Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Ilustreaza conceptele operationale "tema" si "motiv literar", pe baza unei poezii romantice studiate, apartinand lui Mihai Eminescu

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micIlustreaza conceptele operationale "tema" si "motiv literar", pe baza unei poezii romantice studiate, apartinand lui Mihai Eminescu

Tema este problema care reflecta un aspect din cele mai generale ale realitatii surprins artistic intr-o opera literara. Dragostea, natura, patriotismul, relatia dintre om si divinitate, geniul sunt teme importante ale literaturii nationale si universale.Subordonat temei, motivul reprezinta o situatie cu caracter de generalitate, un obiect, un numar simbolic etc., care se repeta in diferite momente ale aceleiasi opere sau in creatii diferite.

Poezia "Sara pe deal" de Mihai Eminescu este o idila cu puternice note de pastel, o creatie romantica. Face parte din prima etapa a poeziei erotice eminesciene, aceea a idealului de iubire in armonie cu natura ocrotitoare.

Tema poeziei o constituie aspiratia pentru dragostea ideala, imaginata intr-un cadru de natura. Aceeasi tema este abordata si in alte creatii eminesciene, cum ar fi "Lacul" si "Dorinta".

Dintre motivele care construiesc aceasta poezie pot fi mentionate "inserarea", "stelele", "salcamul" sau "luna", astru tutelar al indragostitilor.

In versurile idilei-pastel, motivele mentionate participa la construirea atmosferei propice intalnirii indragostitilor. Tablourile terestre se impletesc cu cele cosmice, sugerand universalitatea iubirii.

In alte poezii insa motivele de mai sus pot avea alte sensuri. De exemplu, motivul lunii apare in "Scrisoarea I" intr-o alta perspectiva - aceea de astru tutelar al omenirii: "Luna tu, stapan-a marii, pe a lumii bolta luneci/ Si gandirilor dand viata, suferintele intuneci".

Motivul stelei capata in "La steaua" valoare de obiect al meditatiei asupra timpului si spatiului: "La steaua care-a rasarit/ E-o cale-atat de lunga/ Ca mii de ani i-au trebuit/ Luminii sa ajunga".

Daca in "Sara pe deal" salcamul ocroteste indragostitii, in poezia "O, mama", acesta vegheaza mormantul celei care i-a dat viata poetului.

Construita dintr-o varietate de motive romantice, poezia "Sara pe deal" se constituie in simbol al sperantei in aparitia sufletului-pereche.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3402
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved