Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PUBLICITATEA CA FORMA DE COMUNICARE DE MASA;CARACTERISTICI PSIHOSOCIALE SI EXIGENTE SPECIFICE (EXEMPLE)

Psihologie psihiatrie+ Font mai mare | - Font mai micPUBLICITATEA CA FORMA DE COMUNICARE DE MASA;CARACTERISTICI PSIHOSOCIALE SI EXIGENTE SPECIFICE (EXEMPLE)

Publicitatea. Are ca obiectiv principal promovarea produselor care pot fi comercializate, creand optiuni si preferinte in randul publicului pentru achizitionarea respectivului produs. Publicitatea are ca element central reclama, care este un mijloc de atragere si persuasiune a publicului in a-1 determina sa opteze pentru un anumit produs, ale carui calitati sunt scoase in evidenta (v.155).Psihologia publicitatii si reclamei se bazeaza pe o buna cunoastere si utilizare in respectiva activitate a urmatoarelor categorii de factori: a) caracteristicile fizice si functionale ale obiectului caruia i se face reclama (calitatile materialului din care este confectionat, utilitatea potentiala, modul de manuire, calitatile ergonomice, posibilele defectiuni care pot interveni etc.); b) caracteristicilor psihosociale ale categoriilor sociale carora li se adreseaza mesajul publicitar (structura trebuintelor specifice, seturile atitudinale referitoare la respectiva categorie de obiecte sau servicii, posibilitatile materiale, nivelul mediu de instructie s.a.); c) preferintele publicului si registrul de trebuinte care pot fi induse prin publicitate plecand de la trebuintele de baza , precum si mecanismele psihologice implicate in acest proces (trebuinte special create pentru obiectele sau serviciile oferite, pornind de la trebuintele de baza); d) moda ca tendinta generala in optiunile publicului dintr-o anumita categorie sociala (moda vestimentara si de amenajare rezidentiala, preferintele muzicale, sportive, de divertisment s.a.); e) tehnicile psihologice ce pot fi folosite pentru atragerea atentiei, pentru fixarea in memorie a informatiilor dorite si pentru sensibilizarea afectiva, intelectuala si motivationala a diferitelor categorii de public; f) modalitatile de a evalua efectele publicitatii asupra publicului potential (prin analiza dinamicii vanzarilor, sondaje de opinie si observarea comportamentului clientilor inainte si dupa campania de reclama).

Reclama se realizeaza folosind stimuli vizuali si auditivi, folositi in diferite moduri si proportii (afise publicitare, fluturasi, clipuri publicitare, grupuri vivante, emisiuni radio- tv., caravane mobile etc.).

Elementul publicitar trebuie sa indeplineasca anumite calitati psihologice care ii vor conditiona nemijlocit eficienta. Dintre acestea amintim:

Pregnanta in raport cu elementele de fond: pentru a atrage si fixa atentia, elementul publicitar trebuie sa fie usor perceptibil, chiar socant, distinganduse clar de fondul in care este plasat.

Capacitatea de incitare afectiva, cognitiva si motivationala: se refera la potentialul reclamei de a produce destindere, amuzament, curiozitate, interes, fixandu-se puternic in memorie si generand asociatii neasteptate.

Remanenta, prin care se desemneaza persistenta mesajului publicitar in mintea subiectului-tinta.

Susceptibilitatea de a produce saturatie: in functie de caracterul inedit, interesant, monoton, amuzant, repetitiv, obositor sau stresant, toate elementele publicitare produc un anumit nivel de saturatie, peste care eficienta lor scade foarte mult, putand produce chiar "efecte perverse'.

. Valorizarea implicita a publicului caruia i se adreseaza mesajul, prin inducerea sentimentului de respect fata de potentialii clienti si evitarea oricarei agresivitati, ofensari sau fortari de nota (de exemplu prin recurgerea la vulgaritati sau invocand elemente care pot leza demnitatea sau respectul de sine al subiectilor-tinta).

Fundamentarea logica si argumentativa de care dispune oferta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1268
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved