Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


INDOIELILE

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Indoielile

Taine pe care nu le putem patrunde. – Cuvantul lui Dumnezeu, asemenea Autorului lui Divin, contine taine care nu vor putea fi niciodata intelese pe deplin de niste fiinte limitate. Patrunderea pacatului in lume, intruparea Domnului Hristos, nasterea din nou, invierea si multe alte subiecte aflate in Biblie constituie taine mult prea adanci pentru a fi explicate de mintea omeneasca sau macar pentru a fi pe deplin intelese. Dar noi nu avem nici un motiv sa punem la indoiala Cuvantul lui Dumnezeu, pentru ca nu putem intelege tainele providentei Sale.
In lumea naturii, suntem inconjurati in mod constant de taine pe care nu le putem patrunde. Cele mai umile forme de viata constituie o problema pe care nici cei mai intelepti filozofi nu o pot dezlega. Oare ar trebui sa fim surprinsi de faptul ca si in lumea spirituala exista taine pe care nu le putem intelege? Dificultatea este cauzata in totalitate de slabiciunea si ingustimea mintii umane. Dumnezeu ne-a oferit in Scripturi dovezi suficiente cu privire la caracterul lor divin, iar noi nu trebuie sa ne indoim datorita faptului ca nu putem intelege toate tainele providentei Sale. – SC 106, 107 (1892)

Posibilitatea indoielii nu este indepartata. – Desi a oferit dovezi substantiale in favoarea credintei, Dumnezeu nu va indeparta niciodata toate motivele necredintei. Toti cei care cauta carlige de care sa-si atarne indoielile le vor gasi. Iar cei care refuza sa accepte si sa asculte de Cuvantul lui Dumnezeu, pana cand orice obiectie va fi indepartata si pana cand nu va mai exista nici o ocazie de indoiala, nu vor veni niciodata la lumina.

Neincrederea in Dumnezeu este o roada fireasca a inimii nerenascute, care se afla in vrajmasie cu El. Dar credinta este inspirata de Duhul Sfant si va aduce rod numai daca va fi cultivata. Nici un om nu poate ajunge puternic fara un efort hotarat. Daca este incurajata, necredinta se intareste; dar daca, in loc de a starui asupra dovezilor pe care Dumnezeu le-a oferit pentru a sustine credinta lor, oamenii isi permit sa se preocupe de obiectii marunte si intrebari fara rost, vor descoperi ca indoielile lor devin tot mai profunde. – GC 527 (1911)

Impactul argumentelor convingatoare. – Cei care doresc sa se indoiasca vor gasi suficiente motive. Dumnezeu nu Si-a propus sa indeparteze toate ocaziile favorabile necredintei. El ofera dovezi care trebuie cercetate cu atentie, cu o inima umilita si cu dispozitia de a se lasa invatati si toti trebuie sa ia decizii intemeiate pe argumente convingatoare. Pentru mintea sincera, care doreste sa creada, exista suficiente dovezi oferite de Dumnezeu; dar cel care intoarce spatele argumentelor convingatoare, din cauza catorva lucruri marunte, pe care nu le poate pricepe cu mintea lui limitata, va fi lasat sa ramana in atmosfera rece si inghetata a necredintei si indoielilor, iar credinta lui va fi un esec. – 5T 675, 676 (1889)

Nu va incredeti in simtaminte (sfat adresat unei persoane cuprinse de indoiala). – Marele plan al harului, alcatuit inca de la inceputul existentei, prevede ca fiecare suflet impovarat sa se increada in iubirea lui Dumnezeu. Singura cale de a fi in siguranta acum, cand mintea ta este torturata de indoiala, este sa nu te increzi in simtamintele tale, ci sa-ti pui increderea in Dumnezeul cel viu. Tot ce iti cere Dumnezeu este sa-ti pui increderea in El, acceptandu-L ca pe un Mantuitor credincios, care te iubeste si iti iarta toate greselile si erorile. – Lt 299, 1904

Nici un gand de indoiala sa nu vada lumina zilei. – Vegheati cu aceeasi credinciosie cu care Avraam a vegheat jertfa, pentru ca vulturii si pasarile de prada sa nu manance din darul adus lui Dumnezeu pe altar. Fiecare gand de indoiala trebuie prevenit si respins, deoarece, daca va fi exprimat in cuvinte, ne va impiedica sa vedem lumina. Cuvintele care exprima onoarea adusa puterilor intunericului alunga intotdeauna lumina. Viata Domnului nostru cel inviat trebuie sa se manifeste zilnic in noi. – Lt 7, 1892. (2SM 243)

Cel ce sufera de indoiala cronica este egocentric. – Este o mare nefericire sa suferi de indoiala cronica, pastrandu-ti gandurile indreptate fara incetare asupra propriului eu. Daca privesti spre sine, daca eul este tema gandirii si a conversatiei tale, nu te poti astepta sa ajungi asemenea chipului lui Hristos. Nu eul este mantuitorul tau. Tu nu detii insusiri rascumparatoare in tine insuti. „Eul” este un vas prea fragil pentru a purta credinta ta. Vasul acesta se va scufunda intr-un mod tot atat de sigur, pe cat de sigura este increderea pe care i-ai acordat-o.

Singura cale de a fi in siguranta este aceea de a te imbarca pe corabia vietii. Isus este Capitanul ei si nu a pierdut niciodata un pasager.

Cum ar putea cel descurajat de indoiala sa astepte ca inima sa-i radieze de iubirea lui Hristos? Cum ar putea sa se astepte ca bucuria Lui sa ramana in el si sa fie deplina, in timp ce isi cultiva propriul caracter nedesavarsit si mediteaza la el? – Lt 11, 1897

Credinta sau necredinta. – Noi nu suntem constienti cat de mult pierdem prin necredinta. Fara credinta, am fi angajati intr-o batalie pierduta. Avem un Mantuitor care intelege fiecare etapa a vietii noastre. El cunoaste descurajarile noastre si stie cu precizie care este ajutorul de care avem nevoie. Domnul doreste sa ne incredem in El cu o credinta care lucreaza prin iubire si purifica sufletul. – MS 41, 1908Credinta se dezvolta in mijlocul impotrivirii; virtutea isi aduna puterile prin rezistenta contra ispitei. – YI, aprilie 1873

Cultivarea credintei. – Necredinta nu beneficiaza de nici o incurajare. Domnul Isi manifesta harul si puterea din nou si din nou, iar acest fapt ar trebui sa ne invete ca exprimarea, cultivarea si dovedirea credintei sunt intotdeauna folositoare, oricare ar fi circumstantele. Inimile si mainile noastre nu trebuie niciodata lasate sa-si piarda energia din cauza sugestiilor insinuate de niste minti suspicioase, carora le-am permis sa semene in inimile noastre semintele indoielii si ale neincrederii. – Lt 97, 1898. (7BC 928)

Indoiala provoaca boli nervoase. – Siguranta aprobarii lui Dumnezeu este aducatoare de sanatate. Ea intareste sufletul impotriva indoielii, confuziei si ingrijorarii exagerate, care submineaza atat de adesea energiile vitale si provoaca cele mai grave si mai devastatoare boli nervoase. Domnul a fagaduit in mod solemn ca ochii Sai vor veghea asupra celor neprihaniti si urechile Sale vor asculta rugaciunile lor, in timp ce vor sta impotriva tuturor celor ce fac raul. Daca alegem o cale care Il determina pe Dumnezeu sa ne stea impotriva, vom face ca lucrarea noastra sa devina foarte grea pe acest pamant. – RH, 16 octombrie 1883. (3BC 1146)

Nici o suspiciune nu trebuie sa preia stapanirea asupra mintii. – Nici o suspiciune sau neincredere nu trebuie sa preia stapanirea asupra mintii noastre. Nici o teama de maretia lui Dumnezeu nu trebuie sa ne tulbure increderea. Fie ca Dumnezeu sa ne ajute sa ne umilim pe noi insine si sa traim in smerenie. Domnul Hristos S-a dezbracat de haina imparateasca si a lasat coroana regala pentru a Se alatura neamului omenesc si pentru a demonstra ca fiintele umane pot ajunge desavarsite. Imbracat in vesmintele harului, El a trait in lumea noastra o viata desavarsita, pentru a ne dovedi dragostea Lui. Lucrarea Lui ar trebui sa faca imposibila lipsa credintei in El. Domnul a coborat din pozitia inalta pe care o avusese in curtile cerului, pentru a lua asupra Sa natura umana. Viata Lui a fost un exemplu cu privire la ceea ce ar putea fi vietile noastre. Pentru ca nici o teama de maretia lui Dumnezeu sa nu umbreasca increderea noastra in iubirea lui Dumnezeu, Domnul Hristos a devenit un om al durerii si suferintei. O inima consacrata Lui va deveni asemenea unei harfe sfinte, din care rasuna o muzica sacra. – Lt 365, 1904. (2SM 254)

Nici o scuza pentru a vorbi despre descurajare. – „Tatal… ne-a izbavit de sub puterea intunericului” (Coloseni 1,13). Daca acest fapt este adevarat, ce scuza am avea pentru a vorbi despre descurajare, necredinta si indoiala – strangand intunericul in jurul nostru ca pe o manta? Sa dam la o parte umbrele intunecate ce ne invaluie, alungand influentele lui Satana, autorul tuturor indoielilor si descurajarii. Satana se straduieste sa invaluie cararile pasilor nostri in umbrele sale intunecoase. Dar credinta noastra trebuie sa strapunga norii intunecati ai indoielii si necredintei si sa se prinda strans de bratul lui Hristos, care Se afla dincolo de acestia. – MS 102, 1901

Cum respingea Ellen White umbrele indoielii. – Cand Satana isi arunca umbrele lui intunecoase pe calea pasilor mei, eu nu privesc la acestea si nu vorbesc despre ele, deoarece as aduce slava lui Satana, vorbind despre el, despre puterea lui si despre perioadele grele prin care trec. Nu, ci eu imi croiesc drum inainte chiar prin mijlocul intunericului si, prin credinta, ma prind cu putere de bratul lui Isus Hristos. Privind la El, „suntem schimbati in acelasi chip al Lui, din slava in slava”. Vorbiti despre credinta. Fiecare cuvant de indoiala pe care il exprimam constituie o samanta pe care o semanam si care va prinde radacini adanci in unele inimi. Noi nu dorim sa rostim nici macar un singur cuvant de indoiala, deoarece prin aceasta il slavim pe Satana pentru puterea lui miraculoasa de a ne pastra in supunere fata de el. Domnul Hristos m-a cumparat cu un pret si m-a rascumparat. Satana nu mai are nici o putere asupra mea. – MS 16, 1894

Idei false cu privire la Dumnezeu. – Satana jubileaza cand ii poate conduce pe copiii lui Dumnezeu in necredinta si descurajare. El se delecteaza sa ne vada indoindu-ne de Dumnezeu si punand sub semnul intrebarii dispozitia si puterea Lui de a ne mantui. Satana simte placere atunci cand ne temem ca Domnul ar putea sa ne faca un rau, in providenta Sa.

Lucrarea lui Satana este aceea de a-L prezenta pe Domnul ca fiind lipsit de compasiune si mila. El rastalmaceste adevarul despre Dumnezeu si umple mintea cu idei false cu privire la El; prea adesea, in loc sa meditam la adevarul privitor la Tatal nostru ceresc, noi ne concentram gandurile asupra gresitelor interpretari ale lui Satana si Il dezonoram pe Dumnezeu prin lipsa increderii in El si prin murmurarile indreptate impotriva Lui.

Satana cauta fara incetare sa faca in asa fel, incat viata religioasa sa para o viata nefericita. El doreste ca religia sa para impovaratoare si dificila, si cand crestinul ofera o asemenea reprezentare in propria lui viata, devine, prin necredinta, un sustinator al minciunilor lui Satana. – SC 116 (1892)Inchideti usa inimii in fata ispitei. – Cand diavolul vine cu indoielile si necredinta lui, inchideti usa inimii voastre. Inchideti-va ochii, ca sa nu fiti absorbiti de intunericul lui. Ridicati-va privirile in sus. Acolo, puteti vedea lucruri vesnice si veti avea o permanenta putere. Incercarea credintei voastre este mult mai pretioasa decat aurul… Ea va va da curaj in luptele Domnului, „caci noi nu avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva stapanirilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii, care sunt in locurile ceresti” (Efeseni 6,12).

Satana pretinde suprematia acestei lumi. El pretinde ca noi suntem proprietatea lui. Deci, ii vom satisface pretentiile? Nu. Eu sunt proprietatea altei Persoane. Eu am fost cumparata cu un pret, iar lucrarea mea este sa-L slavesc pe Dumnezeu in trupul si sufletul meu. Eu nu am timp sa vorbesc despre necredinta. Exista o credinta despre care trebuie sa vorbesc. Trebuie sa-mi intaresc credinta prin exercitare. Si astfel, in timp ce inaintez pe temeiul fagaduintelor lui Dumnezeu, credinta mea se dezvolta si pot sa inteleg si sa cresc tot mai mult.

Binecuvantati, binecuvantati pe Isus. Eu Il iubesc pentru ca El este mangaierea, speranta, sansa si sursa de putere, atat pentru mine personal, cat si pentru voi. Doresc sa va considerati proprietatea lui Dumnezeu. Intoarceti-va cu fata catre Muntele Sionului si inaintati spre el. Fiti plini de convingerea ca acolo se afla o comoara pe care puteti sa o aveti. – MS 17, 1894

Un singur cuvant de indoiala pregateste calea pentru urmatorul. – Un singur cuvant de indoiala, o singura exprimare a unui gand rau pregatesc calea pentru multe altele de acest fel. Este asemenea semanatului care pregateste un seceris si putini sunt cei care se pregatesc sa-l adune cu grija. – Lt 117, 1896

Semintele indoielii raman ingropate. – Cei care sunt tulburati de indoieli si trec prin dificultati pe care nu le pot rezolva nu trebuie sa invaluie si alte minti vulnerabile in aceeasi confuzie. Unii si-au exprimat propria necredinta si au transmis-o asupra altora, fara sa aiba nici cea mai mica idee despre efectul produs. In anumite situatii, impresiile negative au ramas ingropate in mintea altora mult timp, pana cand acestia au inceput sa se indrepte pe o cale gresita si sa-i faca loc inamicului. Ca urmare, lumina lui Dumnezeu s-a retras, iar ei au cazut prada puternicelor ispite ale lui Satana. Atunci, semintele necredintei, care au fost semanate cu atat de mult timp inainte, incep sa rasara. Satana le cultiva si aduc roade.

Tot ce vine din partea pastorilor, care ar trebui sa stea in lumina, are o influenta puternica. Si daca acestia nu au ramas in mod constant in lumina clara a lui Dumnezeu, Satana i-a folosit ca agenti ai sai, prin care si-a lansat proiectilele distrugatoare asupra mintilor nepregatite sa reziste in fata influentei pastorilor lor. – 1T 378 (1863)

Datoria de a crede. – Aveti incredere in infailibilitatea cuvantului lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este credincios in implinirea promisiunilor Sale. Asa cum suntem datori sa ne marturisim pacatele, tot astfel suntem datori sa credem ca Dumnezeu Isi va implini fagaduinta. Noi trebuie sa-L credem pe Dumnezeu, asa cum credem ca o persoana va face exact ce a declarat ca va face – sa credem ca Dumnezeu ne va ierta pacatele.

Cum putem sti ca Domnul ne iarta cu adevarat si cum putem dovedi profunda multumire pe care o avem in Domnul, harul si dragostea pe care El ne-a asigurat ca le va manifesta fata de inima intristata, daca nu credem in acelasi timp cuvintele Sale? Oh, cat de multi traiesc murmurand, pacatuind, caindu-se, dar intotdeauna sub simtamantul apasator al condamnarii! Ei nu cred cuvantul Domnului. Ei nu cred ca El va face ceea ce a spus ca va face. – Lt 10, 1893

Cauza indoielii – dragostea fata de pacat. – Oricat de ascunsa ar fi, in cele mai multe cazuri, cauza indoielii si a scepticismului este dragostea fata de pacat. Invataturile si restrictiile Cuvantului lui Dumnezeu nu sunt binevenite pentru inima mandra si iubitoare de pacat, iar cei care nu sunt dispusi sa asculte cerintele Lui sunt gata sa se indoiasca de autoritatea cuvantului. Pentru a ajunge la adevar, trebuie sa nutrim o dorinta sincera de a-l cunoaste si o dispozitie a inimii de a-l asculta. Toti cei care vor studia Biblia in acest spirit vor descoperi dovezile abundente aflate in Cuvantul lui Dumnezeu si vor putea dobandi o intelegere a adevarurilor care ii vor face intelepti pentru mantuire. – SC 111 (1892)

Cei ce nu vegheaza asupra propriei vieti. – Cei care nu vegheaza asupra propriei lor vieti cultiva indoiala si necredinta. Ei traiesc cu gandul ca vietile lor nu vor rezista testului Duhului lui Dumnezeu, atunci cand Acesta le va vorbi prin Cuvantul Sau sau prin marturiile pe care le vor primi din partea Duhului Sau prin Cuvant. In loc de a cauta sa ajunga mai intai ei insisi in armonie cu principiile Evangheliei, acesti oameni gasesc greseli si ii condamna chiar pe aceia pe care Dumnezeu i-a ales sa se ocupe de pregatirea unui popor care sa reziste in ziua Domnului. – MS 1, 1883. (1 SM 45)Indoielile sustinute sunt privite drept fapte sigure. – Metodele de educatie larg raspandite nu corespund standardului unei adevarate educatii. In lectiile manualelor scolare sunt strecurate dovezi ale necredintei, iar scrierile sfinte ale lui Dumnezeu sunt asezate intr-o lumina discutabila si foarte indoielnica. Astfel, mintea tinerilor se familiarizeaza cu sugestiile lui Satana. O data acceptate, teoriile indoielnice devin fapte sigure pentru cei care le sustin, iar cercetarile stiintifice sunt derutante din cauza modului in care descoperirile sunt interpretate si rastalmacite. – YI, 31 ianuarie 1895. (MM 90)

Ce sa facem cu indoiala. – Voi raniti inima lui Hristos cand va indoiti, in timp ce El ne-a oferit o asemenea dovada a dragostei Sale, prin faptul ca Si-a dat viata pentru a ne salva, ca sa nu pierim, ci sa avem viata vesnica. El ne-a invatat tot ce trebuie sa facem. „Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna” (Matei 11,28). – Lt 10, 1893

Cand cautam sa-i binecuvantam pe altii, indoiala dispare. – Multi se plang de indoielile lor si se lamenteaza ca nu au nici o siguranta cu privire la legatura lor cu Dumnezeu. Adesea, acest lucru se datoreaza faptului ca ei nu fac nimic pentru cauza lui Dumnezeu. Sa caute cu staruinta sa-i ajute si sa-i binecuvanteze pe altii, si indoielile si nesiguranta lor vor disparea. – 5T 395 (1885)

Cei care vorbesc fara incetare despre indoieli si pretind sa li se prezinte noi dovezi care sa alunge norii necredintei nu se intemeiaza pe Cuvant. Credinta lor depinde de circumstante; se bazeaza pe simtaminte. Unica temelie pe care trebuie sa zideasca cei care doresc cerul trebuie sa fie Cuvantul lui Dumnezeu. – Lt 11, 1897

Cu cat vorbiti mai mult despre intuneric, cu atat acesta devine mai dens (sfat adresat unui pastor cuprins de indoiala). – Am vazut ingerii lui Dumnezeu privind cu durere spre tine. Ei te parasisera si se indepartau de tine intristati, in timp ce Satana si ingerii lui radeau de tine, exaltand. Daca ai fi luptat impotriva indoielilor tale si nu l-ai fi incurajat pe diavol sa te ispiteasca, vorbind despre necredinta ta si simtind placere sa starui asupra acesteia, nu ai fi atras spre tine un asemenea numar de ingeri cazuti. Tu ai ales sa discuti despre intuneric; ai ales sa insisti asupra lui; dar, cu cat vorbesti mai mult despre intuneric si cu cat te gandesti mai mult la el, cu atat intunericul devine mai dens si mai adanc.

Tu ai intors spatele fiecarei raze de lumina cereasca si o mare prapastie s-a asternut intre tine si Unicul tau ajutor. Daca inaintezi pe calea pe care ai pornit, te asteapta blestemul si nenorocirea. Mana lui Dumnezeu te va opri intr-o maniera care nu iti va face placere. Mania Lui nu va ramane nepasatoare. Dar acum, El te invita. Te cheama sa te intorci chiar acum la El, fara intarziere, si Domnul te va ierta in harul Sau si va vindeca toate alunecarile tale. Dumnezeu pregateste un popor deosebit. El il va curata, il va purifica si il va pregati pentru inaltarea la cer. Tot ce apartine firii pamantesti va fi indepartat din mijlocul pretioasei comori a lui Dumnezeu, pana cand aceasta va fi asemenea aurului curatit de sapte ori prin foc. – 1T 430, 431 (1864)

Lasati razele luminoase sa risipeasca umbrele indoielii. – Avem nevoie sa fim umpluti cu plinatatea lui Dumnezeu si astfel vom avea viata, putere, har si mantuire.

Cum putem obtine toate aceste binecuvantari? Domnul Hristos a murit pentru ca noi sa le putem primi prin credinta in Numele Lui. Atunci, de ce sa ramanem tintuiti in cuiele de care ne agatam propriile noastre indoieli? De ce sa umplem incaperile mintii cu imaginile intunecoase ale necredintei? De ce sa nu lasam razele luminoase ale Soarelui neprihanirii sa straluceasca in camarile inimii si ale mintii si sa risipeasca umbrele indoielii? Sa ne intoarcem la Lumina, la Isus, pretiosul nostru Mantuitor.

In loc sa privim la caderile si defectele unor fiinte umane, sa contemplam caracterul Aceluia in care nu exista nici o imperfectiune. Isus este „mai marele intre zeci de mii”, Cel „Prea iubit”. Nici un om nu trebuie sa fie modelul nostru. Prin singurul Lui Fiu intai nascut, Dumnezeu ne-a daruit un model desavarsit si, privind la El, vom fi schimbati dupa chipul Sau. Sa privim la Hristos, al carui tron este mai presus de orice si a carui slava umple templul. – Und MS 23


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 425
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site