Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Lostrita (Vasile Voiculescu) - nuvela fantastica

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micLostrita (Vasile Voiculescu)

In nuvela fantastica ‘Lostrita’ ,Vasile Voiculescu se inspira din lumea monstrilor acvatici. Inceputul si finalul nuvelei sunt simetrice.
Nuvela incepe cu evocarea lumii acvatice care i-a atras intotdeauna pe oameni cu misterul ei.Aici presupun oamenii simpli din popor ca isi are salasul diavolul(Necuratul), care a luat chipul unui peste rapitor.Necuratul putea sa-si ia diferite forme :’de la luminita care palpae in beznele nopti pana la fata frumoasa care se scalda si atrage flacaii nestiutori’.

Oameni au inceput sa-si dea seama de pericolul pe care il reprezinta acest peste si atunci cand il vedeau fugeau.Singurul care nu fugea era Aliman,un flacau voinic si totodata un bun pescar, care incerca sa prinda lostrita.

Odata el a reusit sa o prinda in undita , dar numai pentru o clipa deoarece lostrita a scapat si s-a dus cu nada cu tot.Acesta s-a intamplat pe la inceputul primaveri.Pe la mijlocul veri a vazut-o din nou si a prins-o in brate,insa lostrita s-a smucit si i-a scapat si de aceasta data.

De atunci el se gandea numai la lostrita si si-a jurat sa o a prinda.Chiar si cand a venit iarna el tot se ducea si facea gauri in apa pentru a putea vedea lostrita.

Cand a venit primavara, Bistrita si-a umflat apele si a devenit violenta,darmand busteni si sfaramand plutele oamenilor, insa lostrita a aparut abia pe la Pasti.Aliman a incercat iar sa o prinda dar nu a reusit nici cand a ascultat sfatul unor cojani si a facut niste cotete din nuiele. In cotete punea peste si atunci cand lostrita intra in vreun cotet acesta se inchidea.Ciudat era faptul ca dimineata cand venea gasea cotetele rupte ca de o mana de om.

Intr-o zi Aliman a aflat ca sus, la un sat de pe Neagra, se afla un vraci batran, mare descantator de peste.Drumul i-a luat o zi intreaga si ajuns la vraci abia pe seara.Aliman a ramas cateva zile la vraci si s-a intors cu o lostrita din lemn,alcatuita din noua bucati.El a intrat gol in apa, cand luna era in patrar,a pus un peste mai mic ca sa-i dea cumpaneala, si a spus descantecul prin care se lepada de lumea lui Dumnezeu.

Cand s-a trezit a aflat ca ploase foarte mult in aceea noapte si ca Bistrita se umflase si distrusese casele oamenilor.Cand sosi el nu mai era nevoie de nici un ajutor, dar vazu pe o pluta o fata lesinata.A salvat-o si a dus-o la el acasa, departe de ochi oamenilor.Fata era foarte frumoasa, avea ochi mari,rotunzi, de chilimbar, dar reci ca sticla si dintii erau albi si ascutiti ca la fiare.El ii puse numele de Ileana.Intre cei doi se incinse o dragoste cum nu se mai intalnise pe meleagurile acelea.Dupa un timp baiatul i-a spus fetei ca vrea sa se casatoreasca cu ea la biserica din sat, dar aceasta incepu sa rada.

Pe la mijlocul verii veni o femeie voinica,mama Ilenei, care ii aflase culcusul. Venea de departe,de la izvoarele Bistritei Aurii.Ii sopti ceva la ureche fetei si aceasta adormi,dupa care o lua acasa.

Dupa aceasta intamplare Aliman a cautat toate izvoarele Bistritei dar nu a gasit-o pe Ileana.Afla de la un batran trecut de suta de ani ca atunci cand el era copil oameni din sat le-au alungat cu pietre si le-au dat foc casei pentru rautatile ce le faceau cu ajutorul Satanei.

In drumul spre casa trecu pe la batranul vraci dar nu-l gasi nici pe acesta.

Intors acasa se casatori cu o fata din sat.In timpul nunti afla de la un baiat ca lostrita iar a aparut.Se duse la rau ,se smuci din bratele a trei oameni si sari in rau unde isi gasi sfarsitul.

In finalul nuvelei scriitorul ne explica mecanismul de nastere si de circulatie al miturilor.

Aceasta poveste fantastica de dragoste ne ofera imaginea unui cuplu nefericit.Este o dragoste imposibila deoarece cei doi indragostiti fac parte din doua lumi incompatibile. Aliman simbolizeaza omul superior,insetat de absolut, iar lostrita simbolizeaza idealul omului superior.Idealul acesta este inaccesibil omului superir care este capabil de orice sacrificiu pentur s-si atinge idealul.Aliman si-a dat viata pentru idealul sau.

In episodul cand Aliman se duce la vraci regasim motivul faustic(Aliman si-a vandut sufletul Necuratului) iar lostrita de lemn capatata de la vraci are valoare totemica.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5575
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site