Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Monastirea Argesului - Argumentare

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micMonastirea Argesului - Argumentare

Balada populara "Monastirea Argesului" contureaza unul dintre cele patru mituri, mitul "jertfei pentru creatie". Aceste patru mituri se intalnesc la toate popoarele balcanice, unde creatiile lor asemanatoare cu ale noastre.Balada este o specie a genului epic, in versuri, in care este reprezentata o legenda, o intanplare.

Balada culta "Monastirea Argesului, doreste sa prezinte intemeierea si constructia manastirii. Personajele baladei, sunt Manea (mesterul Manole) care se afla in conflict cu el insusi.

In aceasa balada este prezentat conflictul dintre Manea si Mesterul Manole, personajul principal.

Un alt personaj este Ana, sotia lui Manea, care devine un obiect pentru ridicarea monastirii.

Un alt personaj care apare la inceput, este Negru Voda, un personaj care diabolic, intunecat, care reiese din numele acestuia "negru"., care cauta perfectiunea.

In expozitiune, Manea este prezentatca un mare mester, fiind ales, impreuna cu alti calf si zidari, sa construieasca o monastire perfecta.

In balada sunt prezentate mai multe motive :

--motivul creatiei

--motivul surparii zidului

--motivul jertfei pentru creatie

--motivul crearii

--motivul fantanii cu apa sarata.

Zidarii mai sunt prezentati, incercand sa ridice o monastire, dar aceatsa mereu surpandu-se. Negru Voda ii ameninta, ca daca nu-I construiesc o monastire, ei cor murii in cele mai oribile moduri, iar daca o vor construi, vor primii cele mai frumoase si pretioase lucruri din lume.

Mesterii obositi se culca. Manea are un vis, prin care I se spune ca daca nu zideste prima surioara care vine dimineata. Monastirile vor continua sa se darame. In aceasta parte a baladei apare invocatia.

Invocatia este un procedeu artistic care consta in adresarea directa, cu ajutorul propozitiilor exclamative si intrebarile retorice.

Manea este ingrijorat ca sotia sa, Ana, sa vina ea prima,dar ea venea mereu prima.

Dar asa a si fost, Ana a venit prima.

Punctul culminant este atunci cand Manea incepe s-o zideasca pe Ana de vie. Incetul cu incetul sufletul lui Manea este umplut de visul obsedant de construirea monastirii perfecte, iar dragostea pe care el o avea fata de Ana scadea.

Dupa ce ei termina monastirea, mesterii si cu Mesterul Manole raman pe acoperis. Mesterul Manole, aude vocea Anei din ce in ce mai incet, dandu-si seama ca ea a murit, si ca viata lui s-a terminat odata cu Ana.

Atunci Manea moare, fara macar sa incerce sa se salveze.

Ceilalti mesterii, isi dau seama ca ei nu mai pot cobori de pe acoperis, ei incearca sa coboare, dar sfarsesc prin moarte. Acolo unde ei au murit, a fost construita o fantana cu apa sarata.

Autorul acestei balade populare este anonim.

In balada sunt folosite figuri de stil, precum si metafore, epitete, repetitii si inversiuni.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4566
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved