie, realul de ireal sunt simple conventii. Odata ce am cladit aceste granite, nu le mai putem darama la fel de usor.

Cu alte cuvinte, realitatile diferite pot coexista, dar fiecare isi respecta propriul nivel de fiinta. Un cuvant este doar o pata de cerneala, dar este si cheia pentru o anumita idee.

Mana care intoarce aceasta pagina este un nor de energie si singurul mod in care iti simti mana sau singurul mod in care ea simte pagina este un act de constientizare. Tu ai fost creat ca un clarvazator pentru ca lumea sa existe ca un obiect care sa fie vazut. Fara ochi, lumea ar fi invizibila.

Cu alte cuvinte, a manca este doar un act de incorporare a luminii stelelor in lumina stelelor. Aceasta lumina, desi presupune multe forme, este una singura, de la vartejurile de gaze si quasari la trifoiul pe care-l rod iepurii. Nu are un loc anume al ei, ci este pretutindeni. Tu ai un loc in care te afli, dar acest lucru este adevarat doar pentru ca, in chiar acest moment, esti angajat in actul creator suprem de a preschimba universul luminii intr-o singura concentrare, care este corpul si mintea ta.

"Mi-ar placea sa fac minuni", s-a rugat Arthur intr o zi.

"Aceasta lume exista datorita tie, a raspuns Merlin. Nu este acest fapt o minune indeajuns de mare?"

Magul considera absolut acest rationament. Daca vederea este cea care face lumea vizibila, intreaba el, cine sau ce este creatorul vederii? Cine a vazut ochiul inainte ca ochiul sa fi vazut ceva? Raspunsul este: constiinta. Clarvazatorul din spatele ochiului este doar constiinta dand nastere simturilor noastre astfel incat ele sa poata da nastere la tot ce ne inconjoara.

Ochiul nu arata deloc ca o ureche, dar faptul ca ochiul si urechea au forme diferite este inselator. Toate simturile noastre sunt continute sub forma unor informatii codate in acea prima celula fecundata.

Informatia este doar constientizarea transpusa intr o forma care sa poata fi depozitata - precum aceasta carte. Daca nu stii ce este o carte, ai putea spune ca este o simpla colectie de semne intr o aranjrare neobisnuita, cand de fapt este vorba de un canal prin care o constiinta comunica cu alta. Din perspectiva lui Merlin, intreaga lume era o cale prin care el putea sa vorbeasca cu sine.

De ce exista lumea? Pentru ca o imensa constiinta a dorit sa scrie codul vietii si sa I desfasoare firele peste pagina timpului. Nu este de mirare ca magul nu poate spune unde i se termina trupul si unde incepe lumea. Visezi aceasta carte sau ea te viseaza pe tine?

Lectia 4:

"Cine sunt eu?" este singura intrebare ce merita sa fie pusa si singura la care raspunsul nu e niciodata gasit.

Tine de destinul tau sa joci o infinitate de roluri, dar nici unul dintre ele nu esti tu insuti.

Spiritul n are un loc al sau, dar traieste in umbra unei aparente pe care o numim trup.

Magul nu crede ca el este un eveniment local ce viseaza la lumea larga. Magul este lumea ce viseaza la evenimente locale.

In viata muritorilor, ceea ce ne limiteaza de la un capat la altul sunt numele, etichetele si definitiile.

Cand ajungi pe la 30 de ani, numele tau este incorsetat intr-o cutie de cuvinte. Peretii cutiei ar putea arata, de ex, astfel: catolic, avocat, facultatea la Cornell, casatorit, cu trei copii si ipoteca pe casa.

Aceste lucuri poate ca nu sunt gresite, dar sint inselatoare. Ele prind in capcana conditionarilor un spirit neconditionat. Multe dintre aceste limitari par sa fie caracteristice pentru tine, cand de fapt sunt caracteristice trupului tau - iar tu esti cu mult mai mult decat un trup. Magul are o relatie particulara cu trupul sau. El il vede ca pe o farama de constiinta care ia forma in lume, la fel cum si pietrele, copacii, muntii, cuvintele, dorintele si visele devin si iau forma. Un mag nu este perturbat de faptul ca dorinta sau visul nu sunt materiale, in timp ce trupul este un lucru solid. Magilor le lipseste prejudecata comuna, conform careia solid este echivalent cu real.

Magul nu crede despre sine ca este un eveniment local ce viseaza la lumea larga. Magul este lumea ce viseaza la un eveniment local.

"Trupul este ca un cuib, unde gandurile mele vin acasa, dar ele zboara incoace si incolo atat de repede, incat ai putea spune la fel de bine ca traiesc in aer."

Merlin nu poate intelege de ce muritorii vor sa se agate de trupurile lor.

In ochii lui Merlin, trupul unui muritor nu este altceva decat un cuier in care atarna credinte, temeri, prejudecati si vise. Daca atarni prea multe haine pe un cuier, nu vei mai vedea deloc cuierul. Acesta este lucrul pe care muritorii l au facut cu trupurile lor. Este imposibil sa vezi adevarul despre trupul omenesc - care este un rau de constiinta curgand prin timp - pentru ca peste el s a adunat prea multa greutate din trecut.

O persoana care ar fi doar mama ar gasi ca propria ei viata este sufocanta. A fi un om "complet" in societatea noastra inseamna a purta cat mai multe palarii.

Dar magul nu vede situatia in felul acesta. Pentru el, a fi complet inseamna a fi liber de toate rolurile posibile. Sunt un spirit liber redus la aparenta acestui mic trup, ar spune Merlin. "Poti sa ti acoperi ochii pentru a nu vedea soarele, dar aceasta inseamna oare ca soarele nu va mai umple cerul cu lumina?"

In realitate nu esti ceea ce gandesti.

Poate ca nu ti va veni sa crezi acest lucru, dar gandurile din mintea ta nu ti apartin - ele apartin numelui tau, rolurilor in care ai intrat.

Lectia 5:

Magii nu cred in moarte. In lumina constiintei, totul este viata.

Nu exista inceput si sfarsit. Pentru mag, acestea sunt doar constructii mentale.
Pentru a fi in intregime viu, trebuie sa mori fata de trecut.

Moleculele se dizolva si dispar, dar starea de a fi constient supravietuieste mortii materiei.

Merlin l-a pus pe Arthur sa sape o groapa pe care i-a cerut sa o astupe din nou. L-a chemat langa el si l-a intrebat ce parere are despre munca pe care a facut o si acesta a raspuns ca a fost fara nici un rost.

"Exact! Si asa sunt cele mai multe dintre eforturile oamenilor. Dar faptul ca ele nu si afla rostul este descoperit doar prea tarziu, dupa ce munca a fost deja facuta. Daca traiesti decalat in timp, vezi de la inceput ca nu are rost sa sapi groapa si nu te mai apuci de treaba.

Dar la nivelul profund al gandirii medievale, a trai invers in timp insemna a infrange ciclul natural al nasterii si al mortii. Cineva care intinereste in fiece zi a scapat de legea imuabila ce face ca toate fiintele vii sa decada si apoi sa moara. Care este rationamentul fals despre care magii considera a se afla in spatele faptului de a muri? Este vorba in special de identificarea noastra cu trupul. Trupurile oamenilor se nasc, imbatrnesc si mor. Identificarea cu acest proces constituie un rationament fals, iar odata imbratisat, el ne coduce spre moarte. Cadem sub vraja mortii si nu avem altceva de facut decat sa acceptam moartea. Pentru a rupe vraja e nevoie de deplasarea identitatii aflate intre granitele timpului intr-o identitate eterna. Prin urmare, magul pleaca in calatoria descoperirii adevarului, despre timp - acesta este intelesul adevarat din spatele povestii cum ca Merlin traia timpul invers. El vrea sa parcurga timpul spre izvoare.

Pentru mag, experienta timpului este doar eternitate determinata cantitativ. "Noi toti suntem inconjurati de etern". Intrebarea este ce te faci cu acest lucru? Taierea eternitatii in bucati mici creeeaza timpul, si aceasta este inca tendinta noastra. Pentru noi timpul curge intr-un mod linear. Conceptia lineara despre timp a fost inlocuita de Einstein atunci cand a desoperit ca timpul e relativ, avand capacitatea de a se acccelera sau de a se incetini.

Dar aceasta noua perceptie a timpului poate sa ne faca sa trecem peste moarte? Pentru mag, moartea este o simpla credinta. Relativitatea ne permite sa ne infrangem credinta in timpul linear. De pilda, daca privesti universul ca pe un depozit de energie, atunci din punctul de vedere al energiei, nimic nu se pierde vreodata, pentru ca energia nu poate fi distrusa. Ca energie, vei exista mereu.

Trebuie doar sa vezi ceea ce nu are forma in ceea ce are forma, astfel incat sa poti afla nemurirea in trupul tau muritor. Ceea ce era odata un fascicul de energie intr-o raza de soare se transforma in frunza, care cade si se preshimba in pamant. Aceasta schimbare de stare trece peste multe granite. O raza de soare este invizibila, in timp ce frunzele si solul sunt vizibile. Frunza este vie si se dezvolta, in timp ce raza de soare nu. Culorile luminii, ale frunzei si ale pamantului sunt diferite si asa mai departe. In felul in care vede magul lucrurile, intregul fenomen al mortii este legat de frica, desi aceasta frica este atat de profund inradacinata, incat efectele ei nu sunt imediat evidente.

Lectia 6:

Constiinta magului este un camp care exista pretutindeni.

Raurile cunoasterii ce strabat acest camp sunt eterne si curg totdeauna.

Secole de cunoastere sunt comprimate in momente de revelatie.

Traim ca un val mic de energie in marele ocean de energie.

Cand ego ul este abandonat, ai acces la totalitatea memoriei.

Uitat e cu adevarat la tine insuti, cine esti tu? O fiinta care are parte de experiente ce se transofrma in amintiri. Atunci cand spui eu, tu arati spre acest morman de experiente, cu toata istoria lor personala, pe care nimeni altul nu o poate impartasi. Nimic nu pare mai personal decat amintirile. Felul cum functioneaza ego ul este ceea ce te face sa fii singur, inchizandu te intr o lume in care nimeni altcineva nu poate intra.

Arthur a intrebat cat de departe este steaua Sirius.

"Nu este nici o distanta. Pentru ca tu sa vezi steaua aceea, lumina ei trebuie sa ajunga la ochi tai, corect? Raza de lumina se indreapta continuu de acolo inspre aici, formand un fel de pod invizibil. Ce altceva decat lumina este steaua aceea? Prin urmare, da este lumina si aici, si acolo, iar podul e din lumina, nu exista nici o separare intre tine si stea. Tu esti parte din acelasi camp continuu de lumina. Separarea este doar o iluzie. Tu pari a fi separat de mine si de ceilalti oameni pentru ca ego ul tau vede lucrurile ca si cum am fi separati si singuri. Dar te asigur ca daca iti lasi ego ul la o parte, ne vei vedea pe toti inconjurati de acelasi camp nesfarsit de lumina, care este constiinta.

Intre tine si lucrul pe care il respingi exista un ego. Intre tine si mine de asemenea exista un gol, pentru ca noi am ales sa nu avem aceleasi experiente - ego urile noastre sunt separate.

De fapt, cu totii luam ca sigur faptul ca nu am putea sa ne impartasim experientele sau nu pe de a ntregul. Nu pot sa am acces la toate emotiile, temerile, dorintele si visele tale si nici tu la ale mele. In cel mai bun caz, de obicei incercam sa construim punti de comunicare, care adesea se dovedesc prea slabe ca sa tina. Lucrurile cele mai personale incepand de cand te ai nascut te conduc spre singuratate si izolare. Dar magul nu este niciodata izolat, pentru ca ego ul nu intervine in felul in care vede lucurile. Prin ego se intelege simtul unui eu peronal, cu neputinta de impartasit cu cineva. Amintirea nu e nimic mai mult decat atat; un lucru care a fost viu odata se transformat intr o imagine moarta. Dar atata vreme cat pot sa te uit in fiecare zi, pot sa ma trezesc maine si sa te vad ca fiind nou. Am sa te vad pe tine cel real, despuiat de imagini inselatoare. A abandona ego ul inseamna a abandona amintirile. Cand acest lucru se intampla, oamenii nu mai sunt izolati. Mintea individuala ne restrage constiinta, ca si cum am privi lumea printr o gaura de cheie. In lumea magului, toata lumea impartaseste aceeasi constiinta universala. Ea curge pretutindeni si imbratiseaza toate gandurile, toate emotiile, toate experientele. Atata vreme cat esti o singura persoana, esti ca o picatura intr un ocean. Atunci cand iei parte la constiinta universala, esti oceanul intreg. Individul nu poate fi niciodata sters, poti fi tu insuti si poti fi totul in acelasi timp. Poate parea un mister, dar asa stau lucrurile.

Cu totii ne agatam de memorie, pentru ca ea ne defineste. Dar pentru a sfarsi cu separarea si izolarea, trebuie sa fii dispus sa vezi irealitatea memoriei. Ceea ce descrii este perspectiva ta, nu persoana. Mai mult, experientele pe care le ai avut cu acea persoana sunt unice pentru tine, fapt care face ca descrierea ta sa fie inca si mai subiectiva.

Fragmentam lumea prin modul nostru personal de a o vedea, creand cochilii in care ne izolam si in care nimeni altcineva nu poate patrunde pe de a ntregul.

Pentru ca este complet relativ punctul tau de vedere nu poate fi numit real. Realitatea nu depinde de un punct de vedere - ea este pur si simplu. Multi dintre noi, salasluind in lumile noastre inchise, nu intram prea des in contract cu realitatea. IREALUL ESTE LOCUINTA SIMTURILOR; REALUL ESTE LOCUINTA MAGULUI. Trebuie sa privesti in spatele regatului memoriei pentru a incepe sa descoperi adevarata structura a realitatii.

Lectia 7:

Cand usile perceptiei sunt curatite, vei incepe sa vezi lumea nevazuta - lumea magului.

Exista un izvor al vietii unde poti merge pentru a te purifica si a te transforma.

Purificarea consta in a scapa de toxinele din viata ta: emotiile toxice, gandurile toxice, relatiile toxice.

Toate corpurile care au viata, fizice si subtile, sunt fascicule de energie care pot fi percepute in mod direct.

Cand santem treji, atentia noastra e tintuita de imaginile si sunetele lumii materiale, asa ca ne este usor sa presupunem ca singurul trup pe care l avem este cel fizic. Ce este trupul? Cea mai larga definitie ar fi aceea ca trupul este o alcaturie de celule ce functioneaza impreuna, formand o unitate. Fiind mai mult decat suma partilor sale, trupul poate actiona, gandi si simti in moduri care i ar fi imposibile unei singure celule. In fiecare zi, ai parte de sentimente izolate, care sunt asemeni unei singure celule; aseaza le impreuna si vei avea un corp emotional. Exista si alte corpuri, de asemenea invizibile, care se adauga unicitatii tale. Exista corpul cunoasterii, care a tot crescut de cand te ai nascut - sa l numim corpul mental. Dar si mai subtile sunt ratiunea ta de a trai, credintele tale profunde despre existenta si despre natura vietii - depozitate toate inauntrul corpului tau cauzal, acea parte din tine care ti permite sa intelegi existenta. Aici rezida cea mai profunda samanta a memoriei si a dorintei.

Astfel, identitatea - sentimentul ca esti un "eu" - decurge din constientizarea acestor corpuri.

"Muritorii cred ca ei sunt masini fizice care invata sa gandeasca. De fapt, sunt ganduri care invata sa creeze o masina fizica."

Cel mai creator act pe care l vei face vreodata este acela de a te crea pe tine insuti. El se petrece la nenumarate niveluri vazute si nevazute. Prin acest act randuiesti intreaga inteligenta a universului, comprimand milioane de ani de cunoastere in fiecare sencunda a vietii.

Lectia 8:

Puterea este o sabie cu doua taisuri. Puterea ego ului cauta sa contoleze si sa domine. Puterea magului este puterea iubirii.

Sediul puterii este in sinele tau profund.

Ego ul ne urmareste ca o umbra intunecata. Puterea lui ne intoxica si ne face dependenti de ea, iar in ultima instanta, ne distruge.

Eterna inclestare a puterii sfarseste in unitate.

Asa cum faclia devine invizbila cand este tinuta in fata soarelui, ego ul tau se va dizolva in coplesitoarea forta a dragostei. Asa cum gustul amar nu mai poate fi simtit atunci cand se dilueaza in apa lacului, amarul vietii tale va fi dulce precum apa cea mai proaspata atunci cand se va amesteca cu iubirea.

Puterea iubirii este puterea puritatii. Cuvantul iubire este folosit cu multe intelesuri, dar pentru mag este un cuvant sfant, pentru ca intelesul lui este ceea ce dizolva toate impuritatile, lasand doar ceea ce e adevarat si real.

Atata vreme cat ti e frica, nu poti iubi cu adevarat. Oricat de impur este, iubirea te va cauta si va lucra asupra ta pana cand vei putea iubi. Iubirea cauta impuritatile si le arde. Nu exista persoana sa nu iubeasca - exista doar persoane care nu pot simti forta iubirii. Comparate cu iubirea, toate celelalte forme de putere sunt neansemnate.

In viata, adevarata putere este puterea interioara. A fi capabil sa vezi lumea in lumina iubirii, fapt ce nu poate veni decat din interior, inseamna a trai fara teama, intr o pace neclinita. Pentru a primi iubire, trebuie mai intai sa o daruiesti. Pentru a fi sigur ca o alta persoana te iubeste neconditionat, nu trebuie sa i pui vreo conditite. Pentru a invata sa iubesti pe altul, trebuie sa te iubesti mai intai pe tine insuti. Iubirea trebuie sa fie scoasa la lumina, decojita de straturile de manie, frica si egoism care o intuneca. Inveti sa te desparti de ego in mai multe etape - exista multe invelisuri izolatoare, frica, rutina, egoism, si manie, care ne fac sa nu traim iubirea pe care o cunoaste magul.

Pe ce se bazeaza noul punct de vedere al mintii? Simplu, pe faptul ca exista o forta a iubirii prezenta oriunde, in care te poti increde pentru a ti aduce viata in ordine si pace. Ceea ce a permis ca acest proces echilibrat sa aiba loc a fost organizarea si inteligenta. Asa cum vede magul lucrurile, ordinea nu poate izvora din hazard; ea este innascuta pentru creatie. Astfel, fortele titanice, rotitndu se in univers, nu se razboiesc unele cu altele; ele se lasa una pe celalalta sa existe si evolueaza ca parte a tendintei naturale spre dezvoltare. Acum, sa privim aceste calitati impreuna: ordine, echilibru, evolutie si inteligenta. Avem astfel o descriere a iubirii.

Daca forte titanice precum gravitatia si imensele energii care alimenteaza astrelele pot coexista fara a se distruge una pe alta, atunci si viata ta va fi sustinuta.

Lectia 9:

Magul traieste intr o stare de cunoastere. Aceasta stare ii orchestreaza propria implinire.

Campul constiintei se organizeaza el insusi in jurul intentiilor noastre.

Cunoasterea si intentia sunt forte. Ceea ce intentionezi schimba campul in favoarea ta.

Intentiile comprimate in cuvinte contin puteri magice.

Magul nu incearca sa desluseasca misterul vietii. El este aici ca sa o traiasca.

Puterea cuvintelor sta nu in intelesul lor de suprafata, ci in calitatile lor ascunse vederii.

Intreaga noastra viata este continuta in interiorul nostru sub forma unor tipare, ce sunt declansate de cuvinte. Muritorii sunt impachetati in cuvinte asa cum paianjenul impacheteaza mustele in panza sa. Dar in cazul acesta, voi sunteti si paianjenul si musca, deoarece va prindeti singuri in propria panza.

Puterea cuvintelor poate crea ceva nou, nu doar limite. Ori de cate ori un cuvant este intarit de intentie, el intra in campul constiintei ca un mesaj sau ca o cerere. Universul observa ca ai o anumita dorinta. Pentru ca dorintele sa ti fie implinite nu e nevoie de nimic altceva decat de acest lucru, pentru ca puterea constiintei universale de a calcula este infinita. Toate mesajele sunt auzite si se actioneaza in functie de ele.

Nici o intentie nu a fost vreodata ignorata, dar pot exista obstacole in implinirea lor, pentru ca multe conflicte sunt ascunse in ele, si anume toate conflictele inimii omului.

A trai aceasta lectie inseamna a recunoaste ca orice intentie a ta conduce la un anumit rezultat. Dorintele noastre sunt hazardate, repetitive sau obsesive si prin aceasta sunt o risipa de energie. Primul pas catre schimbare este recunoasterea. Poate atunci cand ai o intentie si o trimiti in spatiul constiintei universale, de fapt, vorbesti cu tine insuti aflat intr o alta forma. Tu, cel ce emiti mesajul, esti un individ care traieste aici, in timp si in spatiu. Dar esti de asemenea si cel ce recepteaza mesajul, tu ca un sine mai inalt, domnind peste identitatea spatio temporala. Si inca mai mult, tu esti si mediul prin care se transmite mesajul, constiinta pura insasi. Problema este ca noi toti trecem cu vederea rezultatele, care sunt prea subtile si nu se potrivesc imediat cu scopurile noastre, nu coincid cu judecatile ego ului nostru despre ceea ce ar trebui sa se intample. Voi, muritorii, traiti intr o lume a lui "ar trebui" si a lui "ce ar fi daca". Eu traiesc in lumea a ceea ce este.

Cand inveti sa ti linistesti mintea si sa ti o purifici de toate conflictele ei indelung pastrate, ti se va dezvalui simpla realitate a modului in care functioneaza universul - ceea ce este.

Ceea ce nu vezi nu poti schimba.

Cel de al doilea pas consta in a invata cum sa ti implinest intentiile.

Lectia 10:

Cu totii avem un sine umbrit care face parte din intregul realitatii noastre.

Umbra nu exista pentru a te vatama, ci pentru a ti arata zona in care esti incomplet.

Umbra poate fi vindecata atunci cand este acceptata. Cand este vindecata, se transforma in iubire.

Cand poti trai cu toate calitatile tale opuse, atunci iti traiesti sinele total asemeni unui mag.

Aceste personalitati sunt de obicei in conflict. Ceea ce numim fericire este starea in care cea mai mare parte a conflictului s a stins. Cand te ai nascut, razboiul acesta nu incepuse, deoarece bebelusii nu au sine aflate in conflit. Nu exista voci ale binelui si voci ale raului, de pilda pana cand copilul nu e indeajuns de mare ca sa invete aceste concepte de la parinti. Nu poti deveni mag pana cand nu gandesti din nou ca un copil.

Cum gandeste un copil? Simtind.

A pune capat razboiului dinlauntrul tau inseamna a pune capat conflictului dintre toate personalitatile tale. Iti poti elibera sinele umbrit de povara energiilor retinute din trecut, creand conditii pentru pacea interioara, deoarece frica de a fi ranite este cea care face ca vocile tale interioare sa nu aiba incredere una in cealalta. Personalitatile sunt alcatuite intotdeauna din acelasi lucru - din energii atasate memoriei. Copilul plin de resentimente din interior este doar o portiune de memorie ce asteapta sa si descarce energia retinuta; pana cand aceasta descaracare nu va avea loc, energia nu va fi deblocata.

Lectia 11:

Magul este profesorul de alchimie.

Alchimia este transformare.

Prin alchimie incepi aventura cautarii perfectiunii.

Tu esti lumea. Atunci cand te transformi pe tine insuti, lumea in care traiesti va fi si ea transformata.

Scopurile aventurii cautarii - eroism, speranta, har si iubire - sant mostenirea eternitatii.

Pentru a chema ajutorul magului, trebuie sa fii puternic in adevar,    nu incapatanat in judecati.

Alchimia este arta transformarii. Dupa cum ne invata magii, secretele alchimiei exista pentru a transforma starea de suferinta si ignoranta a muritorilor intr una de iluminare si fericire.

Secretul nu sta in felul cum aratam, ci in profunzimea cu care suntem dispusi sa privim.

Aventurile cautarii sunt calatorii personale, iar fiecare pas pe care il faci, il faci de unul singur. Ti am spus de multe ori ca acest bulgare de carne si oase nu este trupul tau si ca aceasta personalitate limitata pe care o experimentezi nu esti tu insuti. Trupul tau este de fapt infinit si una cu universul. Spiritul tau cuprinde toate spiritele si nu are limite in timp si spatiu. Lucrarea alchimica va face ca aceste adevaruri sa se dezvaluie in fata ta.

Discutand chiar si in termeni materalisti nu prea are sens sa spui ca tu esti materie solida cand este clar ca acest soliditate este o lume a spatiului gol ai unei curgeri continue. Cautarea pe care o reprezinta alchimia incepe sub suprafata atomilor si a moleculelor, in spatele aparentei schimbari.

Odata ce accepti ca tu esti curgerea vietii si nimic mai mult, aventura cautarii perfectiunii devine o aventura dincolo de nemarginire. Lucrurile care sunt perfecte in tine se numesc esenta, fiinta si iubire. Ele nu pot fi marginite de timp si spatiu.

In vechea stiinta a alchimiei, cele patru elemente - pamant, aer, apa si foc, se combina in mod misterios pentru a ajunge la un produs magic numit viata.

Lectia 12:

Intelepciunea este vie si prin urmare mereu imprevizibila.

Ordinea este o alta fata a haosului, haosul este o alta fata a ordinii.

Nesiguranta pe care o simti in interiorul tau este usa intelepciunii.

Insecuritatea va fi intotdeauna cu cel ce cauta - el continua sa se impiedice, dar nu cade niciodata.

Ordinea umana este alcatuita din reguli. Ordinea magului nu are reguli- ea curge odata cu natura vietii.

Este in natura vietii sa contina atat haos, cat si ordine. Tiparele apar din dezordine si sunt topite la loc in dezordine. Trupul tau, la anumite niveluri, este complet haotic - vartejuri de atomi de oxigen intra in sangele tau la fiecare respiratie.

Totusi acest haos nu este decat o fateta a ordinii, pentru ca nu exista nici o indoiala ca celulele noastre sant capodopere ale functiei de organizare si ca activitatea creierului nostru are ca rezultat ganduri coerente.

Haosul si ordinea sunt atat de apropiate una de cealalta, incat nu pot fi separate. Trebuie sa fii haos inainte de a putea fi o stea clipitoare.

Nici un muritor nu stie de fapt ce este moartea, totusi acest eveniment iminent este atat de infricosator, incat muritorii lupta impotriva lui din toate puterile, fara a si da seama de ingrozitoarea dezordine si de haosul pe care le starnesc.

Toate lucrurile carora tu le dedici atata timp - a gandi, a lua decizii, a simti, a alege, a judeca - eu le am incredintat partii automate a creierului meu. Ceea ce nu este de fapt decat un alt fel de a spune ca le am predat lui Dumnezeu. Mintea constienta imi foloseste pentru a ma bucura de lume si de miracolul vietii. Sant martor la toate acestea. Si ca spectacol, te asigur ca nimic nu e mai surprinzator, mai frumos si nu ti aduce mai multa multumire.

In ciuda faptului ca ego ul tau uraste neprevazutul, adevarul este ca mereu si mereu acesta iti aduce beneficii. Gandeste te o clipa la ocaziile neasteptate ce ti au iesit in drum.

Aceasta este calea naturala a vietii. Viata este deja organizata inauntrul tau. Viata curge din viata, mugurele se desface in floare, copilul se maturizeaza si ajunge adult. Ai incredere in fiecare stadiu, sarbatoreste l si permite i urmatorului sa vina la tine fara efort.

Ego ul trebuie sa si examineze temerile si sa se opreasca din incercarea de a controla. Aceasta este cea mai mare parte a aventurii cautarii tale. Daca poti accepta curgerea vietii si sa te lasi in voia ei, vei accepta ceea ce este real. Doar atunci cand acccepti ceea ce este real poti trai in pace si fericire. Alternativa este o lupta nesfarsita, deoarece este o batalie cu irealul, cu mirajul vietii si nu cu viata insasi.

Lectia 13:

Realitatea pe care o experimentezi este o imagine in oglinda a asteptarilor tale.

Daca in fiecare zi proiectezi aceleasi imagini, realitatea ta va fi aceeasi in fiecare zi.

Cand atentia este desavarsita, creeaza ordine si claritate din haos si confuzie.

Magul s a eliberat complet pe sine de ceea ce este cunoscut. Pentru el, singura libertate rezida in necunoscut, deoarece tot ceea ce e cunoscut este trecut si mort. Daca este adevarat ca necunoscutul este biletul tau catre libertate, este de asemenea adevarat ca ego ul tau se simte mai confortabil in ceea ce este marginit.

Cu totii experimentam noul si necunoscutul, dar putini dintre noi vad in necunoscut forta care ne cheama. Necunoscutul contine indicii catre o alta realitate. Ce sant aceste indicii? Ele se schimba in fiecare clipa, dar daca privesti cu atentie la orice imagine pe care ti o prezinta lumea, sinele tau va incepe sa le vada din ce in ce mai clar. Aparentul hazard al intamplarilor va incepe sa capelte forma si inteles atunci cand o parte din tine va spune: Sant aici. Poti sa ma gasesti? Intalniri intamplatoare, coincidente neasteptate, premonitii care se adeveresc, implinirea neasteptata a dorintelor, secvente neprevazute de bucurie, un sentiment al unei cunoasteri profunde, mijirea increderii - toate acestea sunt forme pe care realitatea le poate lua pentru a ne convinge sa iesim din inchisoarea pe care singuri ne am construit o.

Alegerea este in intregime personala. In taina inimii tale trebuie sa te hotarasti intre ceea ce este cunoscut, invechit, dar familiar si ceea ce este necunoscut, dar proaspat, un camp de infinite posibilitati.

A aplica aceasta lectie inseamna a trece dincolo de frotiera cunoscutului. Daca poti uita totul si sa nu anticipezi nimic, in mod automat te vei descoperi strapungand granitele care te tin departe de perceptia unei realitati mai inalte. Laolalta cu obiceiurile si inertia, frica are mult de a face cu a mentine realitatea asa cum a fost dintotdeauna.

Aceasta este puterea nesigurantei. Atata timp cat esti sigur in ceea ce priveste lucrurile, traiesti inauntrul granitelor. Totusi, lucrurile pe care crezi ca esti sigur au de fapt noi calitati pe care sa le descoperi. "Dumnezeu a facut lumea", a spus Merlin. Asa ca trebuie sa fie destul de interesanta daca ii mentine atentia. Cand vezi ca lucurile sunt din ce in ce mai obositoare, mai invechite, poate ca tu esti cel ce ti ai pierdut capacitatea de a fi interesat. Ego ului ii este greu sa accepte deschiderea caii nesigurantei. Totusi, este singurul drum spre lumea magului.

Lectia 14:

Magii nu sunt mahniti de pierderi, deoarece singurul lucru pe care il pot pierde este irealul.

Cand pierzi totul, realul tot ramane.

In molozul devastarii si dezastrului sunt ingropate comori ascunse.

Cand privesti in cenusa, priveste bine.

Pe masura ce experimentezi lumea, amintirile ti se vor reantoarce din ce in ce mai puternice. Dar mai este ceva. Muritorilor le e frica de moarte deoarece le e frica sa nu piarda cea ce poseda. Daca vezi un animal mort nu poti spune ce parte din el a murit. Dupa ce si da ultima suflare, corpul cantareste la fel. Celulele sunt la fel. Doar respiratiea lipseste si ceea ce se afla dincolo de respiratie.

Dar muritorii au in ei case si lucruri. Au familii si experiente fericite. Pierderea lor le provoaca groaza. Dar am sa ti spun un secret. Nimic nu moare in momentul mortii. Moartea este un inceput, nu un sfarsit. Cand muritorilor le e frica de ea, nu vor decat sa isi tina strans amintirile. Nimeni nu stie ce este moartea cu adevarat. Adopta punctul de vedere al magului si spune bun venit tuturor pierderilor, chiar pierderii absolute, care este moartea.

Intr o lume a schimbarilor, trebuie sa exista castiguri si pierderi. Ego ul judeca castigurile ca fiind bune si pierderile ca fiind rele. Dar natura nu face astfel de distinctii. Atata vreme cat exista creatie, trebuie sa existe si distrugere. A muri inseamna a te desparti de simturi, a lasa in urma lumea materiala si a trece spre un nou tip de perceptie.

Toata frica voastra de moarte este o proiectie a ignorantei. Pur si simplu va e frica de lucrurile despre care nu stiti nimic.

A castiga si a pierde sunt doua fatete ale aceluiasi lucru. Singurul lucru in viata care aduce un castig absolut este castigarea constientizarii obiectului aventurii cautarii.

Nu ti a trecut niciodata prin gand faptul ca nu poti pierde nimic pentru ca n ai avut niciodata nimic?

Viata e plina de impotrivire, mai mica sau mai mare. Ego ul si a luat sarcina de a ti apara viata. El te apara de pierderi si dezastre si respinge ideea mortii pe cat poate. Dar magul spune un bun venit oricarei adversitati, oricarei pierderi, avand urmatoarele motive, pe care si tu le poti aplica in viata ta: orice in creatie este facut din energie. Dupa ce este creata, orice forma data de energie trebuie sa se mentina pe sine un anumit timp. Dupa o perioada de stabilitate, forta vietii vrea sa aduca ceva nou in scena. Pentru a face aceasta, modelele vechi, depasite trebuie sa fie dizovate.

Aceasta disolutie are loc in numele vietii, pentru ca nu exista nimic decat viata in jurul nostru. Insa ego ul se ataseaza de anumite forme de energie, pe care nu mai vrea sa le vada dizolvandu se. O suma de bani, o casa, o relatie, .

Va trebui sa dobandesti incredere inainte de a putea sa predai controlul. Conditionarile voastre va duc la neincredere deoarece voi, muritorii, doriti cu atata disperare sa credeti ca sunteti imuni la ciclul naturii.

Daca vreti sa scapati de durere si moarte, scapati mai intai de iluzia ca sunteti dincolo de natura.

Cand incepeti sa vedeti semintele oportunitatii in cenusa dezastrului, atunci increderea incepe sa creasca. Aceasta incredere vine pas cu pas. Mai intai, incepe prin a vedea ca judecatile ego ului in ceea ce priveste pierderea sunt false. Durerea nu este adevarul. Prin ea trebuie sa treaca muritorii pentru a gasi adevarul. Ti e sortit sa pierzi ceva nu pentru ca natura este cruda si indiferenta, ci pentru ca orice pas pe care l faci spre real este pretios. In aceasta lumina, vei incepe sa vezi ca pierderea si castigul reprezinta doar o masca. In spatele ei, este lumina stabila a eternului, care lumineaza totul, scotand unitatea din haos.

Lectia 15:

In masura in care cunosti iubirea, devii iuire.

Iubirea este mai mult decat emotie. Ea este o forta a naturii si prin urmare trebuie sa contina adevar.

Atunci cand rostesti cuvantul iubire, s ar putea sa poti prinde in el sentimentul, dar esenta lui nu poate fi rostita.

Cea mai pura iubire salasluieste acolo unde te astepti mai putin - in neatasare.

Cand vei putea iubi la fel o femeie batrana, un copil si o tanara fata, vei putea iubi dincolo de simpla forma. Atunci, esenta iubirii, care este o forta universala, se va deschide inlauntrul tau. Nu vei mai fi atasat de ceva, ceea ce reprezinta o somatie tacuta careia iubirea trebuie sa I se supuna.

Cand magul vorbeste despre iubire, el se refera la ceva ce aproape ca este opusul a ceea ce noi numim iubire. Pentru noi dragostea este o stare care in cele din urma dispare. Un mag nu se indragosteste, deoarece el se gaseste permanent in curgerea iubirii insasi. Dar cea mai mare diferenta vizeaza atasamentul. Atasamentul apare ori de cate ori spui: Te iubeesc pentru ca imi apartii. Aceasta forma de iubire este in realitate o prelungire a ego ului, care totdeauna gandeste in termeni de eu, mie, al meu.

A te indragosti reprezinta o ocazie minunata pentru tine. In mod normal, traiesti in siguranta in spatele zidurilor ego ului tau. In cel mai bun caz, indragostirea inseamna a impartasi cu un alt suflet necunoscutul, disponibilitatea de a pasi impreuna in intelepciunea nesigurantei. Magul nu vede formele iubirii ca fiind mai inalte sau mai joase - acesta este limbajul judecatii, iar magii nu judeca pe nimeni. Nu trebuie sa construiesti un pod, pentru ca nu exista decat un singur fel de iubire. Iubirea persoanala pe care o simti pentru altul este o forma concentrata de iubire universala; iubirea universala este o forma largita de iubire personala. A iubi perfect inseamna a nu avea nici o slabiciune sau rana secreta pe care sa vrei ca altcineva sa le vindece. A ti cauta propriile goluri este primul pas, a le umple cu Fiinta sau esenta este cel de al doilea. Memoria nu poate decat sa te incuie intr un inteles sufocant al trecutului tau peronal. Cea mai puternica iubire pe care o simti mascheaza o ura la fel de puternica. Singura diferenta este aceea ca iubirea deja a inflorit, pe cand ura e inca samanta.

Atunci cand crezi ca posedezi pe cineva, nu faci decat sa gasesti o cale de a scapa de tine insuti, evitandu ti temerile si slabiciunile pe care le negi. Aminteste ti, iubirea nu este un simplu sentiment, ci este o forta universala si, asa fiind, ea trebuie sa contina adevarul.

Lectia 16

Exista infinite taramuri ale constiintei in afara de veghe, vis si somn profund.

Magul exista in mod simultan in toate timpurile.

Magul vede o infinitate de versiuni ale fiecarei intamplari.

Liniile drepte ale timpului sunt de fapt firele unui plan ce se intinde la infinit.

Nu conteaza unde mergi, ca esti intr o perstera, intr o padure, sau pe varful unui munte, aceeasi infinitate se intinde in toate directiile. In acest caz, tu esti centrul universului, oriunde te ai duce. Festa ti o joaca simturile, care te prostesc, facandu te sa crezi ca esti intr un anumit loc. In realitate, orice punct din cosmos este acelasi punct, un centru al infinitatii in toate directiile. Nu exista aici, acolo, aproape sau departe. Asa cum vede magul lucrurile, nu exista decat oriunde si nicaieri. Spatiul si timpul, asa cum sunt vazute de toata lumea, sunt un val pe care tu nu l ai dat inca la o parte. Magul crede intr un prezent care este etern, el vede ca toate evenimentele apar simultan si orice loc este un acelasi punct inconjurat de infinit.

Arunca povara trecutului si lasa viziunea ta asupra viitorului realist sa te calauzeasca. Astfel ajungi sa traiesti invers in timp. Traindu ti visul de maine, ziua de azi iti e mereu deschisa. Cine spune ca trebuie sa traiesti doar in trecut? Traind inainte in timp, muritorii sunt ingreunati de povara memoriei; ei lasa ca timpul sa creeze prezentul. Magul alege sa lase viitorul sa creeze prezentul - aceasta inseamna a trai invers timpul. Si ai schimbat trecutul pentru ca nu l mai lasi sa ti influenteze actiunile prezentului.

Doar atunci cand inveti ca timpul este neincetat in constientul tau, iti vei da seama ca nu exista nici un trecut. Exista doar un etern acum, care se reannoieste pe sine. Acum este singurul timp care exista. Trecutul este amintire, viitorul este potential. Asa cum am vazut, dezactivarea vechilor tale presupozitii despre timp si spatiu este foarte importanta, deoarece ceea ce tu consideri ca fiind timp si spatiu reale nu sunt de fapt decat prejudecati mostenite din copilarie. Te intrebi ce s a intamplat inainte de tot, sau ce se va intampla apoi? Cu referire la viitor. Aceasta iti arata doua lucruri: esti centrul eternitatii si toate momentele timpului sunt de fapt unul si acelasi. Daca eternitatea este egal impartita de orice moment al ei, acest lucru trebuie sa fie adevarat. De fapt, orice moment este oricare alt moment si ceea ce creeaza iluzia trecutului, prezentului si viitorului este doar concentrarea atentiei tale. Mintea ta este cutitul care taie continuumul spatiu-timp in mici bucatele de experienta lineara. Cand vei putea sa ti folosesti aceasta putere in mod constient, atunci vei fi mag.

Tu iti ai originea intr un continuum care nu are inceput in timp si spatiu. Fiind infinit si etern, tu vii de niciunde. Insa acest continuum infinit, etern se manifesta ca acest moment. Mintea si simturile tale au localizat eternitatea intr un punct care este acum si aici. Relatia intre niciunde si acum-aici este relatia intre infinit si momentul acesta pe care l traiesti acum.

Lectia 17:

Cautatorii nu sunt niciodata pierduti, deoarece spiritul ii cheama mereu.

Cautatorilor li se ofera tot timpul semne din lumea spiritului. Oamenii obisnuiti numesc aceste semne coincidente.

Pentru mag nu exista coincidente. Fiecare eveniment exista pentru a arata un alt strat al sufletului.

Spiritul vrea sa te intalneasca. Pentru a i accepta invitatia trebuie sa nu te mai feresti de el.

Cand cauti, incepe cu inima. Lacasul inimii este casa adevarului.

Dintre toate lumile pe care le locuieste magul, doua sunt foarte aparte, si anume cea a materiei si cea a spiritului. Ele reprezinta si cei doi poli ai existentei noastre. Pentru Merlin, fiecare actiune din natura, oricat de insignifianta, are o semnificatie umana. Aceasta deoarece el priveste spre celalalt pol, spre lumea spiritului, pentru a afla unde incepe de fapt cauza si efectul.

Pentru a primi semne, trebuie sa traiesti un mister. In acest caz, misterul este felul un care lumea poate fi atat materiala, cat si spirituala in acelasi timp, in ce fel acelasi act poate aparea atat ca lucrare a unui Dumnezeu total indiferent, cat si ca semn a prezentei iubirii Lui. Daca esti dispus sa accepti faptul ca spritul te indruma, semnele vor incepe sa se schimbe. Semnele vor incepe sa aiba semnificatie. Fenomentul este prin definitie impersonal. Magul ar spune ca aceste semne sunt in fapt extrem de personale; ele au rolul de a ne ghida.

Nu poti descifra semnificatia ascunsa pana ce nu ceri ca ea sa ti fie relevata. Fiecare semn ce ti e desemnat este croit pentru nivelul tau de constiinta. Fii recunoascator ca spiritul ramane in afara vederii tale, imediat, dupa colt. Bucura te ca poti fi toata viata un cautator, pentru ca daca spiritul si ar dezvalui toate secretele odata, ai ramane cu amintiri placute, dar viitorul tau ar fi marginit si apatic.

Marea bucurie de a trece in lumea magului consta in aceea ca intreaga lume devine vie. Nimic nu mai e mort sau inert, pentru ca lucrul cel mai mic iti poate servi ca semn in marea cautare pentru care esti facut. Respecta ti misterul pe care l traiesti. Nimic nu e mai profund. Dar urmareaste l nemilos, incercand sa I destrami valul in orice secunda. Acest lucru face viata o fata, ea avand tot mai mult de oferit cu fiecare semn care se dezvaluie.

Lectia 18:

Nemurirea poate fi traita in mijlocul a ceea ce e muritor.

Timpul si eternitatea nu sunt opuse. Deoarece imbratiseaza totul, eternitatii nu I se opune nimic.

Ne straduim sa ne rezolvam problemele la nivelul ego ului. Spiritul vede aceasta straduinta ca fiind problema.

Orice aspect al tau este nemuritor, chiar si partile pe care tu le judeci cel mai aspru.

Exista doua cai in viata. Prima este aceea de a accepta faptul ca dualitatea este reala, ca binele si raul cu care ne confruntam in fiecare zi sunt un fapt si ca trebuie sa facem tot ce putem pentru a ne lupta cu ele. Cea de a doua cale este de a vedea dualitatea ca pe alegerea noastra proprie. Desi orice in creatie pare sa si aiba contrariul, un singur lucru nu are un contrariu: intregul. Totalitatea spiritului nu are contrariu, pentru ca imbratiseaza totul. Pentru a alege cea de a doua cale trebuie sa fii dispus sa renunti la lupta impotriva raului. Aceasta e calea magului.

Nu poti renunta la dualitatea bine/rau atata vreme cat o traiesti. Este necesar ca o experienta profunda, dincolo de cuvinte, sa o inlocuiasca. Totalitate si spirit sunt doar cuvinte pana ajung sa devina reale in tine. Disparitia dualitatii necesita timp. Apoi unitatea se va naste automat.

Atata vreme cat oamenii se plang de raul care exista si lupta impotriva lui, raul va ramane cu noi mult timp de acum incolo. Rezultatul poate fi acela ca poti deveni foarte descurajat. Vointa noastra libera este aceea care ne permite sa spargem ciclul binelui si raului. Aceasta este promisiunea despre care am vorbit in aceasta lectie. Calea magului este una a milei, deoarece ea gaseste solutii la problema suferintei pe masura ce lumina spiritului bate mai aproape.

Lectia 19:

Magii nu condamna dorinta. Ei au ajuns magi urmandu si dorintele.

Orice dorinta este creata de o dorinta trecuta.

Lantul dorintelor nu se sfarseste niciodata. Este insasi viata.

Nu considera nici o dorinta nefolositoare sau gresita - intr o zi, fiecare dorinta va fi implinita.

Dorintele sunt seminte ce si asteapta anotimpul pentru a incolti. Dintr o singura samanta de dorinta creste o padure intreaga.

Incurajeaza orice vrere in inima ta, oricat de neinsemnata ar parea. Intr o zi, aceste dorinte neinsemnate te vor duce la Dumnezeu.

Nu exista nici un motiv pentru a condamna dorinta. Dorintele ii duc pe muritori in tot felul de incurcaturi, dar dorintele tale fac parte din planul lui Dumnezeu pentru tine. Pentru a afla adevarata natura a dorintei, trebuie sa nu o judeci. Respecta fiecare dorinta pe care o ai. Incurajeaza aceste dorinte in inima ta. Nu te zbate sa obtii ceea ce vrei. Ai incredere in faptul ca spiritul de la inaltimea sa a pus acea dorinta in interiorul tau si lasa spiritul sa ti implineasca dorinta. S ar putea sa descoperi ca raul din dorinta nu este de fapt dorinta insasi, ci stradania omului de a o implini. Dorinta exprima nevoia ta absoluta de a intalni perfectiunea. Ce este rau in a dori mai mult in aceasta lume daca ceva merita a fi dorit? Priveste dorinta ca fiind disponibilitatea ta de a primi ceea ce Dumnezeu vrea sa ti dea. Aceasta lume este un dar; nu a existat nici o constrangere pentru Creator sa faca lumea. Capacitatea lui Dumnezeu de a darui este limitata doar de capacitatea ta de a primi. A judeca dorintele inseamna a judeca sursa lor care esti tu insuti. A ti fi frica de dorintele tale inseamna a ti fi frica de tine insuti. Dorinta trebuie vazuta ca o cale. Ai fost un cautoator de la nastere, numai ca la inceput ai crezut ca Dumnezeu sunt jucariile, apoi aprobarea, apoi sexul, banii, puterea. Pentru toate aceste lucruri te ai rugat, le ai dorit cu mare pasiune. Bucura te de ele cand ele reprezinta obiectul dorintei de moment, dar fii pregatit ca ele sa dispara. Cea mai mare problema cu care te vei confrunta nu va fi cea a dorintei, ci a atasarii de ceva cand cursul vietii vrea sa renunti. Exprimarea nesanatoasa a dorintei reflecata lipsa de sanatate a unui psihic ce are nevoie disperata de a se cunoaste pe sine, asa cum ni se intampla tuturor; dar care cel putin un timp esueaza. Prin urmare, este de o importanta vitala sa ajungi la o intelegere in ceea ce priveste natura dorintelor tale, sa ti dai seama ca in planul divin toate dorintele sunt destinate a se implini. Dumnezeu nu te impiedica sa ai ceva si sa ai tot ce iti doresti. Nici o dorinta nu este neansemnata, deoarece orice dorinta are un inteles spiritual. Fiecare este un mic pas ducand catre ziua in care iti doresti cea mai inalta implinire, si anume aceea de a ti cunoaste propria natura divina.

Lectia 20:

Cel mai mare bine pe care l poti face lumii este acela de a deveni mag.

Magul este cel ce te invata parasindu te, iar cand vei putea sa te parasesti pe tine insuti, vei fi si tu mag. Desi s ar putea sa ti inchipui ca o parte din acest pamant iti apartine, nu faci altceva decat sa pasesti pe el. In spirit esti praful de pe drum, nelinistea vantului. Voi muritorii va constuiti case pentru a va proteja de lume. Magului clipa de acum ii este casa, iar clipele se scurg mereu.

A merge pe un drum este un semn de detasare, iar magii ne invata ca in detasare sta adevarata libertate. Un om liber traieste in spirit la fel ca ?umbra? si poate sa faca mult mai mult bine decat ar putea fi facut in afara spiritului. Muritorii sunt stapaniti de iluzia ca ei stapaneasc lumea si isi controleaza destinul. Asa cum vede magul lucrurile, in lume exista un spirit care are grija de bunastarea noastra; traim adapostiti in spiritul lumii si ni se permite sa dam forma propriului destin. Dar spiritul nu poate fi stapanit sau contorlat. Este in natura spiritului sa nu protesteze. Nu exista vreo vatamare pe care sa o poti aduce cu adevarat spiritului si desi oamenii au produs rani groaznice pamantului, rezultatul este mereu acelasi, si anume ca se ranesc pe ei insisi. Nu ne respectam propriul spirit. Ne privim cu frica si manie. V ati pierdut credinta in credinta. Nu pareti a mai nadajdui in nadejde. Calitatile spiritului, care include iubire, credinta si nadejde, trebuie cunoscute si traite pentru ca ele sa va poata aduce mult bine. Majoritatea oamenilor se lupta cu propria vointa; ei recurg la frica si manie deoarece au senzatia ca pe aceste cai trebuie sa mearga.

Daca vrei sa faci bine lumii, fii complet lipsit de egoism si devino mag.

Daca vrei sa ti faci tie bine, fii complet egoist si devino mag.

Diferentele de stare stau in capacitatea ta de a fi prezent. Atunci cand traiesti clipa, atingi sursa vietii. Timpul insusi curge din acest moment si nu din altul. Ingaduie ti sa te opresti din a mai crede ca efortul este raspunsul. Apreciaza in tacere viata care te intalneste in orice clipa. Odata cu acceptarea in liniste apare energia extraordinara ascunsa in prezent, iar in energie exista abundenta, pace, inteligenta, si creativitate. Toate acestea sunt daruri ale linistii constinute in spiritul pamantului.

PARTEA A III-A

CEI SAPTE PASI AI ALCHIMIEI.

E aproape imposibil sa convingi muritorii ca aventura cautarii nu este niciodata pentru lucruri din afara, oricat de sfinte ar fi ele.

PASUL 1:

INOCENTA

Ne nastem intr o stare de inocenta. Acesta este cel mai important. Un copil nou nascut nu si pune intrebari despre existenta sa. El traieste acceptandu se pe sine, avand incredere si iubire. Vocea cicalitoare a indoielii nu a fost inca auzita. Daca vrei sa intri in legatura cu inocenta din tine, ia seama la trasaturile nou nascutului: atentie, curiozitate, mirare, siguranta ca esti dorit pe acest pamant, sentimentul ca traiesti intr o perfecta pace cu eternitatea. Toti copiii simt astfel.

PASUL 2:

NASTEREA EGO ULUI

Urmatorul pas, anunta sosirea pe scena a ego ului, simtirea lui "eu". Pentru a avea un "eu" trebuie sa ai de asemenea un tu sau un el. Acceptarea ego ului reprezinta nasterea dualitatii. Ea marcheaza inceputul celor opuse si prin urmare, inceputul opozitiei.

PASUL 3:

NASTEREA DOBANDITORULUI

Odata ce ai un ego, ai o lume in afara si iese la iveala o noua tendinta, pornirea de a iesi in lume si a dobandi. De ex copilul doreste sa apuce lucrurile si sa le tina; Cop. doreste sa exploreze de unul singur, asigurandu se ca mama este prin apropiere. Dar dupa un timp, acelasi copil care tanjea sa fie tinut si protejat tip asa fie lasat liber. Acesta este un instinct sanatos, pentru ca ego ul stie ca necunoscutul este o sursa de teama. Daca copilul nu porneste sa cucereasca lumea, va creste fiindui din ce in ce mai frica de ea. De acum, ne miscam din ce in ce mai departe de sentimentul pacii, unitatii si increderii cu care ne am nascut.

PASUL 4:

NASTEREA DARUITORULUI

Ego ul se loveste de o noua notiune, si anume ca fericirea nu sta numai in a lua, ci si in a da. Este o descoperire spectaculoasa, pentru ca elibereaza ego ul de multe feluri de teama. Daruirea este creatoare. Ea rastoarna complet perspectiva ego ului. Inainte ca daruitorul sa se fi nascut, nu era importanta decat apararea impotriva pierderilor. E vorba de pierderea banilor si a proprietatilor, dar de asemenea si de pierderea imagiinii de sine, pierderea importantei. Acum, persoana imparte liber ceea ce are cu altcineva, fara a simti aceasta ca pe o pierdere, ci o simte ca fiind placere. Cat de uimitor este, pentru ca placerea de a lua nu a fost niciodata astfel.

Iubirea a intrat in inima. Aceasta I diferenta.

Atata timp cat ego ul isi urmeaza propriile interese, nu simte iubire.

PASUL 5:

NASTEREA CAUTATORULUI

Intrebarea "ce este bine pentru mine" a dominat toate consideratiile; punctul de vedere individual, limitat a fost singurul care parea real. Este firesc. Asa cum am spus, aceasta me relativa are un scop, si anume acela de a te invata sa devii un individ. Iar individualitatea incepe in cele din urma sa se deschida si sa ti largeasca orizonturile. In timp, daruitorul face urmatorul pas, devenind un cautator. In aceasta faza, problemele care framanta vechiul si familiarul ego sunt abandonate. Esentimentul de eu ii este permis sa se extinda. Acum persoana devine nerabdatoare sa aiba experiente spirituale, deoarece sesizeaza existenta unei surse a iubirii si implinirii ce nu poate fi descoperita nici in cea mai intensa iubire fata de o alta persoana. Dar poti tu sa te daruiesti cu adevarat tuturor? Asa ca este firesc ca in stadiul daruirii sa apara intrebari la care nu se poate raspunde, fapt ce pregateste calea pentru o noua nastere. Apare setea de a vedea fata lui Dumnezeu, de a trai in lumina, de a explora tacerea constiintei pure. Impulsul cautatorului poate lua multe forme. De mic copil ai din ce in ce mai multe dorinte. Cautatorul este cel ale carui dorinte s au extins atat de mult, incat nimic nu le mai satisface, in afara de intalnirea fata in fata cu Dumnezeu. Aceasta nu este o dorinta mai inalta decat a vrea jucarii, faima sau iubire. Jucariile, banii , faima si iubirea erau fata lui Dumnezeu atunci cand ele erau cele mai importante lucruri pentru tine. Orice lucru despre care crezi ca iti va aduce in cele din urma pacea si implinirea constituie versiunea ta despre Dumnezeu. Insa pe masura ce te dezvolti de la o faza la alta, ajungi din ce in ce mai aproape de adevaratul scop. Imaginea ta despre Dumnezeu devine din ce in ce mai adevarata, mai aproape de natura Lui de sprit pur. Totusi, fiecare pas este divin.

Am spus ca spiritul nu foloseste puterea asa cum stie ego ul. In timp, vei invata ca spiritul nu este nimic altceva decat putere, puterea unui orizont de posibilitati infinite. Este o forta organizatoare care mentine orice atom din univers intr un echilibru perfect. Comparata cu ea, puterea ego ului este ridicol de limitata si vulgara. Totusi, iti vei da seama de asta doar dupa ce ai infrant nevoia ego ului de a controla, prezice si apara. Daca eul le ar putea preda pe toate odata, nu ar mai fi nevoie de vreun pas pentru a te dezvolta; nasterea cautatorului ar fi de ajuns. Dar nu asa se intampla lucrurile. Vocea spiritului anunta ca exista o realitate mai inalta. A ascende la acea realitate e o alta chestiune. Semenele interioare ale cautatorului :. Desi toate aceste manifestari spirituale te vor retrage din lumea materiala, te vei gasi in mod paradoxal intr o legatura mai rofunda cu natura, vei avea mai multa alinare in trupul tau si vei fi mai usor acceptat de alti oameni. Aceste lucruri se intampla deoarece spiritul nu este opusul materiei. Spiritul e totul, iar aparitia in viata ta va face toate lucrurile mai bune, chiar lucruri care par opuse.

PASUL 6:

NASTEREA CLARVAZATORULUI

Motivatia cautatorului era aceea de a putea sa vada si incuraja aceasta capacitate aparte. Acest pas este chiar foarte aproape de cautator. Cautarea in sine nu aduce nici o implinire. Cand intrebi cu adevarat unde este Dumnezeu, vei vedea raspunsul.

Imagineaza ti viata ca pe un film proiectat pe un ecran alb. Atata vrme cat esti dominat de ego, te concentrezi asupra imaginilor in miscare, considerandu le reale. Atunci cand cautatorul intra pe scena, incepi sa le simti irealitatea. Dar odata cu nasterea clarvazatorului te intorci si te afli fata in fata cu lumina. Acum imaginea de sine este vazuta ca fiind ceea ce este - o proiectie lipsita de temei, facuta reala de catre nevoia disperata a ego ului de a da importanta mintii si trupului, amandoua limitate in timp.

"Cei ce Il cunosc nu vorbesc despre El; cei ce vorbesc despre El nu Il cunosc."

Aceasta este taina spiritului.

Spiritul este o experienta directa, dar el transcende aceasta lume. Este o tacere pura, intesata de posibilitati. Atunci cand castigi cunoasterea a orice altceva castigi cunoasterea unui lucru oarecare; cand castitgi cunoasterea spiritului, devii insasi cunoasterea. Toate intrebarile se opresc deoarece te gasesti pe tine insuti in pantecul realitatii, unde totul pur si simplu este.

Cand privirea clarvazatorului cade pe ceva, acel ceva este pur si simplu acceptat pentru ceea ce este, fara a fi judecat. Nu mai exista un ego care sa aiba nevoie sa ia, sa posede sau sa distruga. In absenta fricii, nu mai apar astfel de motivatii pentru ca nevoia de a poseda nu se mai naste. Cand nu mai ai nici o nevoie de satisfacut, atunci faptul de a te afla aici, in aceasta lume, in trupul tau, este cel mai inalt scop spiritual pe care l ai putea atinge.

Pentru un mag, exista doar trei feluri de oameni: cei care nu au experimentat inca Fiinta pura, cei care au gustat o si cei care au explorat o pe de a inregul. Cum va fi aceasta noua viata?

Ca si inainte, ea va fi simtita ca o noua nastere. Clarvazatorul este diferit de cautator prin faptul ca nu mai trebuie sa selecteze si sa aleaga. Cautatorul se afla inca sub imperiul iluziei atunci cand spune Aici este Dumnezeu, aici nu este Dumnezeu. Clarvazatorul Il vede pe Dumnezeu in viata insasi. Lungul razboi din interior se termina, in sfarsit, iar razboinicul merge sa se odihniasca. In locul bataliei ai experienta indeplinirii firesti si fara efort a tuturor dorintelor tale. Nu exista semne exterioare care sa ii arate pe aceia dintre noi ce sunt clarvazatori, dar inlauntrul lor ei se simt deschisi si multumiti si ii lasa pe ceilalti sa fie asa cum sunt, ceea ce reprezinta cea mai inalta forma de iubire, nu aseaza nici un obstacol in calea altor oameni si a evenimentelor si nu mai pastreaza nici o farama de "eu".

PASUL 7:

SPIRITUL

Fii prudent cu acest cuvant, mai inalt. Ego ul este cel care trebuie sa faca distinctie intre inalt si jos. Scopul vietii tale este libertatea si implinirea. Implinirea nu este dobandita pana cand nu Il cunosti pe Dumnezeu complet, asa cum Se cunoaste El pe Sine. Voi muritorii tanjiti mereu dupa minuni, dar eu va spun ca minunea cea mai mare sunteti voi insiva, pentru ca Dumnezeu v a dat capacitatea unica de a va identifica cu natura Lui. Un trandafir perfect nu isi da seama ca este un trandafir; un om implinit stie ce inseamna a fi divin. Acesta este cel de al saptelea si ultimul pas al alchimiei, spiritul pur. Cand acesta se iveste, clarvazatorul descopera ca ceea ce pareau a fi bucurie totala si implinire pot fi extinse. Vedeti voi, a ajunge in prezenta lui Dumnezeu nu reprezinta sfarsitul aventurii cautarii, ci inceputul ei. Ati inceput in inocenta si asa veti sfarsi. Dar acum inocenta este diferita, deoarece ati castigat o cunostere completa, pe cand copilul are doar sentimente. Tot ceea ce s a schimbat in realitate a fost concentrarea atentiei tale. In fiinta ta exista fiecare aspect al universului, la fel de complet si etern ca universul insusi. Totusi in nasterea intru spirit este un eveniment extraordinar. Pe masura ce unitatea se desavarseste, vei deveni din ce in ce mai familiarizat cu divinul, pana cand in cele din urma, vei avea experienta lui Dumnezeu ca Fiinta infinita, miscandu Se cu o viteza infinita, printr un infinit de dimensiuni. Cand se va ivi, aceasta experienta cutremuratoare va parea la fel de fireasca si de simpla ca a sta aici, sub stele, insa fiecare stea ce licareste vei fi tu insuti.

Fiecare dintre voi incepe cu iubire, continua prin batalie, pasiune si suferinta, ajungand in cele din urma din nou la iubire.

Mai intai, vei trai miracole in starea numita constiinta cosmica. Orice eveniment material va avea o cauza spirituala. Orice intamplare va avea loc pe scena universului. Fortele cosmice vor conscura la implinirea celei mai mici dorinte ale tale. Desi pare minunat, nu este o stare atat de avansata, deoarece cu multa vreme inainte de a atinge constiinta cosmica vei fi obisnuit ca dorintele tale sa se implineasca in mod spontan.

In al doilea rand, vei realiza miracole in starea numita constiinta divina. Aceasta este starea creatoare pura, in care vei fuziona cu puterea lui Dumnezeu, prin care El creeaza lumile si tot ceea ce se intampla in aceste lumi. Aceasta putere nu vine din ceea ce face Dumnezeu. Este doar lumina constiintei Sale. Vei vedea divina constiinta ca pe o stralucire de aur bogata, scanteind oricunde iti va cadea privirea. Lumea devine iluminata in interior si nu mai ramane nici o indoaiala ca materia este manifestarea spiritului. In starea de constiinta divina, te vei vedea pe tine insuti ca fiind creator, nu creatura, ca pe cel ce da viata, nu ca pe cel ce primeste.

In al treilea rand, vei deveni miracolul in starea cunoscuta drept constiinta unita. Acum, orice distinctie intre creator ci creatura a disparut. Spiritul din interiorul tau se va uni complet cu spiritul din orice altceva. Reintoarcerea ta la inocenta inglobeaza totul, deoarece, precum un copil care atinge tablia patutului si simte ca este el insusi vei vedea orice actiune ca spirit revarsandu se in spirit. Vei trai intr o cunostere si incredere totala. Desi in aparenta vei locui tot in trup, el va fi doar un graunte al Fiintei pe tarmurile oceanului infinit al Fiintei care esti tu insuti.

SFARSITPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1773
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved