Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


RAZBOI SI PACE – roman istoric

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micRAZBOI SI PACE – roman istoric

romanul e o vasta panza epica in care se imbina fictiunea si documentul.
scris in 6 ani, a aparut in volume in 1869 ca o grandioasa fresca a istoriei si societatii rusesti din perioada 1805-20.

romanul istoric se bazeaza, in reconstituirile sale fidele, pe 4 aspecte:

EVENIMENTE ISTORICE REALE – in centrul romanului sta campania lui Napoleon impotriva Rusiei. Etapele aceste campanii sunt distribuite in cele 4 volume astfel:

vol. 1 : batalia de la Austerlitz, 1805

vol. 2 : intalnirile politice dintre imparatii Europei, care se consulta in privinta evenimentelor

vol. 3 : (cel mai bogat in evenimente istorice reale) - intrarea lui Napoleon in Rusia, in 1812;

- incendierea Moscovei

- lupta dezastruoasa de la Borodino

vol. 4 : - ultimele zile ale lui Napoleon la Moscova,

- retragerea trupelor

- infrangerea lor pe raul Berezino

Un epilog prezinta destinul personajelor pana in 1820 si dezvolta ideile de filosofie a istoriei specifice viziunii tolstoiene.

2. includerea unor DOCUMENTE ISTORICE REALE

- proclamatii si ordine de lupta ale lui NApoleon

- scrisori ale tarului Alexandru I si ale lui Kutuzov, comandantul armatei rusesti

Tolstoi s-a bazat pe studierea arhivelor si pe volumele de memorii ale contemporanilor; el a vizitat campul de lupta de la Borodino, pentru a putea descrie locul marii batalii.

3. Tolstoi introduce in naratiune PERSONALITATI ISTORICE CUNOSCUTE: Napoleon, generalii sai, imparatul Franz Josef al Austriei, tarul Alexandru I, feldmaresalul Kutuzov si alti comandanti rusi.

Tolstoi NU crede in rolul decisiv al personalitatilor in istorie, de aceea le-a ironizat, facand din unele adevarate caricaturi.

In mod explicabil, el il ironizeaza pe NAPOLEON, adversarul patriei sale, pe care il pune in situatii ridicole si ii face un portret departe de trasaturile unui om superior.

Mai ciudat este ca si KUTUZOV e prezentat fara idealizare. Batranul feldmaresal e un comandant greoi, motaie la consiliile de razboi, intarzie in luarea hotararilor, se retrage din fata inamicului. Tolstoi releva, in fond, strategia celebra a lui Kutuzov de asteptare si temporizare, pentru a lasa trupele franceze in seama iernii rusesti. Tolstoi dezvaluie o anumita conceptie asupra istoriei.

4. CONCEPTIA ASUPRA ISTORIEI

Tolstoi priveste rolul personalitatilor, cursul istoriei prin prisma fatalitatii. Istoria merge inainte “cum vrea Dumnezeu”. Tudor Vianu numeste aceasta viziune FATALISM RELIGIOS. (1)Pe de alta parte, in meditatia din finalul romanului, Tolstoi NU releva niciun sens rational al istoriei, cel putin acesta nu este accesibil omului. Acest al 2-lea aspect al viziunii a fost numit de Vianu FINALISM GNOSTIC (2) [=omul nu cunoaste sensul istoriei]

Raportul dintre personalitatile istorice si mase

Din pdv. al lui Vianu, armatele si taranimea fac istoria, NU personalitatile sau geniile politice. Impotriva acestor idei generale, Tolstoi se straduieste sa gaseasca o motivatie, un determinism al faptelor istorice. Realitatea vietii sociale, politice si militare din anii 1805-1820 este prezentata din perspective multiple, insa niciodata Tolstoi nu cade intr-o explicatie sau o determinare materialista. Cel mai adesea speculatia sa merge in sens mistic.

RAZBOI SI PACE – roman social

Alaturi de personalitatile istorice cunoscute, Tolstoi inventeaza peste 500 personaje care sa reinvie lumea ruseasca de la inceputul secolului XIX. Fictiunea completeaza masiv documentul autentic. Personajele sale sunt individualizate din 3 categorii sociale

  1. nobilimea rurala – (careia ii apartine si Tolstoi ca mosier) favorizata in perspectiva epica a romancierului, considerata purtatoarea traditiei, e afectata de soarta tarii si dornica sa participe la ea. --- 3 mari familii: BOLKONSKI, BEZUHOV, ROSTOV
  2. nobilimea urbana, considerata usuratica si imorala, e reprezentata de familia KURAGHIN
  3. taranimea – din randul ei este puternic individualizat PLATON KARATAEV, taranul simplu, adevaratul simbol al poporului rus.

Destinele individuale se confrunta cu evenimentele istorice, producand marile tragedii.

ANDREI BOLKONSKI – o personalitate puternica, ins inteligent, fire voluntara, dar macinata de scepticism. Nu are, ca tanar, un sens foarte precis al existentei, in afara sentimentului datoriei. Primul mare soc il reprezinta batalia de la Austerlitz, unde este grav ranit, dar se va reface. Al 2-lea soc il reprezinta pierderea sotiei. Criza existentei sale e si mai grava, e pe punctul de a-si considera viata incheiata, dar intervine a 3-a experienta, cu o parte pozitiva si una negativa: Andrei isi simte viata regenerata prin dragostea pentru Natasa, careia ii cere sa amane casatoria cu el 1 an (amanare ceruta de tatal lui Andrei). In acest interval, Natasa se indragosteste de usuraticul Anatol Kuraghin, cu care vrea sa fuga. Andrei este profund dezamagit si ii este aproape imposibil sa o ierte. Va fi ranit din nou in lupta de la Borodino, rana care ii va pricinui sfarsitul vietii. Andrei Bolkonski intrezareste acum, prea tarziu, posibilitatea ca sensul vietii sa stea in iubire.

PIERRE BEZUHOV – e purtatorul filosofiei tolstoiene. El se face ecoul conceptiilor epocii. Este mostenitorul unei mari averi, un ins neindemanatic, naiv, nehotarat, dar incapabil de compromisuri, cu o viata interioara foarte bogata. Trece prin experienta unei casatorii nefericite. In viata politica se dovedeste un mare patriot. Se considera desemnat de soarta sa-l asasineze pe Napoleon. Ramane in Moscova ocupata, dar este arestat de francezi. In captivitate il cunoaste pe soldatul Platon Karataev, sub a carui influenta va gasi resurse de regenerare. In viata sociala, Tolstoi il desemneaza sa reprezinte propriile sale aspiratii. Pe mosiile sale, Pierre introduce timide reforme sociale, transformari fara continut, care nu schimba decat la suprafata viata taranilor. Evenimentul decisiv al vietii sale e dragostea pentru Natasa, care ii va deveni sotie dupa moartea lui Andrei Bolkonski.

NATASA ROSTOVA – e una din cele mai complexe si luminoase figuri feminine din literatura universala. Tolstoi ii urmareste evolutia din copilarie pana in adolescenta. Scriitorul transcrie cu sensibilitate procesul psihic al nasterii sentimentului erotic si procesul psihologic al maturizarii unei tinere. In roman, Natasa evolueaza de la fetita care se joaca cu papusa → la adolescenta careia ii place sa fie admirata → la tanara indragostita de Bolkonski → la capriciul unei iubiri fugitive pentru Anatol Kuraghin → la ipostaza de sotie devotata a lui Pierre.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2791
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site