Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


BATERIILE NONVERBALE DE INTELIGENTA

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micBATERIILE NONVERBALE DE INTELIGENTA

Bateriile nonverbale de inteligenta sunt numeroase si diverse. Ele sunt de un real folos pentru ca pot fi utilizate si in cazurile subiectilor cu handicap de vorbire ori in clinica.Cel mai utilizat test este testul Raven. El cuprinde 5 serii a cate 12 figuri de desene geometrice variate cu grade de dificultate progresive efectuat contracronometru.

Se stie ca testul Raven este saturat de factorul "G" pentru ca desi opereaza cu figuri, alegerea este analitica abstracta. Cu ajutorul testului este pusa in evidenta aptitudinea de invatare a subiectilor, ceea ce duce la o abordare de rutina a alegerilor.

Mai recente, bateriile de teste de ,,masurare" (cuantificare) a nivelului intelectiv-operational - Matricele progresive RAVEN exista in varianta pentru adulti si copii. Ele au reusit sa inlature neajunsul generat de WAIS ori WISC referitor la nivelul de cunostinte generate si mai ales de informatii, achizitii verbale diferentiate, de regula, in functie de cultura, de educatie.

Figura 10. Exemple din  Progresive Raven (pentru adulti cu dezvoltare medie)

Este foarte important de stiut ca psihologii pot utiliza pentru copii varianta special construita color.

SET A

A1SET B

B1

SET AB

AB1

Figura 11. Exemple din Matricele Progresive Raven pentru copii (color)

Testele de gandire conceptuala vizeaza in special dinamica gandirii subiectului si intereseaza mai putin scorul, rezultatul neputand fi estimat pur cantitativ. Pentru psihopatologie, o astfel de abordare este considerata de departe cea mai indicata si cea mai eficienta.

Ele sunt teste de formare de concepte - (Pichot) sau teste de gandire concep-tuala - (Delay).

Cu ajutorul probelor de alegere, de clasare (dupa forma, culoare, utilizare, aspect estetic etc.) se observa daca bolnavul poate trece de la un criteriu de grupare la altul sau daca bolnavul poate verbaliza criteriile.

Acest tip de probe se alcatuiesc din: material concret - testul de clasare a obiectelor Goldstein-Scheerer; material simbolic: testul de clasare a culorilor Weigl - alcatuit din  12 figuri geometrice, avand 3 forme si 4 culori. Figurile pot fi clasate dupa forma, culoare sau dupa ambele criterii.

In aceeasi categorie de probe exemplificam: testul Wisconsin si testul Brody, care urmaresc operatia de clasare a unor carti de joc cu 1-4 figuri de 4 forme si 4 culori diferite. Subiectul are la dispozitie, in total, 64 de carti, pentru a fi asezate in 4 categorii corespunzatoare celor 4 carti tip-stimul.

Testele acestea sunt folosite in urmatoarele cazuri: pentru bolnavii cu leziuni de lob frontal (stari expansive, boala Pick), pentru subiectii nedezvoltati intelectual (oligofrenii), pentru bolnavii cu pierderi cognitive in urma unor traumatisme cranio-cerebrale, pentru bolnavii cu encefalopatii, pentru bolnavii cu leziuni cerebrale organice, de etiologii diverse, in starile de involutie, in demente senile, in afazii si chiar in schizofrenii, pentru aprecierea modalitatii de functionare a gandirii si stabilirea deteriorarii.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3156
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved