Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Caracterizeaza un personaj dintr-un text narativ studiat, apartinand lui Ioan Slavici

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micCaracterizeaza un personaj dintr-un text narativ studiat, apartinand lui Ioan Slavici

Nuvela "Moara cu noroc" de Ioan Slavici a aparut in 1881 in volumul de debut "Nuvele din popor".Ghita, personaj central al nuvelei "Moara cu noroc", se incadreaza in tipologia arivistului care evolueaza in contextul patrunderii relatiilor capitaliste in lumea satului. El devine un exemplu al consecintelor dezastruoase pe care le are asupra omului setea de inavutire.

In realizarea personajului sau, Ioan Slavici recurge la caracterizarea directa, indirecta si de catre celelalte personaje.

Naratorul isi prezinta direct personajul, aratand ca acesta este muncitor si preocupat de bunastarea familiei: "Ca om harnic si stranguitor, Ghita era mereu asezat si pus pe ganduri".

In construirea personajului, autorul utilizeaza preponderent caracterizarea indirecta, trasaturile reiesind din actiunile, gandurile si atitudinea lui Ghita. In opera este folosita frecvent analiza psihologica. Astfel, reactiile si atitudinile sale prezinta un personaj in declin, care si-a pierdut seninatatea de odinioara: "acum se facuse mai de tot ursuz"

Fata de familie Ghita are o atitudine responsabila, iubindu-si sotia.    Relatia lui cu Lica este una de subordonare, bazata pe teroare, dar si pe dorinta de inavutire cu orice pret. Astfel, lui Ghita ii este teama sa il denunte pe Lica, dar nu face acest pas si pentru ca demascarea Samadaului ar fi oprit afacerile necinstite, dar profitabile.

Tovarasia lui Ghita cel harnic, bland si cumsecade cu Lica, un asa-zis porcar care era de fapt un criminal periculos, scoate la iveala trasaturi de caracter pe care fostul cizmar nu si le cunostea. Astfel el devine violent, ajungand sa-si loveasca sotia.

Dand dovada de slabiciune, Ghita gaseste pentru dezumanizarea sa scuze menite sa-i adoarma constiinta: "asa m-a lasat Dumnezeu", afirma el.

Lasitatea il determina sa se implice tot mai mult in faptele marsave puse la cale de Lica. Jura fals la judecata, sustinand ca in noaptea crimei nu l-a vazut pe Lica iesind din carciuma. In cele din urma Ghita insusi devine criminal, ucigand-o pe Ana.

Prin Ghita, Ioan Slavici prezinta destinul tragic al celui care isi tradeaza principiile traditionale de viata, portretul omului care isi pierde simtul masurii si cumpatul.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2850
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved