Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Elementele personalitatii - Personalitatea un cod al comportamentului

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micElementele personalitatii

"Fiecare femeie care a dat nastereLa mai mult de un copil

Iti va spune ca fiecare vine

Cu o personalitate unica la nastere."

Personalitatea este innascuta.

Fiecare copil este nascut cu un set unic de trairi ale personalitatii. Intrebati orice femeie care a dat nastere la mai mult de un copil si ea va fi de accord ca fiecare din copiii ei arata diferite note de comportament.

Unii psihologi teoretizeaza personalitatea copilului ca fiind incomplet formata pana la varsta de cinci ani, altii merg mai departe, spunand ca personalitatea se dezvolta incet in timpul vietii, in procesul de descoperire si de maturizare. Eu nu sunt de accord. Eu cred ca atunci cand unul dintre colegii mei foloseste cuvantul "personalitate" se refera la istoria personala. Eu cred ca fiecare personalitate este completa ca si conceptie si vine din sufletul fiecarui copil. Este un cadou continuu cu trairi genetic variate la fel ca si culoarea parului si grupa sanguina. Personalitatea nu este schimbata de mediu. Stiinta nu a descoperit inca toti factorii care determina machiajul nostru prenatal.

"Personalitatea noastra este o

Esenta solida de retrairi

Reflectand esenta unica

A particularitati omului."

Personalitatea este esenta solida a trairilor, reflectand esenta unica a particularitatii umane. Luat de sociologi pentru a explica personalitatea in termeni genetici sau din punct de vedere al influentei mediului au limitat intotdeauna intelegerile noastre la adevarata natura a personalitatii noastre. Personalitatea nu este neagra si alba.

Putem intelege personalitatea si pe noi insine numai prin deschiderea ochilor spre o noua viziune a intelegerii. Chiar de la inceputul timpurilor, oamenii au incercat sa invete ceea ce ii face sa se miste. Sugestiile au aratat ca oamenii aveau o putere unica si limitata din cauza influentei zeitatilor. Astrologii au descoperit douasprezece semne ale zodiacului ca o determinare a factorilor de personalitate substituind puterea planetelor cu puterea zeilor. Traditiile chineze au asociat personalitatea cu anul nasterii copilului. Mai tarziu teoreticienii s-au intors la mediul inconjurator pentru a explica diferentele personale. Ei au categorisit personalitatile in concordanta cu patru aspecte dominante ale naturii: pamant, aer, foc si apa. Aceasta teorie a elementelor ne asigura noua un start interesant de la care noi sa intelegem personalitatea. Este simplu, este memorabil si este "rotit intr-un pamant istoric fertil."

"Personalitatea nu este neagra si alba.

Personalitatea este un caleidoscop."

Personaliatea este o interpretare a vietii.

Majoritatea oamenilor vede lumea prin ochelari colorati in rosu, altii o vad prin ochelari negri, dar nu putem incerca personalitatile asa cum incercam ochelarii. Personalitatea se determina usor atat cand esti suparat, cand esti ingrijorat sau liber, sau cand esti pasiv sau asertiv.

Personalitatea este mai mult decat o atitudine, este ceea ce noi numim cauza actului de ''a reactiona''.

Personalitatea este cheia modului de reactiona la unele si alte situatii.

Personalitatea este un cod al comportamentului.

Personalitatea este esenta gandurilor si sentimentelor care-ti spun cum sa te conduci. Este o lista de raspunsuri bazate pe valori sustinute puternic si crezute. Personalitatea iti directioneaza emotiile la fel ca si ratiunea, la fiecare experienta de viata, determina chiar si ce fel de tip de reactie emotionala sau cerebrala ai. Personalitatea este un proces activ pentru care inima si mintea fiecaruia ii dicteaza cum se simte, cum se comporta si cum gandeste.

"Niciodata nu-ti poti schimba esenta culorii

Invata sa-ti alimentezi putereaSa-ti cunosti limitele.

Probabil cea mai mare strategie unama dintre toate

Este privirea abandonului propriei personalitati

Si simplu inlaturarea inlaturarea proprie

Dincolo de marginile drumului vietii."

Personalitatea ta are grija si te protejeaza ca un parinte. Fara trairi clare de personalitate care sa-ti marcheze viata, noi am fi pierduti. Este ceea ce te face diferit de ceilalti si deci rigid si destul de rezistent la schimbari. Personalitatea te protejeaza, te accepta si este mult mai flexibila cu altii. Personalitatea puncteza fiecaruia dintre noi directii particulare si ne face sa ne simtim inconfortabil atunci cand deviem de la ea. In momentul in care noi stam in afara drumului vietii ne simtim dezorientati.

Cand incercam sa negam sau sa sa explicam unele procese neobisnuite ne simtim emotionati si simtim o vaga idee de teama ca suferim o durere sufleteasca pe care noi nu o putem intelege, ne simtim confuzi de incapabilitatea de a ne da seama de comportamentul nostru irational.

"Eu cred ca viata este cea mai distractiva calatorie dintre toate

Poate fi cea mai buna calatorie decat ai visat creodata

Daca stii unde ai fost si unde esti."

Pentru fiecare dintre noi inima personalitatii noastre este vitala in explicarea noastra. Fiecare dintre noi are nevoie de un cod al comportamentului personal, si, daca nu ne intelegem suficient pentru a ne stapani unele reactii, atunci noi niciodata nu vom creste sanatosi si fericiti.

Personalitatea este un mister

Din pacate doar putini dintre noi cunosc motivatia felului de a gandi si de a actiona-probabil niciunul dintre noi sa nu cunoasca raspunsul complet. Totusi putem incerca. Pentru majoritatea oamenilor, propria personalitate este cel mai mare mister dintre toate. Ei sunt foarte fustrati atunci cand nu inteleg baza actiunilor si reactiunilor lor. Incercand sa intelegem personalitatea noastra, singura cale este de a creste pas cu pas acumuland destule cunostiinte despre noi si incepem sa detinem controlul asupra vietii noastre. Cunostinta este putere. Cunostinta pe care ai acumulat-o din aceasta carte, iti va da puterea de a-ti schimba comportamentul, daca alegi sa intelegi comportamentul celorlalti.   

Personalitatea este un curcubeu

Cu mii de ani in urma, cand elementele cunoscute erau doar pamantul, cerul, focul si apa, erau de acord ca exista 4 tipuri de personalitate diferita. In aceasta carte voi imprumuta si voi extinde metafora antica. In "Ghidul culorilor ", Focul devine culoarea rosie, Albastrul reflecta Pamantul, Albul reprezinta Apa, Aerul este reprezentat de Galben. Fiecare dintre aceste culori are un set de trairi, puteri si limite, dar nu departe de aceste limite, ele explica si personalitati individuale. Aceste culori simbolizeaza claritatea diferentelor dintre oameni, dar si a relatiilor dintre ei.   

Pamantul fara apa este desolant si nu ar exista foc fara aer. Simbolic, fiecare personalitate se poate defini cel mai bine prin relatiile cu celelalte personalitati.

Ar trebui sa intelegem ca aceste culori se potrivesc si chiar se identifica foarte bine cu cele 4 tipuri de personalitati, regasite in fiecare cultura din lume, in fiecare religie, rasa si sex.

Aceasta influenteaza fiecare actiune si reactiune, desigur fiecare personalitate isi dezvolta puterea dar si slabiciunea, unica. Fara variatii si exceptii, putem identifica in mod clar tipul de personalitate particular, fiecare dintre noi ar putea sa-si gaseasca culoarea personala, sa-i invete caracteristicile, sa invete cum sa-i accentueze puterea si sa lucreze cu limitele ei. Astfel noi am putea fi mai bine pregatiti pentru a intelege problemele de viata de zi cu zi.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 989
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved