Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


NICHIFOR CRAINIC

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micNICHIFOR CRAINIC

"Sensul traditiei'in acest articol Nichifor Crainic sintetizeaza doctrina gandirismului. El ii ataca pe intelectualistii frantuzomani combatand implicit europenismul si atractia occidentala si propunand in schimb apropierea de Orient si conservarea valorilor autohtone.

in viziunea teoreticianului, romanticii din veacul trecut copiaza modele politice si sociale apusene, dar in cultura se inspira din realitatile locale, in timp ce contemporanii sai abandoneaza definitiv aceste realitati, aderand neconditionat la cultura franceza.

Or, traditionalismul urmareste, in primul rand, crearea si cultivarea valorilor nationale, specifice. Influentele de afara nu sunt excluse, insa ele vor fi adaptate culturii noastre si vor avea doar o importanta secundara. imprumuturile trebuie facute mai ales din Orient, cultura romana avand mecanismele necesare asimilarii lor firesti: "Cine preconizeaza orientarea spre Occident rosteste un nonsens. Orientarea cuprinde in sine cuvantul Orient si inseamna indreptare spre Orient, dupa Orient. Altarele se asaza spre Orient, icoanele caminului se asaza pe peretele dinspre Orient, taranul cand se inchina pe camp se intoarce spre Orient. Mostenim un pamant rasaritean, mostenim parintii crestini, soarta noastra se cuprinde in aceste date geoantropologice '.

Nichifor Crainic este un antioccidental si un prorasaritean. Prin ortodoxism, el justifica apartenenta noastra la zona culturala orientala, dar ortodoxismul constituie si elementul de diferentiere fata de celelalte grupari traditionaliste. Desi "Gandirea' se plaseaza in descendenta "Samanatorului' si manifesta aceeasi preocupare pentru folclor si istorie, ea se delimiteaza totusi de acesta prin atentia acordata, caracterului religios al culturii: " Cultura noastra istorica s-a dezvoltat din Biserica. Mai mult, aceasta dogma este impusa si in domeniul artei care dobandeste o orientare ortodoxista programatica'.

Chiar daca refuza paseismul romantic si ancorarea in trecut si declara ca inteleg prin traditie o forta dinamica, un anume tip de viziune asupra lumii, o modalitate de-a "plasticiza'', "poetiza' si "filozofa', gandiristii apara totusi o mentalitate patriarhala, anacronica.

Teza etnicista si ortodoxista este absurda si unilaterala, reducand literatura in mod abuziv la substanta ei religioasa si nationala si facand din aceste trasaturi un criteriu de evaluare a creatiei artistice. (E.C.)Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2933
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved