Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


CONSILIEREA DE GRUP

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micCONSILIEREA DE GRUP

Definitia grupului

GRUP (engl.group, fr.groupe) termenul se refera la reuniri de mai multe persoane prin obiective comune sau care realizeaza ceva in comun. Aceste reuniri de conduite si obiective au un grad de consistenta, sunt legate de viata sociala si meandrele ei de dezvoltare si de cerinte si obiective, de idealuri si aspiratii pentru grup. (cf. Dictionarului de psihologie, coordonat de URSULA SCHIOPU)
Definirea consilierii de grup

de a fi constient de dinamica creata in grup, unde cunostiintele membrilor si experienta impartasita intre ei reprezinta o sursa sau o resursa considerabila de putere in procesul de consiliere ;

in timpul consilierii de grup este stabilita o retea sociala prin care sunt dezvoltate, pentru fiecare individ, procesele si planurile de clarificare a situatiei existente ;

in cadrul procesului de consiliere de grup este incurajata individualizarea problemei ;

este creat un sentiment de comunitate unde clarificarea dorintelor, nevoilor si optiunilor, ca si autorealizarea pozitiva, este raportata la dinamica grupului ;

obiectivele sunt de a creea un mediu si proces care sa creasca participantilor capacitatea de a obtine informatii si aptitudini, de a dezvolta atitudini constructive .

OBIECTIVUL GENERAL: Este crearea unui mediu si a unor procese (activitati) de invatare structurata care sa le asigure participantilor:

obtinerea unor informatii relevante si a unor abilitati practice

dezvoltarea si mentinerea unei atitudini constructive

Grupul trebuie sa fie interdependent, sa stimuleze increderea in sine si ambianta care se creeaza, trebuie sa se supuna unor reguli stabilite de comun acord.

Linii directoare pentru formarea grupului

1. Ce tip de grup ?

2. Pentru cine a fost creat ?

3. Care sunt obiectivele acestui grup ? Ce vor castiga membrii ?

4. De ce e nevoie de asa un grup ?

5. Cine va conduce grupul ?

6. Ce fel de procedeu de selectie a membrilor grupului se va folosi ?

7. Cati membri vor fi ?

8. Cum vor fi pregatiti membrii pentru experienta in grup ?

9. Ce procedee de evaluare se vor folosi ?

10. Ce fel de subiecte va planificati ?

11. Cum va asteptati sa fie caracteristicile diferitelor stadii ale grupului ?

Intalnirile grupului si reguli de baza pentru intalniri

A.

intalnirile ofera posibilitatea de a ajunge sa-i cunosti pe ceilalti membrii ai grupului si sa le intelegi sentimentele ;

intalnirile dau posibilitatea de transpunere in practica a aptitudinilor de comunicare, feed-back, rezolvare de probleme;

intalnirile pot fi distractive;

intalnirile dau posibilitatea de a impartasi informatii si de a sprijini ideile celorlalti;

intalnirile ofera posibilitatea de a planifica munca, viitorul, de a fi creativ, de a lua decizii bune;

reprezinta o modalitate buna de a implica pe toti in gasirea solutiilor;

ofera posibilitatea de angajare in conflicte constructive si de cautare a unor solutii mai bune.

B.

sunt permise intreruperile ?

ce se intelege prin necesitatea de a te incadra in timp ?

ne putem opri la timp ?putem fuma ?

avem ceva de mancare ?

cand se primesc materialele necesare pentru intalnire ?

cine va prelua rolul de conducator al intalnirii ?

Relatia consilier-grup

Are la baza comunicarea si cunoasterea realitatilor sociale:

- relatia de consiliere se construieste pe comunicare ;

- consilierul ofera cadrul comunicativ pentru organizarea spatiului de viata;

- fiecare relatie are aspect de unicitate ;

- consilierul manifesta respect si incredere ;

- consilierul acorda atentie si respecta divergentele culturale ;

- in stabilitatea unei relatii factorii fundamentali sunt: asteptarile si dorinta de a sari in intampinarea celorlalti .

Un posibil plan pentru consilier ar putea contine urmatoarele elemente:

cand trebuie sa faceti un program trebuie sa lucrati cu barierele si propunerile;

in calitate de consilier aveti mai multe sarcini: folositi intuitia, bunul simt, gandirea rationala, determinati realist daca exista vreo sansa in indeplinirea acestor decizii si planuri;

dati dovada de autocunoastere in relatie cu resursele personale, cunostinte si experiente ;

fiti constient de capcanele legate de planificari;

fiti dornici sa invatati noi abilitati.

Tipuri de grupuri

1.Grupuri de ghidare (orientare, discutie) e folosit cu scop profilactic. Se concentreaza asupra problemei unui subiect. Poate avea intre 10-40 membri, ideal 10-20. Este folosit mai ales in scoli. Ar putea fi utilizat in: O.S.P., educatie sexuala.

Poate fi introdus un specialist. Tematica se anunta in prealabil. In afara scolii poate fi folosit cu cei ce sunt in prag de divort, in cazuri de avort, euthanasie, transplant de organe .

2.Grupul de consiliere se concentreaza pe individ. Persoanele pot avea o varietate de probleme sau una si aceeasi. Grupul are intre 5-8 persoane. Presupune formarea unui climat protector in care evolueaza membrii grupului. Poate fi folosit in cazul elevilor cu familii destramate, a celor cu dificultati la invatatura, a celor cu boli cronice .

3.Grupul de antrenament (training-group) are o existenta limitata si se dezvolta pentru rezolvarea unor solutii la probleme specifice : ex. managementul individual, formarea abilitatii de formare .

4.Grupul de intalnire (focus-grup) are un caracter mai intim, este constituit pentru a trata “lipsuri” sau pentru a sustine anumite interventii .

5.Grupuri de terapie

Elemente de consiliere in grup

1. Scopuri si activitati - participantii se vor intalni cu diverse scopuri, de aceea scopul comun trebuie sa fie inteles de toti. Obiectivul major trebuie impartit in obiective partiale pentru a putea stabili activitatile de indeplinire a scopului.

2. Nevoi si roluri ale participantilor - fiecare participant are diferite nevoi. Consilierul trebuie sa stie acest lucru, mai ales ca in timpul consilierii nevoile individuale se pot schimba.

3. Procese de grup - sunt forta care ajuta participantii sa comunice, sa ia decizii, sa rezolve probleme.

4. Stilul de conducere si capacitatea manageriala - consilierul trebuie sa aiba abilitatea de a lucra in grup. Trebuie sa asigure eliberarea nevoilor participantilor, sa organizeze activitati importante pentru orice problema abordata.Etape in consilierea de grup

1. Planificarea - este foarte important sa definesti scopurile si obiectivele tuturor participantilor, sa cunosti obiectivele proprii, obiectivele majore, pe cele individuale si pe cele de grup.

2. Introducerea - invata membrii grupului sa se cunoasca, sa se simta in siguranta, altfel nu se va crea mediul propice schimbarii. De aceea, se vor introduce mai multe feluri de activitati.

3. Trecerea - este dificila, poate fi perioada cea mai lunga. Membrii se cunosc, stiu ce au de facut, dar se vor simti frustrati pentru ca vor incepe sa priveasca spre viitor. Acum consilierul este foarte solicitat.

4. Munca - se focalizeaza pe munca independenta, atat individual, cat si in grupuri mici.

5. Incheierea - trebuie sa ne asiguram ca ceea ce s-a invatat este bine integrat. Trebuie ca membrii sa inteleaga ca peste un timp fiecare va lucra pe cont propriu.

6. Punerea in aplicare - se indeplineste planul realizat anterior.

Tipul si nivelul activitatilor

Pentru a ajuta participantii sa ia decizii corecte si sa actioneze in consecinta vom utiliza patru tipuri, nivele de activitate:

1. participantul va lucra la nivelul imaginatie , care poate duce la intarirea sentimentului de securitate . Munca se desfasoara la nivel individual, dar exercitiile nu se refera neaparat la individ.

2. participantul lucreaza cu abilitatile proprii prin care va atinge aria cognitiv-afectiva . Se vizeaza clarificarea si intelegerea activitatilor de formare in relatie cu valorile, perspectivele emotionale.

3. participantul lucreaza prin activitati experimentale care antreneaza abilitati concrete care vor fi utilizate la urmatorul nivel.

4. este asa numitul nivel al “real world”. Activitatile includ exercitii practice.

Consiliere privind cariera

1. Procesul de planificare al carierei

“Viitorul nu este rezultatul alegerilor intre cai alternative din prezent, ci un loc care a fost creat intai de minte si vointa si apoi in realitate. Viitorul nu este un loc catre care mergem, ci un loc pe care il cream. Calea catre viitor nu trebuie gasita, ci creata”.

Orientarea vocationala poate fi descrisa ca activitatea care ajuta participantii sa-si clarifice propriile priceperi, ca si resursele si optiunile in relatie cu sistemul educational, piata muncii si viata in general. Orientarea vocationala este un proces interactiv intre educatie, activitatile practice si informatii.

Sugestii :

intotdeauna se incepe cu partile pozitive ;

se folosesc metodele: mapping, abilitatile, valorile, interesele;

cu tinerii se lucreaza in special cu abilitatile, personalitatea, reteaua de support ;

trebuie sa fim constienti si sa cunoastem valorile, credintele persoanei. Persoana trebuie sa simta ca este necesara si disponibila pentru actiune. Consilierul si clientul sa stie ca trebuie sa colaboreze. In planificarea carierei trebuie folosit foarte des interviul.

2. Planificarea carierei

Cum sa planificam obiectivele – daca un tanar are obiective pe termen lung (5, 6 ani) trebuie sa-l ajutam sa-si faca obiective si pe termen scurt.

Ex. Faceti o lista cu cat mai multe obiective si incercati sa transformati obiectivele pe termen lung in obiective pe termen scurt, legate intre ele si luati in considerare elementele de zi cu zi: munca, familia, viata sociala, educatia, aspectul financiar. Apoi aranjati obiectivele in ordine. Daca ati luat o decizie, urmeaza sa stiti ce pasi veti face in continuare. E important sa luati in considerare factorii interni si externi. Primul pas al planificarii carierei este foarte important. De aceea trebuie sa ne asiguram ca va fi un succes.

3. Planificarea rationala

sa accepte un mod de gandire nou si sa incerce si altceva in loc sa insiste pe ceea ce stie si este verificat ;

sa aprecieze propria responsabilitate in alegerile si actiunile sale ;

sa intocmeasca un plan de urgenta in cazul in care planurile se dovedesc a fi neviabile

sa realizeze ca valorile, normele si experientele emotionale sunt factori personali importanti in luarea deciziilor si intocmirea planurilor ;

traim intr-o lume cu realitati nenumarate ;

lumea noastra, dar si noi, ca fiinte umane, este construita social ;

persoana, felul ei de a fi, interactiunile ei sociale sunt punctele principale pe care trebuie sa se centreze consilierea ;

oamenii actioneaza sub influenta anturajului.

4. Modalitati pentru planificarea vietii.

trecerea de la dependenta de altul la dependenta de sine

trecerea de la planificarea slujbei la cea a intregii vieti

nu e vorba de a te incadra in slujba sau viitor, ci de a le crea

de a trece de la compartimentarea rolului in munca si excluderea flexibilitatii rolului la redefinire si includere

trecerea de la acceptarea certitudinii la acceptarea incertitudinii si schimbarii

redefinirea crizei si incertitudinii ca oportunitati si potentialtrebuie facuta trecerea de la stilul individualist bazat pe competitie la cel bazat pe cooperare si conexiuni

angajarea in proiecte de autodezvoltare

intoarcerea de la valorile muncii, de loialitate si implicare catre intelegerea sensurilor, creativitate si insumare a valorilor.

Metode de interventie

1. Plan de actiune (cu tinerii)

Care este prima ta oprire? ……………………..

Care este primul lucru pe care il vei cerceta ?…………………….

Cum vei ajunge la el ? …………………….

De cat timp vei avea nevoie ? …………………….

Ce obstacole vezi inainte ? …………………….

Ce strategii vei folosi pentru a fi sigur de succes ? …………………….

2. Intrebari cheie pentru un proiect personal

Persoana are in minte un obiectiv sau mai multe ?

Au fost explorate si aranjate in functie de prioritati ?

Se tine cont de posibilele bariere ? Are acces la informatii care ii pot fi de folos ?

Persoana a reflectat asupra obiectivelor alese si a capacitatii sale de a atinge aceste obiective ?

Consilierul si clientul dau importanta planului si activitatii aferente ?

Este persoana constienta de alte alternative in caz ca planul nu va merge ?

3. Intrebari din raportul investigativ

Ganditi-va la o reusita din trecut cand v-ati simtit foarte bine si incercati sa raspundeti la urmatoarele intrebari :

Care a fost aceasta experienta ?

Cum ati fost implicat ?

Ce ati castigat din asta ?

Ce aptitudini ati folosit ?

Daca cineva ar fi privit, ce ar fi spus despre modul in care ati actionat ?

Ce va placut sau displacut in legatura cu ce ati facut ?

Cum ati colaborat cu ceilalti ?

4. Chestionar pentru tineri

Va rugam sa raspundeti pe scurt la aceste intrebari. Opinia voastra este importanta pentru a-l ajuta pe……………………. pentru a-si face planuri de viitor in cariera.

La ce credeti ca se pricepe cel mai bine ?

Ce abilitati a demonstrat ?

Cum ati descrie punctele sale tari ?

Daca ar trebui sa-i sugerati munca ideala, care ar fi aceasta ?

Decizia

1. Strategii de luare a deciziilor in echipa

toti membrii trebuie sa inteleaga principiile de consens ;

consens inseamna ca membrii echipei sunt capabili sa fie de acord cu decizia luata de grup si sa doreasca sa faca ceea ce li se cere ;

metode de a obtine consensul ;

evitati lupta pentru opinii proprii ;

faceti puncte de vedere clare, asteptati reactia celorlalti ;

nu considerati ca trebuie sa existe un invingator si un invins, cautati alternative acceptate de grup ;

nu va schimbati opiniile doar pentru a evita conflictul si a castiga consens si intelegere ;

evitati conflictul prin reglementarea unor tehnici: votul, media, metoda cap-pajura, negocierea;

confruntati opiniile diferite, dezacordul poate ajuta grupul in luarea deciziilor.

2. Sugestii pentru realizarea unui proiect de consiliere in grup

trebuie sa se stabileasca de la inceput obiectivele majore si cele intermediare ;

trebuie sa se stie perioada de timp utilizata ;

sa se cunoasca mediul inconjurator ;

dezvoltarea si structura activitatilor de invatare ;

trebuie sa va concentrati pe structura activitatilor, sa va bazati pe principiul invatarii active ;

participantii trebuie sa inteleaga cum functioneaza grupul ;

este important sa oferi respect, incredere, toleranta si sprjin, astfel vor fi intelese problemele.

trebuie realizate activitati prin care se pot descoperi deprinderi, informatii, atitudini si emotii ;

in primele 10 minute se vor stabili regulile si normele grupului ;

se discuta in grup opinia fiecaruia.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1051
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site