Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Experienta indragostirii

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Experienta indragostirii

Definitie: o experienta de idealizare si identificare cu scopul de a crea fuziuni.



Nevoia de fuziune - doua tipuri:

fuziunea orientata spre trecut - dorinta de a ne reintoarce la experientele din burtica mamei

fuziunea evolutiva, spre viitor, fuziunea cu absolutul

Nevoia de absolut are niveluri diferite de activare; din clipa in care aceasta nevoie se trezeste, putem sa ne-o asumam sau sa ne-o negam.

Poti sa depasesti aceasta nevoie, sa cauti absoluturi mai mici. De exemplu, o persoana care devine absolutul tau (dependenta). Daca intervine deplasarea, vei fi nesatisfacut pentru ca nu vei intalni absolutul ideal.

Refugiu in diferite tipuri de dependenta - te refugiezi in droguri sau alcool, asta daca nu atingi nevoia de absolut.

Cand esti conectat la absolut, traiesti o stare extarordinara de fericire, urmata de o atitudine foarte iubitoare fata de fiinte.

Aparitia posturilor gen Animal Planet arata un nivel puternic de socializare: sunt oameni interesati de alte fiinte, nu le distrug.

Oamenii care-si recunosc nevoia de absolut intra in doua categorii:

a)         spiritualitatea - ansamblul modalitatilor prin care o persoana cauta sa inteleaga si sa realizeze unitatea, o persoana care cauta sa opereze cu intreguri din ce in ce mai intinse; persoanele spirituale sunt flexibile, cauta punctele + din toate religiile

b)        religia - demers de cunoastere organizat social, exista ritualuri, stereotipuri comportamentale; persoanele religioase au un grad de intoleranta fata de alte religii

Moleculele iubirii

Dopamina

molecula minuscula

e corespondenta cu atractia pentru o persoana

asociata nu numai cu atractia sexuala, ci si cu dorinta de a invata, cu increderea in sine, optimism si motivatie

Increderea in sine prea multa devine narcisism.

Creativitatea excesiva devine delir, cand avem exces de dopamine.

Si albinele au dopomina, care se numeste ortopamina; albinele nu se mai asaza niciodata pe o floare care a fost evaluata ca avand insuficient de mult polen.

Dopomina este cel mai important neuro-transmitator.

Experiment: intr-o cusca, un mascul si o femela sobolan s-au ,,jucat"( adica au avut raporturi sexuale) de patru ori; la sfarsit, nivelul de dopamina a revenit la nivelul initial; s-a adus o femela, iar nivelul de dopamina a crescut, noul a generat atractia sexuala. Cand i s-a injectat dopamina, interesul pentru partenera a crescut.

Exista o gena la barbati care este responsabila pentru un receptor. Cei care au multi receptori au nevoie de mai multi parteneri sexuali. Din trei barbati, doi au aceasta gena.

Cand dorintele sunt mai complexe, creierul elibereaza endorfine, serotonina etc. Atunci cand dorinta nu mai este sexuala, avem un cocktail. Acesti hormoni creeaza o senzatie placuta si iti doresti sa o traiesti din nou, ca la droguri - am nevoie de tine ca sa retraiesc acea experienta.

Despartirea de celalalt seamana cu sevrajul: tristete, deprimare, probleme cu somnul etc.

Toate substantele implicate in senzatii placute se numesc opiode.

Exista o substanta secretata de hipofiza, persoanele care sunt angrenate in stari spirituale au constiinta buna.

Fericirea vine dintr-o substanta neagra, din care este formata dopamina.

Cand ai multe opiode in creier, ai senzatia ca s-a oprit timpul, cand faci ceva placut, poti ajunge sa imbratisezi pe toata lumea, toti ti se par foarte dragi.

Aceleasi circuite neuronale actioneaza si la experienta indragostirii si la drogati.

Dorinta

Mecanismele dorintei

Definitie: dorinta este energie, ea contine energie, aparitia unei dorinte este o acumulare de energie (ex.: dorinta sexuala).

1. Dorinta creeaza tensiune interioara - scapi de tensiune satisfacandu-ti dorinta si dai afara energia

Orice dorinta are nevoie de un obiect ca sa fie satisfacut, acest obiect este investit. El poate fi concret sau abstract, interior sau exterior. Obiectul este un mijloc     pentru satisfactie, scopul fiind acela al reducerii tensiunii (neplacuta) pentru a scadea pana la un nivel unde poate fi gestionata de eu.

Scopuri legate de dorinta de a studia:

a)         scop intelectual - ma duc la facultate pentru ca vreau sa inteleg, interes cognitiv.

b)        scop social - imi trebuie diploma pentru a avea autoritate

c)         scop profesional - studiez, invat ca sa fiu competent.

d)        scop afectiv - vreau sa le ofer altora ceea ce invat

Exista dorinte primitive (mi-e sete si ma multumesc cu un fel de apa) si elaborate (mi-e sete, nu beau apa de la robinet, nu beau apa minerala, nici apa plata, ci apa frantuzeasca scumpa, pentru ca vreau sa ma simt special)

2. Dorintele se consteleaza, se grupeaza.

3. Dorintele emana din interiorul meu, vin din inconstient, din fiinta mea, este vorba de dorinta mea.

Legile psihicului

1. Legea placerii - psihicul cauta sa obtina placerea si sa evite frustrarea

2. Legea realitatii - exista factori interni si externi care nu permit obtinerea imediata a satisfactiei sau placerii; copilul descopera aceasta lege ca urmare a interactiunii cu cei de langa el.

1. Legea placerii

In fiecare secunda a vietii noastre, suntem impulsionati de dorinta placerii sau de evitarea suferintei. Acestia sunt doi motivatori ai fiintei umane: dorinta - frica.

Exemplu: mi-e sete; dorinta: sa beau apa, frica: nu voi supravietui daca nu beau apa.

Conexiune:
Cu ce ajungem sa asociem placerea si suferinta?

Viata este o retea de conexiuni.

Exemplu: un om poate asocia placerea cu alcoolul, insa placerea il ajuta sa nu fie in contact cu alta suferinta, dar macar nu mai simte durerea emotionala.

Putem face conexiuni placute sau nu. Criteriul pentru conexiunile armonioase: ele sprijina viata, sunt in sensul dezvoltarii vietii, nu in cel al distrugerii ei.

Exista si conexiuni inadecvate, care genereaza stagnari, suferinte.

Cum cum ajungem sa facem conexiuni?

experientele noastre de viata

gandirea discriminativa

Conexiunile armonioase duc la unificare, imi permit sa ma dezvolt.

Oamenii sunt in situatia de a alege conexiuni, dar nu si in copilarie, care ne stabileste conexiunile. Plecam in viata cu conexiuni care genereaza suferinta, trebuie sa ne studiem conexiunile.

Eu pot sa-mi fac publicitate buna sau proasta, care se numeste imagine de sine.

Aceste asocieri trebuie sa fie inconstiente, neexaminate critic.

Avem placerea experimentata pe termen scurt sau lung sau suferinta: placere scurta - dulciuri, suferinta lunga - celule adipoase, suferinta scurta - exercitii fizice, placere lunga - imagine de sine buna.

Legile dorintei

1. Forta dorintei este proportionala cu importanta deficitului. Cu cat e mai valoros ceea ce imi lipseste, cu atat dorinta e mai mare. Dorinta poate fi mare cand obiectul nu este accesibil, dar dupa un punct critic, dorinta se stinge. La femei, exista o dorinta: femeile au nevoie sa se simta dorite. Daca barbatul e sigur pe ea, nu o mai face sa se simta dorita, ea se apara prin reprimare, dar care nu se rezolva, atrage suferinta.

2. Forta dorintei este proportionala cu diferenta de polaritate. Cu cat cei doi poli sunt mai diferiti, cu atat dorinta e mai mare.

Cererea

Definitie: asumarea responsabilitatii pentru dorinta - nu-ti comunici dorinta.

Exista:

1. cereri inacceptabile, constrangatoare si culpabilizatoare, care restrang libertatea de actiune a celuilalt, de exemplu: trebuie sa iesim in seara asta; au interactivitate; se actioneaza dintr-o parte infantila a psihicului

2. cereri acceptate, care pot fi recunoscute, de exemplu: mi-ar placea sa, mi-as dori sa, as vrea sa; nu au interactivitate.

Maturizarea este capacitatea de a amana satisfactia; iti permite sa traiesti cu frustrarea. Copiii vor satisfactie imediat, nu si maturii. Maturul se gandeste la nevoile celuilalt, se intereseaza de ceilalti.

Persoana care nu contine frustrarea e un copil.

Tipuri de cereri

exprimate,

a.direct (cu claritate sau confuz) si

b.indirect

neexprimate

Nivelul de responsabilitate: o persoana responsabila are cereri exprimate direct si clar.

Orice dorinta are dreptul sa existe. Ai voie sa simti orice, dar nu orice actiune este permisa. Dorinta este ceva dinlauntrul tau si are voie sa existe. Ai voie sa simti orice, dar nu orice actiune e permisa.

Dorintele respinse creeaza tensiune. Intotdeauna cand exista tensiuni, psihicul cauta compensari.

Exemplu: o femeie are nevoie de tandrete, are nevoie sa fie atinsa intr-o maniera tandra, dorinta e nesatisfacuta, tensiunea creste. 'Eu eram iubita cand imi aduceau parintii dulciuri', astfel incepe sa manance dulciuri, in mintea ei dulciurile = afectiune.

Unele dorinte pot fi gestionate astfel: sa vorbesti liber despre ele, dar acest lucru nu exista in cuplu si astfel vorbesti cu altcineva, nu faci asta pentru ca iti este frica.

Exista o corelatie intre: nivelul de intimitate si comunicare in cuplu, nivelul de intimitate si nivelul de vulnerabilitate.

Despre pretentii

Cererea este confundata cu pretentia. Poti cere orice, dar nu poti pretinde nimic.

Atunci cand ceri ceva, exista patru situatii:

eu ceri, tu imi raspunzi (ok)

eu iti cer, tu imi raspunzi pentru ca te simti obligat sa-mi raspunzi, nu pentru ca simti asta (non ok) - aceste relatii nu se dezvolta

eu iti cer, tu ma refuzi (ok) - tu esti o fiinta libera ca si mine, eu respect asta

eu cer, tu ma refuzi sistematic (non ok) - sistematic imi doresc suferinta

Tu poti sa refuzi dreptul de a cere, sa nu te simti liber a cere; poti sa-ti refuzi dreptul de a refuza. Aceste interdictii se produc datorita unor instante din interiorul tau.

Atunci cand tu ceri si el raspunde din obligatie, avem o relatie de tip rege - servitor. Este o relatie de tip infantil, cu roluri care se schimba.

Cand tu ceri si el refuza, dorinta ramane si tu trebuie sa ai responsabilitate, dar poti cere de la altcineva sau poti trai cu acea frustrare. Acestea le fac cu responsabilitate.

Daca alegi sa traiesti cu frustrare, poti face: arta, jocuri, simboluri.

Dorinta se poate misca, se poate duce intr-un domeniu artistic etc sau nu se misca si va izbugni fie partea somatica, fie cea psihica.

Atitudini fata de dorinte si cereri

Dorinta de a bea

Raspuns sanatos: fiindu-mi sete, caut apa

Raspuns nesanatos: mi-e sete si astept sa-mi aduca apa, mi-e sete si astept cu gura deschisa, mi-e sete si incerc sa filosofez (ce fel de lume e asta de gasesti atat de greu apa), mi-e sete si incep sa analizez setea.

Intelectualizez: mi-e sete si ma duc la cineva caruia ii este de asemenea sete (terapie de grup proasta - sa traiesc solidaritatea), mi-e sete si caut apa acolo unde nu este, nu Accept sa caut intr-un loc in care nu este,    aleg sa traiesc farra apa, imaginandu-mi ca voi putea trai sanatos;ii agresez pe cei care au baut apa, nu suport ca au gasit un raspuns bun la nevoia lor.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 686
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved